Edelsmid

Overzichtspagina

Avatar van Team Mijnzzp

Wat doet een Edelsmid?

Een edelsmid is een allround vakman of vakvrouw die aangemerkt kan worden als goudsmid en zilversmid. Een edelsmid is gespecialiseerd in het ontwerpen, maken en herstellen van sieraden van edelmetaal. Dit doet een edelsmid over het algemeen met verschillende soorten edelmetaal zoals zilver, goud, platina, palladium en titanium. Daarnaast kan een edelsmid gebruik maken van andere metaalsoorten zoals roestvast staal of aluminium. In het kort kunnen we de werkzaamheden van edelsmid het beste omschrijven als het ontwerpen, maken en repareren van kunst- en gebruiksvoorwerpen. Een edelsmid moet gezien worden als een allround vakman die zowel goudsmid als zilversmid is. De benamingen goudsmid en zilversmid hebben veel weg van elkaar, maar zijn inhoudelijk niet helemaal het zelfde. Dit omdat een goudsmid voornamelijk sieraden maakt en een zilversmid meestal gebruiksvoorwerpen maakt. Als een vakman of vakvrouw beide ambachten uitoefent spreekt men ook wel weer van een edelsmid om aan te geven dat hij of zij in beide disciplines gespecialiseerd is. Het beroep edelsmid is een kunstzinnig vak, waarbinnen de edelsmid uiteenlopende soorten voorwerpen of sieraden kan maken naar eigen ontwerp. De inhoudelijke werkzaamheden van een edelsmid zijn aan te merken als zeer gespecialiseerde werkzaamheden, omdat het kunnen werken met uiteenlopende soorten edelmetalen en andere metalen niet heel makkelijk is. In de meeste gevallen zal een edelsmid dan ook over veel kennis en ervaring beschikken om aangemerkt te kunnen worden als edelsmid. Het is niet zo dat een edelsmid alleen sieraden zal ontwerpen en maken, omdat een edelsmid ook gespecialiseerd kan zijn in het ontwerpen en maken van bijzondere gebruiksvoorwerpen die gemaakt worden van edelmetaal.

Lees verder...

Bedrijven met het beroep Edelsmid

Kaart wordt opgehaald

Bezoek het overzicht van bedrijven...

Opleiding tot Edelsmid

Welke opleiding is nodig om Edelsmid te worden? Op welk niveau en bij welke school of universiteit word je opgeleid tot Edelsmid? Op Mijnzzp.nl vind je bij alle beroepen informatie over opleidingen.

Opleiding informatie...

Salaris en tarief van een Edelsmid

Wat is het salaris en tarief van een Edelsmid? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Edelsmid in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...


Mijnzzp.nl