Natuursteenbewerker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een natuursteenbewerker is een ambachtsman die zich heeft gespecialiseerd in het bewerken en/of onderhouden van natuursteen. Natuursteen wordt veel toegepast bij oude huizen, bijvoorbeeld in gangen, badkamers, trappenhuizen en als gevelbekleding. Daarnaast wordt natuursteen tegenwoordig veel toegepast als keukenblad. Andere toepassingsmogelijkheden van natuursteen zijn terrassen of bijvoorbeeld grafstenen. Als natuursteenbewerker ben je dus een allround vakman, die op een brede manier werkzaam is met natuursteen. Het bewerken van natuursteen wordt op verschillende manieren gedaan, zoals door zagen, frezen, schuren en polijsten. Om als natuursteenbewerker te kunnen werken is veel ervaring en materiaalkennis nodig, omdat het specialistische werkzaamheden betreft. Het is niet zo dat een natuursteenbewerker alleen verantwoordelijk is voor het maken van grafstenen, omdat de werkzaamheden van een natuursteenbewerker breder gezien moeten worden. Als natuursteenbewerker is het in alle gevallen belangrijk om nauwkeurig te werken, omdat natuursteen een kostbaar materiaal is. Daarnaast kan het bewerken van natuursteen aangemerkt worden als arbeidsintensief en dus een kostbaar proces. Als natuursteenbewerker zul je in de meeste gevallen werken vanaf een werktekening, maar het kan als natuursteenbewerker ook voorkomen dat je zelfstandig maten moet opmeten als het een renovatieproject betreft. Als natuursteenbewerker zul je meestal ook te maken krijgen met renovatieprojecten, waarbij natuursteenonderdelen nagemaakt moet worden. In de meeste gevallen zal een natuursteenbewerker in een werkplaats en op locatie werkzaam zijn, waardoor het beroep natuursteenbewerker veel afwisseling kent. Het is niet zo dat een natuursteenbewerker alleen te maken heeft met grafstenen.

Een natuursteenbewerker is dus een ambachtsman die te maken kan hebben met verschillende voorwerpen die gemaakt worden van natuursteen. Vandaag de dag kennen de meeste mensen natuursteen alleen nog van de bekende keukenbladen die gemaakt kunnen zijn van natuursteen. Keukenbladen van natuursteen zijn populair, omdat ze een mooie duurzame en vooral luxe uitstraling hebben. Daarnaast zijn keukenbladen van natuursteen makkelijk schoon te maken en onderhoudsarm. Natuursteen komt niet alleen voor als keukenblad in moderne woningen. Denk bijvoorbeeld ook aan de bekende natuursteendorpels, die vaak toegepast worden bij badkamers of toiletruimtes. Andere bekende toepassingen van natuursteen zijn grafstenen, trappen, bordessen, bestratingen en gevelbekleding. Natuursteen wordt op veel verschillende manieren toegepast omdat natuursteen duurzaam is. Dat natuursteen zo duurzaam is komt omdat natuursteen geen vocht opneemt. Met andere woorden zal een bordes van natuursteen niet rotten. Dit is de belangrijkste reden dat dorpels gemaakt worden van natuursteen, omdat dorpels gevoelig zijn voor vocht. Natuursteen is dus niet alleen luxe, maar ook praktisch. Dit is ook een van de belangrijkste redenen dat grafstenen vaak gemaakt worden van natuursteen.

Granito en terrazzo

Granito en terrazzo hebben veel raakvlakken met natuursteen, maar is niet helemaal hetzelfde. Tegenwoordig worden er veel Terrazzo vloeren gemaakt, die bijvoorbeeld toegepast kunnen worden in een hal of in een badkamer. Een mooi gemaakte vloer van granito of terrazzo kan een bijzondere uitstraling geven aan een hal of badkamer, en is op veel verschillende manieren te maken. Het uitzoeken begint vaak met het maken van een tekening en het uitzoeken van de juiste kleuren in de vloer. Een granito of terrazzo vloer is tijdloos en makkelijk schoon te houden. Het maken van een granito of terrazzo vloer is specialistenwerk, dat aan een vakman over gelaten moet worden.

Natuursteenbewerker:

Opleidingen tot natuursteenbewerker

Wie een carrière ambieert als natuursteenbewerker kan het beste kiezen voor de Mbo-opleiding allround natuursteenbewerker op niveau drie. De Mbo-opleiding allround natuursteenbewerker is een praktijkopleiding, die over het algemeen drie jaar in beslag neemt. Tijdens de praktijkopleiding zul je over het algemeen vier dagen in week werken onder begeleiding van een leermeester en één dag in de week theorieles volgen op school. Tijdens de opleiding worden er zowel in de theorie als in de praktijk examens afgenomen, die samen het diploma vormen. Als natuursteenbewerker werk je over het algemeen veel met machines, zoals zaagmachines maar ook met CNC-machines, die gebruikt worden om te kunnen frezen en te kunnen graveren. Ook de boekhouding op een correcte manier opzetten en bijhouden is belangrijk als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een natuursteenbewerker werkzaam kan zijn

Als natuursteenbewerker ben je over het algemeen werkzaam voor een natuursteenbedrijf of ben je werkzaam voor een steenhouwerij. Over het algemeen is het zo dat een natuursteenbewerker veel in een werkplaats werkzaam is, maar het komt als natuursteenbewerker ook regelmatig voor dat je op locatie werkzaam bent. Als zelfstandig ondernemer komt het beroep natuursteenbewerker niet veel voor, omdat het zeer specifieke werkzaamheden betreft.

Competenties natuursteenbewerker

De belangrijkste competentie van een natuursteenbewerker is de vakinhoudelijke kennis van natuursteen en natuursteen bewerkingstechnieken. Daarnaast is veiligheid in het algemeen aan te merken als belangrijke competentie, omdat een natuursteenbewerker te maken heeft met potentieel gevaarlijke machines en zware materialen. Van een natuursteenbewerker mag dan ook een professionele werkhouding verwacht worden, omdat ongelukken niet mogen voorvallen. Omdat je als natuursteenbewerker in veel gevallen te maken hebt met leidinggevenden en collega's kan communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Ook is het belangrijk dat een natuursteenbewerker gezien kan worden als allround monteur en technicus, omdat een natuursteenbewerker te maken heeft met complexe machines en montagetechnieken. Algemeen belangrijke woorden zijn inzicht, verantwoordelijkheidsgevoel, vakmanschap, samenwerken, controleren, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als natuursteenbewerker

Het arbeidsmarktperspectief als natuursteenbewerker is over het algemeen redelijk goed te noemen. Wel is het belangrijk dat je over de juiste opleidingen beschikt, omdat anders het verkrijgen van een baan als natuursteenbewerker lastig is. De meeste natuursteenbewerkers groeien na de opleiding automatisch door naar een vaste baan. De doorgroeimogelijkheden als natuursteenbewerker kunnen gezien worden in de functie werkvoorbereider. Verdere doorgroeimogelijkheden zijn sterk afhankelijk van het opleidingsniveau en je eigen competenties.

Arbeidsvoorwaarden en salaris natuursteenbewerker

Als natuursteenbewerker in loondienst verdien je afhankelijk van je leeftijd tussen de 2000 en 2500 euro bruto per maand. Als zelfstandig ondernemer hebben wij geen indicatie, omdat het beroep niet veel voorkomt als zelfstandige. De investeringen zijn doorgaans te hoog voor een zelfstandige.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Natuursteenbewerker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Natuursteenbewerker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl