Zilversmid

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een zilversmid is een vakman of vakvrouw die voornamelijk werkt met zilver om voorwerpen te kunnen maken, zoals sieraden en gebruiksvoorwerpen. Een zilversmid kan kleine voorwerpen maken, zoals sieraden, of grote zilveren gebruiksvoorwerpen zoals messen, vorken, lepels, theeserviezen, kandelaars, kinderbekers, broodmanden en tabaksdozen. Een zilversmid is dus een vakman of vakvrouw die zich gespecialiseerd heeft op het gebied van zilverwerken. Een zilversmid werkt niet met andere edelmetalen zoals goud, omdat het werken met goud toebehoort tot een goudsmid. Als een zilversmid ook met goud werkt spreekt men juist weer van een edelsmid. Het ontwerpen en maken van gebruiksvoorwerpen van zilver komt vandaag de dag minder voor dan dit vroeger het geval was, echter kan een zilversmid wel reparaties uitvoeren met betrekking tot gebruiksvoorwerpen. Of een zilversmid wel of niet gebruiksvoorwerpen ontwerpt en maakt kan per zilversmid verschillen. Als zilversmid ben je een creatief vakman of vakvrouw en ontwerp je voor jezelf een eigen sieradenlijn of werk je in opdracht van klanten die bepaalde wensen hebben. Een zilversmid kan ook samenwerken met juweliers en in opdracht werken van de juwelier. Denk bijvoorbeeld aan het repareren en/of vermaken van sieraden voor klanten.

Dagelijks gebruik zilverwerken

Het gebruik van tafelzilver komt van vroeger voort, door vorsten en adellijke families die op deze manier konden laten zien dat ze vermogend waren. Niet alleen maakt men gebruik van zilverbestek; ook de tafel zelf was rijkelijk bekleed met zilveren voorwerpen zoals broodmanden, kandelaars, tafelvogels en natuurlijk werd het eten opgediend in zilveren schalen. Een bijkomend voordeel van zilver is dat het eten langer warm bleef in de zilveren schalen. In de oude tijd was zilver alleen weggelegd voor de allerrijksten, en was de hoeveelheid zilver in een huis een duidelijke boodschap aan bezoekers dat het om een vermogende familie ging. Al het zilverwerk werd dagelijks gepoetst door de butlers, omdat zilver nu eenmaal moet glimmen.

Verzilverde gebruiksvoorwerpen

In 1840 werd het verzilveren van voorwerpen uitgevonden in Londen, waardoor ook voor de normale mensen verzilverde voorwerpen bereikbaar waren voor dagelijks gebruik. Vandaag de dag zijn echt zilveren voorwerpen nog steeds kostbaar, en is er nog steeds een grote markt als het om verzilverde voorwerpen gaat. Tegenwoordig moet je vaak goed kijken om te zien of iets echt zilver is of juist verzilverd is. De belangrijkste manier om dit te kunnen ontdekken zijn de keuren in het zilverwerk.

Djokja zilver

In Nederland komt vrij veel Djokja zilver voor, dat afkomstig is uit de Nederlandse kolonie. Djokja zilver is vaak gemaakt van het 3e gehalte zilver (800/000), maar kan ook minder zijn waardoor het in Nederland geen zilver genoemd mag worden. Djokja zilver moet vaak eerst gekeurd worden om zeker te weten of het zilver genoemd mag worden.

Zilver verzamelen

Bijzondere zilversmeedwerken worden wereldwijd volop verzameld door liefhebbers. Vooral de grote gebruiksvoorwerpen zijn geliefd bij verzamelaars, zoals theeserviezen, broodmanden, kinderbekers, tabaksdozen, peper en zout stelletjes en knottenkisten. Maar er zijn ook veel verzamelaars van oude bijzondere zilveren miniatuurtjes of van Friese lepels. Bij het verzamelen van zilveren gebruiksvoorwerpen zijn de ouderdom en de zilversmid die het werk gemaakt heeft erg belangrijk als het om de waarde gaat. Maar natuurlijk speelt ook de staat van het zilverwerk een grote rol bij de waardebepaling. Wanneer de zilveren voorwerpen goed onderhouden worden zijn deze een echte aanvulling in een interieur.

Beroepsportret Goud- en Zilversmid:

Technieken van de zilversmid:

Opleidingen tot zilversmid

Om als zilversmid te kunnen werken kan er gekozen worden voor de Mbo-opleiding zilversmid. De beste opleiding is die aan de vakschool Schoonhoven. De opleiding tot zilversmid duurt over het algemeen vier jaar. Als zilversmid leer je tijdens de opleiding grote gebruiksvoorwerpen maken, zoals bestek, bekers en kandelaars, door middel van verschillende technieken zoals drijven, planeren en intrekken. Daarnaast krijg je les in kunstgeschiedenis, vormgeven en tekenen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een zilversmid werkzaam kan zijn

Als zilversmid kan je werken in een atelier waar je je werkzaamheden in loondienst uitvoert, of als zelfstandig ondernemer. De meeste zilversmeden werken echter als zelfstandig ondernemer, omdat er meestal niet genoeg werk zal zijn in loondienst als zilversmid.

Competenties zilversmid

Als zilversmid is creativiteit de belangrijkste competentie. Maar natuurlijk zal je veel verstand moeten hebben van alle verschillende technieken, zodat je weet wat er technisch mogelijk is, wat allemaal onderwezen zal worden tijdens de opleiding. Daarnaast zal je communicatief en commercieel goed onderlegd moeten zijn, omdat je vaak in opdracht zal werken en je de wensen met je opdrachtgever door zal moeten nemen. Commercieel gezien moet er natuurlijk winst gemaakt worden. Als zilversmid is ook het netwerken belangrijk om voldoende opdrachten te krijgen. Veel zilversmeden werken bijvoorbeeld samen met juweliers die reparaties binnen krijgen, en deze verzorgen voor de juwelier.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als zilversmid

Als zilversmid is het verkrijgen van werk in loondienst doorgaans niet heel makkelijk meer, omdat de vraag naar zilveren gebruiksvoorwerpen en het repareren hiervan doorgaans niet groot meer is. De meeste zilversmeden werken dan ook als zelfstandig ondernemer. Het doorgroeien als zilversmid kan gezien worden in het starten van je eigen bedrijf met atelier, en de werkzaamheden mogelijk te combineren als goudsmid.

Arbeidsvoorwaarden en salaris zilversmid

Als zilversmid in loondienst val je onder de Cao Goud- en zilvernijverheid, waarin alle arbeidsvoorwaarden geregeld zijn. De meeste zilversmeden zijn ook aangesloten bij de Vereniging Goud- en zilversmeden. Als zilversmid in loondienst verdien je doorgaans tussen de 1700 en 2500 euro bruto per maand, afhankelijk van je leeftijd en verantwoordelijkheden. Als zelfstandig ondernemer kan je natuurlijk meer verdienen, maar dan zijn je inkomsten sterk afhankelijk van je opdrachten en verkopen. Het rondkomen als zelfstandig werkende zilversmid zal niet eenvoudig zijn. Lang niet alle zelfstandig werkende zilversmeden redden het.

Mijnzzp.nl