Opleiding tot Edelsmid

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauMbo-niveau vier
VooropleidingGoud-en Zilversmeden (Mbo 4)
VooropleidingZilversmid (Mbo 4)
VervolgopleidingArts & Crafts (Hbo)
OpleidingVind de opleiding die bij jou past

Opleiding edelsmid

Er bestaan geen Mbo-opleidingen edelsmid binnen Nederland. Een edelsmid is een allround vakman, die meestal de Mbo-opleiding goudsmid en de Mbo-opleiding zilversmid heeft doorlopen. Een andere benaming voor de activiteiten van een edelsmid is ook wel edelsmeedkunst. Dat geeft dus aan dat we spreken van een vakman op het gebied van edelmetalen. Overigens kan een edelsmid ook prima met onedele materialen werken, of bijvoorbeeld met edelstenen. De term edelsmid moet dan ook niet heel strikt gezien worden. De edelsmid bepaalt zelf met welke materialen hij zal werken. Overigens kan het prima mogelijk zijn dat een edelsmid meer opleidingen afgerond heeft, omdat er naast de opleiding goudsmid en zilversmid ook nog de opleiding edelsteenkunde bestaat. Edelsteenkunde is weer een apart vakgebied, wat niet zomaar uitgevoerd kan worden zonder gedegen opleiding.

Opleidingsduur en niveau edelsmid

De Mbo-opleiding goudsmid of de Mbo-zilversmid zullen beide ongeveer vier jaar in beslag nemen en zijn beide Mbo-opleidingen op niveau vier.

Vervolgopleidingen edelsmid

Na het afronden van Mbo-opleiding goudsmid of de Mbo-opleiding zilversmid niveau vier is het automatisch mogelijk om door te groeien tot een passende Hbo-opleiding, zoals de Hbo-opleiding Arts & Crafts aan de hogeschool van Rotterdam.

Vooropleiding edelsmid

De meeste scholen verwachten minimaal een Vmbo-diploma of enkele jaren havo of vwo voordat je toegelaten zal worden tot de Mbo-opleiding goudsmid of de Mbo-opleiding zilversmid niveau vier. Daarnaast kan het zijn dat je eerst de Mbo-opleiding basisgoudsmid (goud- en zilversmeden) niveau drie moet doorlopen, afhankelijk van je vooropleidingen.

Mijnzzp.nl