Glaszetter

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Het beroep glaszetter is min of meer vergelijkbaar het beroep schilder. Een schildersbedrijf doet deze werkzaamheden over het algemeen ook. Echter zijn er ook bedrijven die zich gespecialiseerd hebben op gebied van glaszetten. Een glaszetter werkt in de nieuwbouw, renovatie of onderhoud. Vaak is het een samenspel met de timmerman en de schilder. Bij renovatie komt het vaak voor dat de glaszetter nieuwe ruiten moet plaatsen omdat er nog enkel glas in het kozijn zit. Tijdens een renovatieproject zal de glaszetter dan het enkel glas vervangen door dubbelglas. Er zijn tegenwoordig heel veel soorten glas waar een klant uit kan kiezen. Zo is het tegenwoordig mogelijk om luxaflex of glas in lood tussen het isolatieglas te laten plaatsen. Een glaszetter moet nauwkeurig kunnen werken. Wanneer hij een ruit inmeet om dubbelglas te plaatsen zit hier toch wel een week levertijd op. Het is belangrijk dat de glaszetter goed meet zodat de ruit later wel past.

Vroeger gebruikte glaszetters bijna alleen stopverf om ruiten vast te zetten in de sponning. Tegenwoordig zie je dit steeds minder omdat de voorkeur tegenwoordig uitgaat naar glaslatten. In de sponning van een kozijn wordt eerst een glasband geplakt, hier komt het glas tegenaan te staan dan komen de glaslatten met glasband tegen de ruit. Wanneer de glaslatten vast zijn gezet kan de glaszetter de ruit binnen en buiten afkitten. Het voordeel van kit is dat het goed afwatert en wanneer de ruit een keer stuk gaat deze relatief makkelijk te verwijderen is zonder dat het kozijn beschadigd raakt.

Het werken met glas is niet zonder risico. Glas is zwaar en de werkplek is soms lastig te bereiken. Snijwonden van glas komen regelmatig voor. Het is dus belangrijk om goed je hoofd bij de klus te houden.

De techniek staat niet stil op het gebied van glas. Zo is er al isoaltieglas leverbaar met een hogere isolatie waarde dan een spouwmuur heeft. Tegenwoordig zie je steeds meer mensen die in hun keuken een achterwand willen hebben van glas. Dit geeft toch wel aan hoe onbewust wij graag glas om ons heen willen hebben.

Enkel glas

In oude woning treft men nog vaak enkel glas aan dat geplaatst is op een zogenaamd condensprofiel. Deze condensprofielen werden geplaatst omdat enkel glas erg kan condenseren. Als deze strippen niet geplaatst zouden zijn is de kans op houtrot erg groot. Deze manier van monteren wordt vandaag de dag niet meer toegepast omdat de meeste mensen het enkel glas laten vervangen door isolatieglas. Het meeste enkel glas dat gemonteerd is in woningen heeft een dikte van 4 tot 6 millimeter.

Om in dit soort kozijnen isolatieglas te kunnen plaatsen is het vaak nodig om de sponningen in het kozijn aan te passen. De sponningen zijn over het algemeen te ondiep en moeten uitgefreesd worden. Het vrezen van de kozijn is een secure klus wat vaak door een timmerman gedaan zal worden. Omdat er vaak niet tot de hoeken gefreesd kan worden zal er ook met een beitel gewerkt moeten worden. De nieuwe ruiten worden niet meer vastgezet door middel van stopverf maar met glaslatten die gekit worden.

Het vervangen van enkel glas van draaiende delen in een kozijn is vaak niet mogelijk. Deze ramen zijn niet gemaakt voor isolatieglas en de kans is dan ook groot dat ze gaan zakken en klemmen. Het afschaven van het raam is dan ook geen oplossing omdat deze vervolgens weer gaat klemmen. Het is beter de draaiende ramen in zijn geheel te vervangen.

Dubbel glas

Dubbel glas of te wel isolatieglas heeft veel voordelen op enkel glas. Met dubbel glas wordt het wooncomfort in een keer een stuk verbeterd. Bij enkel glas is er vaak een gevoel aanwezig van constante tocht door de grote koudebrug van het glas. Ook het beslaan van de ruiten aan de binnenkant behoort tot het verleden met dubbel glas. Het echte voordeel van dubbel glas is vaak pas te zien wanneer de jaarafrekening van de energieleverancier binnenkomt.

Bij het uitkiezen van dubbel glas moet men op een aantal zaken letten die belangrijk kunnen zijn zoals: waar staat de woning. Bij woningen die dicht aan open ruimtes staan zoals de kust of aan een groot meer dient men rekening te houden met de windbelasting van de ruiten en tevens kan geluid van buiten een belangrijk punt van aandacht zijn. Verder zijn er verschillende types dubbel glas zoals HR, HR+ of HR++. Ruiten van na 1996 hebben tussen het glas de type aanduiding staan. De type aanduiding HR staat voor hoog rendement. 

HR glas

 • De opbouw van deze ruit is 4-12-5 mm met in de spouw droge lucht. Op een van de ruiten is een speciale flinterdunne metaal coating aangebracht.

HR+ glas

 • De opbouw van  deze ruit is 4-12-5 mm of 4-15-5 mm met in de spouw droge lucht. Hoe breder de spouw hoe beter isolatie. Ook deze ruit bevat een speciale coating.

HR++ glas

 • Deze ruit heeft een spouwvulling van Argongas wat een betere isolatie betekent.

Glas is erg geliefd om zijn aantrekkingskracht dat het uitoefent op mensen. De beste eigenschap van glas is toch wel dat het vaak niet eens opvalt omdat er dwars doorheen gekeken kan worden. Hieronder staan nog meer eigenschappen van glas.

 • Bewerkbaar voor diverse doeleinden
 • Hoge buigbreeksterkte
 • Onbeperkt leverbaar
 • Milieuvriendelijk
 • Alle afmetingen mogelijk
 • Krasvast
 • Vormvast
 • Vlak
 • Weerbestendig
 • Warmte doorlatend
 • Lichtdoorlatend
 • Doorzichtig

Informatiefilm over het zetten van glas:

Informatiefilm over monumentenglas:

Opleidingen tot glaszetter

Voor het beroep glaszetter bestaan geen echte opleidingen. Wel is het zo dat het glaszetten een onderdeel is van het beroep schilder. Tijdens de schildersopleiding leert men ook glas zetten. Glaszetters leren meestal intern en van collega's het vak glaszetten. Er zijn wel cursussen te volgen in het zetten van glas. Er zijn tegenwoordig veel verschillende glassoorten en technieken waar een glaszetter mee te maken krijgt.

Bedrijven waar een glaszetter werkzaam kan zijn

Een glaszetter is meestal werkzaam voor een glaszettersbedrijf, die opdrachten uitvoeren in zowel de nieuwbouw als renovatiebranche.

Competenties glaszetter

Als glaszetter is het belangrijk om veilig en nauwkeurig te kunnen werken. Als glaszetter zal je regelmatig op een steiger of kraan staan om de werkzaamheden uit te kunnen voeren. Het verwijderen van oud glas of het plaatsen van nieuw glas moet zorgvuldig gedaan worden, zonder dat de glaszetter zichzelf verwondt aan het glas. Het inmeten van nieuwe ruiten moet op de millimeter gedaan worden, omdat anders de nieuwe ruit niet zal passen. Een glaszetter mag geen hoogtevrees hebben.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als glaszetter

Als glaszetter is er voldoende werk te vinden. Glaszettersbedrijven hebben doorgaans voldoende werk met soms piek momenten, zoals na een hevige storm als er veel ruiten stuk zijn gegaan. Tijdens de nieuwbouw van een wijk moeten er meestal ook veel ruiten geplaatst worden. Ook het vervangen van schade gevallen bij particulieren komt veel voor als glaszetter. Als glaszetter is het mogelijk om door te groeien tot schilder.

Arbeidsvoorwaarden en salaris glaszetter

Een glaszetter in loondienst verdient afhankelijk van zijn leeftijd en ervaring 1800 tot 2400 euro bruto per maand. De werkzaamheden van de glaszetter vallen onder de CAO van schilders-, afwerkings- en glaszetbedrijf. Als glaszetter is het moeilijk om als zelfstandige te starten, omdat er al veel glaszettersbedrijven zijn en er ook veel schildersbedrijven zijn die glas zetten. Puur alleen glas zetten zal moeilijk zijn als zelfstandig glaszetter.

Mijnzzp.nl