Trappenspecialist

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een trappenspecialist is een timmerman, die zich heeft gespecialiseerd in het ontwerpen, maken en plaatsen van trappen. Trappen kunnen gemaakt worden van verschillende materialen, zoals hout, staal, glas, beton of natuursteen. Ondanks dat er verschillende materialen gebruikt kunnen worden voor trappen worden de meeste trappen nog steeds gemaakt van hout, omdat een houten trap relatief gezien goedkoop te maken is. Het ontwerpen en maken van trappen is niet makkelijk, omdat trappen aan veel spelregels moet voldoen. Denk bijvoorbeeld aan het bouwbesluit en aan de ideale looplijn van een trap, zodat een trap veilig te belopen is. Vooral draaiende trappen met een onderkwart en/of bovenkwart zijn niet makkelijk te maken. Dit soort trappen kan alleen gemaakt worden door het toepassen van een uitslag of door middel van computersoftware. Het beroep trappenspecialist moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat het betrekking kan hebben op verschillende vaklieden. Het maken van een houten trap kan niet zomaar vergeleken worden met het maken van een trap van natuursteen of glas. In alle gevallen zal een trappenspecialist zich wel gespecialiseerd hebben in het maken van trappen, omdat het maken van trappen om de nodige vakkennis vraagt. Trappen kunnen eenvoudig zijn of juist complex en luxe opgebouwd worden. Hoe een trap precies opgebouwd wordt is afhankelijk van de toepassing. Vooral openbare gebouwen en luxe gebouwen kunnen nogal eens voorzien zijn van bijzondere trappen, omdat de trappen een belangrijk onderdeel uitmaken van de uitstraling. Wanneer een trappenmaker handmatig trappen maakt is er meestal sprake van een werkplaatstimmerman die verschillende houtbewerkingsmachines zal gebruiken. Trappenfabrieken maken tegenwoordig vaak gebruik van geautomatiseerde machines.

Een trappenspecialist zal dus in de meeste gevallen aangemerkt worden als timmerman of als werkplaatstimmerman. Dit is meestal een timmerman die veel in de werkplaats van een aannemer werkt en de trappen maakt door het maken van een uitslag. Deze uitslag is een bovenaanzicht van de trap op ware schaal, die het mogelijk maakt om de diverse onderdelen van de trap af te kunnen tekenen. Zonder deze uitslag is het op de traditionele manier niet mogelijk om een trap te maken met een onderkwart en/of bovenkwart. De gespecialiseerde trappen-fabrieken maken gebruik van computersoftware om een trap te kunnen maken en werken meestal niet meer met uitslagen. Naast de trap zelf bestaat een trap ook uit andere onderdelen, zoals de leuning of stijlen, die in verschillende stijlen toegepast kunnen worden. Vooral grote trappenhuizen, zoals die vaak voorkomen bij oude gebrouwen, zijn meestal voorzien van bijzondere leuningen en trapspijlen, die de trap en het trappenhuis een bijzondere uitstraling geven. In de meeste gevallen kan een trappenspecialist ook aangemerkt worden als machinaal houtbewerker.

Bijzondere trappen

Bijzondere trappen kunnen met verschillende soorten materialen gemaakt worden en zijn over het algemeen een belangrijk onderdeel van een huis of ander soort gebouw. Dit soort trappen wordt bijvoorbeeld door een architect gezien als beeldbepalend element. In veel gevallen worden dit soort trappen gemaakt van bijzondere materialen, zoals glas of natuursteen. Trappen van staal of beton worden over het algemeen alleen toegepast wanneer er behoefte is aan functionele tappen die verder geen onderdeel zijn van een architectonisch ontwerp. Denk bijvoorbeeld aan trappenhuizen die als vluchtweg dienen of aan brandtrappen, die zich meestal aan de buitenkant van een gebouw bevinden.

Traprenovatie

Traprenovatie is de laatste tijd populairder worden, omdat steeds meer mensen hun trap een bijzondere uitstraling willen geven in plaats van de traditionele trapbekleding zoals vloerbedekking of verf. Vooral oude trappen die veel belopen zijn of die lelijk zijn geworden in de loop van de jaren kunnen door het toepassen van traprenovatie weer jaren mee. Deze zogenaamde traprenovatie bestaan meestal uit zogenaamde overzettreden, die over de bestaande treden geplaatst worden. Ook het toepassen van een bijzondere leuning, met bijvoorbeeld verlichting, kan een trap een geheel andere uitstraling geven.

Trappen plaatsen

Wanneer een trappenmaker werkzaam is voor een trappenfabriek is het denkbaar dat er ook sprake zal zijn van een afdeling buitendienst. In het geval zijn het meestal timmerlieden of monteurs die verantwoordelijk zijn voor het plaatsen van de trappen op locatie. De term monteur is vooral van toepassing wanneer het om nieuwbouwwoningen gaat. In dat geval gaat het meestal om veel trappen die projectmatig geplaatst worden door een trappen-monteur. Een timmerman die op traditionele manier trappen kan maken moet aangemerkt worden als ambachtsman.

Wat doet een trappenmaker:

  • Het inmeten van nieuwe trappen
  • Het bedienen van houtbewerkingsmachines
  • Het maken van uitslagen
  • Het ontwerpen van trappen
  • Het eventueel plaatsen van trappen
  • Het opbouwen van trappen

Hoe moet je een trap plaatsen:

Opleidingen tot trappenspecialist

Er bestaan geen opleidingsmogelijkheden voor het beroep trappenspecialist. Een trappenspecialist kan verschillende opleidingen genoten hebben, afhankelijk van de materialen waar hij of zij mee werkt. Denk bijvoorbeeld aan de Mbo-opleiding allround timmerman, de Mbo-opleiding allround natuursteenbewerker of aan de Mbo-opleiding allround plaatwerker. Het maken van trappen maakt een belangrijk onderdeel uit van de opleiding tot timmerman. Ook de boekhouding bijhouden is belangrijk als zzp'er binnen de bouw. Dit werkt het eenvoudigste door middel van online boekhouden. Met een simpel boekhoudprogramma kun je al de complete administratie bijhouden.

Bedrijven waar een trappenspecialist werkzaam kan zijn

Een trappenspecialist is over het algemeen werkzaam voor een trappenfabriek, of is werkzaam voor een aannemersbedrijf dat ook zelfstandig trappen maakt. Daarnaast kan een trappenspecialist voor andere soorten bedrijven werkzaam zijn, zoals een metaalbedrijf. Het is mogelijk dat een zelfstandig werken timmerman ook trappen maakt als ondernemer. Over het algemeen is het zo dat de soort trappen zal bepalen waar een trappenspecialist werkzaam is. Zoals eerder omschreven kunnen trappen met diverse materialen gemaakt worden.

Competenties trappenspecialist

De competenties als trappenspecialist hebben vooral betrekking op de vakinhoudelijke kennis van trappen, omdat het ontwerpen, maken en plaatsen van trappen over het algemeen niet heel makkelijk is. Verdere competenties als trappenspecialist zijn niet zomaar aan te geven, omdat een trappenspecialist werkzaam kan zijn op verschillende manieren en voor verschillende bedrijven. Het maken van houten trappen kan bijvoorbeeld niet zomaar vergeleken worden met het maken van stalen trappen. In zijn algemeenheid kunnen we wel stellen dat we met vakmensen te maken moeten hebben. Algemeen belangrijke woorden kunnen zijn creativiteit, wet- en regelgeving, kennis, ontwerpen, presteren, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als trappenspecialist

Het arbeidsmarktperspectief als trappenspecialist is over het algemeen prima te noemen, omdat een trappenspecialist meestal een uitgebreide vakman is die over veel specialistische kennis beschikt. Het ontwerpen, maken en plaatsen van trappen is niet voor iedereen weggelegd. De doorgroeimogelijkheden als trappenspecialist zijn verder niet aan te geven, omdat je voor verschillende soorten bedrijven werkzaam kan zijn. De doorgroeimogelijkheden zijn dan ook sterk afhankelijk van het opleidingsniveau en de eigen competenties.

Arbeidsvoorwaarden en salaris trappenspecialist

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor het beroep trappenspecialist, omdat je voor verschillende werkgevers actief kunt zijn in verschillende branches. Over het algemeen zal een trappenspecialist hetzelfde verdienen als bijvoorbeeld een timmerman.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Trappenspecialist

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Trappenspecialist bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl