Opleiding tot Beeldhouwer

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauHbo Beeldende Kunst
VooropleidingMbo 4, Havo of Vwo
VervolgopleidingKunstgeschiedenis (Wo)
OpleidingVind de opleiding die bij jou past

Hbo-opleiding Beeldende Kunst

De Hbo-opleiding beeldende kunst is de aangewezen opleiding voor creatieve mensen, die professioneel opgeleid willen worden tot kunstenaar. De Hbo-opleiding beeldende kunst is een redelijk pittige Hbo-opleiding te noemen, die veel zelfstandigheid, doorzettingsvermogen en creativiteit zal vragen van de studenten. Binnen het eerste studiejaar van de opleiding zal je bekend gemaakt worden met diverse beeldende vakken en de algemene theorie binnen de opleiding. Je leert onder andere vorm te geven aan het platte vak en aan het ruimtelijke vak en voert diverse praktijkopdrachten uit met verschillende materialen zoals keramiek, hout en metaal. Ook zal er vanaf het eerste studiejaar veel aandacht zijn voor het ontwikkelen van eigen ideeën en het tonen van lef. Het eerste studiejaar binnen deze opleiding moet gezien worden als een belangrijk oriëntatiejaar, dat vooral in het teken zal staan van je eigen ontwikkeling.

Vanaf het tweede studiejaar zal de hoofdfase van de opleiding beginnen, die een verdere verbreding qua leerstof kent en verdiept ingaat op de eerdere leerstof. Tijdens het tweede studiejaar werk je aan verschillende vaardigheden, zoals schilderstechnieken, algemene materiaalbeheersing en je gevoel voor ruimte en plasticiteit. Vanaf het derde studiejaar zal je werken aan je beroepsvoorbereiding en leer je na te denken over onderwerpen als autonomie en maatschappelijke context. Tijdens de beroepsvorming is er onder andere ook aandacht voor algemene onderwerpen zoals ondernemerschap, belastingen, auteursrecht, verzekeringen en het opzetten van een portfolio. Daarnaast zal je tijdens de hoofdfase van de opleiding een minor moeten uitkiezen. Een minor is een specialistenopleiding binnen de opleiding, die voor een belangrijk deel je specialisatie als kunstenaar zal bepalen. Het vierde studiejaar is natuurlijk gericht op het afstuderen en in dit studiejaar schrijf je een afstudeerscriptie. De Hbo-opleiding beeldende kunst noemt men ook wel eens de Hbo-opleiding autonoom beeldende kunst.

Opleidingsduur en niveau Beeldende Kunst

De Hbo-opleiding beeldende kunst zal over het algemeen vier jaar in beslag nemen, afhankelijk van je vooropleidingen. De Hbo-opleiding beeldende kunst is zeker geen makkelijke Hbo-opleiding te noemen. Vooral binnen het eerste studiejaar kent deze opleiding redelijk veel afvallers, omdat studenten deze opleiding verkeerd ingeschat hebben. Daarnaast zal de voortgang van de studenten strikt gemonitord worden en is er ieder jaar een bindend studieadvies.

Vervolgopleidingen Beeldende Kunst

Na het afronden van de Hbo-opleiding beeldende kunst ben je officieel een beeldend kunstenaar en mag je de titel Bachelor of Arts voeren. Na de Hbo-opleiding beeldende kunst is het nog mogelijk om door te leren voor een master-opleiding. Een master-opleiding zal over het algemeen nog eens één tot twee jaar in beslag nemen. Het is ook mogelijk om een master-opleiding te volgen op Hbo-niveau, of er kan gekozen worden voor een universitaire opleiding. Na het afronden van een Hbo-opleiding is het binnen Nederland altijd mogelijk om minimaal één mastersopleiding te volgen.

Vooropleiding Beeldende Kunst

Over het algemeen verwachten de meeste kunstscholen minimaal een Mbo-diploma niveau vier, havo- of vwo-diploma voordat je toegelaten zal worden tot de Hbo-opleiding beeldende kunst. Daarnaast zal de school ook je mogelijke talent toetsen door een aparte selectie, die doorgaans bestaat uit het inzenden van een digitale portfolio en een selectiedag. Tijdens de selectiedag zal je opdrachten moeten uitvoeren die later in een persoonlijk gesprek beoordeeld worden door ouderejaarsstudenten. Daarnaast zal je binnen dit gesprek ook je motivatie moeten overleggen en komen je vooropleidingen en andere belangrijke zaken aan bod, die zullen bepalen of je toegelaten zal worden of niet.

Mijnzzp.nl