Glazenophaler

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep glazenophaler
Werken als glazenophaler
Veiligheid evenementen
Film: gemeente, blijf van bierglas af:
Opleidingen tot glazenophaler
Bedrijven waar een glazenophaler werkzaam kan zijn
Competenties glazenophaler
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als glazenophaler
Arbeidsvoorwaarden en salaris glazenophaler
Eigen bedrijf starten als Glazenophaler
Boekhoudprogramma vergelijken Glazenophaler

Beroep glazenophaler

Een glazenophaler is een horecamedewerker die verantwoordelijk is voor het ophalen van glazen tijdens grote evenementen en feesten. De benaming glazenophaler is tegenwoordig in de meeste gevallen niet helemaal meer juist, omdat tijdens grote evenementen en feesten meestal geen gebruik wordt gemaakt van glas, maar van plastic bekers. Plastic bekers worden tegenwoordig steeds vaker gebruikt tijdens evenementen en feesten, omdat ze veiliger zijn. Door het toepassen van plastic bekers kunnen er geen ongelukken meer gebeuren met glaswerk. Binnen de meeste gemeentes is het gebruik van glazen die bestaan uit glas dan ook niet meer toegestaan. Er bestaan overigens ook speciale glazen, die een behandeling ondergaan hebben en daardoor aangemerkt kunnen worden als veiligheidsglas. Deze glazen vallen niet in scherven uiteen, maar in kleine stukjes glas als ze kapot gaan. Het beroep glazenophaler moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat een glazenophaler in sommige gevallen ook aangemerkt kan worden als ober. Dit hoeft niet altijd het geval te zijn, omdat tijdens grote feesten en evenementen er sprake is van hulpkrachten, die alleen verantwoordelijk zijn voor het ophalen van lege glazen. Het ophalen van lege glazen is belangrijk om rotzooi te voorkomen. Daarnaast kan het belangrijk zijn dat lege glazen opgehaald worden, zodat barmannen en/of barvrouwen de glazen kunnen gebruiken om opnieuw te vullen als we spreken van glaswerk glazen. Zoals eerder omschreven moet het beroep glazenophaler heel ruim gezien worden, omdat glazenophalers over het algemeen alleen ingezet worden tijdens drukke evenementen, waarop veel mensen afkomen. In de meeste gevallen betreft dit feesten en evenementen, die binnen gehouden worden. Tijdens buitenevenementen zal er in de meeste gevallen geen sprake zijn van speciale glazenophalers.

Werken als glazenophaler

Een glazenophaler is meestal een ober, echter kan er op grote feesten ook sprake zijn van extra hulpkrachten. Het is de glazenophaler die in de meeste gevallen de plastic bekers zal ophalen, zodat ze hergebruikt kunnen worden nadat ze schoongemaakt zijn. Zonder glazenophalers tijdens grote evenementen en feesten zal het in de meeste gevallen al snel een zooitje worden, mede omdat de bezoekers de plastic bekers op de grond gooien. De combinatie van bekers en resten bier en andere drank op de vloer maken de vloer nogal eens glad, waardoor mensen kunnen vallen. Het is daarom belangrijk om tijdig alle lege bekers te verwijderen. Het is overigens niet zo dat alle plastic bekers automatisch hergebruikt worden, omdat dit afhankelijk is van de soort plastic bekers. Het zijn over het algemeen alleen de stevige plastic bekers die geschikt zijn voor hergebruik nadat ze zijn afgewassen. Het beroep glazenophaler behoort toe tot de horecabranche, maar is vooral populair onder mensen die wat extra willen verdienen zoals studenten. Dit kan wel per soort evenement verschillen omdat de werkzaamheden officieel toebehoren tot de werkzaamheden van een ober of serveerster. Tijdens grote feesten zijn er meestal meerdere glazenophalers actief, omdat er ook veel gedronken zal worden.

Veiligheid evenementen

Ondanks dat de kerntaak van een glazenophaler het ophalen van glazen is, is een glazenophaler meestal ook extra toezichthouder. Dit heeft vooral betrekking op het signaleren van mogelijke ruzies of ander ongewenst gedrag. Als glazenophaler sta je meestal in contact met de beveiliging, die kan optreden als dit nodig mocht zijn. De werkzaamheden van een glazenophaler zijn niet bijzonder zwaar of moeilijk, maar vragen wel om de juiste persoonlijkheid. Dit omdat het ophalen van glazen in een drukke menigte niet altijd even makkelijk zal zijn. Overigens is niet zo dat glazenophalers ook automatisch bier serveren, omdat dit in de meeste gevallen niet tot het takkenpakket van de glazenophaler toebehoort.

Film: gemeente, blijf van bierglas af:

Opleidingen tot glazenophaler

Er bestaan geen opleidingen voor het beroep glazenophaler. Een glazenophaler heeft meestal betrekking op obers, serveersters of heeft betrekking op ingehuurde glazenophalers zoals studenten die wat extra willen verdienen. Glazenophalers zijn alleen actief bij grote evenementen en feesten waar veel mensen op afkomen. In de meeste gevallen moet het ophalen van glazen als glazenophaler gezien worden als ongeschoolde arbeid, waarvoor verder geen opleidingen nodig zijn. Als we spreken van een volwaardige ober of serveerster kan dit anders liggen. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de financiële administratie op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhoudsoftware. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot de juiste software voor de zzp boekhouding.

Bedrijven waar een glazenophaler werkzaam kan zijn

Als glazenophaler zal je meestal werkzaam zijn voor kroegbazen, partycentrums of andere evenementenorganisatoren. Als glazenophaler is het denkbaar dat je werkzaam bent via een uitzendbureau. Voor feestorganisatoren kan het verplicht zijn om gebruik te maken van glazenophalers, omdat dit een voorwaarde is binnen de afgegeven vergunning door de gemeente. Zoals eerder omschreven kan het beroep glazenophaler in de meeste gevallen niet gezien worden als volwaardig beroep, omdat er meeste sprake is van jongeren en/of studenten.

Competenties glazenophaler

De belangrijkste competentie als glazenophaler is het letten op je eigen veiligheid. Als glazenophaler ben je meestal werkzaam op plekken waar veel mensen zijn. Vooral tijdens de later uren wanneer mensen genoeg gedronken hebben is het belangrijk om overzicht te houden en op je veiligheid te letten. Daarnaast moet je natuurlijk over doorzettingsvermogen beschikken, omdat het ophalen van glazen door tussen mensen nogal vermoeiend kan zijn. Algemeen belangrijke woorden zijn verantwoordelijkheidsgevoel, inzicht, werkhouding en flexibiliteit.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als glazenophaler

Het arbeidsmarktperspectief als glazenophaler is over het algemeen zeer beperkt te noemen, omdat er relatief gezien niet veel grote evenementen zijn. Daarnaast is het beroep glazenophaler een redelijk populair baantje onder studenten, waardoor de concurrentie nogal groot kan zijn. Er bestaan verder geen doorgroeimogelijkheden als glazenophaler.

Arbeidsvoorwaarden en salaris glazenophaler

Als glazenophaler zal je meestal onder de cao Horeca vallen waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn. Daarnaast is het denkbaar dat je via een uitzendbureau werkzaam zal zijn. Het is voor dit beroep niet mogelijk om een salarisindicatie te geven, omdat het meestal een tijdelijke functie betreft. De verdiensten moeten meestal gezien worden als wat extra inkomsten en niet als volwaardig loon. Bij een volwaardig loon hebben we het eerder over een fulltime ober of serveerster.

Eigen bedrijf starten als Glazenophaler

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Glazenophaler, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Glazenophaler

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Glazenophaler bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Glazenophaler.

Mijnzzp.nl