Klompenmaker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een klompenmaker is een ambachtsman die klompen maakt. Klompen zijn over de hele wereld bekend maar nergens zo populair als in Nederland. Het beroep klompenmaker is dan ook een echt Nederlands beroep te noemen, dat niet snel ergens anders te vinden is. Ondanks dat Nederland bekend staat om zijn klompen is het beroep klompenmaker binnen Nederland bijna uitgestorven, omdat er niet veel traditionele klompenmakers meer zijn. Daarnaast worden de meeste klompen tegenwoordig machinaal gemaakt door zogenaamde kopieermachines, waardoor er grotere aantallen klompen gemaakt kunnen worden. Het echt met de hand maken van klompen komt bijna niet meer voor, omdat dit simpelweg te arbeidsintensief is. Ondanks dat klompen door de meeste mensen niet meer dagelijks gedragen worden zijn er wel degelijk beroepen te vinden, waarbinnen de klomp nog steeds een grote rol speelt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan boeren en aan kraanmachinisten, die regelmatig klompen dragen. Dat kraanmachinisten en boeren graag klompen dragen is, omdat klompen makkelijk aan en uit te trekken zijn en, omdat klompen gezien worden als veiligheidsschoenen. De oude traditionele klomp werd uit een massief stuk hout gesneden door deze uit te hollen en de vorm te geven van een klomp. Tegenwoordig zijn de klompen meestal in souvenirwinkels te koop met de mooiste beschilderingen, zoals een molen of een tulp. De klompen zijn allemaal machinaal gemaakt van populierenhout, wilgenhout of iepenhout. Het maken van een klomp op de traditionele manier kostte een ervaren klompenmaker ongeveer een half uur. Met moderne machines is dit mogelijk binnen vijf minuten.

Zoals eerder omschreven komt het beroep klompenmaker tegenwoordig bijna niet meer voor. Het lopen op klompen is voor iemand die dat nog nooit gedaan heeft een aparte ervaring, omdat het bij iedere stap lijkt of dat de klomp uitgaat. Echte klompenlopers krommen de tenen dan ook bij iedere stap om de klomp vast te houden. Ook kunnen klompen zeer doen aan de voeten, als iemand nog nooit klompen gedragen heeft. Klompen zijn vooral geliefd binnen bepaalde beroepen, omdat klompen makkelijk te dragen zijn. Vooral boeren en loonwerkers dragen over het algemeen graag klompen, omdat klompen makkelijk zijn. Boeren en loonwerkers moeten over het algemeen heel vaak hun schoeisel uitrekken en aantrekken, omdat ze veel door de modder lopen. Tegenwoordig moeten klompen in de meeste gevallen gezien worden als souvenir, die te koop zijn binnen zogenaamde souvenirwinkels. Het zijn vooral toeristen, die klompen kopen als souvenir.

Het maken van klompen

Tegenwoordig worden de meeste klompen machinaal gemaakt door middel van speciale houtbewerkingsmachines, waardoor klompen in een hoog tempo gemaakt kunnen worden. In het verleden was het maken van klompen handarbeid dat veel tijd in beslag nam. Het handmatig maken van klompen komt tegenwoordig alleen nog voor om te demonstreren hoe klompen vroeger gemaakt werden. Er zijn ook niet veel mensen meer, die nog op een traditionele manier klompen kunnen maken. Het maken van klompen was iets dat alleen aangeleerd kon worden door veel te oefenen. Traditionele klompenmakers moeten dan ook gezien worden als echte ambachtslieden, omdat het kunnen maken van traditionele klompen moeilijk te noemen is.

Klompenmaker:

Opleidingen tot klompenmaker

Er zijn geen erkende opleidingsmogelijkheden tot klompenmaker. Het leren maken van klompen is iets wat alleen in de praktijk aangeleerd kan worden door te oefenen. In de meeste gevallen werkte een gezel klompenmaker samen met een ervaren klompenmaker, die gezien kon worden als leermeester. Er worden tegenwoordig nog steeds volop klompen gemaakt, echter worden deze klompen over het algemeen niet meer op de traditionele manier gemaakt. Moderne fabrikanten maken gebruik van speciale machines, waardoor het ambacht klompenmaker verloren is gaan. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer. Zie voor meer informatie over klompen ook de Nederlandse Vereniging van Klompenfabrikanten, waar meer informatie te vinden is over klompen.

Bedrijven waar een klompenmaker werkzaam kan zijn

Als klompenmaker werk je in een klompenmakerij of ben je werkzaam als zelfstandig klompenmaker in je eigen klompenmakerij. De meeste klompenmakers waren werkzaam als ondernemer en niet in loondienst. Als we spreken van een moderne klompenmaker zal de klompenmaker in de meeste gevallen werkzaam zijn binnen een fabriek. Een klompenmaker hoeft niet beroepsmatig werkzaam te zijn, omdat een klompenmaker ook hobbymatig klompen kan maken.

Competenties klompenmaker

De belangrijkste competentie van een klompenmaker is de vakinhoudelijke kennis van klompen en klomptechniek, om goede klompen te kunnen maken. Daarnaast kan doorzettingsvermogen aangemerkt worden als belangrijke competentie, omdat het leren maken van klompen niet heel makkelijk is. Omdat een klompenmaker meestal werkzaam is als ondernemer moet een klompenmaker ook over een commerciële instelling beschikken. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, energie, kwaliteit, presteren en zelfstandigheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als klompenmaker

Voor het beroep klompenmaker is er geen arbeidsmarktperspectief meer, omdat het beroep eigenlijk niet meer voorkomt. Wel is het zo dat er nog voldoende klompenmakers zijn die op de traditionele manier klompen maken. Maar ze doen dit niet beroepsmatig. De meeste nieuwe klompen worden tegenwoordig fabrieksmatig gemaakt. Er zijn dan ook geen doorgroeimogelijkheden voor het beroep klompenmaker.

Arbeidsvoorwaarden en salaris klompenmaker

Omdat het beroep klompenmaker voor zover wij weten niet meer voorkomt in loondienst zijn er geen arbeidsvoorwaarden aan te geven. Een klompenmaker werkzaam in een fabrieksmatige klompenmakerij zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 1700 en 2200 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verantwoordelijkheden. Echter zal het beroep nog maar weinig beroepsmatig voorkomen.

Mijnzzp.nl