Trappenspecialist

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een trappenspecialist is gespecialiseerd in het ontwerpen, maken en plaatsen van trappen. Trappen kunnen gemaakt zijn van verschillende materialen zoals hout, staal, glas, beton of natuursteen. Ondanks dat er verschillende soorten materialen gebruikt kunnen worden voor nieuwe trappen worden de meeste nieuwe trappen nog steeds gemaakt van hout, omdat een houten trap relatief gezien goedkoop te maken is. Het ontwerpen en maken van een trap is niet heel makkelijk, omdat een trap aan veel spelregels moet voldoen. Denk bijvoorbeeld aan het bouwbesluit en aan de ideale looplijn van een trap, zodat een trap veilig te belopen is. Vooral draaiende trappen met een onderkwart en/of bovenkwart zijn niet makkelijk te maken. Ze kunnen alleen gemaakt worden door het toepassen van een uitslag of door middel van computersoftware.

Het maken van een houten trap is specialistenwerk, dat meestal alleen voorbehouden is aan gespecialiseerde timmermannen als ze op de traditionele manier gemaakt worden. Dit zijn meestal timmermannen die veel in de werkplaats van aannemers werken en de trappen maken door het toepassen van een uitslag. Deze uitslag is een bovenaanzicht van de trap op ware schaal, die het mogelijk maakt om de diverse onderdelen van de trap af te kunnen tekenen. Zonder deze uitslag is het op de traditionele manier niet mogelijk om een trap te maken met een onderkwart en/of bovenkwart. De gespecialiseerde trappenfabrieken maken gebruik van computersoftware om een trap te kunnen maken en werken meestal niet meer met uitslagen. Naast de trap zelf bestaat een trap ook uit andere onderdelen, zoals de leuning of stijlen, die in veel stijlen toegepast kunnen worden. Vooral grote trappenhuizen, zoals die veelvuldig voorkomen bij oude gebrouwen, zijn meestal voorzien van bijzondere leuningen en trapspijlen, die de trap en het trappenhuis een bijzondere uitstraling geven.

Bijzondere trappen

Bijzondere trappen kunnen met verschillende soorten materialen gemaakt worden en zijn over het algemeen een belangrijk onderdeel van een huis of ander soort gebouw. Dit soort trappen wordt bijvoorbeeld door een architect gezien als beeldbepalend element. In veel gevallen worden dit soort trappen gemaakt van bijzondere materialen, zoals glas of natuursteen. Trappen van staal of beton worden over het algemeen alleen toegepast wanneer er behoefte is aan functionele tappen die verder geen onderdeel zijn van een architectonisch ontwerp. Denk bijvoorbeeld aan trappenhuizen die als vluchtweg dienen of aan brandtrappen, die zich meestal aan de buitenkant van een gebouw bevinden.

Traprenovatie

Traprenovatie is de laatste tijd populairder worden, omdat steeds meer mensen hun trap een bijzondere uitstraling willen geven in plaats van de traditionele trapbekleding zoals vloerbedekking of verf. Vooral oude trappen die veel belopen zijn of die lelijk zijn geworden in de loop der jaren kunnen door het toepassen van traprenovatie weer jaren mee. Deze zogenaamde traprenovatie bestaan meestal uit zogenaamde overzettreden, die over de bestaande treden geplaatst worden. Ook het toepassen van een bijzondere leuning, met bijvoorbeeld verlichting, kan een trap een geheel andere uitstraling geven.

Hoe moet je een trap plaatsen:

Ruimte besparende trap:

Opleidingen tot trappenspecialist

Er bestaan geen specifieke opleidingsmogelijkheden voor het beroep trappenspecialist. Een trappenspecialist kan verschillende opleidingen genoten hebben, afhankelijk van de materialen waar hij of zij mee werkt. Denk bijvoorbeeld aan de Mbo-opleiding allround timmerman, de Mbo-opleiding allround natuursteenbewerker of aan de Mbo-opleiding allround plaatwerker. Het maken van trappen leert men over het algemeen het beste tijdens de opleiding timmerman, omdat het een belangrijk onderdeel is van de opleiding.

Bedrijven waar een trappenspecialist werkzaam kan zijn

Een trappenspecialist is over het algemeen werkzaam voor een trappenfabriek, of is werkzaam voor een aannemer die zelfstandig trappen maakt. Zoals eerder aangegeven kunnen trappen van verschillende materialen gemaakt worden en kan een trappenspecials dus ook voor verschillende soorten bedrijven werkzaam zijn.

Competenties trappenspecialist

De competenties als trappenspecialist zijn niet zomaar aan te geven, omdat een trappenspecialist met verschillende soorten materialen kan werken die om verschillende competenties vragen. Het maken van een trap van staal is heel wat anders als het maken van een trap van hout of het maken van een trap van glas.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als trappenspecialist

Het arbeidsmarktperspectief als trappenspecialist is over het algemeen prima te noemen, omdat een trappenspecialist meestal een uitgebreide vakman is die over veel specialistische kennis beschikt. Het ontwerpen, maken en plaatsen van trappen is niet voor iedereen weggelegd. De doorgroeimogelijkheden als trappenspecialist zijn verder niet aan te geven, omdat je voor verschillende soorten bedrijven werkzaam kan zijn. De doorgroeimogelijkheden zijn dan ook sterk afhankelijk van het opleidingsniveau en de eigen competenties.

Arbeidsvoorwaarden en salaris trappenspecialist

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor het beroep trappenspecialist, omdat je voor verschillende werkgevers actief kunt zijn in verschillende branches. Over het algemeen zal een trappenspecialist het zelfde verdienen als bijvoorbeeld een timmerman.

Mijnzzp.nl