Opleiding tot Klokkenmaker

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauMbo-niveau vier
VooropleidingMedewerker Uurwerktechnicus (Mbo 3)
VooropleidingVmbo, Havo of Vwo
VervolgopleidingElektrotechniek (Hbo)
VervolgopleidingIndustrieel Product Ontwerpen (Hbo)
OpleidingVind de opleiding die bij jou past

Mbo-opleiding Uurwerktechnicus

Wie een erkende opleiding zoekt als klokkenmaker/horlogemaker kan het beste kiezen voor de Mbo-opleiding uurwerktechnicus. Tijdens deze Mbo-opleiding leer je mechanische, elektroniche en elektrische uurwerken onderhouden, repareren en restaureren. De Mbo-opleiding uurwerktechnicus maakt wel een belangrijk onderscheid tussen groot- en kleinwerk, zoals klokken en horloges. De meeste scholen bieden deze opleiding aan in de zogenaamde BOL-vorm. Tijdens een BOL-opleiding breng je over het algemeen zestig procent van de tijd door op school en zal je de rest van de tijd stage lopen bij erkende leerbedrijven, onder begeleiding van een ervaren klokkenmaker/ horlogemaker die gezien moet worden als je leermeester. De stageperiode binnen deze opleiding zal over het algemeen plaatsvinden in het derde en vierde leerjaar van de opleiding. Op school is er onder andere aandacht voor de praktijkvakken en theorievakken vaktekenen, raderen en slagwerken, gangen en regelorganen, elektrische uurwerken, stijlleer uurwerken, materiaalkennis en vaktheorie veiligheid en is er aandacht voor algemene ondernemers vaardigheden, omdat de meeste klokkenmakers vroeg of laat hun eigen bedrijf willen beginnen. Ook is het als klokkenmaker/horlogemaker mogelijk om voor een groot horlogemerk, juwelier of antiquair te werken in loondienst. De opleiding uurwerktechnicus is overigens lang niet op alle Mbo-scholen te volgen.

Opleidingsduur en niveau Uurwerktechnicus

De Mbo-opleiding uurwerktechnicus zal over het algemeen vier jaar in beslag nemen en is een Mbo-opleiding op niveau vier. De opleiding uurwerktechnicus is geen bijzonder zware opleiding te noemen maar moet wel bij je passen, omdat nauwkeurig werken en doorzettingsvermogen zeker bij de opleiding horen.

Vervolgopleidingen Uurwerktechnicus

Na het afronden van de Mbo-opleiding uurwerktechnicus niveau vier is het nog mogelijk om door te leren voor een Hbo-opleiding, zoals de Hbo-opleiding elektrotechniek of de Hbo-opleiding industrieel product ontwerpen.

Vooropleiding Uurwerktechnicus

De meeste scholen verwachten minimaal een Vmbo-diploma of enkele jaren havo of vwo voordat je toegelaten zal worden tot de Mbo-opleiding uurwerktechnicus niveau vier. Daarnaast is het zo dat de meeste scholen het liefst de Mbo-opleiding medewerker uurwerktechnicus niveau drie zien als vooropleiding, omdat tijdens deze opleiding belangrijke basiskennis geleerd zal worden.

Mijnzzp.nl