Kunst tekenaar

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep kunst tekenaar
Wat doet een kunst tekenaar
Vrije kunstenaar
Kunst tekeningen
Film: kunst tekenaar:
Film: 3D-tekening maken:
Opleidingen tot kunst tekenaar
Bedrijven waar een kunst tekenaar werkzaam kan zijn
Competenties kunst tekenaar
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als kunst tekenaar
Arbeidsvoorwaarden en salaris kunst tekenaar
Eigen bedrijf starten als Kunst tekenaar
Boekhoudprogramma vergelijken Kunst tekenaar

Beroep kunst tekenaar

Een kunst tekenaar is een beeldend kunstenaar die zich gespecialiseerd heeft in het ontwerpen en tekenen van kunst tekeningen. Door het ontwerpen en tekenen van kunst tekeningen brengt de kunst tekenaar zijn of haar gevoelens en opvattingen over op papier of karton. Een kunst tekenaar zal meestal beginnen door het maken van een schets van zijn of haar idee en werkt deze later uit. Dit kan gedaan worden met een potlood, houtskool of inkt. Een kunst tekenaar kan zelf zijn ideeën uitwerken of werkt in opdracht van iemand anders. Als kunst tekenaar ben je een kunstenaar, die voornamelijk met papier of karton zal werken. Het beroep kunst tekenaar behoort tot de beeldende kunst, dat uit meer vakgebieden bestaat. Een kunst tekenaar werkt niet met verf, zoals een kunstschilder, maar met potloden, inkt, krijt of houtskool. Als kunst tekenaar hoef je niet beroepsmatig werkzaam te zijn, omdat er ook veel mensen zijn die hobbymatig creatief bezig zijn. Als kunst tekenaar maak je over het algemeen autonome kunstvoorwerpen. Autonoom houdt in dat de kunst tekenaar zonder opdrachtgever werkzaam is. Met andere woorden kan een kunst tekenaar aangemerkt worden als vrije kunstenaar, die zelfstandig de vormgeving van een kunst tekening zal bepalen. Het beroep kunst tekenaar moet verder wel vrij algemeen gezien worden, omdat veel verschillende beeldend kunstenaars eerst beginnen met het maken van een tekening. Denk bijvoorbeeld aan een kunstschilder, die eerste een kunst tekening maakt om de kunst tekening vervolgens uit te werken tot schilderij. In dat opzicht kan ook een illustrator aangemerkt worden als kunst tekenaar. Een kunst tekenaar werkt niet met een penseel, omdat we in dat geval spreken van een penseeltekening. Een kunst tekenaar kan ook gespecialiseerd zijn in het maken van stripverhalen.

Wat doet een kunst tekenaar

Een kunst tekenaar is dus een beeldend kunstenaar, die zich gespecialiseerd heeft in het maken van kunst tekeningen. De afbeeldingen die een kunst tekenaar maakt kunnen op papier of op tekenkarton gemaakt worden met verschillende tekenmaterialen, zoals inkt, potlood, krijt of houtskool. Een kunst tekenaar kan naast tekeningen getekende illustraties maken. Het is niet zo dat een kunst tekenaar zomaar aangemerkt kan worden als illustrator, omdat je als illustrator ook op de computer werkzaam is. Een illustrator, die tekeningen maakt moet eerder aangemerkt worden als striptekenaar of als cartoonist. Het niet zo dat alle tekenaars zomaar aangemerkt kunnen worden als kunst tekenaar. Denk bijvoorbeeld aan een rechtbanktekenaar, die verder eigenlijk niks met kunst te maken heeft. Als kunst tekenaar kan je dus op verschillende manieren werkzaam zijn. Zoals eerder aangeven maken verschillende kunstenaars gebruik van kunst tekeningen om in eerste instantie kunstvoorwerpen te kunnen ontwerpen. Na het ontwerpen van het kunstvoorwerp door het maken van een kunst tekening gaat de oorspronkelijke kunst tekening verloren, omdat bijvoorbeeld een kunstschilder met verf de kunst tekening zal afwerken. Een kunstschilder kan dus niet aangemerkt worden als kunst tekenaar. Een kunstschilder kan wel gebruikmaken van kunst tekeningen als hulpmiddel.

Vrije kunstenaar

Als kunst tekenaar ben je in de meeste gevallen een vrije kunstenaar, die autonoom zal werken. Dit houdt in dan een kunst tekenaar naar eigen creatief inzicht zal tekenen. Denk bijvoorbeeld aan een kunst tekenaar die een kunst tekening maakt van een bijzonder landschap of mooi gebouw. Net zo als andere kunstenaars werken kunst tekenaars in veel gevallen naar eigen inzicht. Dit is een ander geval als een kunst tekenaar getekende illustraties maakt. In dat geval zal een kunst tekenaar in de meeste gevallen te maken hebben met bepaalde richtlijnen waaraan een illustratie moet voldoen. Tekenkunst is aan te merken als bijzondere kunstvorm, omdat een kunst tekenaar bijvoorbeeld gebruikmaakt van een grafietpotlood, houtskool, krijt, pastel of inkt. Een kunst tekenaar maakt geen gebruik van verf, omdat we dan spreken van een kunstschilder.

Kunst tekeningen

Kunst tekeningen kunnen zowel realistisch als abstract zijn, afhankelijk van de stijl en intentie van de kunstenaar. Realistische kunst tekenaars streven ernaar om de werkelijkheid nauwkeurig weer te geven, met aandacht voor details zoals vormen, licht en schaduw. Abstracte kunst tekenaars daarentegen verkennen vaak vormen, lijnen, kleuren en patronen om een subjectieve interpretatie van de werkelijkheid te geven. De mogelijkheden binnen kunsttekeningen zijn eindeloos. Kunstenaars kunnen zich uiten door het tekenen van portretten, landschappen, stillevens, dieren, abstracte composities en nog veel meer. Elke tekening draagt de unieke stempel van de kunstenaar, met een persoonlijke stijl, techniek en boodschap.

Kunst tekeningen dienen niet alleen als visuele kunstvorm, maar kunnen ook een krachtig communicatiemiddel zijn. Ze kunnen emoties overbrengen, verhalen vertellen, sociale kwesties aan de kaak stellen of eenvoudigweg esthetisch plezier bieden aan de toeschouwer. Ze worden vaak tentoongesteld in galeries, musea en kunstbeurzen, en kunnen ook worden gebruikt voor illustratieve doeleinden in boeken, tijdschriften, reclame en digitale media. Het beoefenen van tekenkunst vereist vaardigheid, geduld en creativiteit. Kunsttekenaar besteden tijd aan het ontwikkelen van technische vaardigheden, zoals het beheersen van verschillende tekentechnieken, het begrijpen van compositie en perspectief, en het onderzoeken van kleuren en texturen. Door te experimenteren en hun eigen stijl te ontdekken, kunnen kunstenaars unieke en boeiende tekeningen creëren die hun eigen artistieke visie weerspiegelen.

Film: kunst tekenaar:

Film: 3D-tekening maken:

Opleidingen tot kunst tekenaar

Wie als kunst tekenaar wil gaan werken kan het beste de hbo-opleiding Beeldende Kunst volgen. De opleiding tot kunst tekenaar duurt over het algemeen vier jaar. Er zijn verschillende specialisaties mogelijk, zoals de richting glaskunstenaar, beeldhouwer, kunstschilder of beeldend kunstenaar. Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor je algemene ontwikkeling als kunstenaar, maar zijn er natuurlijk ook diverse verplichte vakken zoals kunstgeschiedenis, tekenen en cultuurbeschouwing. De hbo-opleiding kunst tekenaar is geen lichte opleiding en na het eerste jaar krijg je bij de meeste scholen een bindend studieadvies. Om verder te kunnen met je opleiding zal je dus voldoende studiepunten behaald moeten hebben. Om toegelaten te worden moet je minimaal een Mbo-opleiding op niveau vier hebben. Wanneer je niet over het juiste diploma beschikt is er bij de meeste scholen de mogelijkheid om een speciale toets af te leggen. Als startende ondernemer, is het belangrijk om voor je eigen bedrijf de zzp boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online software. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste online boekhoudpakket voor de financiële administratie.

Bedrijven waar een kunst tekenaar werkzaam kan zijn

Over het algemeen zal een kunst tekenaar aangemerkt moeten worden als ondernemer. Daarnaast is het zo dat lang niet alle kunst tekenaars beroepsmatig actief zijn. Het beroep kunst tekenaar komt over het algemeen niet voor in loondienst. Het is wel denkbaar dat kunst illustrators op andere manieren werkzaam zijn. Denk bijvoorbeeld aan de bekende straatartiesten en aan kunst tekenaars die muurschilderingen maken. De meeste kunst tekenaars zijn niet fulltime werkzaam als kunst tekenaar.

Competenties kunst tekenaar

Als kunst tekenaar is je belangrijkste competentie dat je creatief bent. Daarnaast zul je over voldoende inspiratie moeten beschikken. Als je beroepsmatig werkzaam bent als kunst tekenaar zal je ook moeten kunnen netwerken, omdat netwerken wel belangrijk is als kunstenaar. In dat geval kan het ook belangrijk zijn dat je beschikt over goede communicatieve vaardigheden. Algemeen belangrijke woorden zijn motivatie, passie, energie, zelfstandigheid, presteren, enthousiasmeren, inzicht en vormgeving. Verdere competenties zijn niet zomaar aan te geven, omdat je als kunst tekenaar in de praktijk op verschillende manieren werkzaam kan zijn.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als kunst tekenaar

Het arbeidsmarktperspectief van een kunst tekenaar is niet echt van toepassing, omdat het beroep kunst tekenaar in loondienst niet voorkomt. In de meeste gevallen zal een kunst tekenaar aangemerkt moeten worden als ondernemer of als hobbyist. Met andere woorden zal een kunst tekenaar zijn eigen arbeidsmarktperspectief moeten bepalen door het opbouwen van een goede naam. Er zijn als kunst tekenaar geen echte doorgroeimogelijkheden anders dan het exposeren binnen een galerie, waardoor de naamsbekendheid zal toenemen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris kunst tekenaar

Omdat je als zelfstandig ondernemer zal werken bepaal je ook je eigen arbeidsvoorwaarden. Het salaris als kunstenaar is niet aan te geven, omdat dit geheel aan de kunstenaar zal liggen. Verkoop je genoeg of veel dan zul je doorgaans voldoende verdienen. Echter leert de ervaring dat de meeste kunstenaars niet rond kunnen komen van hun beroep. Ze moeten er vaak andere inkomsten naast hebben. Mocht je het talent hebben om veel van je kunstwerken te verkopen, dan is een riant inkomen als kunstenaar zeker mogelijk.

Eigen bedrijf starten als Kunst tekenaar

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Kunst tekenaar, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Kunst tekenaar

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Kunst tekenaar bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Kunst tekenaar.

Mijnzzp.nl