Dekvloerenlegger

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een dekvloerenlegger is verantwoordelijk voor de afwerkvloer die in gebouwen ligt. Deze vloer is erg belangrijk omdat dit het uiteindelijke eindresultaat weergeeft. Over de vloer komt later het parket, laminaat of vloerbedekking. Het is daarom erg belangrijk dat deze vloer goed vlak is geplaatst omdat dit anders zichtbaar is in de gekozen parket of andere afwerking. Er zijn verschillende soorten vloeren die een dekvloerenlegger kan leggen. In een fabriek of loods worden er andere eisen gesteld aan de vloer dan in een woning. In fabrieken en loodsen zijn de vloeren tegenwoordig vaak van gietdekvloeren gemaakt.

Het beroep dekvloerenlegger is geen licht beroep. Het scheppen van de mortel vergt wel enig doorzettingsvermogen. Maar ook in deze branche veranderen er steeds meer zaken. Vroeger moest de mortel op locatie gemixt worden, wat een zware klus is. Tegenwoordig komt er een vrachtwagen voorrijden met alle grondstoffen in de truck. Het mixen wordt automatisch gedaan waarna de mortel met een slang naar de werklocaties gepompt wordt. Dit is een aanzienlijke verbetering als het om werkomstandigheden gaat.

Een cementdekvloer in een woning bestaat uit zand, cement en water. Wanneer de mix in de woning ligt zal de vloerenlegger dit gaan verdelen en vlak maken door middel van rijen. Wanneer de vloer klaar is gaan ze er overheen met een vlindermachine om de vloer echt glad en vlak te maken.

Een cementdekvloer die een vloerenlegger plaatst is meestal 5 centimeter dik, en moet over het algemeen één week drogen per centimeter dikte. Dit betekent dat een vloer van 5 centimeter minimaal 5 weken moet uitharden en drogen voordat er een vloer overheen gelegd kan worden. Het lopen op de vloer kan vaak al na één dag zonder puntbelasting, zoals van hakken. Als er eerder een vloerbedekking op de vloer geplaatst wordt zal deze kapot gaan door het vocht uit de cementvloer.

Vloerverwarming

Vloerverwarming in een vloer wordt bij voorkeur mee gestort, omdat dit het makkelijkste is. De vloerverwarming wordt door een loodgieter op een net vastgelegd in de juiste lus vorm, de vloerverwarmingsbuizen moeten ongeveer 15 a 20 centimeter uit elkaar geplaatst worden om voldoende warmte te kunnen afgeven. Een handige tip bij een vloerverwarming is het op druk brengen van de installatie voor het storten, en deze te controleren op drukverlies voordat men gaat storten. Is de druk weg dan zal er een lekkage zijn in de vloerverwarming die dan nog makkelijk op te lossen is. Als er na het storten een lekkage blijkt te zijn kost het veel werk om deze te kunnen repareren.

Het infrezen van een vloerverwarming in de cementdekvloer komt ook regelmatig voor maar kan zeker niet bij alle cementvloeren gedaan worden, omdat deze vaak los springen of niet dik genoeg zijn. Een vloerverwarming moet ongeveer 2 centimeter diep liggen om een goede dekking te hebben. Oude cementdekvloeren die op broodjes gelegd zijn of op hout kunnen nogal eens los springen van de ondervloer door het frezen. Mocht een vloer los liggen, niet dik genoeg zijn of heel veel schuren vertonen dan is het verstandiger om de vloer er uit te hakken en er een nieuwe cementdekvloer voor in de plaats te leggen.

Verschillende soorten vloeren:

  • Cementgebonden en anhydrietgebonden gietdekvloeren
  • Monolietvloeren
  • Kunststofvloeren
  • Sierbeton

Leggen van een cementvloer:

Vloer egaliseren / uitvlakken:

Opleidingen tot dekvloerenlegger

Een opleiding tot dekvloerenlegger kan de Mbo-opleiding allround dekvloerenlegger zijn. Maar over het algemeen leert men het vak als dekvloerenlegger in de praktijk van collega's. Het vlak kunnen smeren van een cementdekvloer kost de nodige ervaring, voordat de leerling dekvloerenlegger dit zelfstandig kan doen.

Bedrijven waar een dekvloerenlegger werkzaam kan zijn

Een dekvloerenlegger is meestal in dienst van een vloerenbedrijf. Ook zijn er tegenwoordig redelijk wat zelfstandig werkende vloerenleggers te vinden.

Competenties dekvloerenlegger

Als dekvloerenlegger reis je vaak het hele land door met je collega's. Tegenwoordig wordt de vloerspecie meestal gebracht door een vrachtwagen, die de specie vervolgens zo in de ruimte kan pompen met slangen. De dekvloerenlegger heeft het daardoor een stuk minder zwaar dan vroeger, toen alles nog met het handje gedaan moest worden. Als dekvloerenlegger begin je meestal heel vroeg met je werk en stop je pas als een vloer klaar is.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als dekvloerenlegger

Als dekvloerenlegger is er voldoende werk te vinden. Bij de grotere vloerbedrijven werk je meestal samen met diverse collega's. Ook als zelfstandig ondernemer kan je prima starten als vloerenlegger. Het is wel zo dat het alleen werken in dit beroep misschien wat lastig is.

Arbeidsvoorwaarden en salaris dekvloerenlegger

Als dekvloerenlegger in loondienst verdien je afhankelijk van je ervaring en leeftijd ergens tussen de 1500 en 2600 euro bruto per maand. Als zelfstandig vloerenlegger kunnen de verdiensten een stuk hoger uitvallen, afhankelijk van de opdrachten en hoe deze aangenomen worden.

Mijnzzp.nl