Edelsmid

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Edelsmid?

Een edelsmid is een creatieve edelmetaalbewerker, die zich gespecialiseerd heeft in het ontwerpen en vervaardigen van sieraden en gebruiksvoorwerpen, die van edele metalen gemaakt worden, zoals goud, zilver en platina. Daarnaast is een edelsmid gespecialiseerd in het herstellen of vermaken van sieraden en gebruiksvoorwerpen, die van edelmetaal gemaakt zijn. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een edelsmid het beste omschrijven als het ontwerpen, maken en repareren van kunst- en gebruiksvoorwerpen. Een edelsmid moet gezien worden als allround edelmetaalbewerker, die zowel goudsmid als zilversmid is. De benamingen goudsmid en zilversmid hebben veel weg van elkaar, maar zijn inhoudelijk niet helemaal hetzelfde. Dit, omdat een goudsmid voornamelijk sieraden maakt en een zilversmid gebruiksvoorwerpen kan maken. Als een edelmetaalbewerker beide ambachten uitoefent, spreekt men van een edelsmid om aan te geven dat hij of zij in beide disciplines gespecialiseerd is. Het beroep edelsmid is een kunstzinnig vak, waarbinnen de edelsmid verschillende gebruiksvoorwerpen of sieraden kan ontwerpen en maken naar eigen ontwerp. De inhoudelijke werkzaamheden van een edelsmid zijn aan te merken als zeer gespecialiseerde werkzaamheden, omdat het kunnen werken met verschillende edelmetalen niet makkelijk is. Het verwerken van edelmetaal wordt gedaan met verschillende gereedschappen, technieken en door het verhitten van het materiaal. Ook kunnen voorwerpen gegoten worden als dat nodig is. Een kunstvoorwerp dat door een edelsmid gemaakt wordt is bijna altijd uniek en is meestal kostbaar. Dit komt doordat een edelsmid gebruikmaakt van kostbare edelmetalen en veel tijd nodig heeft om een voorwerp te kunnen maken. Een edelsmid kan ook andere materialen verwerken in ontwerpen, zoals diamant of opaal. Een edelsmid maakt sieraden, die meestal in beperkte oplagen of zelfs maar één keer gemaakt worden.

Lees verder...

Bedrijven met het beroep Edelsmid

Kaart wordt opgehaald

Bezoek het overzicht van bedrijven...

Opleiding tot Edelsmid

Welke opleiding is nodig om Edelsmid te worden? Op welk niveau en bij welke school of universiteit word je opgeleid tot Edelsmid? Op Mijnzzp.nl vind je bij alle beroepen informatie over opleidingen.

Opleiding informatie...

Salaris en tarief van een Edelsmid

Wat is het salaris en tarief van een Edelsmid? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Edelsmid in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Boekhoudprogramma vergelijken Edelsmid

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Edelsmid bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl