Poedercoater

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een poedercoater is verantwoordelijk voor het poedercoaten van voorwerpen. Het poedercoaten is een elektrostatisch verfproces waarbij, met perslucht, negatief geladen poeder op een positief geladen voorwerp verstoven wordt. Door het poedercoaten blijft het poeder op het product plakken. Hierna zal het betreffende voorwerp in de oven geplaatst worden waarna de verf aan het voorwerp gesmolten wordt. Een van de grote voordelen van het poedercoaten is dat er geen schadelijke stoffen vrij komen. Hierdoor is het coaten c.q. verven van materialen milieuvriendelijk. Een van de nadelen van poedercoaten is dat de betreffende producten bestand moet zijn tegen hogen temperaturen, omdat de producten de oven in gaan. Enkele voorbeelden van producten die op deze manier gecoat worden zijn: deuren, balkonhekken, verkeerslichten, witgoed, meubels en fietsen. Andere benamingen voor poedercoaten kunnen ook zijn poederverven en poederlakken. Een andere benaming voor een poedercoater kan weer zijn poederspuiter. Het poedercoaten komt binnen de industrie veel voor, omdat het poedercoaten veel voordelen heeft voor fabrikanten. Het  poedercoaten is ook op een brede manier inzetbaar, omdat poedercoaters ook grote voorwerpen kunnen voorzien van poedercoating. De werkzaamheden van een poedercoater zijn over het algemeen geen moeilijke werkzaamheden, echter is het nauwkeurig kunnen werken als  poedercoater wel belangrijk omdat er anders geen goed eindresultaat zal zijn. Het is niet ondenkbaar dat een poedercoater ook verantwoordelijk is voor andere werkzaamheden, afhankelijk van de soort werkgever.

Als poedercoater breng je dus een coating aan op voorwerpen die door de industrie gemaakt worden. Het coaten van voorwerpen is niks anders dan het verven van voorwerpen met speciale verf en een speciale techniek. Bij het coatingproces komen geen schadelijke stoffen vrij zoals dat wel het geval is bij reguliere verfwerkzaamheden. Nadat de poedercoating is aangebracht door de poedercoater worden de voorwerpen in een oven verhit tot ongeveer honderd graden voor de duur van ongeveer vijftien minuten. Tijdens dit proces zal de poedercoating uitvloeien als normale verf en een gladde laag krijgen. Als het een twee componenten coating betreft zal de poedercoater de temperatuur ook nog verhogen tot honderdvijftig a tweehonderd graden zodat beide coatings samenvloeien.

Waarom poedercoaten

Poedercoaten is een verftechniek die massaal wordt toegepast binnen de industrie. Dat de industrie veel gebruik maakt van poedercoaten is omdat het poedercoaten een relatief gezien goedkope manier van spuiten is, een goede manier van spuiten is en omdat het zeer milieuvriendelijk is. Het het poedercoaten komen er geen schadelijke stoffen vrij zoals oplosmiddelen. Enkele voorwerpen die veelvuldig gepoedercoat worden door de industrie zijn plaatmateriaal en bijvoorbeeld frames van fietsen. Vormgegeven plaatmateriaal heeft bijvoorbeeld betrekking op computerkasten, meubelkasten en keukenapparatuur.

Voordelen van poedercoating ten opzichte van natlakken zijn:

  • Poedercoating zorgt voor een goede en duurzame deklaag
  • Poedercoating is elastisch, slijt, slag en stootvast
  • Een oppervlak dat is behandeld heeft minder last van erosie.
  • Bij poadercoaten wordt er geen gebruik gemaakt van oplosmiddelen
  • Poadercoaten is goed bestand tegen chemische belasting
  • Geen uitstoot van vluchtige giftige dampen tijdens het aangrengen
  • Minder afvalproductie in vergelijking tot natlakken
  • Er is geen brandgevaar

Informatiefilm over poedercoating:

Opleidingen tot poedercoater

Voort het specifieke beroep poedercoater bestaat geen opleiding. De opleiding die het beste pas bij poedercoating is de Mbo-opleiding medewerker industriële lakverwerking, die ongeveer drie jaar in beslag zal nemen. Als poedercoater ben je doorgaans in de metaalbranche werkzaam en coat je gemaakte onderdelen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een poedercoater werkzaam kan zijn

Als poedercoater werk je doorgaans bij bedrijven die met metaal werken, zoals een constructiebedrijf met een eigen spuitafdeling, of werk je voor een bedrijf dat alleen poedercoating verzorgt voor klanten. Doorgaans hebben alleen de grotere bedrijven een speciale spuitcabine en besteden de kleinere bedrijven de werkzaamheden uit.

Competenties poedercoater

Als poedercoater is je belangrijkste competentie dat je kwaliteit wil leveren. Het leveren van kwaliteit kan alleen gedaan worden als de voorbereidende werkzaamheden op een juiste manier uitgevoerd worden. Daarnaast is het belangrijk dat je de juiste veiligheidsmaatregelen neemt als het op je persoonlijke veiligheid aankomt.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als poedercoater

Als poedercoater is het doorgaans niet makkelijk om werk te vinden. Er zijn niet heel veel bedrijven die de werkzaamheden uitbesteden of op zoek zijn naar een specifieke poedercoater. Doorgroeien als poedercoater is alleen mogelijk met de juiste opleiding, zoals omschreven onder het kopje opleidingen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris poedercoater

De specifieke arbeidsvoorwaarden voor een poedercoater zijn niet aan te geven omdat dit per bedrijf kan verschillen. Een poedercoater in loondienst zal doorgaans tussen de 1700 en 2300 euro bruto per maand verdienen, afhankelijk van leeftijd en opleiding. Als zelfstandig ondernemer komt dit beroep zover wij weten niet voor.

Mijnzzp.nl