Scheepstimmerman

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een scheepstimmerman is gespecialiseerd in scheeps-afwerkingen, wat betrekking kan hebben op het interieur en het exterieur van motorboten en zeilboten. Om als scheepstimmerman te kunnen werken is het een must dat de scheepstimmerman nauwkeurig werkt, omdat het altijd om precisie werkzaamheden gaat. Veel schepen worden ontworpen en gebouwd naar de specifieke wensen van de opdrachtgever. In een schip moet het interieur aan strenge eisen voldoen. Zo worden de scharnieren en knoppen van kasten meestal robuust uitgevoerd, omdat scheepsinterieurs veel te verduren kunnen krijgen. Ook kan het interieur te maken krijgen met zout water. De meubels en andere houten voorwerpen in een schip zijn dan ook voorzien van meerdere laklagen om schade te voorkomen. Een veel gekozen houtsoort om het interieur mee af te timmeren is teakhout. Teakhout heeft de ideale eigenschappen om op een schip verwerkt te worden, omdat het weerbestendig is. Het beroep scheepstimmerman wordt over het algemeen geleerd door het opdoen van praktijkervaring en scholing. Als scheepstimmerman is het belangrijk dat je goed tekening kan lezen, omdat de meeste opdrachten uitgewerkt moeten worden volgens de werktekening. De meeste schepen en boten worden in een werf gebouwd of onderhouden, onder ideale omstandigheden en met alle gereedschappen voorhanden. Als scheepstimmerman ben je voor een groot deel verantwoordelijk voor de uiteindelijke afwerking van motorboten en zeilboten, omdat deze meestal voorzien zijn van diverse soorten houten meubels en aftimmering. Vooral als het gaat om unieke motorboten en zeilboten zal de scheepstimmerman een echte vakman moeten zijn, omdat het om maatwerk gaat. Dit betekent dat er geen standaard mallen beschikbaar zijn, die vaak wel beschikbaar zijn voor productieboten.

Een scheepstimmerman is dus een timmerman die werkzaam is binnen de scheepsafwerking. Het beroep scheepstimmerman is over het algemeen alleen voorbehouden aan vaklieden, die aangemerkt kunnen worden als allround ambachtsman, omdat je als scheepstimmerman verantwoordelijk bent voor verschillende werkzaamheden, die allemaal secuur uitgevoerd moeten worden. Dit kan betekenen dat je de ene keer een scheepskeuken maakt en installeert en dat je de andere keer unieke deuren aan het maken bent. Binnen de scheepsbouw en jachtbouw is er eigenlijk nooit sprake van standaardwerkzaamheden, omdat alle schepen en jachten op een andere manier afgewerkt worden. Dit komt doordat opdrachtgevers meestal hun eigen voorkeur hebben met betrekking tot het interieur en de uiteindelijke afwerking. Als scheepstimmerman heb je in de meeste gevallen ook te maken met andere vaklieden, zoals lassers, stoffeerders, installateurs en jachtschilders. Deze verschillende vaklieden zijn allemaal verantwoordelijk voor specifieke werkzaamheden. Dit kan wel verschillen per scheepstimmerman, omdat zelfstandig werkende scheepstimmerlieden in de meeste gevallen verschillende werkzaamheden uitvoeren, die niet alleen met het timmeren te maken hebben.

Werken als scheepstimmerman

Als scheepstimmerman zal je over het algemeen te maken hebben met bijzondere motorboten en/of zeiljachten, die luxe afgewerkt worden. Dit betreft in de meeste gevallen bijzondere boten, die niet aangemerkt kunnen worden als productieboot. Productieboten kunnen ook voorzien zijn van timmerwerk, echter betreft dit vaak standaard meubels, die alleen gemonteerd hoeven te worden in het schip. Dit soort vaklieden moet eerder aangemerkt worden als assemblagetechnicus of als monteur dan als scheepstimmerman. Een scheepstimmerman is juist gespecialiseerd in het zelfstandig maken van alle voorkomende voorwerpen, die van hout gemaakt worden. Een scheepstimmerman kan bijvoorbeeld niet alleen aangemerkt worden als keukenmonteur maar ook als keukenontwerper. Het ontwerpen en zelfstandig maken van keukens betreft echte ambachtswerkzaamheden. In veel gevallen kan een scheepstimmerman ook aangemerkt worden als meubelmaker.

Wat doet een scheepstimmerman allemaal:

  • Het installeren en/monteren van scheepsonderdelen
  • Het lakken en/of schilderen van voorwerpen
  • Het maken van mallen
  • Het maken van scheepsinterieurs
  • Het ontwerpen van scheepsinterieurs
  • Het uitvoeren van scheepsreparaties

Beroep scheepstimmerman:

Opleidingen tot scheepstimmerman

Om als scheepstimmerman te kunnen werken kan het beste de opleiding tot allround timmerman gevolgd worden, wat een Mbo-opleiding is die meestal twee jaar in beslag zal nemen. Na de eerst opleiding tot allround timmerman kan er nog een opleiding gevolgd worden voor voortgezet timmerman. Het is wel de belangrijk dat je de specialisatie kiest tot interieurbouwer. Het werk als interieurbouwer is wezenlijk anders dan dat van een timmerman die in de bouw werkzaam is. Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor materiaalkennis, verschillende technieken en het hanteren van alle machines die je als scheepstimmerman nodig zal hebben om je werk te kunnen maken. Tijdens de opleiding zal je doorgaans vier dagen in de week werken bij een erkend leerbedrijf en één dag in de week naar school gaan voor de theorie. Tijdens de opleiding zal je op verschillende momenten opdrachten moeten afronden die gezamenlijk tot het diploma zullen leiden. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een scheepstimmerman werkzaam kan zijn

Een scheepstimmerman kan op verschillende manieren werkzaam zijn. Denk bijvoorbeeld aan een scheepstimmerman die werkzaam is voor een scheepsbouwer, of aan een scheepstimmerman die werkzaam is voor een casobouwer. Cascobouw komt redelijk veel voor binnen de scheepvaartsector. Daarnaast is het prima denkbaar dat een scheepstimmerman aangemerkt kan worden als ondernemer. Er zijn relatief gezien veel zelfstandig werkende scheepstimmerlieden actief, die ook op verschillende manieren werkzaam kunnen zijn. Niet alle scheepstimmerlieden beschikken over een eigen scheepswerf en/of timmerwerkplaats.

Competenties scheepstimmerman

De belangrijkste competentie van een scheepstimmerman is de allround vakmanschap inclusief de allround kennis van materiaalsoorten, omdat je anders niet werkzaam kan zijn als scheepstimmerman. Daarnaast zul je als scheepstimmerman zeer nauwkeurig moeten kunnen werken. Omdat je in de meeste gevallen regelmatig te maken hebt met verschillende collega's en eventueel de opdrachtgever kan communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Als je werkzaam bent als ondernemer kan ook het netwerken gezien worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke worden zijn innovatie, trends, creativiteit, passie, energie, motivatie, presteren, kwaliteit, zelfstandigheid, samenwerken, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als scheepstimmerman

Het arbeidsmarktperspectief van een scheepstimmerman is over het algemeen goed te noemen, als je beschikt over de juiste opleidingen. De meeste scheepsbouwers staan te springen om goede vaklieden, die allround inzetbaar zijn voor verschillende werkzaamheden. Daarnaast is het zo dat je als scheepstimmerman op andere manieren werkzaam kan zijn. Met andere woorden zal een goede scheepstimmerman niet snel zonder werk komen te zitten. De doorgroeimogelijkheden van een scheepstimmerman kunnen gezien worden in het verkrijgen van meer verantwoordelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan een scheepstimmerman die ook zal werken als assistent-uitvoerder. Ook het starten van een eigen onderneming als scheepstimmerman kan gezien worden als het doorgroeien binnen je carrière.

Arbeidsvoorwaarden en salaris scheepstimmerman

Als scheepstimmerman val je doorgaans onder het CAO Meubelindustrie en Meubileringsbedrijven, waarin alle arbeidsvoorwaarden geregeld zijn. Een scheepstimmerman verdient doorgaans in loondienst tussen de 1800 en 2500 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd en opleidingen. Als zelfstandig ondernemer kan je doorgaans meer verdienen, mits je voldoende opdrachten weet binnen te halen. Voor het werk als scheepstimmerman zijn er wel een stuk minder kansen dan voor een timmerman in de bouw. Daarnaast zal je doorgaans fors moeten investeren in machines, omdat je zonder de machines je werk niet zal kunnen uitvoeren.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Scheepstimmerman

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Scheepstimmerman bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl