Granito en terrazzo specialist

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een granito en terrazzo specialist is een vakman die zich gespecialiseerd heeft in het maken van werkbladen en vloeren. Ondanks dat granito en terrazzo vaak als het zelfde gezien worden, is dat niet helemaal het geval. Granito heeft betrekking op werkbladen zoals keukenbladen. Terrazzo heeft juist betrekking op vloeren. Het woord terrazzo komt uit Italië en betekent terras. In Nederland spreken we over het algemeen van een granito specialist en komt de benaming terrazzo minder vaak voor, ondanks dat er een verschil zit tussen beide specialisaties. Een granito en terrazzo specialist is dus gespecialiseerd in het maken, onderhouden en renoveren van vloeren en werkbladen, zoals aanrechtbladen die zijn opgebouwd uit marmer-, graniet- of zandsteenkorrels. Deze marmer-, graniet- of zandsteenkorrels worden bij elkaar gehouden door cement, dat ook van een kleur voorzien kan zijn. Het grote voordeel van dit soort vloeren en/of werkbladen is dat ze relatief gezien een stuk goedkoper zijn dan echt marmer en dat er veel meer creativiteit toegepast kan worden. Tegenwoordig kennen we ook plastic terrazzo dat enkele voordelen biedt, zoals het niet scheuren van een vloer of werkblad. Een granito en terrazzo specialist is dus een vakman die verschillende voorwerpen kan maken van granito en terrazzo. Het beroep granito en terrazzo specialist betreft zeer specifieke werkzaamheden, die alleen uitgevoerd kunnen worden door de juiste vakmensen. Het beroep granito en terrazzo specialist moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat het beroep granito en terrazzo specialist betrekking kan hebben op verschillende soorten vakmensen die ook verschillende werkzaamheden kunnen uitvoeren.

Granito en terrazzo zijn ook binnen Nederland erg populair en komt vooral qua vloeren voor in oude statige huizen. Niet alleen statige gangen worden van terrazzo gemaakt, ook badkamervloeren werden in het verleden veelvuldig gemaakt van terrazzo. Terrazzovloeren zijn in de mooist denkbare vormen op te bouwen, zoals met een bijzonder motief of een mooie zwarte rand langs de vloer. Het grote voordeel van een terrazzovloer is dat deze zelf opgebouwd kan worden en toegepast kan worden in iedere vorm. Vroeger werden er veel aanrechtbladen gemaakt van granito. Tegenwoordig komt granito als aanrechtblad minder vaak voor, omdat ze meestal gemaakt worden van marmer, natuursteen of kunststof. Dit laat niet weg dat er ook granito aanrechtbladen gemaakt worden voor bijzondere keukens. Vooral bij oude klassieke keukens misstaat een granito aanrechtblad niet.

Maken van een vloer of werkblad

Het maken van een terrazzovloer of werkblad van granito is specialistenwerk dat zeker niet iedereen zomaar kan. De voorbereidingswerkzaamheden, de uitvoering en zeker de afwerkingswerkzaamheden zijn specialistisch en moeten over gelaten worden aan een vakman of vakvrouw die over voldoende ervaring en kennis beschikt. Het leggen van een terrazzovloer is heel wat anders dan het maken van cementdekvloer. Ook werkzaamheden met betrekking tot onderhoud en renovaties moeten over gelaten worden aan een vakman of vakvrouw. Vooral oude vloeren kunnen op verschillende manieren gerenoveerd worden, wat per soort vloer en ondergrond kan verschillen.

Terrazzovloer in het nieuwe Rijksmuseum:

Opleidingen tot granito en terrazzo specialist

Er bestaan geen erkende opleidingen tot een granito en terrazzo specialist. De meest gerichte opleiding voor dit beroep is de Mbo-opleiding allround dekvloerenlegger. Daarnaast heeft het beroep raakvlakken met de Mbo-opleiding allround natuursteenbewerker. Ook is het binnen dit beroep niet ondenkbaar dat iemand het vak leert van een ervaren leermeester. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een granito en terrazzo specialist werkzaam kan zijn

Over het algemeen zal een granito en terrazzo specialist werkzaam zijn als ondernemer. Het beroep  granito en terrazzo specialist komt in loondienst bijna niet voor, omdat het zeer specifieke werkzaamheden betreft. Een granito en terrazzo specialist die werkzaam is in loondienst zal over het algemeen werkzaam zijn voor een gespecialiseerd vloerenbedrijf. In de meeste gevallen zal een granito en terrazzo specialist niet in loondienst werkzaam zijn.

Competenties granito en terrazzo specialist

De belangrijkste competentie van een granito en terrazzo specialist is de vakinhoudelijke kennis. Zonder de juiste kennis is het niet mogelijk om te kunnen werken als granito en terrazzo specialist. Omdat een granito en terrazzo specialist met veel verschillende opdrachtgevers te maken zal hebben kan ook communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn materiaalkennis, nauwkeurigheid, zelfstandigheid, vakmanschap, presteren, kennis, plannen en organiseren. Als je als granito en terrazzo specialist werkzaam bent als ondernemer zal je ook over een commerciële instelling moeten beschikken en moeten kunnen netwerken.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als granito en terrazzo specialist

Het arbeidsmarktperspectief als granito en terrazzo specialist is over het algemeen redelijk tot goed te noemen. Er zijn relatief gezien weinig bedrijven actief op dit gebied, waardoor het verkrijgen van werk of opdrachten geen probleem hoeft te zijn als je beschikt over voldoende werkervaring en kennis. De doorgroeimogelijkheden zijn sterk afhankelijk van je eigen competenties en doorzettingsvermogen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris granito en terrazzo specialist

Een granito en terrazzo specialist zal doorgaans onder de cao afbouw vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn. Een granito en terrazzo specialist in loondienst zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 1800 en 2600 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Over het algemeen kan je zelfstandig ondernemer stukken meer verdienen, mits je voldoende opdrachten binnen kunt halen.

Mijnzzp.nl