Galeriehouder

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een galeriehouder exposeert en verkoopt kunst. Daarnaast is het niet ondenkbaar dat een galeriehouder zelf ook een kunstenaar is. Veel kunstenaars maken gebruik van een galeriehouder om hun kunst te tonen aan het publiek. Een galeriehouder heeft vaak een groot netwerk van kunstliefhebbers, die tijdens de georganiseerde expositie de kunstvoorwerpen kunnen komen bekijken en bewonderen. De werkzaamheden van een galeriehouder zijn zeer divers te noemen, omdat ze niet alleen te maken hebben met exposities. Denk ook aan het onderhouden van contacten met de diverse kunstenaars, aan het aanboren van nieuwe contacten, aan het beheren van kunstvoorwerpen en aan het afhandelen van verkooptransacties. Daarnaast is het belangrijk dat de galeriehouder bekend is met de kunstenaar en zijn kunstvoorwerpen. Dit is belangrijk zodat potentiële geïnteresseerde kopers geïnformeerd kunnen worden over de kunstvoorwerpen.

De taken van een galeriehouder zijn heel divers. Het beroep houdt meer in dan alleen kunstvoorwerpen tonen. Vaak gaat er een uitgebreide voorbereiding aan vooraf, zoals de kunst inkopen, contracten opstellen en de administratie bijhouden. Maar ook het bezoeken van beurzen en veilingen is een belangrijk onderdeel van het vak. Een galeriehouder is een belangrijke schakel tussen de kunstenaar en mogelijke klanten. Door het op een goede manier samenbrengen van kunst en het organiseren van een tentoonstelling kan de galeriehouder geïnteresseerde mensen samenbrengen. Het verschil tussen een galeriehouder en kunsthandel is dat bij de de kunsthandel het bijna altijd gaat om stukken die in eigendom zijn van de de kunsthandel en bij een galerie het meer gaat om stukken die in eigendom zijn van de kunstenaar. Het is erg belangrijk dat de galeriehouder veel kennis heeft van de kunst en hierover gepassioneerd kan vertellen aan de klanten.

Een galeriehouder verkoopt niet alleen eigen kunst maar kan dit ook in opdracht doen voor iemand anders. In dit geval spreekt men vaak van commissie of een zogenaamde bemiddelingsregeling. Als een galeriehouder kunst van een andere kunstenaar verkoopt rekent de galeriehouder vaak eerst met de kunstenaar af en verkoopt men het vervolgens aan de klant. Een galeriehouder verkoopt doorgaans beeldende kunst zoals glas, beelden, schilderijen, aquarellen en tekeningen. Er zijn veel verschillende soorten galeriehouders te vinden, die vaak in verschillende onderdelen gespecialiseerd zijn. Voor iedereen is er wel een interessante galerie te vinden. Ook is het zo dat de galeriehouder vaak wisselt en verschillende soorten exposities houdt. Op deze manier blijft de galeriehouder nieuw publiek trekken.

Naast het organiseren van een tentoonstelling staan galeriehouders ook regelmatig op beurzen om de kunst tentoon te stellen. In Nederland is de TEFAF in Maastricht hier een goed voorbeeld van. Op de TEFAF kan men allerlei kunstvoorwerpen tegen komen zoals beelden, sieraden, schilderijen en oude boeken. TEFAF staat voor The European Fine Art Fair. Op de TEFAF staan standhouders van over de hele wereld met hun kunstvoorwerpen. De diverse kunstvoorwerpen die daar tentoongesteld worden kunnen in ouderdom verschillen van een paar jaar oud tot eeuwen oud. De TEFAF is over de hele wereld bekend omdat er heel veel kunst samenkomt.

Taken van een kunstgaleriehouder:

 • Instrueert personeel
 • Bereidt werkzaamheden voor
 • Coördineert werkzaamheden
 • Waakt over de kosten
 • Onderhoudt contacten
 • Richt exposities in
 • Verkoopt kunstwerken
 • Bezoekt beurzen
 • Bezoekt veilingen
 • Koopt kunstwerken in
 • Organiseert exposities
 • Administratie bijhouden

Galeriehouder:

Opleidingen tot galeriehouder

Er zijn geen landelijke opleidingsmogelijkheden via reguliere scholen voor het beroep galeriehouder. Wel worden er op andere manieren opleidingen c.q. cursussen aangeboden voor het beroep galeriehouder. Tijdens de opleiding word je bekend gemaakt met alle factoren die je tot een succesvolle galeriehouder maken. Om als galeriehouder te kunnen werken is het natuurlijk wel belangrijk dat je grote affiniteit hebt met kunst. De opleiding tot galeriehouder duurt gemiddeld zes tot negen maanden, waarna je een erkend diploma zal ontvangen.

Bedrijven waar een galeriehouder werkzaam kan zijn

Als galeriehouder werk je natuurlijk in een galerie. Doorgaans is het zo dat je als zelfstandig ondernemer in je eigen galerie werkzaam zal zijn en niet in loondienst. Er zijn natuurlijk wel banen in loondienst, maar dat zullen er niet veel zijn.

Competenties galeriehouder

Als galeriehouder is het in de eerste plaats zeer belangrijk dat je zelf over voldoende kennis beschikt. Daarnaast kan je niet overleven als galeriehouder zonder te netwerken. Het netwerken zal één van de belangrijkste competenties zijn als galeriehouder. De kunstwereld moet van je bestaan afweten om te kunnen overleven. Communicatieve vaardigheden spelen binnen het beroep als galeriehouder dan ook een zeer grote rol. Maar ook commercieel moet je goed onderlegd zijn. Eigenlijk kunnen we het beste stellen dat je ondernemerschap moet bezitten.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als galeriehouder

Als galeriehouder zal het niet altijd even makkelijk zijn om een bedrijf draaiend te houden. Er zijn relatief veel galeriehouders die er vroeg of laat weer mee stoppen. Als galeriehouder is het dan ook zeer belangrijk dat je doorgroeit en de bekendere namen uit de kunstwereld in je galerie krijgt. Dit is alleen te bereiken zoals eerder omschreven: door veel te netwerken en reclame te maken. Daarnaast moet je als galeriehouder scherp letten op de verkoopbaarheid van kunstvoorwerpen, zodat je zelf ook nog iets kunt verdienen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris galeriehouder

Als galeriehouder ben je natuurlijk in de meeste gevallen een zelfstandig ondernemer en bepaal je zelf je arbeidsvoorwaarden. Het salaris als galeriehouder is geheel afhankelijk van je eigen inzet en verkoop. Zoals eerder omschreven is het vak galeriehouder niet altijd even makkelijk. Een galeriehouder kan bij onbekende kunstenaars geld vragen voor de tentoonstelling in de galerie of, bij bekende kunstenaars, een bepaald percentage opstrijken vanuit de opbrengst.

Mijnzzp.nl