Diamantzetter

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een diamantzetter is een goudsmid met een specialisatie in het zetten van diamanten. Dit is specialistisch werk en daarom besteden veel juweliers net als uurwerktechnici deze werkzaamheden uit. Het zetten van diamanten in horloges en in sieraden is namelijk moeilijk werk. Een diamantzetter zet niet alleen diamanten, maar voorziet bijvoorbeeld ook in het onderhoud van sieraden en horloges met diamanten. Bijvoorbeeld door de diamanten uit het sieraad of horloge te halen om deze na het onderhoud, reparatie of renovatie weer terug te plaatsen. Het kan nodig zijn om na de verwijdering van een diamant het betreffende sieraad of horloge te rhodineren. Dat betekent dat de diamantzetter een laagje witte platina aanbrengt om op deze wijze de diamant nog beter te laten uitkomen in het horloge of het sieraad. Bij het zetten van diamanten maakt een diamantzetter gebruik van uiteenlopende zettechnieken. Zo dient het type zetting sterk te zijn, bijvoorbeeld als een sieraad met diamant elke dag gedragen wordt. Denk daarbij aan een trouwring, waarin een diamant is verwerkt en die je dagelijks draagt. Verder behoort het polijsten van sieraden eveneens tot de werkzaamheden van een diamantzetter. Dat geldt eveneens voor het repareren of het vervangen van een zetting, bijvoorbeeld als deze is afgebroken. Een diamantzetter is gelet op de specialistische werkzaamheden in combinatie met het handwerk te zien als een ambachtsman. Er is veel ervaring nodig om deze specialistische werkzaamheden op een perfecte manier uit te voeren. Een diamantzetter maakt van uiteenlopende handgereedschappen gebruik, net als van een microscoop om diamanten perfect te zetten. De werkzaamheden bevinden zich in het hogere segment sieraden en horloges en dat heeft uiteraard te maken met de waarde van diamanten. Het is verder mogelijk dat een diamantzetter zich bezighoudt met het maken van nieuw werk.

Een diamantzetter is dus aan te merken als een goudsmid met een specialisatie in het zetten van diamanten net als van andere soorten edelstenen. Doorgaans is er sprake van het werken in opdracht van juweliers of uurwerktechnici die in het hogere segment sieraden en horloges aanbieden. Het is voor de uitoefening van het beroep belangrijk om over veel kennis te beschikken. In het verleden werden roosdiamanten bijvoorbeeld in aluminiumfolie gezet om hierdoor diamanten op een betere manier te laten uitkomen. Bij oude sieraden krijgt de aluminiumfolie een bepaalde dofheid. Hierdoor verliest de diamant de pure schittering en een diamantzetter kan dan de techniek van rhodineren toepassen of de oude aluminiumfolie vervangen door nieuwe. Een diamantzetter is overigens niet aan te merken als een diamantslijper, want bij dit beroep horen hele andere werkzaamheden. Evenmin is het beroep van diamantzetter te vergelijken met dat van een edelsteenkundige. De functie van edelsteenkundige houdt namelijk een specialisme in, waarbij het taxeren van diamanten en edelstenen op de voorgrond staat. Bijvoorbeeld het beoordelen van de zuiverheid van diamanten en het bepalen van de kwaliteit of vaststellen van de economische waarde. In dat geval is er ook wel sprake van een taxateur sieraden, waar erkende opleidingen voor bestaan. Het is verder voor te stellen dat een diamantzetter naast het zetten dan diamanten zich bezighoudt met andere werkzaamheden die een specialistisch karakter hebben. Bijvoorbeeld door als graveur sieraden en horloges te graveren. Het graveren kan met de hand worden gedaan, maar tegenwoordig ook met een laser. Het komt dan ook steeds minder vaak voor dat het graveren met de hand plaatsvindt.

WELKE DIAMANT ZETTINGEN PAST EEN DIAMANTZETTER TOE?

Een diamantzetter kan verschillende diamant zettingen toepassen, zoals in een ring. Het type diamantzetting bepaalt onder meer de uitstraling van een diamant. Zo heeft de zetting ook invloed op de mate van bescherming en op de mate van onderhoud. Een klauwzetting is een voorbeeld van een diamantzetting die veel wordt toegepast. Hierbij zet de diamantzetter een diamant op de band van een ring met griffen. De diamant is volledig zichtbaar en kan op deze wijze volop licht reflecteren. Er bestaat ook een gedeelde klauwzetting door met griffen meerdere diamantjes vast te zetten. Een ander voorbeeld betreft de halo zetting, waarbij er rond de belangrijkste diamant kleine diamantjes worden geplaatst. Bij een kastzetting is de diamant volledig omsloten en optimaal beschermd. Er is ook een variant met een halve kastzetting, waarbij er meer licht op de diamant valt. Een kathedrale zetting is een zetting in de vorm van een gotische kathedraal. Een van de meest originele zettingen is een tension zetting, waarbij de diamant lijkt te zweven. Een diamantzetter kan ook een railzetting toepassen door allemaal kleine diamantjes naast elkaar te plaatsen. Zo zijn er nog meer diamant zettingen, variërend van een bar zetting tot een pavézetting of Franse pavézetting.

TAKEN ALS DIAMANTZETTER:

  • Diamanten zetten;
  • Edelstenen zetten;
  • Schuren;
  • Polijsten;
  • Rhodineren;
  • Repareren;
  • Onderhoud;
  • Onderdelen vervangen;
  • Zettechnieken toepassen.

Wat doet een diamantzetter:

Diamant leren zetten:

OPLEIDINGEN TOT DIAMANTZETTER

Een diamantzetter heeft vaak een opleiding tot goudsmid of zilversmid gevolgd om zich daarna te specialiseren in het zetten van diamanten. De mbo-opleiding tot goudsmid voorziet in het aanleren van verschillende soorten technieken. Ook krijg je onderwijs in de edelsteenkunde en is er aandacht voor ondernemersvaardigheden. Het is belangrijk om naast de opleiding veel ervaring te hebben op dit vakgebied. Zo is een goede diamantzetter niet alleen een ervaringsdeskundige, maar eveneens een ambachtsman. Wanneer je gaat starten met je eigen bedrijf als zzp'er, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online zzp boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp. Het is erg belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.

BEDRIJVEN WAAR EEN DIAMANTZETTER WERKZAAM KAN ZIJN

Een diamantzetter is doorgaans werkzaam als ondernemer en kan binnen het bedrijf ook andere werkzaamheden uitvoeren. Een diamantzetterij biedt namelijk doorgaans ook diensten aan als het gaat om reparatie, onderhoud en eventueel creëren van nieuwe sieraden met diamanten. Overigens is het mogelijk dat een diamantzetter in dienst is bij een middenstander die een diamantzetterij heeft en daarnaast andere diensten aanbiedt.

COMPETENTIES DIAMANTZETTER

Een diamantzetter dient over meerdere vaardigheden en competenties te beschikken, zoals over een vaste hand. Dat is belangrijk omdat het zetten van diamanten heel nauwkeurig en precies werk is. Ook is het van belang om kennis te hebben en over ervaring te beschikken van uiteenlopende zettechnieken. Indien een diamantzetter als ondernemer werkzaam is, dient deze zelf opdrachten binnen te halen. In dat kader is het belangrijk om over communicatieve en overtuigende eigenschappen te beschikken.

ARBEIDSMARKTPERSPECTIEF EN DOORGROEIMOGELIJKHEDEN ALS DIAMANTZETTER

Er is altijd werk voor diamantzetters, omdat het zetten van diamanten in sieraden specialistisch werk is. Het is wel belangrijk om als diamantzetter naam op te bouwen en onderscheidend te zijn. Er is niet echt een optie om door te groeien binnen dit vakgebied, maar het is wel mogelijk om de beste in het vak te worden. Zo is het natuurlijk wel mogelijk om een diamantzetterij te laten groeien door meer bekendheid te krijgen en meer opdrachtgevers binnen te halen.

ARBEIDSVOORWAARDEN EN SALARIS DIAMANTZETTER

Het salaris van een diamantzetter is niet specifiek te benoemen. Zo bepaalt een ondernemer een eigen prijs en geldt dat een diamantzetter vaak ook nog andere werkzaamheden uitvoert op het gebied van sieraden en horloges.

Read this information on Diamond setter in English.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Diamantzetter

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Diamantzetter bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl