Opleiding tot Kok

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauMbo-niveau twee
VooropleidingVmbo, Havo of Vwo
VervolgopleidingZelfstandig Werkend Kok (Mbo 3)
OpleidingVind de opleiding die bij jou past

Mbo-opleiding kok

De Mbo-opleiding kok is de basisopleiding voor aanstaande professionele koks. Tijdens deze basisopleiding leer je onder andere gerechten voorbereiden, ingrediënten klaarzetten en het snijden van groenten. Daarnaast zal je in veel gevallen onder begeleiding van een chef-kok gerechten bereiden en beheer je de keuken met betrekking tot de voorraad. Gedurende de opleiding leer je steeds meer ingrediënten en gerechten kennen en de snij- en kooktechnieken die daarbij horen. Maar ook het opstellen van een bestellijst en werkplan als kok komt tijdens de opleiding aan bod. Een werkplan kan bijvoorbeeld handig zijn wanneer het gaat om de mise en place. Mise en place betekent het gereedmaken van alles wat voor een bepaald gerecht noodzakelijk is, zodat de koks goed voorbereid zijn tijdens het koken.

De meeste Mbo-opleidingen kok hebben de thema's koken, inkoop, warenkennis, hygiëne en algemene horecakennis. Als kok is het niet alleen belangrijk dat je goed kan koken. Je zal van meer zaken verstand moeten hebben, zoals van wijnen en van voeding- en dieetleer. Maar ook het communicatieve deel als kok is belangrijk binnen de horeca, zodat je als kok ook kan optreden als goede gastheer of gastvrouw. De meeste Mbo-opleidingen kok zijn praktijkgerichte opleidingen, wat betekent dat je meestal vier dagen in de week zal werken bij een erkend leerbedrijf onder toezicht van een leermeester. De vijfde dag ga je naar school voor de theorieles en komen ook vakken als Nederlands, Engels en wiskunde aan bod.

Opleidingsduur en niveau kok

De Mbo-opleiding kok duurt over het algemeen twee jaar en is een Mbo-opleiding op niveau twee.

Vervolgopleidingen kok

Na het afronden van de Mbo-opleiding kok op niveau twee is het mogelijk om verder te leren voor de Mbo-opleiding zelfstandig werkend kok op niveau drie. Na de Mbo-opleiding zelfstandig werkend kok bestaat er nog de mogelijkheid om de Mbo-opleiding gespecialiseerd kok te volgen op niveau vier.

Vooropleiding kok

De meeste scholen verwachten minimaal een Vmbo-diploma of enkele jaren havo of vwo voordat je toegelaten zal worden tot de Mbo-opleiding kok op niveau twee. Het is tegenwoordig wel zo dat de meeste scholen eerst een intakegesprek houden om te bekijken of iemand wel voor de juiste opleiding kiest.

Mijnzzp.nl