Houtsnijder

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep houtsnijder
Wat doet een houtsnijder
Leren houtsnijden
Film: houtsnijder:
Opleidingen tot houtsnijder
Bedrijven waar een houtsnijder werkzaam kan zijn
Bijzondere vermelding branche hobby
Eigen bedrijf starten als Houtsnijder
Boekhoudprogramma vergelijken Houtsnijder

Beroep houtsnijder

Een houtsnijder is een kunstenaar, ambachtsman of hobbyist, die zich gespecialiseerd heeft in houtsnijwerk. Houtsnijwerk heeft betrekking op het bewerken van hout, door middel van het toepassen van verschillende houtsnijtechnieken. Het houtsnijden, zoals een houtsnijder doet, komt tegenwoordig bijna niet meer voor, omdat dit zeer arbeidsintensief is. De werkzaamheden van een houtsnijder zijn dan ook in de meeste gevallen overgenomen door machines. Het bewerken van hout zoals een houtsnijder dit doet, heeft in veel gevallen betrekking op een kunstenaar die bijzondere voorwerpen maakt, of heeft betrekking op een hobbyist die voorwerpen maakt van hout. Daarnaast kan het houtsnijden voorkomen binnen ambachtelijke beroepen. Denk bijvoorbeeld aan een ambachtelijke muziekinstrumentenmaker, die ook gebruik kan maken van houtsnijtechnieken. Een houtsnijder kan voor zijn werkzaamheden gebruikmaken van verschillende handgereedschappen om voorwerpen mee te maken, zoals een handbijl, een klopper (houten hamer), een guts (steekbeitel) een houtsnijmes en een lepelmes. Wat een houtsnijder precies maakt kan per houtsnijder verschillen, maar het maken van sculpturen uit hout behoort tot de mogelijkheden. Het maken van grote sculpturen uit hout is iets waar je als houtsnijder de nodige ervaring voor nodig hebt, omdat het leren kennen van de diverse snijtechnieken om het hout te kunnen bewerken de nodige ervaring kost. Een ander voorbeeld is het maken van klompen of het maken van bijzondere schalen van hout. Houtkennis is als houtsnijder erg belangrijk, omdat het bewerken van ruw hout om inzicht vraagt. Het op de verkeerde manier bewerken van hout kan al snel problemen veroorzaken, zoals het splijten van hout. Zoals eerder omschreven moet het beroep houtsnijder vrij algemeen gezien worden, omdat houtsnijders op verschillende manieren werkzaam kunnen zijn.

Wat doet een houtsnijder

Zoals eerder omschreven kan het houtsnijden binnen verschillende beroepen een belangrijke rol spelen. Denk bijvoorbeeld aan beeldhouwers, restaurateurs, meubelmakers, klompenmakers en aan muziekinstrumentenmakers, die regelmatig te maken kunnen hebben met houtsnijden. Al deze verschillende vaklieden kunnen aangemerkt worden als ambachtsman en/of als kunstenaar. Het houtsnijden als houtsnijder kan dus in sommige gevallen ook gezien worden als aanvulling op een ander beroep. Daarnaast kunnen houtsnijders gewoon hobbymatig actief zijn als houtsnijder. Het handmatig houtsnijden komt tegenwoordig steeds minder vaak voor. Dit is het geval, omdat er tegenwoordig ook gebruikgemaakt kan worden van houtbewerkingsmachines. Het is niet zo dat het handmatig houtsnijden helemaal niet meer voorkomt. Vooral speciale voorwerpen kunnen in veel gevallen niet zomaar gemaakt worden door moderne machines. Als een houtsnijder aangemerkt moet worden als beeldhouwer kan ook de benaming beeldsnijder van toepassing zijn. Een beeldsnijder zal over het algemeen alleen bijzondere beelden maken, die bijvoorbeeld geplaatst worden binnen een kerk of ander interieur. Andere voorwerpen die een houtsnijder kan maken zijn ornamenten. Ornamenten zijn versieringselementen, die ook gemaakt kunnen worden van hout. Ornamenten worden over het algemeen alleen toegepast binnen gebouwen met een luxe uitstraling en binnen kerken.

Leren houtsnijden

Het leren houtsnijden is over het algemeen een kwestie van veel oefenen en het opdoen van ervaring. Daarnaast is geduld als houtsnijder belangrijk, omdat het houtsnijden een tijdrovende klus is. Als houtsnijder is het heel belangrijk om secuur te kunnen werken, omdat eventuele fouten in de meeste gevallen niet zomaar ongedaan gemaakt kunnen worden. Een goede houtsnijder zal dan ook heel voorzichtig te werken gaan met het juiste gereedschap.

Wie wil leren houtsnijden kan het beste beginnen met een makkelijke zachte houtsoort, zoals lindehout, berkenhout of wilgenhout. Daarnaast is het belangrijk om voor een houtsoort te kiezen met weinig knoesten en groeiringen. Dit soort hout is vaak te koop bij de betere hobbywinkels. Hout uit bouwmarkten is in de meeste gevallen niet geschikt om fijn te kunnen bewerken als houtsnijder. Een ander belangrijk punt als houtsnijder is het gebruiken van scherp gereedschap. Het op de juiste manier wegsteken van hout, zoals met een beitel, kan alleen gedaan worden met een scherpe beitel. Een houtsnijder kan ook gebruikmaken van elektrisch gereedschap, zoals een Dremel of slijptol.

Film: houtsnijder:

Opleidingen tot houtsnijder

Er bestaan geen erkende opleidingen voor het beroep houtsnijder. Wel is het denkbaar dat er op dit gebied cursussen of externe opleidingen worden aangeboden die nuttig kunnen zijn. Het leren houtsnijden is echter in de meeste gevallen een kwestie van proberen en oefenen. Welke opleiding het beste zal passen als houtsnijder is afhankelijk van het specifieke beroep. Het houtsnijden kan binnen verschillende ambachtelijke beroepen een belangrijke rol spelen. Zie voor mogelijke passende opleidingen de meer specifieke beroepen. Wanneer je voor jezelf gaat starten met je eigen bedrijf, dan is het nodig om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot beste boekhoudpakket voor de zzp boekhouding. Het is belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig werkende houtsnijder.

Bedrijven waar een houtsnijder werkzaam kan zijn

Een houtsnijder kan op verschillende manieren werkzaam zijn. In veel gevallen kan een houtsnijder ook aangemerkt worden als ondernemer. Ook sommige kunstenaars kunnen aangemerkt worden als houtsnijder. Daarnaast kan een houtsnijder gewoon hobbymatig actief zijn.

Bijzondere vermelding branche hobby

Competenties, arbeidsmarktperspectief, doorgroeimogelijkheden, arbeidsvoorwaarden en salaris, zoals wij die in alle andere branche wel hebben omschreven, zijn voor de houtsnijder niet van toepassing op de branche hobby. Voor meer specifieke informatie over beroepen verzoeken wij u bij de beroepen te kijken. De branche hobby is opgenomen op Mijnzzp.nl omdat er hobby's zijn die raakvlakken kunnen hebben met werkgerelateerde beroepen.

Eigen bedrijf starten als Houtsnijder

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Houtsnijder, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Houtsnijder

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Houtsnijder bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Houtsnijder.

Mijnzzp.nl