Uurwerktechnicus

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep uurwerktechnicus
Wat doet een uurwerktechnicus
Werken als horlogemaker
Werkzaamheden als uurwerktechnicus:
Film: uurwerktechnicus:
Film: opleiding tot horlogemaker:
Opleidingen tot uurwerktechnicus
Bedrijven waar een uurwerktechnicus werkzaam kan zijn
Competenties uurwerktechnicus
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als uurwerktechnicus
Arbeidsvoorwaarden en salaris uurwerktechnicus
Eigen bedrijf starten als Uurwerktechnicus
Boekhoudprogramma vergelijken Uurwerktechnicus

Beroep uurwerktechnicus

Een uurwerktechnicus is een ambachtsman die zich gespecialiseerd heeft in het onderhouden, repareren en restaureren van verschillende uurwerken, zoals elektronische en mechanische uurwerken. Het onderhouden en repareren van uurwerken, zoals horloges of oude zakhorloges, is specialistenwerk dat alleen overgelaten kan worden aan een goede vakman of vakvrouw. Ook het kunnen inschatten wat er precies stuk of versleten is aan een uurwerk kan eigenlijk alleen gedaan worden door een specialist. Omdat de werkzaamheden van een uurwerktechnicus om veel kennis en ervaring vragen is de opleiding tot uurwerktechnicus pittig te noemen. Als uurwerktechnicus kan je met verschillende soorten werkzaamheden te maken krijgen, zoals lege batterijen, versleten onderdelen, een smerig uurwerk of een uurwerk waarvan het glas gebroken is. Al deze verschillende werkzaamheden mogen voor een uurwerktechnicus geen probleem vormen. Het beroep uurwerktechnicus is vrij algemeen, omdat dit niet alleen een horlogemaker hoeft te betreffen. Ook staande klokken maken gebruik van een uurwerk en kunnen wellicht door een uurwerktechnicus onderhouden of gerepareerd worden. Toch bestaan er ook specialisaties binnen de horlogemakerij, omdat het meestal om fijne techniek gaat, die niet zomaar door iedereen onderhouden of gerepareerd kan worden. Er kan in de praktijk dan ook een verschil bestaan tussen een uurwerktechnicus, een horlogemaker en een klokkenmaker. Vooral horloges kunnen voor mensen erg waardevol zijn, omdat ze bijvoorbeeld gekregen zijn van een dierbare. De meeste horloges gaan lang mee en kunnen vroeg of laat toe zijn aan een onderhoudsbeurt. Tijdens een onderhoudsbeurt worden horloges helemaal schoongemaakt en gesmeerd, waardoor ze voor een langere periode mee kunnen gaan.

Wat doet een uurwerktechnicus

Een uurwerktechnicus is dus een ambachtsman die zich gespecialiseerd heeft in het onderhouden, repareren en restaureren van uurwerken. Ook het vervangen van batterijen kan meestal het beste overgelaten worden aan een uurwerktechnicus, omdat het openen en sluiten van een horloge niet bij alle horloges even makkelijk is. Daarnaast kan het zijn dat de kast onder druk gesloten moeten worden, omdat een horloge waterdicht is tot een bepaalde druk. Als het sluiten van een horloge niet op de goede manier gedaan wordt kan er schade optreden en kan de garantie verloren gaan. Voor de meeste uurwerktechnici is het vervangen van de batterijen een simpele klus, die veel problemen kan voorkomen. Als uurwerktechnicus zal je over het algemeen te maken krijgen met horloges die waardevol zijn. Er zijn veel verschillende horlogemerken die kostbare uurwerken maken. Dit soort uurwerken kan alleen onderhouden worden door gespecialiseerde uurwerktechnici. Het leren repareren en restaureren van horloges is overigens niet makkelijk. Afhankelijk van het horlogemerk kan het ook nodig zijn om het horloge op te sturen naar de horlogefabrikant. Dit is vaak het geval bij de bekende en kostbare horlogemerken. Ook voor het zetten van diamanten kan er sprake zijn van een diamantzetter.

Werken als horlogemaker

Meestal is het zo dat een uurwerktechnicus ook aangemerkt kan worden als middenstander. In dat geval is een uurwerktechnicus ook werkzaam als verkoopmedewerker of als handelaar. De meeste uurwerktechnici verkopen niet alleen nieuwe horloges, omdat ook gebruikte horloges populair kunnen zijn. Andere werkzaamheden van een uurwerktechnicus kunnen zijn het taxeren van uurwerken. Het kunnen taxeren van uurwerken, zoals horloges, is belangrijk omdat bepaalde horlogemerken zeer waardevol kunnen zijn. Zoals eerder omschreven kan een uurwerktechnicus met verschillende uurwerken te maken krijgen. De horloges behoren toe tot de kleine uurwerken en klokken tot de grote uurwerken. Een beroep dat raakvlakken heeft met het beroep uurwerktechnicus is het beroep instrumentenmaker. Een instrumentenmaker heeft ook te maken met fijne werkzaamheden. Dit betreft over het algemeen instrumenten die binnen de zorg gebruikt worden.

Werkzaamheden als uurwerktechnicus:

  • Het repareren van horloges.
  • Het polijsten van onderdelen.
  • Het reinigingen van uurwerken.
  • Het repareren van horloges.
  • Het restaureren van horloges.
  • Het vervangen van lagers.
  • Het vervangen van batterijen.
  • Het repareren en/of vervangen van horlogebanden.
  • Het vervangen van versleten onderdelen.

Film: uurwerktechnicus:

Film: opleiding tot horlogemaker:

Opleidingen tot uurwerktechnicus

Wie als klokkenmaker of uurwerktechnicus wil gaan werken heeft zeker een goede beroepsopleiding nodig. Ondanks dat het beroep inmiddels niet meer bij veel mensen bekend is, zijn er nog steeds voldoende opleidingsmogelijkheden via gewone scholen voor het vak. Er is een Mbo-opleiding op niveau vier tot uurwerktechnicus. Deze Mbo-opleiding duurt over het algemeen vier jaar. Tijdens de opleiding leer je klokken en uurwerken repareren, onderhouden en restaureren. Of het uurwerk nu mechanisch of elektrisch is, maakt verder niet. Ook het herkennen van stijlen en ouderdomsbepalingen komt tijdens de opleiding aan bod. Naast de gewone opleidingen tot uurwerktechnicus zijn er ook cursussen te vinden waar mensen zelf leren hun klok of uurwerk te repareren. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de zzp boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online software. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het juiste boekhoudprogramma voor de zzp administratie als zelfstandig werkende uurwerktechnicus.

Bedrijven waar een uurwerktechnicus werkzaam kan zijn

Over het algemeen zal een uurwerktechnicus werkzaam zijn voor een horlogewinkel, reparatieatelier of voor een juwelier. Daarnaast is het denkbaar dat een uurwerktechnicus werkzaam is voor een antiquair. Ook is het denkbaar dat een uurwerktechnicus werkzaam is voor een horloge leverancier, die ook te maken heeft met reparaties. Een goede uurwerktechnicus kan ook werkzaam zijn als ondernemer.

Competenties uurwerktechnicus

Als uurwerktechnicus ben je een specialist op het gebied van uurwerken en ben je zelfstandig in staat om tot een plan van aanpak te komen om een uurwerk op de beste manier te repareren of te restaureren, zonder dat de authentieke waarde aangetast wordt. Het secuur kunnen werken als uurwerktechnicus is erg belangrijk, omdat het om gevoelige techniek gaat. In algemene zin moet een uurwerktechnicus aangemerkt kunnen worden als allround monteur en technicus. Naast de vaktechnische kennis moet je goede communicatieve vaardigheden bezitten en commercieel zijn. Als je verantwoordelijk bent voor het inkopen van horloges moet je ook aangemerkt kunnen worden als onderhandelaar. Een andere belangrijke competentie kan het netwerken zijn. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, kennis, inzicht, motivatie, overleggen, zelfstandigheid, verantwoordelijkheidsgevoel en kwaliteit.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als uurwerktechnicus

Het arbeidsmarktperspectief van een uurwerktechnicus in loondienst is tegenwoordig matig te noemen, omdat het beroep uurwerktechnicus in loondienst niet veel meer voorkomt. Er zijn dan ook redelijk veel uurwerktechnici werkzaam als zelfstandig ondernemer. Dit neemt niet weg dat een goede uurwerktechnicus ook in loondienst werkzaam kan zijn. Het vinden van werk zal lukken, echter kan dit wel een langere periode in beslag nemen. Daarnaast kan je als uurwerktechnicus in het buitenland werkzaam zijn voor de grotere horlogemerken. De doorgroeimogelijkheden van een uurwerktechnicus moeten gezien worden in het opbouwen van een goede naam. Ook het starten van een eigen horloge-reparatieatelier kan gezien worden als het doorgroeien binnen je carrière.

Arbeidsvoorwaarden en salaris uurwerktechnicus

Een uurwerktechnicus in loondienst zal doorgaans 2000 tot 2500 euro bruto per maand verdienen, afhankelijk van zijn leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Wat een zelfstandig werkende uurwerktechnicus verdient, is moeilijk aan te geven, omdat dit geheel afhankelijk zal zijn van de opdrachten en andere kosten, zoals de huur van het atelier.

Eigen bedrijf starten als Uurwerktechnicus

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Uurwerktechnicus, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Uurwerktechnicus

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Uurwerktechnicus bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Uurwerktechnicus.

Mijnzzp.nl