Opleiding tot Zilversmid

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauMbo-niveau vier
VooropleidingBasisgoudsmid (Goud- en zilversmeden)
VooropleidingVmbo, Havo of Vwo
VervolgopleidingEdelsmid (Mbo 4))
VervolgopleidingArts & Crafts (Hbo)
OpleidingVind de opleiding die bij jou past
Online boekhoudingBoekhoudprogramma

Mbo-opleiding zilversmid

Wie een carrière ambieert als zilversmid kan het beste de Mbo-opleiding zilversmid volgen, wat een uitstroomrichting is van de Mbo-opleiding goud- en zilversmeden. De Mbo-opleiding zilversmid is niet via alle Mbo-scholen te volgen. De meeste leerlingen kiezen voor een opleiding aan de vakschool Schoonhoven, die verschillende opleidingen aanbiedt. De Mbo-opleiding zilversmid is in het eerste leerjaar dezelfde opleiding als de Mbo-opleiding goudsmid en zal zich pas vanaf het tweede leerjaar gaan richten op de specifieke vaardigheden als zilversmid. Als zilversmid ben je bezig met het vervaardigen en repareren van objecten en grote gebruiksvoorwerpen zoals broodmanden, bestek, bekers en kandelaars. Deze voorwerpen worden hoofdzakelijk gemaakt van zilver, maar als zilversmid kan je ook werken met goud en andere (edel) metalen. Gedurende de Mbo-opleiding zilversmid zal je bekend worden gemaakt met verschillende technieken die je als zilversmid kan gebruiken, zoals giettechnieken, montagetechnieken, oppervlaktetechnieken en smeedtechnieken. Naast de praktijkvakken is er aandacht voor rekenen, Engels, Nederlands en de beroepsgerichte vakken tekenen, ruimtelijk vormgeven, kunstgeschiedenis en edelsteenkunde. Tegenwoordig zal er ook uitgebreid aandacht zijn voor algemene ondernemersvaardigheden, omdat veel zilversmeden vroeg of laat starten als zelfstandig ondernemer en wellicht hun eigen atelier starten. Maar natuurlijk kan je als zilversmid ook werkzaam zijn in loondienst bij een juwelier. Tijdens de voltijds Mbo-opleiding zilversmid zal je over het algemeen vijf dagen in de week naar school gaan en een eindstage doorlopen, waarbinnen je een meesterstuk zal maken als afstudeeropdracht. Door het maken van een meesterstuk als zilversmid kan je laten zien wat je allemaal geleerd hebt tijdens de opleiding zilversmid.

Opleidingsduur en niveau zilversmid

De Mbo-opleiding zilversmid zal over het algemeen vier jaar in beslag nemen en is een Mbo-opleiding op niveau vier.

Vervolgopleidingen zilversmid

Na het afronden van Mbo-opleiding zilversmid niveau vier is het automatisch mogelijk om door te groeien tot een passende Hbo-opleiding, zoals de Hbo-opleiding  Arts & Crafts aan de hogeschool van Rotterdam.

Vooropleiding zilversmid

De meeste scholen verwachten minimaal een Vmbo-diploma of enkele jaren havo of vwo voordat je toegelaten zal worden tot de Mbo-opleiding zilversmid niveau vier. Daarnaast kan het zijn dat je eerst de Mbo-opleiding basisgoudsmid (goud- en zilversmeden) niveau drie moet doorlopen, afhankelijk van je vooropleidingen.

Mijnzzp.nl