Striptekenaar

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep striptekenaar
Werken als striptekenaar
Passie voor strips
Beroepsfilm striptekenaar:
Stripblad vol korte strips:
Opleidingen tot striptekenaar
Bedrijven waar een striptekenaar werkzaam kan zijn
Competenties striptekenaar
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als striptekenaar
Arbeidsvoorwaarden en salaris striptekenaar
Eigen bedrijf starten als Striptekenaar
Boekhoudprogramma vergelijken Striptekenaar

Beroep striptekenaar

Een striptekenaar is een tekenaar die strips tekent, zoals we die allemaal wel kennen. Striptekeningen bestaan er in verschillende vormen, van korte strips tot complete stripverhalen. Als het om een lang stripverhaal gaat spreken we meestal van een stripboek, die één of meerdere stripverhalen kan bevatten. Enkele bekende stripfiguren zijn Donald Duck en Suske en Wiske, die al vele jaren hun eigen stripboeken kennen en populair zijn bij een breed publiek. Stripfiguren krijgen over het algemeen pas een eigen stripboek als ze populair zijn bij een breed publiek. Naast de stripfiguren uit de bekende stripboeken zijn er voldoende minder bekende stripfiguren, die meestal gepubliceerd worden in regionale kranten of weekbladen. Daarnaast worden strips gebruikt in andere soorten bladen, zoals vakbladen. Dit soort strips is dan meestal inhoudelijk gericht op de betreffende branche van het vakblad. Stripboeken zijn niet alleen populair onder kinderen, omdat ook veel volwassen nog steeds kunnen genieten van een goed stripverhaal. Het beroep striptekenaar is aan te merken als een bijzonder beroep, omdat een striptekenaar niet alleen goed moet kunnen tekenen. Een striptekenaar moet juist ook over veel creativiteit beschikken, omdat het bedenken van goede strips net zo belangrijk is als het tekenen van strips. Het is niet zo dat alle striptekenaars stripboeken tekenen, omdat een striptekenaar ook korte strips kan tekenen, zoal stripstroken die regelmatig in kranten en weekbladen te zien en te lezen zijn. In de meeste gevallen zal een striptekenaar zelfstandig werken aan stripverhalen, maar dit hoeft niet het geval te zijn als het grotere stripverhalen betreft. Vanzelfsprekend hoeft een striptekenaar niet beroepsmatig werkzaam te zijn. Er zijn redelijk veel mensen die het striptekenen als hobby uitvoeren.

Werken als striptekenaar

Een striptekenaar kan zelf zijn complete strips verzorgen, maar kan ook gebruikmaken van andere vakkrachten, afhankelijk van de striptekenaar en de bekendheid van de strips. De bekende en grotere striptekenaars maken doorgaans ook gebruik van scenaristen (scenarioschrijvers) en bijvoorbeeld van stripboek beletleraars, die verantwoordelijk zijn voor de stripballonnetjes die van tekst voorzien worden. Het maken van deze stripballonnetjes noemt men ook wel letteren. Een andere benaming voor een stripverhaal is ook wel beeldverhaal of stripalbum. Een stripverhaal moet uit een aantal afbeeldingen bestaan die samen een verhaal vormen, voordat een strip een stripverhaal genoemd mag worden. Wanneer een tekening geen samenhangend verhaal vormt of, maar uit één tekening bestaat, spreekt men over het algemeen eerder van een (grappig) plaatje, zoals cartoonisten deze meestal maken. Wanneer een striptekenaar zich richt op online-uitgeven kan de benaming illustrator van toepassing zijn.

Passie voor strips

Stripboeken en strips in zijn algemeenheid zijn nog steeds zeer geliefd bij een breed publiek en worden dagelijks gelezen door veel mensen. Naast het lezen van stripverhalen zijn er onder de stripliefhebbers ook redelijk veel verzamelaars te vinden, die complete collecties proberen te verzamelen van bepaalde stripboeken of stripfiguren. Sommige oude stripboeken zijn dan ook geliefde collector's items, die veel geld waard kunnen zijn als de stripboeken goed bewaard zijn gebleven. Geliefde stripboeken onder verzamelaar zijn bijvoorbeeld de stripboeken van Kuifje en van Suske en Wiske.

Beroepsfilm striptekenaar:

Stripblad vol korte strips:

Opleidingen tot striptekenaar

Er bestaan geen specifieke opleidingen voor het beroep striptekenaar. De meeste striptekenaars hebben een opleiding genoten zoals de hbo-opleiding Illustration of een creatieve opleiding, zoals de hbo-opleiding Beeldende Kunst. Daarnaast is het denkbaar dat een striptekenaar helemaal geen gerichte opleiding genoten heeft en wellicht in het vak is gegroeid door het simpelweg beginnen te tekenen van strips. Er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp.

Bedrijven waar een striptekenaar werkzaam kan zijn

Een striptekenaar is zal in de meeste gevallen werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer en niet werkzaam in loondienst. Het is wel denkbaar dat de grote bekende stripuitgevers meerdere striptekenaars in loondienst hebben.

Competenties striptekenaar

De belangrijkste competentie als striptekenaar is je creativiteit en vrijheid van denken en tekenen. Daarnaast zul je over voldoende doorzettingsvermogen en passie moeten beschikken om dit werk uit te kunnen voeren. Wanneer je werkzaam bent als zelfstandig ondernemer zal je ook over een commerciële instelling moeten beschikken en moeten kunnen netwerken. Algemeen belangrijke woorden zijn inspiratie, vakmanschap, energie, communicatie, zelfstandigheid, presteren, humor, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als striptekenaar

Omdat wij er vanuit gaan dat de meeste striptekenaars werkzaam zullen zijn als zelfstandig ondernemer heb je verder niets te maken met een arbeidsmarktperspectief. Over het algemeen zal er niet snel een vacature te vinden zijn voor het beroep striptekenaar. De doorgroeimogelijkheden als striptekenaar moeten gezien worden in het tekenen van bekende stripfiguren en stripverhalen die goed verkopen. Een andere optie is het verkrijgen van een eigen vaste column in een krant of weekblad.

Arbeidsvoorwaarden en salaris striptekenaar

Omdat wij er vanuit gaan dat de meeste striptekenaars werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer heb je verder niks te maken met arbeidsvoorwaarden, omdat je deze zelf zal bepalen als ondernemer. Het is niet mogelijk om een salarisindicatie te geven voor dit beroep, omdat de inkomsten als striptekenaar sterk afhankelijk zullen zijn van je eigen succes. Verkopen je stripverhalen goed dan kunnen de inkomsten als striptekenaar zeer hoog zijn.

Eigen bedrijf starten als Striptekenaar

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Striptekenaar, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Striptekenaar

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Striptekenaar bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Striptekenaar.

Mijnzzp.nl