Klokkenmaker

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Klokkenmaker?

Een klokkenmaker is een ambachtsman die zich gespecialiseerd heeft in het onderhouden, repareren en restaureren van klokken. Naast het onderhouden en repareren van klokken is het denkbaar dat een klokkenmaker gespecialiseerd is in horloges. Dit kan wel per klokkenmaker verschillen, omdat het repareren en onderhouden van horloges aangemerkt kan worden als een aparte specialisatie. Klokken komen in alle vormen, soorten en afmetingen voor. Omdat klokken bij veel mensen geliefd zijn kan een klokkenmaker te maken krijgen met verschillende klokken en met oude klokken, die wellicht antiek zijn. Omdat deze klokken in veel gevallen oud zijn, kunnen ze stuk gaan als er bepaalde onderdelen versleten zijn. Het is de klokkenmaker, die precies weet wat er mankeert aan een klok en het is de klokkenmaker, die de klok in veel gevallen als nieuw kan laten werken. Bij oude klokken kunnen de meeste klokkenmakers ook onderdelen namaken, omdat deze in veel gevallen niet meer te verkrijgen zijn. Als een klok bij de klokkenmaker terechtkomt, zal hij of zij vaak beginnen met het demonteren van de klok, zodat de klokkenmaker kan zien, wat er precies allemaal mis is. Bij veel oude klokken vertonen bepaalde onderdelen slijtage, waardoor de klok minder precies werkt. Dit kunnen bijvoorbeeld uitgelopen tandwielen zijn, die speling hebben en vervangen dienen te worden. Bij oude klokken zullen deze onderdelen vaak met de hand nagemaakt moeten worden. Als een klok voor reparatie bij de klokkenmaker komt is het belangrijk dat deze oog heeft voor de authenticiteit van de klok en de reparatie zo wordt uitgevoerd dat de klok niet aangetast wordt. Niet alleen het mechanische deel van een klok kan toe zijn aan een restauratie, maar ook de andere onderdelen kunnen onder handen genomen worden, zoals het houten snijwerk, het eventueel verzilveren van de klok of onderdelen en de wijzerplaat, die schoongemaakt dient te worden.

Lees verder...

Bedrijven met het beroep Klokkenmaker

Kaart wordt opgehaald

Bezoek het overzicht van bedrijven...

Opleiding tot Klokkenmaker

Welke opleiding is nodig om Klokkenmaker te worden? Op welk niveau en bij welke school of universiteit word je opgeleid tot Klokkenmaker? Op Mijnzzp.nl vind je bij alle beroepen informatie over opleidingen.

Opleiding informatie...

Salaris en tarief van een Klokkenmaker

Wat is het salaris en tarief van een Klokkenmaker? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Klokkenmaker in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Aanverwante beroepen

Leden van Mijnzzp.nl met het beroep Klokkenmaker zijn vaak ook:

Boekhoudprogramma vergelijken Klokkenmaker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Klokkenmaker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl