Poedercoater

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep poedercoater
Wat doet een poedercoater
Werken als poedercoater
Voordelen van poedercoating zijn:
Informatiefilm over poedercoating:
Opleidingen tot poedercoater
Bedrijven waar een poedercoater werkzaam kan zijn
Competenties poedercoater
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als poedercoater
Arbeidsvoorwaarden en salaris poedercoater
Eigen bedrijf starten als Poedercoater
Boekhoudprogramma vergelijken Poedercoater

Beroep poedercoater

Een poedercoater is verantwoordelijk voor verschillende werkzaamheden, die te maken hebben met het poedercoaten van voorwerpen. Het poedercoaten is een elektrostatisch verfproces, waarbij met perslucht negatief geladen poeder op een positief geladen voorwerp verstoven wordt. Door het elektrostatisch aanbrengen van poedercoating blijft het poeder op het product plakken. Hierna zal het voorwerp in de oven geplaatst worden waarna de verf aan het voorwerp gesmolten wordt. Een van de grote voordelen van het poedercoaten is dat er geen schadelijke stoffen vrijkomen. Hierdoor is het poedercoaten van materialen milieuvriendelijk. Een van de nadelen van poedercoaten is dat de producten bestand moet zijn tegen hogen temperaturen, omdat de producten de in de oven gaan. Enkele voorbeelden van producten, die op deze manier gecoat worden zijn bijvoorbeeld deuren, balkonhekken, verkeerslichten, witgoed, meubels en fietsen. De werkzaamheden van een poedercoater zijn niet moeilijk, echter is het nauwkeurig werken wel belangrijk, omdat er anders geen goed eindresultaat is. Als poedercoater breng je dus een coating aan op voorwerpen die door de industrie gemaakt worden. Nadat de poedercoating is aangebracht worden de voorwerpen in een oven verhit tot ongeveer honderd graden voor de duur van ongeveer vijftien minuten. Tijdens dit proces zal de poedercoating uitvloeien als normale verf en een gladde laag krijgen. Als het een twee componenten-coating betreft, zal de poedercoater de temperatuur ook nog verhogen tot honderdvijftig a tweehonderd graden, zodat beide coatings samenvloeien. Het poedercoaten van halffabricaten komt binnen de industrie veel voor. Een poedercoater is ook verantwoordelijk voor het ophangen van alle producten aan de productielijn. Andere werkzaamheden kunnen zijn het instellen van de spuitinstallatie en het onderhouden van de afzuiginstallatie. Een andere benaming voor poedercoater is poederspuiter.

Wat doet een poedercoater

Een poedercoater is dus verantwoordelijk voor het klaarmaken van halffabricaten, die een coating krijgen. Dit betreft in bijna alle gevallen nieuwe producten, die door fabrikanten gemaakt worden. Denk bijvoorbeeld aan fietsframes, computerkasten, hekwerken, keukenapparatuur of aan witgoedapparatuur. Poedercoaten is een verftechniek die massaal wordt toegepast binnen de industrie. Dat de industrie veel gebruikmaakt van poedercoaten is omdat het poedercoaten relatief goedkoop is, een goede manier van spuiten is en omdat het milieuvriendelijk is. Bij het poedercoaten komen geen schadelijke stoffen vrij, zoals oplosmiddelen. In sommige gevallen kan een poedercoater aangemerkt worden als productiemedewerker. In dat geval is het denkbaar dat een productiemedewerker verantwoordelijk is voor andere werkzaamheden. Het is ook denkbaar dat een poedercoater aangemerkt kan worden als assemblagemedewerker. In dat geval ben je ook verantwoordelijk voor het samenstellen van halffabricaten.

Werken als poedercoater

Het poedercoaten van voorwerpen is verder niet moeilijk en is vooral een kwestie van het opdoen van ervaring. Een poedercoater heeft bijvoorbeeld niet te maken met mogelijk druipers, zoals een autospuiter. Bij het poedercoaten van voorwerpen kunnen geen druipers ontstaan, omdat het teveel aan poeder van het voorwerp zal afvallen. Bij het poedercoaten van voorwerpen is het wel belangrijk dat alleen het producten betreft, die tegen een hoge temperatuur kunnen. Dit houdt bijvoorbeeld in dat voorwerpen niet voorzien mogen zijn van onderdelen die kunnen smelten. Denk bijvoorbeeld aan lagers die stuk kunnen gaan tijdens het bakproces. Na het bakproces is het belangrijk om de coating langzaam af te laten koelen, zodat de coating kan uitharden.

Voordelen van poedercoating zijn:

  • Poedercoating zorgt voor een goede en duurzame deklaag.
  • Poedercoating is elastisch, slijt, slag en stootvast.
  • Een oppervlak dat is behandeld heeft minder last van erosie.
  • Bij poedercoaten wordt er geen gebruikgemaakt van oplosmiddelen.
  • Poedercoaten is goed bestand tegen chemische belasting.
  • Geen uitstoot van vluchtige giftige dampen tijdens het aanbrengen.
  • Minder afvalproductie in vergelijking tot natlakken.
  • Er is geen brandgevaar.

Informatiefilm over poedercoating:

Opleidingen tot poedercoater

Er bestaan geen opleidingen via gewone scholen tot poedercoater. De meest gerichte opleiding tot poedercoater is de Mbo-opleiding medewerker industriële lakverwerking, die ongeveer drie jaar in beslag neemt. In de praktijk is het zo dat de meeste nieuwe poedercoaters ingewerkt worden door ervaren collega's, die in dat geval aangemerkt kunnen worden als leermeester. De meeste poedercoaters zijn ook verantwoordelijk voor andere werkzaamheden. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende zzp boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp.

Bedrijven waar een poedercoater werkzaam kan zijn

Een poedercoater zal in de meeste gevallen werkzaam zijn voor een fabrikant. Daarnaast is het denkbaar dat een poedercoater werkzaam is via een uitzendorganisatie. Het is niet zo dat alleen grote fabrikanten gebruikmaken van het poedercoaten. Denk bijvoorbeeld ook aan een gespecialiseerde verzinkerij of aan carrosseriebouwers. Er zijn veel bedrijven te bedenken, die gebruikmaken van het poedercoaten.

Competenties poedercoater

De belangrijkste competentie van een poedercoater is de kennis van industriële lak-verwerking. Daarnaast moet veiligheid aangemerkt worden als belangrijke competentie. Als een poedercoater verantwoordelijk is voor het onderhouden van de spuitcabine, oven en afzuiginstallatie zal je over technische kennis moeten beschikken. Algemeen belangrijke woorden zijn kwaliteit, controleren, secuur, inspecteren, nabewerking, plannen en organiseren. Vanzelfsprekend kan een poedercoater te maken hebben met aanvullende competenties, afhankelijk van de specifieke werkzaamheden.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als poedercoater

Het arbeidsmarktperspectief van een poedercoater is over het algemeen matig te noemen. De meeste bedrijven zijn niet specifiek op zoek naar poedercoaters. Dit neemt niet weg dat er wel bedrijven zijn die wel gebruikmaken van fulltime poedercoaters. Dit betreft meestal de grotere fabrikanten die te maken hebben met veel productie. De doorgroeimogelijkheden van een poedercoater zijn verder niet zomaar aan te geven, omdat de werkzaamheden daarvoor te specifiek zijn. Het is wel denkbaar dat een poedercoater werkzaam is als ploegbaas.

Arbeidsvoorwaarden en salaris poedercoater

De specifieke arbeidsvoorwaarden voor een poedercoater zijn niet aan te geven, omdat dit per bedrijf kan verschillen. Een poedercoater in loondienst zal doorgaans tussen de 1700 en 2300 euro bruto per maand verdienen, afhankelijk van leeftijd en opleiding. Als zelfstandig ondernemer komt dit beroep zover wij weten niet voor.

Eigen bedrijf starten als Poedercoater

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Poedercoater, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Poedercoater

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Poedercoater bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Poedercoater.

Mijnzzp.nl