Glas in lood zetter

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Glas in lood is een kunstvorm die al eeuwen terug gaat. De basis voor glas in lood werd gelegd in Egypte met de vervaardiging van met hout of brons omlijste reliëfplaten. Door de Romeinen werd deze techniek over de wereld verspreid. De techniek om glas in lood te maken is door de eeuwen heen dan ook bijna niet veranderd. Er zijn diverse stijlen mogelijk met glas in lood zoals Romanesk, Gotisch, Vroeg Europees en Renaissance.

Glas in lood

Glas in lood is de benaming voor een vensterraam dat bestaat uit stukken glas die in loodlijsten geplaatst zijn. De aantrekkingskracht die glas in lood op mensen heeft is dan ook simpel te verklaren. Deze komt door de talrijke kleuren en diverse soorten figuren die er mogelijk zijn door deze techniek.

In het verleden zijn veel van dit soort glas in lood ruiten vervangen in oude gebouwen. Tegenwoordig willen mensen wanneer het even kan deze glas in lood ruiten weer terug geplaatst hebben. Dat de ruiten verdwenen kwam omdat ze totaal niet geïsoleerd waren. Tegenwoordig is het mogelijk om glas in lood tussen het isolatieglas te plaatsen zodat het er wel oud uitziet maar toch de comfort biedt wat men vandaag de dag verlangt. Alleen bij huizen die vallen onder de monumentenwet is dit vaak niet toegestaan. Hier kan eventueel gewerkt worden met voorzetruiten wanneer dit wel toegestaan is.

Aniekglas

Antiekglas is verkrijgbaar in twee soorten namelijk echt antiekglas en nieuw antiekglas. Echt antiekglas is één geblazen glassoort die vooral wordt gebruikt bij de fabricage van glas in lood ramen. Vooral bij restauraties van oude gebouwen wordt deze glassoort nog toegepast. Glas van tegenwoordig moet zo mooi mogelijk zijn, zonder bellen en onregelmatigheden. Terwijl men bij de fabricage van antiekglas van oordeel is dat het glas juist veel bellen, strepen en onregelmatigheden mag bevatten. Antiekglas kan in een groot aantal kleuren geleverd worden van heel licht tot zeer donker. De dikte van antiekglas is ook ongelijk en ook daardoor kan de kleur per glasblad sterk verschillen. Bij het maken van nieuw antiekglas is de machine voorzien van een speciaal gevormde rol die het effect op het glasoppervlak veroorzaakt.

Het leuke aan glas in lood ramen is dat wanneer men deze laat maken dit naar een eigen ontwerp kan. Zo krijgt u een ruit naar eigen wens. Er zijn voldoende cursussen te vinden voor mensen die onder begeleiding zelf een keer een glas in lood raam wil maken. Het maken zal doorgaans beginnen met een ontwerp, en pas als deze klaar is zal er aan het echte raam begonnen worden.

Vandaag de dag zijn er ook kant en klare glas in lood ruiten te koop, die passen in deuren of ramen. Er zijn meestal verschillende soorten glas in lood ruiten te koop. Bij de betere schildersbedrijven en glaszetters kan men nog steeds terecht met glas in lood om te repareren.

Glas in lood geeft vaak een speciale indruk aan een woning of ander soort gebouw. Er zijn zelfs gebouwen te vinden die aan de binnenkant een speciaal plafond hebben, dat gemaakt is uit glas in lood. De glas in loodkoepels worden vaak voorzien van verlichting, om het plafond een nog mooiere uitstraling te geven.

Maken van glas in lood:

Glas in lood:

OPLEIDINGEN TOT GLAS IN LOOD ZETTER

Voor het beroep glas in lood zetter zijn niet echt specifieke opleidingen mogelijk. Wel kan kan het een onderdeel zijn van de schildersopleiding. Wie buiten het vak schilder om het glas in lood zetten wil leren zal al snel op een cursus uitkomen om het te leren. Er zijn verschillende cursussen te volgen, die sterk kunnen verschillen in lengte. Tijdens de cursus glas in lood zetten leren de cursisten het zelfstandig maken van een glas in loodraam onder begeleiding van een cursusleider.

BEDRIJVEN WAAR EEN GLAS IN LOOD ZETTER WERKZAAM KAN ZIJN

Als glas in lood zetter kan je werkzaam zijn voor verschillende bedrijven, zoals een schildersbedrijf of glaszettersbedrijf. Daarnaast kan het beroep ook artistieke raakvlakken hebben, zoals die van een glaskunstenaar. Ook als zelfstandig ondernemer zijn er voldoende glas in lood zetters te vinden.

COMPETENTIES GLAS IN LOOD ZETTER

Als glas in lood zetter is het belangrijk om passie te hebben in het maken van bijzondere ramen. Het maken van een glas in loodraam begint meestal met het maken van een ontwerp dat vervolgens uitgewerkt moet worden. Het ontwerpen van het raam behoort ook bij de werkzaamheden. Ook is het belangrijk om precies te kunnen werken, zodat er een mooi geheel ontstaat. Ook het renoveren van bestaande glas in loodramen komt veel voor.

ARBEIDSMARKTPERSPECTIEF EN DOORGROEIMOGELIJKHEDEN ALS GLAS IN LOOD ZETTER

Als glas in lood zetter is er redelijk veel werk in te vinden. Wel is het zo dat iemand dan echt gespecialiseerd moet zijn in het zetten van glas in lood. Meestal gaat het om een zelfstandige die zijn eigen glas in lood winkel heeft. De opdrachten die binnen gehaald kunnen worden zijn soms erg ingewikkeld, zoals het maken van een bijzondere lichtkoepel in glas en lood uitgevoerd. De opdrachten kunnen dan ook verschillen van één dag werk tot maanden werk.

ARBEIDSVOORWAARDEN EN SALARIS GLAS IN LOOD ZETTER

Als glas in lood zetter is geen specifieke opgave mogelijk omdat het beroep te weinig voorkomt en de meeste fulltime glas in lood zetters zelfstandig ondernemer zijn. Een glas in lood zetter die werkzaam is bij een schildersbedrijf voert daarnaast vaak andere werkzaamheden uit, zoals schilderen, omdat er meestal te weinig opdrachten zijn in het maken van glas in lood.

Mijnzzp.nl