Opleiding tot Goudsmid

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauMbo-niveau vier
VooropleidingBasisgoudsmid (Goud- en zilversmeden)
VooropleidingVmbo, Havo of Vwo
VervolgopleidingEdelsmid (Mbo 4))
VervolgopleidingArts & Crafts (Hbo)
OpleidingVind de opleiding die bij jou past

Mbo-opleiding goudsmid

Wie een carrière ambieert als goudsmid kan het beste de Mbo-opleiding goudsmid volgen, wat een uitstroomrichting is van de Mbo-opleiding goud- en zilversmeden. De Mbo-opleiding goudsmid is niet via alle Mbo-scholen te volgen. De meeste leerlingen kiezen voor een opleiding aan de vakschool Schoonhoven, die verschillende opleidingen aanbiedt. Als goudsmid ontwerp, vervaardig en repareer je voornamelijk sieraden en kleine gebruiksvoorwerpen van verschillende materialen. Een goudsmid hoeft niet alleen met goud te werken maar kan bijvoorbeeld ook met zilver of onedele metalen werken. Gedurende de Mbo-opleiding goudsmid zal je bekend worden gemaakt met verschillende technieken die je als goudsmid kan gebruiken zoals giettechnieken, montagetechnieken, oppervlaktetechnieken en smeedtechnieken. Naast de praktijkvakken is er aandacht voor rekenen, Engels, Nederlands en de beroepsgerichte vakken tekenen, ruimtelijk vormgeven, kunstgeschiedenis en edelsteenkunde. Tegenwoordig zal er ook uitgebreid aandacht zijn voor algemene ondernemersvaardigheden, omdat veel goudsmeden vroeg of laat starten als zelfstandig ondernemer en wellicht hun eigen atelier starten. Maar natuurlijk kan je als goudsmid ook werkzaam zijn in loondienst bij een juwelier. Tijdens de voltijds Mbo-opleiding goudsmid zal je over het algemeen vijf dagen in de week naar school gaan en pas stage lopen in het derde of vierde leerjaar van de opleiding.

Opleidingsduur en niveau goudsmid

De Mbo-opleiding goudsmid zal over het algemeen vier jaar in beslag nemen en is een Mbo-opleiding op niveau vier.

Vervolgopleidingen goudsmid

Na het afronden van Mbo-opleiding goudsmid niveau vier is het automatische mogelijk om door te groeien tot een passende Hbo-opleiding, zoals de Hbo-opleiding  Arts & Crafts aan de hogeschool van Rotterdam.

Vooropleiding goudsmid

De meeste scholen verwachten minimaal een Vmbo-diploma of enkele jaren havo of vwo voordat je toegelaten zal worden tot de Mbo-opleiding goudsmid niveau vier. Daarnaast kan het zijn dat je eerst de Mbo-opleiding basisgoudsmid (goud- en zilversmeden) niveau drie moet doorlopen, afhankelijk van je vooropleidingen.

Mijnzzp.nl