Klokkenmaker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een klokkenmaker is een ambachtsman die zich gespecialiseerd heeft in het onderhouden, repareren en restaureren van klokken. Naast het onderhouden en repareren van klokken is het denkbaar dat een klokkenmaker gespecialiseerd is in horloges. Dit kan wel per klokkenmaker verschillen, omdat het repareren en onderhouden van horloges aangemerkt kan worden als een aparte specialisatie. Klokken komen in alle vormen, soorten en afmetingen voor. Omdat klokken bij veel mensen geliefd zijn kan een klokkenmaker te maken krijgen met verschillende klokken en met oude klokken, die wellicht antiek zijn. Omdat deze klokken in veel gevallen oud zijn kunnen ze stuk gaan als er bepaalde onderdelen versleten zijn. Het is de klokkenmaker, die precies weet wat er mankeert aan een klok en het is de klokkenmaker, die de klok in veel gevallen als nieuw kan laten werken. Bij oude klokken kunnen de meeste klokkenmakers ook onderdelen namaken, omdat deze in veel gevallen niet meer te verkrijgen zijn. Als een klok bij de klokkenmaker terecht komt, zal hij of zij vaak beginnen met het demonteren van de klok, zodat de klokkenmaker kan zien, wat er precies allemaal mis is. Bij veel oude klokken vertonen bepaalde onderdelen slijtage, waardoor de klok minder precies werkt. Dit kunnen bijvoorbeeld uitgelopen tandwielen zijn, die speling hebben en vervangen dienen te worden. Bij oude klokken zullen deze onderdelen vaak met de hand nagemaakt moeten worden. Als een klok voor reparatie bij de klokkenmaker komt is het belangrijk dat deze oog heeft voor de authenticiteit van de klok en de reparatie zo wordt uitgevoerd dat de klok niet aangetast wordt. Niet alleen het mechanische deel van een klok kan toe zijn aan een restauratie maar ook de andere onderdelen kunnen onder handen genomen worden, zoals het houten snijwerk, het eventueel verzilveren van de klok of onderdelen en de wijzerplaat, die schoon gemaakt dient te worden.

Een klokkenmaker moet dus aangemerkt worden als ambachtsman op het gebied van klokken. Als klokkenmaker krijg je meestal te maken met bijzondere klokken, die wellicht ook als antiek aangemerkt kunnen worden. Dit zijn over het algemeen mechanische klokken, die in de loop van de tijd minder kunnen gaan functioneren door slijtage. Het is de klokkenmaker die alle versleten onderdelen kan vervangen. Zoals eerder omschreven kan het ook nodig zijn dat de klokkenmaker de verschillende onderdelen zal namaken, omdat de onderdelen niet meer te verkrijgen zijn. In de meeste gevallen zal de klokkenmaker ook de gehele klok reinigen en opnieuw afstellen. Als klokkenmaker ben je meestal werkzaam binnen een klokkenatelier en is het denkbaar dat je aangemerkt kan worden als middenstander. In dat geval kan een klokkenmaker ook aangemerkt worden als handelaar. Vooral bij oude klokken is deskundig advies erg belangrijk, omdat het repareren en/of restaureren van oude klokken niet makkelijk is. Daarnaast kan het laten restaureren van klokken kostbaar zijn. De meeste klokkenmaker zullen dan ook eerst goed advies geven over de werkzaamheden inclusief de kosten van de restauratie.

Klokken en horloges

Veel klokkenmakers bieden de mogelijkheid om horloges te repareren of te onderhouden. In dat geval kan een klokkenmaker ook aangemerkt worden als uurwerktechnicus. Het repareren of onderhouden van horloges is ook een ambacht, die veel vaardigheden verlangt van de klokkenmaker, omdat het uurwerk klein en zeer gevoelig is. Zelfs het vervangen van een batterij in kwartshorloges kan al beter aan de klokkenmaker of uurwerktechnicus overgelaten worden, omdat anders de kans op schade bestaat aan het horloge. Horloges die intensief gedragen worden zullen op den duur minder mooi worden. Als het om een kostbaar horloge gaat, is het mogelijk deze te laten restaureren door een klokkenmaker, die het horloge meestal volledig zal strippen en vervolgens alle onderdelen, zoals de kast, zal polijsten. Ook zal de klokkenmaker eventuele versleten onderdelen vervangen, zodat het horloge een langere periode probleemloos mee kan gaan.

Wat doet een klokkenmaker allemaal:

  • Het emailleren van wijzerplaten;
  • Het eventueel repareren van horloges;
  • Het polijsten van onderdelen;
  • Het reinigingen van uurwerken;
  • Het repareren van klokken;
  • Het restaureren van klokken;
  • Het vervangen van lagers;
  • Het vervangen van versleten onderdelen.

Wat doet een klokkenmaker:

Restauratie uurwerk:

Opleidingen tot klokkenmaker

Wie als klokkenmaker of uurwerktechnicus wil gaan werken heeft zeker een goede beroepsopleiding nodig. Ondanks dat het beroep inmiddels niet bij veel meer mensen bekend is, zijn er nog steeds voldoende opleidingsmogelijkheden via gewone scholen voor het vak. Er is een Mbo-opleiding op niveau vier tot uurwerktechnicus. Deze Mbo-opleiding duurt over het algemeen vier jaar. Tijdens de opleiding leer je klokken en uurwerken repareren, onderhouden en restaureren. Of het uurwerk nu mechanisch of elektrisch is gemaakt verder niet. Ook het herkennen van stijlen en ouderdomsbepalingen komen tijdens de opleiding aan bod. Naast de gewone opleidingen tot uurwerktechnicus zijn er ook cursussen te vinden waar mensen zelf leren hun klok of uurwerk te repareren. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een klokkenmaker werkzaam kan zijn

Een klokkenmaker is over het algemeen werkzaam voor een klokkenmakerij of voor een horlogerie bedrijf. Een combinatie van beide specialisaties is ook denkbaar. Daarnaast is het denkbaar dat een klokkenmaker werkzaam is voor een juwelier of voor een antiquair. Als klokkenmaker kan je ook prima werkzaam zijn als ondernemer. Er zijn redelijk veel klokkenmakers die werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer.

Competenties klokkenmaker

Als klokkenmaker ben je een ambachtsman of ambachtsvrouw op het gebied van klokken en uurwerken en moet je aangemerkt kunnen worden als allround monteur en technicus. Daarnaast is het secuur kunnen werken als klokkenmaker erg belangrijk, omdat het om gevoelige techniek gaat. Naast de vaktechnische kennis moet je goede communicatieve vaardigheden bezitten en commercieel zijn. Maar ook het kunnen netwerken is belangrijk, omdat naamsbekendheid als klokkenmaker belangrijk is. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, kennis, onderzoeksvaardigheden, motivatie, nauwkeurigheid, overleggen en stressbestendigheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als klokkenmaker

Het arbeidsmarktperspectief van een klokkenmaker is tegenwoordig niet heel groot meer te noemen. De meeste klokkenmakers zijn werkzaam als ondernemer. Een ondernemer kan zijn eigen arbeidsmarktperspectief moeten opbouwen door het opbouwen van een goede naam. Het beroep klokkenmaker komt tegenwoordig niet veel meer voor in loondienst. De doorgroeimogelijkheden van een klokkenmaker moeten gezien worden in het starten van je eigen klokkenmakerij als ondernemer en het opbouwen van een goede naam, waardoor het aantal opdrachten zal toenemen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris klokkenmaker

Een klokkenmaker in loondienst zal doorgaans 2000 tot 2500 euro bruto per maand verdienen, afhankelijk van zijn leeftijd, opleidingen en specialisatie als klokkenmaker. Wat een zelfstandig werkende klokkenmaker verdient, is moeilijk aan te geven, omdat dit geheel afhankelijk zal zijn van de opdrachten en andere kosten, zoals de huur van het atelier.

Read this information on Clockmaker in English.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Klokkenmaker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Klokkenmaker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl