Klompenmaker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een klompenmaker maakt klompen zoals de meeste mensen ze wel kennen. Klompen zijn over de hele wereld bekend maar nergens zo populair als in Nederland. Het beroep klompenmaker is dan ook een echt Nederlands beroep dat niet snel ergens anders te vinden zal zijn. Ondanks dat Nederland bekend staat om zijn klompen is het beroep klompenmaker binnen Nederland bijna uitgestorven, er zijn niet heel veel klompenmakers meer. Daarnaast worden de meeste klompen machinaal gemaakt door zogenaamde kopieermachines, waardoor er grotere aantallen klompen gemaakt kunnen worden. Het echt met de hand maken van klompen komt bijna niet meer voor, omdat dit simpelweg te arbeidsintensief is. Ondanks dat klompen door de meeste mensen niet meer dagelijks gedragen worden zijn er wel degelijk beroepen te vinden waarbinnen de klomp nog steeds een grote rol speelt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan boeren en aan kraanmachinisten die regelmatig klompen dragen. Dat kraanmachinisten en boeren graag klompen dragen is omdat klompen makkelijk aan en uit te trekken zijn en omdat klompen gezien worden als veiligheidsschoenen.

De oude traditionele klomp werd uit een massief stuk hout gesneden door deze uit te hollen en de vorm te geven van een klomp. Tegenwoordig zijn de klompen meestal in souvenirwinkels te koop met de mooiste beschilderingen, zoals een molen of een tulp. De klompen zijn allemaal machinaal gemaakt van populierenhout, wilgenhout of iepenhout. Het maken van een klomp op de traditionele manier kostte een ervaren klompenmaker ongeveer een half uur. Met moderne machines is dit mogelijk binnen vijf minuten.

Het lopen op klompen is voor iemand die dat nog nooit gedaan heeft een aparte ervaring, omdat het bij iedere stap lijkt of dat de klomp uitgaat. Echte klompenlopers krommen de tenen dan ook bij iedere stap om de klomp vast te houden. Ook kan klomp zeer doen aan de voeten, wanneer iemand nog nooit een klomp gedragen heeft.

Tegenwoordig komt de klomp ook op een andere manier naar voren, namelijk als boerengolfklomp. Bij boerengolfklomp zit een massieve klomp vast aan een bezemsteel waarmee een bal weggeslagen moet worden. Op deze manier blijft de klomp toch nog een beetje bestaan.

Klompenmaker:

Opleidingen tot klompenmaker

Voor zover wij weten worden er geen opleidingen tot klompenmaker meer aangeboden. Wel is het denkbaar dat er nog cursussen te vinden zijn voor geïnteresseerde mensen. Er zijn twee goede websites te vinden die volop informatie bieden over klompen, namelijk de Nederlandse Vereniging van Klompenfabrikanten en de Stichting klompen monument. Er worden natuurlijk nog volop klompen gemaakt, maar er zijn geen opleidingen meer voor het vak van klompenmaker.

Bedrijven waar een klompenmaker werkzaam kan zijn

Als klompenmaker werk je natuurlijk in een klompenmakerij of ben je werkzaam als zelfstandig klompenmaker in je eigen klompenmakerij.

Competenties klompenmaker

De belangrijkste competentie als klompenmaker is natuurlijk dat je de kennis en ervaring bezit die nodig is om goede klompen te kunnen maken. Het vak zal dan ook doorgaans geleerd worden vanuit de praktijk, onder toezicht van een leermeester. Als professioneel klompenmaker moet je natuurlijk ook commercieel zijn.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als klompenmaker

Voor het beroep klompenmaker is er geen arbeidsmarktperspectief meer, omdat het beroep eigenlijk niet meer voorkomt. Wel is het zo dat er nog voldoende klompenmakers zijn die op de traditionele manier klompen maken. Maar ze doen dit niet beroepsmatig. De meeste nieuwe klompen worden tegenwoordig fabrieksmatig gemaakt. Er zijn dan ook geen doorgroeimogelijkheden voor het beroep klompenmaker.

Arbeidsvoorwaarden en salaris klompenmaker

Omdat het beroep klompenmaker voor zover wij weten niet meer voorkomt in loondienst zijn er geen arbeidsvoorwaarden aan te geven. Een klompenmaker werkzaam in een fabrieksmatige klompenmakerij zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 1500 en 2000 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verantwoordelijkheden. Echter zal het beroep nog maar weinig beroepsmatig voorkomen.

Mijnzzp.nl