Glaskunstenaar

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een glaskunstenaar is een ambachtsman of ambachtsvrouw en kunstenaar die beeldende kunst maakt van glas. Een glaskunstenaar kan verschillende richtingen en technieken toepassen als het om glaskunst gaat, zoals glas in lood, gebrandschilderd glas, glas-beeldhouwkunst, glasblazen en glasfusing. Glaskunst komt dus op verschillende manieren voor, omdat er verschillende technieken toegepast kunnen worden. Hoe een bepaald glas-kunstvoorwerp er uiteindelijk uit komt te zien is geheel aan de glaskunstenaar. Een glaskunstenaar zal over het algemeen naar eigen inzicht werken, maar kan ook in opdracht werken. Een van de bekendste vormen van glaskunst zijn de gebrandschilderde ramen, die voornamelijk in kerken en kathedralen te vinden zijn. Een van de bekendste glaskunstenaars en ontwerpers is Louis Comfort Tiffany. Zijn kunstwerken zijn tegenwoordig erg zeldzaam en kostbaar. Er zijn tegenwoordig veel vormen van glaskunst te vinden, die zeer divers qua ontwerp en toepassing kunnen zijn. Een van de moeilijkste kunstvormen om van glas te maken zijn beelden. Het bewerken van glas tot een beeld kan gedaan worden door glasfusing. Glasfusing is het samen brengen van verschillende glassoorten en kleuren, die vervolgens in een oven verhit worden en zo samensmelten. Deze techniek noemt men ook wel de gesmolten glas techniek. Het uiteindelijk beeld wordt verkregen door in de oven een mal te leggen waar het glas overheen gaat en dan verhit wordt. Door het verhitten zakt het glas over de mal een en ontstaat het beeld. Het beroep glaskunstenaar is aan te merken als een creatief beroep, waarbinnen vakmanschap belangrijk is. Het kunnen bewerken van glas tot kunstvoorwerpen is alleen mogelijk als de glaskunstenaar beschikt over alle vaardigheden. Het beroep glaskunstenaar komt in de praktijk niet veel voor, omdat het leren maken van kunstvoorwerpen door middel van glas niet heel makkelijk is. Daarnaast moet er sprake zijn van een kunstenaar.

Een glaskunstenaar is dus een beeldend kunstenaar die werkt met glas om kunst te kunnen maken. Beeldende kunst heeft betrekking op alle tastbare kunstvormen. Zoals eerder omschreven kunnen glaskunstenaars gebruikmaken van verschillende technieken om kunstvoorwerpen te maken van glas. Ook het bekende glasblazen kan door een glaskunstenaar toegepast worden om kunstvoorwerpen te maken. Het glasblazen wordt gedaan met een ronde holle stok, die in een vlam gehouden wordt. Als de gewenste temperatuur bereikt is kan de glaskunstenaar door de stok blazen terwijl de stok blijft draaien. Het is tijdens het blazen erg belangrijk om het glas vloeibaar te houden door het regelmatig te verwarmen. Als het gewenste eindresultaat bereikt is kan de glaskunstenaar het voorwerp los snijden van de stok en verder afwerken. Ook het maken van de bekende glas-in-lood-ramen kan uitgevoerd worden door een glaskunstenaar. Deze techniek is ontstaan, omdat het vroeger niet mogelijk was om ramen uit één stuk te vervaardigen. Glas-in-loodramen kenmerken zich door de bijzondere afmetingen, afbeeldingen en samenstelling van kleuren.

Glasbeeldhouwkunst

Glasbeeldhouwkunst is mogelijk door het toepassen van glasfusing. Door middel van het verhitten van glas is het mogelijk om verschillende glassoorten samen te smelten tot een geheel. Vaak zijn dit verschillende kleuren, die dan samengesmolten worden in een oven. Door het samensmelten van glas ontstaat uiteindelijk glasbeeldhouwkunst. Beeldhouwkunst is een ruim begrip, omdat beeldhouwers met verschillende materialen kunnen werken. Het maken van glasbeeldhouwkunst door middel van glas is niet makkelijk en kan veel tijd in beslag nemen. Glasbeeldhouwkunst is ook mogelijk door het verlijmen van verschillende onderdelen tot een geheel. Glaskunstenaars kunnen binnen de glasbeeldhouwkunst ook gebruikmaken van zandstraaltechnieken en graveertechnieken.

Wat is glaskunst

Glaskunst is een bijzondere kunstvorm, omdat door middel van glaskunst de mooiste kunstvormen en gebruiksvoorwerpen ontworpen en gemaakt kunnen maken. Het is niet zo dat glaskunst alleen betrekking heeft op artistieke kunstvoorwerpen. In veel gevallen heeft glaskunst ook een functionele functie. Denk bijvoorbeeld aan mooie vazen, glaswerk of aan mooie schalen van glas in combinatie met zilveren gebruiksvoorwerpen. Wie geen standaard glaswerk wenst te kopen kan dus terecht bij een glaskunstenaar. Een glaskunstenaar, die functionele gebruiksvoorwerpen ontwerpt en maakt is gespecialiseerd in toegepaste beeldende kunst. Toegepaste beeldende kunst houdt in dat er sprake is van een combinatie van vrije kunst waarbij de functionaliteit van het glaskunstwerk ook een belangrijke rol speelt. Het is dus niet zo dat een glaskunstenaar alleen glasbeeldhouwkunst ontwerpt en maakt. In alle gevallen is er wel sprake van ambachtswerk en betreft het een kunstenaar.

Glaskunstenaar:

Opleidingen tot glaskunstenaar

Wie een passende beroepsopleiding zoekt als glaskunstenaar kan het beste kiezen voor de Hbo-opleiding beeldende kunst, die ongeveer vier jaar in beslag neemt. Op Mbo-niveau kan de Mbo-opleiding glasblazer aangemerkt worden als geschikte opleiding. De Mbo-opleiding glasblazer is een creatieve opleiding, die speciaal gericht is op creatieve vaklieden. Het leren maken van glaskunst is niet alleen afhankelijk van een gerichte beroepsopleiding. Er worden dan ook veel externe opleidingen en cursussen aangeboden voor kunstenaars en andere creatieve mensen, die bekend willen worden met glaskunst. Daarnaast hoeft een glaskunstenaar niet beroepsmatig actief te zijn, omdat glaskunst gezien kan worden als hobby voor creatieve mensen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een glaskunstenaar werkzaam kan zijn

Over het algemeen zal een glaskunstenaar aangemerkt moeten worden als ondernemer. Het beroep glaskunstenaar komt eigenlijk niet voor in loondienst. Het is wel denkbaar dat wellicht enkele glasfabrieken gebruikmaken van een glaskunstenaar. Daarnaast is het zo dat lang niet alle glaskunstenaars beroepsmatig actief zijn. Het ontwerpen en maken van glaskunst kan prima een hobby zijn voor creatieve vaklieden.

Competenties glaskunstenaar

De belangrijkste competentie van een glaskunstenaar is dat je beschikt over veel creativiteit. Daarnaast moet een glaskunstenaar aangemerkt kunnen worden als technicus, omdat je gebruikmaakt van verschillende gereedschappen en andere werkmaterialen, zoals ovens. Ook veiligheid in het algemeen is belangrijk, omdat je te maken hebt met glas. Als je beroepsmatig werkzaam bent als glaskunstenaar moet je ook kunnen netwerken. In dat geval zal je ook over een commerciële instellingen moeten beschikken. Algemeen belangrijke woorden zijn inspiratie, vakmanschap, communicatie, zelfstandigheid, doorzettingsvermogen, passie, lef, ontwerpen en vormgeving.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als glaskunstenaar

Het arbeidsmarktperspectief van een glaskunstenaar is niet echt van toepassing, omdat het beroep glaskunstenaar in loondienst niet voorkomt. De meeste glaskunstenaars zijn werkzaam als ondernemer of hobbymatig actief als kunstenaar. Met andere woorden zal een glaskunstenaar zijn eigen arbeidsmarktperspectief moeten bepalen als ondernemer. De doorgroeimogelijkheden van een glaskunstenaar moeten gezien worden in het opbouwen van een goede naam, waardoor de vraag naar je kunstvoorwerpen zal toenemen. Denk bijvoorbeeld aan het samenwerken met een galeriehouder, die gespecialiseerd zijn in het onder aandacht brengen van kunstenaars.

Arbeidsvoorwaarden en salaris glaskunstenaar

Als zelfstandig ondernemer bepaal je natuurlijk zelf je arbeidsvoorwaarden en zijn die dan ook niet van toepassing op dit beroep. Wat een glaskunstenaar precies verdient is geheel afhankelijk van de glaskunstenaar zelf. Wel is het zo dat er veel soorten kunstenaars zijn die niet kunnen leven van hun kunststukken, en er andere inkomsten bij moeten hebben.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Glaskunstenaar

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Glaskunstenaar bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl