Klompenmaker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep klompenmaker
Een bijna verloren oude ambacht
Klompen als souvenir
Klompen maken
Film Klompenmaker:
Opleidingen tot klompenmaker
Bedrijven waar een klompenmaker werkzaam kan zijn
Competenties klompenmaker
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als klompenmaker
Arbeidsvoorwaarden en salaris klompenmaker
Eigen bedrijf starten als Klompenmaker
Boekhoudprogramma vergelijken Klompenmaker

Beroep klompenmaker

Een klompenmaker is een ambachtsman, die gespecialiseerd is in het maken van klompen. Klompen zijn over de hele wereld bekend, maar nergens zo populair als in Nederland. Het beroep klompenmaker is dan ook een echt Nederlands ambacht te noemen, dat niet snel ergens anders te vinden is. Ondanks dat Nederland bekend staat om zijn klompen is het beroep klompenmaker bijna uitgestorven. Er zijn niet veel klompenmakers meer. Daarnaast is het zo dat meeste klompen tegenwoordig machinaal gemaakt worden door kopieermachines, waardoor er grotere aantallen klompen gemaakt kunnen worden. Het echt met de hand maken van klompen komt bijna niet meer voor, omdat dit simpelweg te arbeidsintensief is. Ondanks dat klompen door de meeste mensen niet meer gedragen worden, zijn er wel verschillende beroepen te vinden waarbinnen de klomp nog steeds een belangrijke rol speelt. Denk hierbij vooral aan boeren en kraanmachinisten, die nog steeds klompen dragen. Dat kraanmachinisten en boeren graag klompen dragen is, omdat klompen makkelijk aan en uit te trekken zijn en omdat klompen gezien worden als veiligheidsschoenen. De traditionele klomp wordt uit een massief stuk hout gesneden door deze uit te hollen en de vorm te geven van een klomp. Tegenwoordig zijn klompen meestal in souvenirwinkels te koop, voorzien van bijzondere beschilderingen zoals een molen of tulp. Klompen worden gemaakt van populierenhout, wilgenhout of iepenhout. Het maken van een klomp op de traditionele manier kostte een ervaren klompenmaker ongeveer een half uur. Met moderne machines is het mogelijk om klompen binnen vijf minuten te maken. In het verleden was het zo dat ieder dorp de beschikking had over een eigen klompenmaker. Tegenwoordig komen traditionele klompenmakerijen bijna niet meer voor. Het ambacht klompenmaker is eigenlijk alleen nog te zien op braderieën en jaarmarkten. Het is wel zo dat er nog voldoende machinale klompenmakerijen te vinden zijn.

Een bijna verloren oude ambacht

Een klompenmaker was dus een ambachtsman, die zich gespecialiseerd had in het maken van handgemaakte klompen. Zoals eerder omschreven komt het beroep klompenmaker tegenwoordig bijna niet meer voor. Dit heeft er vooral mee te maken dat mensen bijna geen klompen meer dragen. Daarnaast is het maken van handgemaakte klompen veel arbeid. Het lopen op klompen is voor iemand die dat nog nooit gedaan heeft een aparte ervaring, omdat het bij iedere stap lijkt of de klomp uitgaat. Echte klompenlopers krommen de tenen dan ook bij iedere stap om de klomp vast te houden. Ook kunnen klompen zeer doen aan de voeten, als iemand nog nooit klompen gedragen heeft. Klompen zijn vooral geliefd binnen bepaalde beroepen, omdat klompen makkelijk te dragen zijn. Het zijn vooral boeren, loonwerkers en kraanmachinisten die regelmatig klompen dragen, omdat klompen makkelijk zijn.

Klompen als souvenir

Tegenwoordig moeten klompen in de meeste gevallen gezien worden als souvenir, die te koop zijn binnen souvenirwinkels. Het zijn vooral toeristen die klompen kopen als souvenir. Met de opkomst van moderne schoenen is de populariteit van de klomp snel afgenomen. De klomp van tegenwoordig heeft eigenlijk nog alleen een nostalgische functie. Dit neemt niet weg dat er nog steeds mensen zijn, die graag klompen dragen.

Klompen maken

Tegenwoordig worden klompen machinaal gemaakt door middel van houtbewerkingsmachines, waardoor klompen in een hoog tempo gemaakt kunnen worden. In het verleden was het maken van klompen handarbeid dat veel tijd in beslag nam. Het handmatig maken van klompen komt tegenwoordig alleen nog voor om te demonstreren hoe klompen vroeger gemaakt werden. Er zijn niet veel mensen meer die op een traditionele manier klompen kunnen maken. Het maken van klompen is iets wat alleen aangeleerd kon worden door veel te oefenen. Traditionele klompenmakers zijn tegenwoordig ook te vinden binnen museums. Zoals eerder omschreven worden de meeste klompen tegenwoordig ook voorzien van bijzondere afbeeldingen. Dit heeft meestal betrekking op molens en tulpen. Het beschilderen van klompen was ook handwerk in het verleden. Een klompenmaker kan in sommige gevallen ook aangemerkt worden als houtsnijder.

Film Klompenmaker:

Opleidingen tot klompenmaker

Er zijn geen erkende opleidingsmogelijkheden tot klompenmaker. Het leren maken van klompen is iets wat alleen in de praktijk aangeleerd kan worden door te oefenen. In de meeste gevallen werkte een gezel klompenmaker samen met een ervaren klompenmaker, die gezien kon worden als leermeester. Er worden tegenwoordig nog steeds volop klompen gemaakt, echter worden deze klompen niet meer op de traditionele manier gemaakt. Moderne fabrikanten maken gebruik van machines, waardoor het ambacht klompenmaker verloren is gaan. Zie voor meer informatie over klompen ook de Nederlandse Vereniging van Klompenfabrikanten. Wanneer je gaat starten met je eigen bedrijf als zzp'er, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp. Het is belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een klompenmaker werkzaam kan zijn

Een klompenmaker was in de meeste gevallen werkzaam als ondernemer binnen een eigen klompenmakerij. Als we spreken van een moderne klompenmaker heeft dit betrekking op een klompenfabrikant. Een klompenmaker hoeft niet beroepsmatig werkzaam te zijn, omdat er ook voldoende vrijwilligers zijn die klompen maken. In dat geval gaat het om vrijwilligers, die het ambacht klompenmaker niet verloren willen laten gaan.

Competenties klompenmaker

De belangrijkste competentie van een klompenmaker is de vakinhoudelijke kennis van klompen en klomp techniek. Daarnaast kan houtkennis aangemerkt worden als belangrijke competentie. Een andere belangrijke competentie was doorzettingsvermogen te noemen, omdat het maken van klompen veel werk is. Ook creativiteit en inspiratie waren belangrijk als klompenmaker. Algemeen belangrijke woorden waren passie, energie, kwaliteit, presteren en zelfstandigheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als klompenmaker

Het arbeidsmarktperspectief van een klompenmaker is niet van toepassing, omdat het beroep klompenmaker niet meer voorkomt. De meeste klompen worden tegenwoordig fabrieksmatig gemaakt. Er zijn dan ook geen doorgroeimogelijkheden van een klompenmaker. Wel is het denkbaar dat middenstanders klompen verkopen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris klompenmaker

Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden, omdat het beroep klompenmaker niet meer voorkomt. Daarnaast was het zo dat de meeste klompenmakers werkzaam waren als ondernemer. Een ondernemer zal zijn eigen arbeidsmarktperspectief moeten bepalen. Een klompenmaker werkzaam in een fabrieksmatige klompenmakerij zal een salaris verdienen tussen de 1700 en 2200 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verantwoordelijkheden.

Eigen bedrijf starten als Klompenmaker

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Klompenmaker, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Klompenmaker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Klompenmaker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Klompenmaker.

Mijnzzp.nl