Granito en terrazzo specialist

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een granito en terrazzo specialist is een ambachtsman die zich gespecialiseerd heeft in het maken van werkbladen en vloeren van granito en terrazzo. Ondanks dat granito en terrazzo vaak als hetzelfde gezien worden, is dat niet helemaal juist. Granito heeft betrekking op werkbladen zoals keukenbladen en terrazzo op vloeren. Het woord terrazzo komt uit Italië en betekent terras. In Nederland spreken we meestal van een granito specialist en komt de benaming terrazzo minder vaak voor, ondanks dat er een verschil zit tussen beide specialisaties. Een granito en terrazzo specialist is dus gespecialiseerd in het maken, onderhouden en renoveren van vloeren en werkbladen, zoals aanrechtbladen die zijn opgebouwd uit marmer-, graniet- of zandsteenkorrels. Deze marmer-, graniet- of zandsteenkorrels worden bij elkaar gehouden door cement, dat ook van een kleur voorzien kan zijn. Het grote voordeel van dit soort vloeren en/of werkbladen is dat ze relatief gezien een stuk goedkoper zijn dan echt marmer en dat er meer creativiteit toegepast kan worden. Tegenwoordig kennen we ook plastic terrazzo dat enkele voordelen biedt, zoals het niet kunnen scheuren. Een granito en terrazzo specialist is dus een ambachtsman die voorwerpen kan maken van granito en terrazzo. Het beroep granito en terrazzo specialist betreft zeer specifieke werkzaamheden, die alleen uitgevoerd kunnen worden door de juiste ambachtslieden. Het beroep granito en terrazzo specialist moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat het beroep granito en terrazzo specialist betrekking kan hebben op verschillende vakmensen die ook verschillende werkzaamheden kunnen uitvoeren. In de meeste gevallen is een granito en terrazzo specialist ook gespecialiseerd in het herstellen van vloeren en keukenbladen. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de omstandigheden, omdat bijvoorbeeld verzakte vloeren niet meer te repareren zijn. Kleine scheuren zijn meestal wel te herstellen.

Een granito en terrazzo specialist moet dus aangemerkt worden als ambachtsman die zich gespecialiseerd heeft in het maken van vloeren en/of keukenbladen. Granito en terrazzo zijn binnen Nederland populair en komen vooral voor in oude statige huizen. Niet alleen statige gangen worden van terrazzo gemaakt, ook badkamervloeren werden in het verleden vaak gemaakt van terrazzo. Terrazzovloeren zijn in de mooist denkbare vormen op te bouwen, zoals met een bijzonder motief of een mooie zwarte rand langs de vloer. Het grote voordeel van een terrazzovloer is dat deze zelf opgebouwd kan worden en toegepast kan worden in iedere vorm. In het verleden werden veel aanrechtbladen gemaakt van granito. Tegenwoordig komt granito als aanrechtblad minder vaak voor, omdat ze steeds vaker gemaakt worden van marmer, natuursteen of kunststof. Dit laat niet weg dat er ook granito aanrechtbladen gemaakt worden voor bijzondere keukens. Vooral bij oude klassieke keukens misstaat een granito aanrechtblad niet.

Terrazzovloer of werkblad maken

Het maken van een terrazzovloer of werkblad van granito is specialistenwerk dat zeker niet iedereen zomaar kan. De voorbereidingswerkzaamheden, de uitvoering en zeker de afwerkingswerkzaamheden zijn specialistisch en moeten over gelaten worden aan een vakman die over voldoende ervaring en kennis beschikt. Het leggen van een terrazzovloer is heel wat anders dan het maken van cementdekvloer. Ook werkzaamheden met betrekking tot onderhoud en renovaties moeten over gelaten worden aan een vakman. Vooral oude vloeren kunnen op verschillende manieren gerenoveerd worden, wat per vloer en ondergrond kan verschillen. Tegenwoordig kunnen terrazzovloeren ook gemaakt worden door middel van een gietvloer. De traditionele terrazzovloeren die met de hand gemaakt worden zijn kostbaar om te maken.

Granito vloer herstellen

Het herstellen van een granito vloer kan nodig zijn om beschadigingen of slijtage te repareren en de oorspronkelijke glans en uitstraling te herstellen. Hier zijn enkele stappen die vaak worden gevolgd bij het herstellen van een granito vloer:

  • Reiniging: Begin met het grondig reinigen van de granito vloer om vuil, stof en vlekken te verwijderen. Gebruik een mild reinigingsmiddel en een zachte borstel of dweil om de vloer schoon te maken. Spoel vervolgens de vloer af met schoon water en laat hem volledig drogen.
  • Reparatie van beschadigingen: Inspecteer de granito vloer op eventuele beschadigingen, zoals scheuren, chips of losse stukken. Repareer deze gebieden door een geschikte granito-reparatieset te gebruiken. Volg de instructies van de fabrikant om de reparaties uit te voeren en laat de reparaties voldoende uitharden voordat je verder gaat.
  • Schuren: Als de vloer over het algemeen in goede staat is, maar wat oppervlakkige krassen of doffe plekken heeft, kan schuren helpen om de vloer te herstellen. Gebruik een schuurmachine met een fijne korrel schuurpapier om voorzichtig over het oppervlak van de vloer te schuren. Werk in gelijkmatige bewegingen en stop regelmatig om te controleren of de gewenste glans terugkeert.
  • Polijsten: Na het schuren kan het nodig zijn om de vloer te polijsten om de glans te herstellen. Gebruik een polijstmachine met een polijstpad en een geschikt polijstmiddel voor granito vloeren. Werk in secties en beweeg de machine gelijkmatig over het oppervlak. Controleer regelmatig het resultaat en ga door totdat de gewenste glans is bereikt.
  • Bescherming: Zodra de vloer is hersteld, is het belangrijk om deze te beschermen tegen toekomstige beschadigingen. Breng een geschikte vloercoating of sealer aan om de granito vloer te beschermen tegen vlekken, slijtage en vocht. Volg de instructies van de fabrikant met betrekking tot de toepassing en droogtijden.

Het herstellen van een granito vloer kan lastig zijn, afhankelijk van de omvang van de schade en de gewenste resultaten. Het kan daarom verstandig zijn om een professionele granito specialist te raadplegen die ervaring heeft met granito vloeren. Zij kunnen de juiste technieken en materialen gebruiken om de vloer op een veilige en effectieve manier te herstellen. Een granito vloer restaureren is meestal wel mogelijk.

Wat doet een granito en terrazzo specialist:

  • Het maken van traditionele terrazzovloeren.
  • Het maken van aanrechtbladen.
  • Het repareren van terrazzovloeren.
  • Het geven van deskundig advies.
  • Het eventueel maken van gietvloeren.

Vloeibaar Terrazzo:

Opleidingen tot granito en terrazzo specialist

Er bestaan geen erkende opleidingen tot een granito en terrazzo specialist. De meest gerichte opleiding voor dit beroep is de Mbo-opleiding allround dekvloerenlegger. Daarnaast heeft het beroep raakvlakken met de Mbo-opleiding allround natuursteenbewerker. Ook is het binnen dit beroep denkbaar dat iemand het vak leert van een ervaren leermeester. Het leren maken van terrazzovloeren is een kwestie van proberen en ervaring opdoen. Dit heeft ook betrekking op het samenstellen van verschillende grondstoffen om tot bijzondere ontwerpen te kunnen komen. Als zzp granito en terrazzo specialist kun je eenvoudig de boekhouding bijhouden met een online boekhoudprogramma voor thuis.

Bedrijven waar een granito en terrazzo specialist werkzaam kan zijn

Over het algemeen zal een granito en terrazzo specialist werkzaam zijn als ondernemer. Het beroep granito en terrazzo specialist komt in loondienst bijna niet voor, omdat het zeer specifieke werkzaamheden betreft. Een granito en terrazzo specialist die werkzaam is in loondienst zal over het algemeen werkzaam zijn voor een gespecialiseerd vloerenbedrijf. In de meeste gevallen zal een granito en terrazzo specialist niet in loondienst werkzaam zijn.

Competenties granito en terrazzo specialist

De belangrijkste competentie van een granito en terrazzo specialist is de vakinhoudelijke kennis. Zonder de juiste kennis is het niet mogelijk om te kunnen werken als granito en terrazzo specialist. Omdat een granito en terrazzo specialist met veel verschillende opdrachtgevers te maken zal hebben kan ook communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn materiaalkennis, nauwkeurigheid, zelfstandigheid, vakmanschap, presteren, kennis, plannen en organiseren. Als je als granito en terrazzo specialist werkzaam bent als ondernemer zul je ook over een commerciële instelling moeten beschikken en moeten kunnen netwerken.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als granito en terrazzo specialist

Het arbeidsmarktperspectief als granito en terrazzo specialist is over het algemeen redelijk tot goed te noemen. Er zijn relatief gezien weinig bedrijven actief op dit gebied, waardoor het verkrijgen van werk of opdrachten geen probleem hoeft te zijn als je beschikt over voldoende werkervaring en kennis. De doorgroeimogelijkheden zijn sterk afhankelijk van je eigen competenties en doorzettingsvermogen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris granito en terrazzo specialist

Een granito en terrazzo specialist zal doorgaans onder de cao afbouw vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn. Een granito en terrazzo specialist in loondienst zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 2000 en 2800 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Over het algemeen kan je zelfstandig ondernemer stukken meer verdienen, mits je voldoende opdrachten binnen kunt halen.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Granito en terrazzo specialist

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Granito en terrazzo specialist bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl