Product tester

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een product tester is iemand die voornamelijk hobbymatig nieuwe procenten en/of diensten zal testen voor bedrijven, tegen een kleine vergoeding. De vergoeding als product tester kan bestaan uit geld of uit waardebonnen. Daarnaast mag de product tester in de meeste gevallen het geteste product houden na de testperiode. Bedrijven maken over het algemeen gebruik van speciale testbureaus, die namens de fabrikant verschillende product testers inschakelen. De testperiode is voor bedrijven belangrijk, om de mening te kunnen krijgen van buitenstaanders, die verder niet betrokken zijn bij het nieuwe product en/of dienst. In de meeste gevallen zal een product tester diverse vragen moeten beantwoorden over het betreffende product, zodat de ontwikkelafdeling mogelijk nog aanpassingen kan doorvoeren voordat het product of dienst op de markt gebracht wordt. De meeste product testers kunnen de producten thuis testen en hoeven hiervoor niet op pad. De werkzaamheden van een product tester kunnen niet gezien worden als gewone werkzaamheden, omdat een product tester niet in loondienst werkzaam is van een fabrikant of testbureau. Naast het thuis testen van producten bestaan er andere manieren om thuis geld te kunnen verdienen, zoals het deelnemen aan enquêtes die opgesteld worden door speciale onderzoeksbedrijven. De beloning die iemand krijgt voor het invullen van een enquête is meestal afhankelijk van de lengte van de enquête. Dit soort bedrijven geeft over het algemeen ook een kleine vergoeding voor het invullen van een enquête of geven spaarpunten. Vooral make-up artikelen zijn populair om thuis te testen, zoals lipgloss, nagelvijltjes, foundation, mascara en poederdoosjes. Dit soort schoonheidsartikelen wordt over het algemeen uitgebreid getest voordat ze op de markt gebracht worden. Het zijn vooral schoonheidsspecialisten en visagisten die in aanmerking komen om nieuwe cosmeticaproducten te testen, omdat ze vaak op een professionele manier werken met de producten.

Product tester heeft dus betrekking op particulieren en/of op vaklieden, die deelnemen aan een productonderzoek. Het is niet zo dat iedereen zomaar in aanmerking kan komen voor een productonderzoek. Fabrikanten kunnen ook speciale eisen opstellen met betrekking tot de juiste doelgroep. Denk bijvoorbeeld aan beroepsmatige schoonheidsspecialisten, visagisten en aan pedicures, die gevraagd worden om bepaalde nieuwe producten te testen namens een fabrikant. Ook parfumwinkels krijgen over het algemeen nieuwe producten aangeleverd, die zij uitgebreid kunnen testen voordat het product op de markt gebracht wordt. Zoals eerder omschreven kan een product tester ook alleen verantwoordelijk zijn voor het invullen van enquêtes met betrekking tot de bevinding van een nieuw product. In dat geval zal de test meer gaan om de persoonlijke bevinding van een nieuw product. Denk bijvoorbeeld aan vragen over de verpakking, de handleiding en aan de algemene indruk van een product.

Waarom producten testen

In veel gevallen zijn het de productmanager en de marktonderzoeker binnen een bedrijf, die besluiten om gebruik te maken van een testbureau. Daarnaast zijn er consumentenverenigingen, die leden de mogelijkheid bieden om bepaalde producten te testen. Ook nieuwe levensmiddelen worden door product tester regelmatig getest. Omdat de mening van onafhankelijke onderzoekers belangrijk is voor fabrikanten kan er ook sprake zijn van meerdere onderzoeken. Denk bijvoorbeeld aan een fabrikant die gebruikmaakt van een opiniebureau. Een opiniebureau is gespecialiseerd in het opstellen en peilen van opinies onder mensen. Een belangrijk kenmerk van opinies is dat opinies onder veel mensen gehouden moeten worden om tot een realistisch beeld te kunnen komen.

Wat test een product tester allemaal

Een product tester kan verantwoordelijk zijn voor het testen en vergelijken van verschillende voorwerpen. Denk bijvoorbeeld aan cosmeticaproducten, fietsen, tablets, internetdiensten en aan het testen van voeding. Eigenlijk kunnen product testers met alle producten te maken krijgen, die uiteindelijk door middenstanders of supermarkten verkocht gaan worden. Daarnaast worden product testers ingeschakeld voor het testen van verschillende diensten. Denk bijvoorbeeld aan het testen van nieuwe software met betrekking tot de gebruiksvriendelijkheid van computerprogramma's. Het is dus niet zo dat product testers alleen te maken hebben met fysieke producten. Een product tester heeft verder niet te maken met voedingsmiddelen, omdat we dan eerder van een medewerker smaakpanel spreken.

Producten testen:

Opleidingen tot product tester

Voor het testen van producten is geen opleiding nodig. Iedereen kan zich tegenwoordig aanmelden bij een testbureau als product tester. Dit soort testbureaus zijn ook via het internet te vinden. Het kan wel zijn dat testbureaus speciale doelgroepen zoeken om producten te testen. Het is dus niet zo dat product testers automatisch in aanmerking komen om alle producten en/of diensten te mogen testen namens een fabrikant. Zoals eerder omschreven zal een product tester in de meeste gevallen gewoon vanuit huis werkzaam kunnen zijn. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een product tester werkzaam kan zijn

Een product tester is niet werkzaam voor bedrijven. Een product tester moet gezien worden als vrijwilliger, die in de meeste gevallen wel een bepaalde vergoeding zal ontvangen voor de werkzaamheden. Een product tester kan in sommige gevallen ook beroepsmatig werkzaam zijn als het zeer specifieke werkzaamheden betreft. Denk bijvoorbeeld aan een fijnproever, die werkzaam is binnen de levensmiddelenbranche. De meeste product testers hebben verder niks te maken met een mogelijke werkgever. Een product tester kan natuurlijk wel een eigen tech-blog starten.

Bijzondere vermelding branche hobby

Competenties, arbeidsmarktperspectief, doorgroeimogelijkheden, arbeidsvoorwaarden en salaris als product tester zijn verder niet van toepassing op de branche hobby, zoals wij dat in alle andere branches wel hebben opgenomen. Voor meer specifieke informatie over beroepen verzoeken wij u bij de beroepen te kijken. De branche hobby is opgenomen op Mijnzzp.nl omdat er wel degelijk hobby's zijn die raakvlakken kunnen hebben met werkgerelateerde beroepen.

Mijnzzp.nl