Goudsmid

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Goudsmid?

Een goudsmid is een edelmetaalbewerker, die zich gespecialiseerd heeft in het ontwerpen, vervaardigen en repareren van sieraden die gemaakt zijn van edele metalen, zoals goud, zilver en platina. De werkzaamheden van een goudsmid moeten breed gezien worden, omdat een goudsmid alle voorkomende werkzaamheden met betrekking tot sieraden kan uitvoeren, zoals het vermaken van sieraden, het repareren van sieraden of het reinigen van sieraden. Een goudsmid is dus niet alleen gespecialiseerd in het vervaardigen van sieraden. Als goudsmid zal je ook regelmatig te maken hebben met het sieraden die vermaakt moeten worden. Soms kan het nodig zijn om een ring of armband te vermaken, zodat deze een goede pasvorm heeft. Bij kettingen kan het nodig zijn om nieuwe sluitingen te plaatsen, omdat de oude sluiting niet meer goed werkt. Het repareren of vermaken van sieraden komt veel voor, omdat iedereen zo zijn eigen wensen heeft met betrekking tot sieraden. Als goudsmid repareer je niet alleen sieraden, maar ontwerp je ook eigen sieraden. Als goudsmid ben je dus niet alleen een sieradenmaker maar ook een creatief vakman of vakvrouw. Vooral bij persoonlijke en unieke sieraden is het kunnen maken van goede ontwerpen op papier belangrijk, zodat klanten visueel kunnen zien of het ontwerp ze aanstaat. Ook kan een goudsmid andere kunstvoorwerpen ontwerpen en maken, die gemaakt worden van edelmetaal. Het is niet zo dat een goudsmid alleen met goud werkt, omdat een goudsmid met alle edelmetaal soorten kan werken, inclusief edelstenen. De term goudsmid geeft aan dat een goudsmid unieke sieraden of andere kunstvoorwerpen maakt. Het is ook niet zo dat een goudsmid automatisch gezien kan worden als juwelier, omdat een juwelier verschillende juwelen en gebruiksvoorwerpen zal inkopen en verkopen. Een juwelier werkt in veel gevallen wel samen met goudsmeden, zilversmeden en andere vakspecialisten.

Lees verder...

Bedrijven met het beroep Goudsmid

Kaart wordt opgehaald

Bezoek het overzicht van bedrijven...

Opleiding tot Goudsmid

Welke opleiding is nodig om Goudsmid te worden? Op welk niveau en bij welke school of universiteit word je opgeleid tot Goudsmid? Op Mijnzzp.nl vind je bij alle beroepen informatie over opleidingen.

Opleiding informatie...

Salaris en tarief van een Goudsmid

Wat is het salaris en tarief van een Goudsmid? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Goudsmid in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Boekhoudprogramma vergelijken Goudsmid

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Goudsmid bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl