Glas in lood zetter

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een glas-in-loodzetter is een ambachtsman of ambachtsvrouw die zich gespecialiseerd heeft in het ontwerpen en maken glas-in-loodramen. Het ontwerpen en maken van glas in lood kan betrekking hebben op het maken van kunstvoorwerpen of heeft betrekking op het maken van glas-in-loodramen. Het werken met glas in lood is een echt ambacht te noemen, waarmee bijzondere kunstvoorwerpen zoals ramen en koepels gemaakt kunnen worden. Glas in lood is vooral populair binnen bijzondere gebouwen zoals kerken, oude villa's en luxe eetgelegenheden zoals restaurants. Binnen dit soort gebouwen geeft glas in lood in welke vorm dan ook een luxe uitstraling, die past bij het betreffende gebouw. Glas in lood heeft niet alleen betrekking op ramen van gebouwen, omdat glas in lood ook op andere manieren toegepast kan worden. De aantrekkingskracht die glas in lood heeft op mensen komt hoofdzakelijk door de bijzondere vormen en kleuren die mogelijk zijn met glas in lood. Ook kunnen er door middel van glas in lood bijzondere afbeeldingen gecreëerd worden. Oorspronkelijk heeft glas-in-loodramen betrekking op vensterramen die gemaakt worden met glas in lood. Tegenwoordig zijn er veel meer toepassingsmogelijkheden als we het hebben over glas in lood. Het beroep glas-in-loodzetter kan betrekking hebben op verschillende vaklieden en kunstenaars die werken met glas in lood. In de meeste gevallen zijn dit gespecialiseerde vaklieden of kunstenaars die het glas-in-loodzetten aangeleerd hebben door veel te oefenen. Als glas en lood zetter hoef je niet altijd beroepsmatig actief te zijn, omdat ook kunstenaars en hobbyisten glas-in-loodramen kunnen toepassen. Er worden nog steeds voldoende opleidingen aangeboden met betrekking tot het leren maken van glas-in-loodramen. Het is tegenwoordig ook mogelijk om glas-in-loodramen te verwerken in isolatieglas.

Een glas-in-loodzetter kan afhankelijk van de werkzaamheden aangemerkt worden als ambachtsman of als kunstenaar. In het verleden zijn veel glas-in-loodramen vervangen, omdat glas-in-loodramen bijvoorbeeld stuk waren of niet geïsoleerd waren. Tegenwoordig willen de meeste mensen als het even kan glas-in-loodruiten weer teruggeplaatst hebben. Tegenwoordig is het mogelijk om glas-in-loodramen tussen isolatieglas te laten plaatsen, zodat er wel sprake is van een ouderwetse uitstraling. Alleen bij huizen die vallen onder de monumentenwet is dit vaak niet toegestaan. Hier kan eventueel gewerkt worden met voorzetruiten als dit wel toegestaan is. Het is vandaag de dag niet meer zo dat alle glas-in-loodramen speciaal in opdracht gemaakt hoeven te worden, omdat er ook veel standaard glas-in-loodramen te koop zijn. Als iemand een eigen ontwerp wil laten maken zal er meestal wel specifiek gezocht moeten worden naar een glas-in-loodzetter. Ook de afmeting en vormgeving is een belangrijke factor bij glas-in-loodramen. De mooiste glas-in-loodramen worden meestal gemaakt met antiekglas.

Wat is antiekglas

Antiekglas is verkrijgbaar in twee soorten, namelijk echt antiekglas en nieuw antiekglas. Echt antiekglas is één geblazen glassoort die vooral wordt gebruikt bij de fabricage van glas-in-loodramen. Vooral bij restauraties van oude gebouwen wordt deze glassoort nog toegepast. Modern glas van tegenwoordig moet zo mooi mogelijk zijn, zonder bellen en onregelmatigheden. Terwijl bij de fabricage van antiekglas het juist de bedoeling is dat het glas veel bellen, strepen en onregelmatigheden moet bevatten. Antiekglas kan in een groot aantal kleuren geleverd worden van licht tot donker. De dikte van antiekglas is meestal ook ongelijk, waardoor de kleuren per glasblad kunnen verschillen.

Glas-in-loodramen maken

Het maken van glas-in-loodramen moet overgelaten worden aan de juiste vakmensen, omdat het maken van een goed glas-in-loodraam niet makkelijk is. Een glas-in-loodzetter zal veel glas moeten snijden en knippen om tot de gewenste vormgeving te kunnen komen. Daarnaast is het monteren van glas in het lood niet heel makkelijk. Met andere woorden zal een glas-in-loodzetter zeer nauwkeurig en secuur moeten kunnen werken, om tot het beste resultaat te kunnen komen. In de meeste gevallen zal een glas-in-loodzetter werkzaam zijn binnen een speciaal glasatelier die zich gespecialiseerd hebben in glas in lood.

Wat doet een glas-in-loodzetter:

  • Het ontwerpen van nieuw glas in lood
  • Het ontwerpen van patronen en tekenmallen
  • Het restaureren van glas in lood
  • Het uitzoeken van verschillende kleuren glas
  • Het knippen en/of snijden van glas
  • Het solderen van glas-in-loodramen
  • Het eventueel plaatsen van glas-in-loodramen

Maken van glas in lood:

Glas in lood:

OPLEIDINGEN TOT GLAS-IN-LOODZETTER

Voor het beroep glas-in-loodzetter zijn geen erkende opleidingsmogelijkheden. Het leren glas-in-loodzetten kan wel onderdeel uitmaken van de schildersopleiding, echter zal dit zeer beperkt zijn. In het algemeen is het zo dat het leren glas-in-loodzetten een kwestie is van praktijkervaring opdoen. Het is dan ook mogelijk dat een ervaren glas-in-loodzetter gezien kan worden als leermeester. Daarnaast zijn er cursussen te vinden voor mensen die willen leren glas-in-loodzetten. In alle gevallen zal het maken van glas in lood een kwestie zijn van veel oefenen en proberen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

BEDRIJVEN WAAR EEN GLAS-IN-LOODZETTER WERKZAAM KAN ZIJN

Een glas-in-loodzetter zal in de meeste gevallen werkzaam zijn binnen een gespecialiseerd glasatelier. Daarnaast kan een glas-in-loodzetter werkzaam zijn als glaskunstenaar. Het is ook mogelijk dat een goed glaszettersbedrijf of schildersbedrijf de kennis in huis heeft om glas in lood te kunnen maken. Een glas-in-loodzetter kan ook werkzaam zijn als ondernemer.

COMPETENTIES GLAS-IN-LOODZETTER

De belangrijkste competentie van een glas-in-loodzetter is de passie voor glas in lood. Daarnaast is het belangrijk dat een glas-in-loodzetter beschikt over alle vakinhoudelijke kennis met betrekking tot glas in lood, omdat het maken van glas-in-loodramen niet makkelijk is. Ook creativiteit is aan te merken als een belangrijke competentie. Omdat een glas-in-loodzetter in de meeste gevallen met opdrachtgevers te maken zal hebben is communicatie aan te merken als belangrijke competentie. Als een glas-in-loodzetter werkzaam is als ondernemer moet de glas-in-loodzetter ook beschikken over een commerciële instelling. Algemeen belangrijke woorden zijn doorzettingsvermogen, presteren, plannen, organiseren en kwaliteit. Een glas-in-loodzetter moet dan ook aangemerkt worden als ambachtsman of als ambachtsvrouw.

ARBEIDSMARKTPERSPECTIEF EN DOORGROEIMOGELIJKHEDEN ALS GLAS-IN-LOODZETTER

Het arbeidsmarktperspectief als glas-in-loodzetter is niet zomaar aan te geven, omdat het een zeer specifiek beroep betreft. De meeste glas-in-loodzetters voeren ook andere werkzaamheden uit of zijn werkzaam als ondernemer. De doorgroeimogelijkheden als glas-in-loodzetter kunnen gezien worden in het mogen uitvoeren van bijzondere opdrachten of het starten van een eigen glasatelier als ondernemer. Het beroep glas-in-loodzetter komt in loondienst bijna niet voor. Daarnaast zal een glas-in-loodzetter die werkzaam is in loondienst over het algemeen ook andere werkzaamheden uitvoeren.

ARBEIDSVOORWAARDEN EN SALARIS GLAS-IN-LOODZETTER

Als glas-in-loodzetter is geen specifieke opgave mogelijk omdat het beroep te weinig voorkomt en de meeste fulltime glas-in-loodzetters zelfstandig ondernemer zijn. Een glas-in-loodzetter die werkzaam is bij een schildersbedrijf voert daarnaast vaak andere werkzaamheden uit, zoals schilderen, omdat er meestal te weinig opdrachten zijn in het maken van glas in lood.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Glas in lood zetter

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Glas in lood zetter bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl