Pedicure

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een pedicure is verantwoordelijk voor verschillende werkzaamheden, die met voeten en voetverzorging te maken hebben. Het beroep pedicure is een vrij-beroep, waardoor iedereen werkzaam kan zijn als pedicure. Dit neemt niet weg dat er erkende opleidingen bestaan tot pedicure. Een professionele pedicure, die het beroep op een goede manier wil uitoefenen, zal over de juiste opleidingen moeten beschikken. Daarnaast zijn professionele pedicures in de meeste gevallen aangesloten bij de brancheorganisatie ProVoet. Het beroep pedicure heeft niet alleen betrekking op het knippen van nagels, omdat de inhoudelijke werkzaamheden verder gaan dan alleen het knippen van nagels. Een pedicure kan ook eelt en likdoorns verwijderen en ingegroeide nagels losmaken. Er kunnen verschillende redenen zijn dat iemand naar de pedicure gaat, zoals wintertenen, blaren, ingegroeide nagels of eczeem. De pedicure zal een behandeling voorstellen om de problemen te verhelpen en tips geven om problemen te voorkomen. Zo is het op de juiste manier knippen van de teennagels erg belangrijk om ingegroeide teennagels te voorkomen. Een pedicure is dan ook op een brede manier verantwoordelijk voor het geven van voetbehandelingen. Het beroep pedicure moet verder wel vrij algemeen gezien worden, omdat een pedicure ook gespecialiseerd kan zijn binnen bepaalde vormen van behandeling, zoals medische behandelingen. Denk hierbij aan het mogen behandelen van cliënten die reuma of diabetes hebben. Een pedicure heeft ook een belangrijke adviserende rol, omdat een pedicure cliënten kan doorverwijzen als dat nodig mocht zijn. In dat geval zal een pedicure cliënten doorverwijzen naar een podotherapeut om bijvoorbeeld steunzolen te laten maken of om anti-drukmiddelen toe te passen. Anti-drukmiddelen heeft meestal betrekking op teenspreiders, teenscheiders of op teenkappen. Een pedicure is in veel gevallen werkzaam als ambulante pedicure. Vanzelfsprekend kan een pedicure ook beschikken over een pedicurepraktijk.

Een pedicure is dus gespecialiseerd in voetverzorging en kan te maken hebben met verschillende cliënten. De meeste mensen krijgen te maken met een pedicure, omdat hun huisarts dit aanraadt. Een pedicure speelt ook een belangrijke rol met betrekking tot het adviseren van mensen over goede voetverzorging. Een advies kan bijvoorbeeld zijn het regelmatig wassen van de voeten om problemen te voorkomen. Voeten kunnen het beste gewassen worden met handwarm water zonder zeep. Na het wassen is het belangrijk om de voeten goed droog te maken en niet meteen sokken aan te trekken om problemen te voorkomen. Vooral ingegroeide teennagels zijn erg vervelend, omdat dit meestal pijnlijk is. Door de juiste schoenen te dragen en het op de juiste manier knippen van de nagels kan dit voorkomen worden. De nagels kunnen het beste recht afgeknipt worden en dus niet rond, om ingroeien te voorkomen. Ook voor behandeling aan blaren, wratten en schimmel kan iemand bij de pedicure terecht. Een pedicure kan ook advies geven aan cliënten op gebied van steunzolen en anti-drukmiddelen. Ook het doorverwijzen van cliënten naar een podoloog of podotherapeut is een taak die toebehoort tot de pedicure. Een podoloog of podotherapeut is gespecialiseerd in afwijkende vormen, overbelasting, verminderde beweeglijkheid en in teenproblemen. Een pedicure is niet gespecialiseerd in handen. In dat geval spreken we van een nagelstyliste.

Pedicure vrij-beroep

Ondanks dat het beroep pedicure een vrij-beroep is stellen de meeste zorgverzekeraars wel eisen aan pedicures voordat een cliënt in aanmerking kan komen voor vergoeding. Het is dus belangrijk om de juiste pedicure te zoeken die voldoet aan de eisen van de zorgverzekeraars om in aanmerking te komen voor een eventuele vergoeding. Een pedicure mag ook diabetespatiënten en reumapatiënten behandelen als de pedicure erkend wordt door de zorgverzekeraars. Een pedicure moet voldoen aan de vastgesteld richtlijnen om zich te kunnen registeren in het Kwaliteitsregister. Dit zal inhouden dat een pedicure minimaal over het basisdiploma Pedicure zal moeten beschikken en over een erkend specialistisch certificaat in de verzorging van diabetische voet en/of reumatische voet.

Wanneer kan een pedicure helpen:

Bij eelt

  • Eelt is een plaatselijke verdikking van de bovenste laag van een voet. De oorzaak van te veel eelt komt meestal voort uit overmatige druk op de voet.

Bij likdoorns

  • Een likdoorn is een naar binnen gegroeide verharde eelt kern. Een likdoorn komt vaak voor op een plek waar eelt voorkomt.

Bij ingegroeide nagels

  • Deze kwaal komt het vaakst voor bij de grote tenen. Een kenmerk van een ingegroeide nagel is dat een nagelrand of nagelpunt in de nagelplooi drukt.

Wat doet een pedicure:

Opleiding pedicure:

Opleidingen tot pedicure

Wie als pedicure wil gaan werken kan het beste de Mbo-opleiding pedicure voetverzorger volgen op niveau drie. Deze opleiding duurt over het algemeen twee jaar en leert je alles over het vak pedicure. Tijdens de opleiding is er onder meer aandacht voor het analyseren en diagnosticeren van cliënten, het opstellen van een zogenaamd behandelplan, het uitvoeren van vaktechnische handelingen en de juiste omgang met cliënten als pedicure. Na de opleiding pedicure voetverzorger kan je ook nog verder leren voor het vak medisch pedicure. Deze opleiding duurt over het algemeen nog eens zes maanden en gaat verder dan de eerste opleiding qua voetverzorging. Er zijn ook voldoende opleidingsmogelijkheden bij particuliere instellingen als het om het vak pedicure gaat. Wel is het belangrijk de erkende opleidingen te kiezen, zodat je je wel kan aansluiten bij de branchevereniging ProVoet. Ook de boekhouding is belangrijk als zelfstandig werkende pedicure.

Bedrijven waar een pedicure werkzaam kan zijn

Een pedicure zal in de meeste gevallen werkzaam zijn als ondernemer. Het beroep pedicure komt ook in loondienst voor, echter zijn de meeste pedicures werkzaam als ondernemer. De meeste pedicures beschikken over een eigen pedicurepraktijk, of bezoeken cliënten thuis voor de voetverzorging als ambulante pedicure. Het is denkbaar dat een pedicure verbonden is aan een schoonheidssalon of aan een wellness centrum. Daarnaast is het zo dat lang niet alle pedicures fulltime werkzaam. Het is dus denkbaar dat een pedicure andere werkzaamheden uitvoert naast het verzorgen van voetverzorging.

Competenties pedicure

De belangrijkste competentie van een pedicure is de vakinhoudelijke kennis van voetverzorging. Daarnaast is het belangrijk dat je goed zelfstandig kan werken en dat je zelfstandig in staat bent om een behandelplan op te stellen. Ook communicatie kan aangemerkt worden als belangrijke competentie, omdat het belangrijk is dat je overlegt met cliënten. Ook het goed luisteren en adviseren kunnen aangemerkt worden als belangrijke competenties. Omdat de meeste pedicures werkzaam zijn als ondernemer is het belangrijk dat je over voldoende kennis beschik om een eigen bedrijf te kunnen voeren. Tijdens de meeste opleidingen is er dan ook veel aandacht voor het starten van je eigen bedrijf. Algemeen belangrijke woorden zijn hygiëne, inzicht, kennis, sociaal, motivatie, plannen, organiseren, controleren, inspecteren en verantwoordelijkheidsgevoel.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als pedicure

Het arbeidsmarktperspectief van een pedicure is over het algemeen goed te noemen, echter is het wel zo dat de meeste pedicures werkzaam zijn als ondernemer. Met andere woorden zal een pedicure in de meeste gevallen zelf het arbeidsmarktperspectief moeten creëren, door het starten van een eigen onderneming. Er is in loondienst over het algemeen geen grote vraag naar pedicures. Het is wel denkbaar dat een pedicure ook andere werkzaamheden uitvoert. In dat geval moet het beroep pedicure wellicht als aanvulling gezien worden op andere werkzaamheden. De doorgroeimogelijkheden van een pedicure moeten gezien worden in het volgen van aanvullende opleidingen. In dat geval kan je bijvoorbeeld doorgroeien tot podotherapeut. Daarnaast kan het starten van een eigen pedicurepraktijk gezien worden als doorgroeien binnen je carrière.

Arbeidsvoorwaarden en salaris pedicure

Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden, omdat de meeste pedicures werkzaam zijn als ondernemer. Een ondernemer zal zijn eigen arbeidsvoorwaarden moeten bepalen. Een pedicure die werkzaam is in loondienst zal over het algemeen een salaris verdienen tussen de 1900 en 2500 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Als zelfstandig pedicure is er meer te verdienen, maar dit is wel sterk afhankelijk van het aantal cliënten. Om een goede kans te maken als pedicure is het belangrijk om aangesloten te zijn bij de branchevereniging.

Read this information on Pedicure in English.

Lesen Sie diese Informationen auf Pedikure auf Deutsch.

Lea esta información sobre Pedicura en español.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Pedicure

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Pedicure bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl