Rechtbanktekenaar

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een rechtbanktekenaar is een tekenaar die tekeningen maakt van verdachten voor perspublicaties. Een rechtbanktekenaar zal over het algemeen alleen tekeningen maken van verdachten als het spraakmakende rechtszittingen betreft, die veel aandacht krijgen van de media. Dat er gebruikgemaakt wordt van rechtbanktekenaars komt doordat het meestal niet toegestaan is om foto's te maken tijdens rechtszittingen. In veel gevallen zal een rechtbanktekenaar de verdachten van opzij en iets van achteren tekenen, om de privacy van verdachten te waarborgen. De tekeningen die gemaakt worden door een rechtbanktekenaar worden vaak gebruikt door verschillende mediakanalen, omdat de mediakanalen anders geen beeld kunnen tonen van de verdachten. Het beroep rechtbanktekenaar heeft dus betrekking op een portrettekenaar, die als aanvullende werkzaamheden portrettekeningen maakt van verdachten tijdens rechtszittingen, met als bedoeling deze portretten te verkopen, zodat ze door de media gebruikt kunnen worden. Naast de verdachten kan een rechtbanktekenaar andere aanwezigen portretteren, zoals de rechters en de advocaten. Het beroep rechtbanktekenaar komt steeds minder vaak voor, echter is het beroep nog niet uitgestorven. Het betreft wel zeer specifieke werkzaamheden, die niet door iedereen zomaar uitgevoerd kunnen worden. Een rechtbanktekenaar kan door middel van zijn tekening meestal de houding of de blik van de verdachten op een pakkende manier weergeven, zodat het publiek een goede indruk krijgt van de houding van de verdachten tijdens de rechtszaak. Een rechtbanktekenaar maakt tijdens de zitting meestal schetsen, die later uitgewerkt worden. De laatste jaren zijn er wel grote veranderingen opgetreden als het om beeldmateriaal gaat tijdens rechtszittingen en worden er steeds vaker camera's of fototoestellen toegestaan tijdens zittingen. Het is dan ook de vraag hoe lang het beroep rechtbanktekenaar nog zal blijven bestaan.

Een rechtbanktekenaar is dus een tekenaar, die tijdens rechtszittingen tekeningen maakt van personen, die verdacht worden van strafbare feiten. Zoals eerder omschreven komt het ook voor dat een rechtbanktekenaar tekeningen maakt van de rechters en de advocaten. In de meeste gevallen zal een rechtbanktekenaar alleen aanwezig zijn bij spraakmakende rechtszittingen, die onder aandacht staan van de landelijke media. De rechtbanktekeningen worden niet alleen gebruik voor de gedrukte media maar ook voor televisie. Dit is het geval, omdat er geen ander beeldmateriaal beschikbaar is. Het zijn de rechters, die bepalen of en welke media zijn toegestaan tijdens een zitting. Als er geen pers aanwezig mag zijn is er geen andere mogelijkheid om beeldmateriaal te maken. Het is binnen Nederland niet toegestaan om zonder toestemming foto's of andere opnames te maken van zittingen, omdat de privacy van verdachten belangrijk is.

Werken als rechtbanktekenaar

Als rechtbanktekenaar is het belangrijk om goed op de details te letten om tot een realistisch portret te komen. Dit heeft meestal betrekking op het weergeven van de juiste gelaatshouding en eventuele details, zoals mogelijke tranen of dikke aders. De meeste rechtbanktekenaars maken tijdens zittingen verschillende schetsen, die later uitgewerkt worden tot portrettekeningen. Binnen de schetsen zal de aandacht meestal liggen op de juiste houding en de uitdrukking van verdachten. Als rechtbanktekenaar ben je een bijzondere portrettekenaar, omdat de portrettekening niet te realistisch mogen zijn in verband met de privacy van verdachten. Als rechtbanktekenaar ben je meestal betrokken bij rechtszittingen die grote impact hebben op mensen, omdat het vaak om ernstige misdrijven gaat.

Beroep rechtbanktekenaar:

Opleidingen tot rechtbanktekenaar

Er bestaan geen opleidingsmogelijkheden tot rechtbanktekenaar. Een rechtbanktekenaar is meestal een portrettekenaar of illustrator, die over veel ervaring beschikt. Er zijn binnen Nederland relatief gezien niet veel rechtbanktekenaars. Het is denkbaar dat een rechtbanktekenaar over de Hbo-opleiding beeldende kunst beschikt of een andere artistieke opleiding. Er zijn dus geen specifieke eisen die gesteld worden aan het beroep rechtbanktekenaar. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een rechtbanktekenaar werkzaam kan zijn

Een rechtbanktekenaar zal in de meeste gevallen werkzaam zijn als ondernemer en voor verschillende opdrachtgevers werkzaam zijn. Het beroep rechtbanktekenaar komt in loondienst eigenlijk niet meer voor. De meeste rechtbanktekenaars zijn ook niet fulltime werkzaam, omdat de werkzaamheden daarvoor te specifiek zijn.

Competenties rechtbanktekenaar

Als rechtbanktekenaar moet je in de eerste plaats op een realistische manier kunnen tekenen, zodat er een duidelijk beeld zal ontstaan hoe het er precies aan toe is gegaan tijdens de zitting. Daarnaast zul je als rechtbanktekenaar altijd de privacy van verdachten waarborgen. Dit houdt in dat de tekeningen in sommige gevallen niet te realistisch mogen zijn. Maar ook het snel kunnen werken is binnen dit beroep belangrijk, omdat de media meestal snel een tekening willen kunnen tonen aan het publiek. Algemeen belangrijke woorden zijn inspiratie, motivatie, communicatie, plannen en organiseren. Vanzelfsprekend kan een rechtbanktekenaar ook te maken hebben met andere beroepscompetenties.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als rechtbanktekenaar

Arbeidsmarktperspectief is niet van toepassing op een rechtbanktekenaar, omdat het beroep rechtbanktekenaar in loondienst eigenlijk niet meer voorkomt. Een rechtbanktekenaar is werkzaam als ondernemer en zal zijn eigen arbeidsmarktperspectief moet bepalen door het binnenhalen van voldoende opdrachten. De doorgroeimogelijkheden van een rechtbanktekenaar moeten gezien worden in het opbouwen van goede naam, waardoor het aantal opdrachten zal toenemen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris rechtbanktekenaar

Er zijn voor dit beroep geen arbeidsvoorwaarden beschikbaar omdat je als zelfstandig ondernemer werkzaam zal zijn en dus je eigen arbeidsvoorwaarden zal bepalen. Ook het geven van een salarisindicatie is voor dit beroep niet echt mogelijk omdat de meeste freelancers per opdracht zullen werken en wellicht ook andere werkzaamheden uitvoeren naast het tekenen van verdachten. Als rechtbanktekenaar zal het lastig zijn om voldoende opdrachten binnen te halen om rond te kunnen komen.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Rechtbanktekenaar

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Rechtbanktekenaar bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl