Opleiding tot Meubelmaker

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauMbo-niveau drie
VooropleidingMeubelmaker (Mbo 2)
VooropleidingVmbo, Havo of Vwo
VervolgopleidingMeubelmaker/(scheeps)interieurbouwer
OpleidingVind de opleiding die bij jou past

Mbo-opleiding Allround Meubelmaker

Wie als aanstaande meubelmaker een passende opleiding zoekt kan het beste kiezen voor de Mbo-opleiding allround meubelmaker, binnen de sector hout/houtverwerking. De Mbo-opleiding allround meubelmaker is een uitstroomrichting binnen de Mbo-opleiding meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer. Tijdens deze opleiding leer je met verschillende houtbewerkingsmachines en handgereedschappen werken, zodat je zelfstandig meubels kan maken en eventueel kunt restaureren. Daarnaast is er binnen deze opleiding veel aandacht voor ontwerpen, tekenen, calculeren, materialenkennis en algemene computervaardigheden, omdat je als meubelmaker tegenwoordig ook regelmatig met de computer zal werken. Ook krijg je binnen deze opleiding algemene vakken, zoals Nederlands, Engels, rekenen en het vak loopbaan & burgerschap. De Mbo-opleiding allround meubelmaker is op de meeste scholen te volgen via de BOL-vorm en de BBL-vorm. Tijdens de BOL-opleiding zal je ongeveer zestig procent van de tijd doorbrengen op school en de rest van de tijd stage lopen bij een erkend leerbedrijf, zoals een meubelmakerij, onder begeleiding van een leermeester. Bij een BBL-opleiding zal je over het algemeen vier dagen in de week werken en minimaal één dag in de week naar school gaan voor de verschillende theorielessen. Tijdens de BBL-opleiding zal je diverse praktijkexamens moeten afleggen die beoordeeld worden door je leermeester en de stagebegeleider van school. Alle losse praktijkexamens vormen samen met de verschillende theorie-examens het uiteindelijke diploma allround meubelmaker.

Opleidingsduur en niveau Allround Meubelmaker

De Mbo-opleiding allround meubelmaker zal ongeveer drie jaar in beslag nemen, afhankelijk van je vooropleidingen, en is een Mbo-opleiding op niveau drie.

Vervolgopleidingen Allround Meubelmaker

Na het afronden van de Mbo-opleiding allround meubelmaker niveau drie is het nog mogelijk om door te leren voor de Mbo-opleiding meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer niveau vier. De Mbo-opleiding meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer is een bredere opleiding die ook meer verantwoordelijkheden zal geven.

Vooropleiding Allround Meubelmaker

De meeste scholen verwachten minimaal een Vmbo-diploma of enkele jaren havo of vwo voordat je toegelaten zal worden tot de Mbo-opleiding allround meubelmaker niveau drie. Daarnaast bestaat er nog een Mbo-opleiding meubelmaker niveau twee, die gezien kan worden als een passende vooropleiding.

Mijnzzp.nl