Zilversmid

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Zilversmid?

Een zilversmid is een edelmetaalbewerker, die voornamelijk werkt met zilver om sieraden of gebruiksvoorwerpen te maken. Een zilversmid kan kleine voorwerpen maken, zoals sieraden, of grote zilveren gebruiksvoorwerpen. Grote gebruiksvoorwerpen zijn bijvoorbeeld messen, vorken, lepels, theeserviezen, koffieserviezen, kandelaars, kinderbekers, broodmanden en tabaksdozen. Een zilversmid werkt niet met andere edelmetalen, zoals goud, omdat het werken met goud toebehoort tot de werkzaamheden van een goudsmid. Als een zilversmid ook met goud werkt, spreekt men van een edelsmid. Het ontwerpen en maken van grote gebruiksvoorwerpen komt tegenwoordig minder vaak voor dan dat dit vroeger het geval was, echter kan een zilversmid wel reparaties uitvoeren aan gebruiksvoorwerpen. Of een zilversmid wel of niet gebruiksvoorwerpen ontwerpt en maakt kan per zilversmid verschillen. Als zilversmid ben je een creatief vakman of vakvrouw en ontwerp je voor jezelf een eigen sieradenlijn of werk je in opdracht van klanten. Het komt ook veel voor dat zilversmeden samenwerken met juweliers of antiquairs. Denk hierbij vooral aan het repareren of vermaken van sieraden voor klanten. Als zilversmid heb je veel te maken met het drijven en hameren van zilver. Het leren vervaardigen van sieraden en gebruiksvoorwerpen is een lang proces waarbij het opdoen van kennis en ervaring belangrijk is. Vooral het maken van gebruiksvoorwerpen is moeilijk, omdat de meeste gebruiksvoorwerpen uit grote stukken plaatmateriaal bestaan. Dit is ook meteen de belangrijkste reden dat grote gebruiksvoorwerpen niet veel meer gemaakt worden. Een zilversmid kan maanden bezig zijn om een theeservies of ander gebruiksvoorwerp te maken. De meeste zilversmeden richten zich dan ook op het vervaardigen van sieraden, zoals ringen, broches, dasspelden, manchetknopen of colliers. De meeste zilversmeden kunnen ook aangemerkt worden als verzamelaar of handelaar van bijzondere zilveren voorwerpen.

Lees verder...

Bedrijven met het beroep Zilversmid

Kaart wordt opgehaald

Bezoek het overzicht van bedrijven...

Opleiding tot Zilversmid

Welke opleiding is nodig om Zilversmid te worden? Op welk niveau en bij welke school of universiteit word je opgeleid tot Zilversmid? Op Mijnzzp.nl vind je bij alle beroepen informatie over opleidingen.

Opleiding informatie...

Salaris en tarief van een Zilversmid

Wat is het salaris en tarief van een Zilversmid? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Zilversmid in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Boekhoudprogramma vergelijken Zilversmid

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Zilversmid bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl