Verzinker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep verzinker
Wat doet een verzinker
Verschil verzinken en galvaniseren
Film: wat is verzinken:
Film: hoge temperatuur verzinken:
Opleidingen tot verzinker
Bedrijven waar een verzinker werkzaam kan zijn
Competenties verzinker
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als verzinker
Arbeidsvoorwaarden en salaris verzinker
Eigen bedrijf starten als Verzinker
Boekhoudprogramma vergelijken Verzinker

Beroep verzinker

Een verzinker is verantwoordelijk voor verschillende werkzaamheden, die te maken hebben met het verzinken van metalen voorwerpen. Denk bijvoorbeeld aan het ontvetten van voorwerpen en aan het daadwerkelijk verzinken van voorwerpen. Als verzinker ben je verantwoordelijk voor het thermisch verzinken van voorwerpen. Verzinken heeft veel overeenkomsten met galvaniseren, maar het betreffen wel verschillende processen, die niet zomaar met elkaar vergeleken kunnen worden, omdat er verschillende technieken gebruikt worden. Het verzinken van metaal of ijzer komt veel voor om voorwerpen te beschermen tegen corrosie. Voordat staal verzinkt kan worden zal het staal in zeven verschillende chemische baden ondergedompeld worden, waarna het uiteindelijke verzinken plaats kan vinden. Het zink in een zinkbad is ongeveer 450 graden. De totale laagdikte van het zink dat aangebracht wordt om het metaal te beschermen is nog geen millimeter dik. Het verzinken komt veel voor binnen de industrie, omdat er veel producten zijn die voorzien moeten worden van een verzinklaag. Het zijn de verzinkers die werkzaam zijn binnen een verzinkerij, die verantwoordelijk zijn voor het verzinken van voorwerpen. De belangrijkste reden om te verzinken is om voorwerpen te beschermen tegen roest. De werkzaamheden van een verzinker zijn aan te merken als zeer specialistische werkzaamheden. Het verzinken van voorwerpen is vooral populair omdat zink een goede bescherming geeft aan staal of ijzer. Denk bijvoorbeeld aan metalen bruggen, vangrails, lantarenpalen en aan de staalbouw. Zonder zinklaag zouden deze constructies snel roesten en veel meer onderhoud nodig hebben. Een nadeel van verzinken is dat voorwerpen na het verzinken niet meer bewerkt kunnen worden. Omdat metalen constructies zeer groot (lang) kunnen zijn bestaan er zinkbaden, die wel twintig meter lang zijn, zodat stalen constructies in één keer verzinkt kunnen worden. Metaal dat voorzien is van een zinklaag kan geschilderd of gecoat worden.

Wat doet een verzinker

Een verzinker is dus verantwoordelijk voor het verzinken van voorwerpen. Dit betreft meestal voorwerpen die lang mee moeten gaan, zoals civiele constructies, machines of vangrails. Ook bouwconstructies worden in veel gevallen voorzien van een zinklaag om ze te beschermen tegen de weersinvloeden. De voornaamste reden om voorwerpen te verzinken is om slijtage of corrosie te voorkomen. Het grote voordeel van verzinken is dat dit relatief gezien een goedkope oplossing is om voorwerpen langdurig te beschermen. Denk bijvoorbeeld aan bruggen of andere openbare constructies, die hierdoor minder onderhoud nodig hebben. Om te voorkomen dat metalen voorwerpen niet meer passen na het verzinken is het belangrijk dat metaalbewerkers tijdens de fabricatie rekening houden met het zinkproces. Ook het afbramen van metaal speelt hierbij een belangrijke rol. In sommige gevallen zal er ook rekening gehouden moeten worden met het coaten van voorwerpen.

Verschil verzinken en galvaniseren

Verzinken en galvaniseren zijn beide chemische processen waarbij metaal voorzien wordt van een laagje metaal. Het verschil is dat zink alleen toegepast kan worden op metaal en dat bij het galvaniseren ook andere materialen, zoals kunststof, voorzien kunnen worden van een laagje metaal. Daarnaast is het zo dat voor het galvaniseren een andere techniek gebruikt wordt om het laagje metaal aan te brengen, namelijk door middel van elektriciteit. Bij het verzinkproces wordt geen elektriciteit gebruikt. Een groot voordeel van verzinken is dat dit proces relatief gezien makkelijker is dan galvaniseren. Door het verzinken krijgt men ook een dikkere beschermlaag dan bij het galvaniseren.

Film: wat is verzinken:

Film: hoge temperatuur verzinken:

Opleidingen tot verzinker

Er bestaan geen specifieke opleidingsmogelijkheden tot verzinker. Een verzinker beschikt over het algemeen over een passende Mbo-opleiding zoals een metaalopleiding. Het verzinken is specialistisch werk dat over het algemeen het beste in de praktijk geleerd kan worden. Zie voor meer informatie de Vereniging Industrieel Oppervlaktebehandeling Nederland die wel diverse passende opleidingen aanbieden. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende zzp boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp.

Bedrijven waar een verzinker werkzaam kan zijn

Een verzinker is werkzaam voor een verzinkerij. Daarnaast is het denkbaar dat een verzinker werkzaam is via een uitzendorganisatie. In sommige gevallen kan een verzinker aangemerkt worden als productiemedewerker. Vanzelfsprekend kan een verzinkerij gebruikmaken van verschillende vaklieden. Denk bijvoorbeeld ook aan heftruckchauffeurs of aan magazijnmedewerkers.

Competenties verzinker

De belangrijkste competentie van een verzinker is dat hij of zij kennis heeft van chemische en scheikundige processen. Daarnaast kan het veilig werken aangemerkt worden als belangrijke competentie. Ook zul je moeten beschikken over goede communicatieve vaardigheden, omdat je in de meeste gevallen zal samenwerken met verschillende collega's. Algemeen belangrijke woorden zijn energie, kwaliteit, procesbeheersing, inzicht, samenwerken, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als verzinker

Het arbeidsmarktperspectief van een verzinker is redelijk te noemen. Het betreft specifieke bedrijven die verzink werkzaamheden uitvoeren, waardoor het verkrijgen van werk niet heel makkelijk zal zijn. Daarnaast vragen de meeste bedrijven om mensen die beschikken over de juiste opleidingen en werkervaring. De doorgroeimogelijkheden als verzinker zijn over het algemeen beperkt. Een leidinggevende functie kan gezien worden als doorgroeien zoals de functie chef-werkplaats.

Arbeidsvoorwaarden en salaris verzinker

Een verzinker zal over het algemeen onder de cao Metaal & Techniek vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn afhankelijk van de werkgever. Een verzinker zal over het algemeen een salaris verdienen tussen de 2250 en 2850 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, dienstjaren en verdere verantwoordelijkheden.

Eigen bedrijf starten als Verzinker

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Verzinker, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Verzinker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Verzinker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Verzinker.

Mijnzzp.nl