Dekvloerenlegger

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een dekvloerenlegger is verantwoordelijk voor het maken van de afwerkvloer zoals die in gebouwen liggen. Een dekvloerlegger maakt cementdekvloeren, die over het algemeen bestaan uit cement en zand. Cementdekvloeren zijn erg belangrijk, omdat over de cementdekvloer de uiteindelijke vloerbekleding geplaatst zal worden. Een van de belangrijkste taken van een dekvloerlegger is het maken van een gladde en vooral vlakke vloer, omdat oneffenheden in de vloer geen mooi resultaat geven. Een goede cementdekvloer is dan ook erg belangrijk, omdat deze het uiteindelijke eindresultaat van de vloer weergeeft. Over de cementdekvloer zal later bijvoorbeeld parket, laminaat of vloerbedekking geplaatst worden. Het is daarom erg belangrijk dat deze vloer goed vlak gemaakt is, omdat dit anders zichtbaar zal zijn. Er zijn verschillende soorten vloeren die een dekvloerenlegger kan leggen afhankelijk van het gebruik. In een fabriek of loods worden er andere eisen gesteld aan de vloer dan in een woning. In fabrieken en loodsen zijn de vloeren tegenwoordig vaak van speciale gietdekvloeren gemaakt. Het beroep dekvloerenlegger is aan te merken als een beroep waarvoor veel ervaring nodig is, omdat het maken van een goede vlakke vloer niet heel makkelijk is.

Het beroep dekvloerenlegger is aan te merken als een redelijk zwaar beroep, omdat het werken met zand zwaar te noemen is. In de meeste gevallen maken dekvloerenleggers gebruik van speciale vrachtwagens die beschikken over alle benodigde grondstoffen. Het mixen wordt automatisch gedaan in de vrachtwagen waarna de mortel met een slang naar de werklocaties gepompt wordt. Dit is een aanzienlijke verbetering als het om werkomstandigheden gaat, echter zal een dekvloerenlegger ook regelmatig met de hand de grondstoffen moeten verplaatsen. In het algemeen is het beroep dekvloerenlegger wel aan te merken als een zwaar beroep ondanks dat een dekvloerenlegger ook gebruik maakt van moderne technieken. Ook het aanleggen van een zandcementvloer is al aan te merken als zwaar werk, omdat de dekvloerenlegger steeds de mortel zal moeten verschuiven.

Een cementdekvloer in een woning bestaat uit zand, cement en water. Wanneer de mix in de woning ligt zal de vloerenlegger dit gaan verdelen en vlak maken door middel van rijen. Wanneer de vloer klaar is gaan ze er overheen met een vlindermachine om de vloer echt glad en vlak te maken.

Een cementdekvloer die een vloerenlegger plaatst is meestal 5 centimeter dik, en moet over het algemeen één week drogen per centimeter dikte. Dit betekent dat een vloer van 5 centimeter minimaal 5 weken moet uitharden en drogen voordat er een vloer overheen gelegd kan worden. Het lopen op de vloer kan vaak al na één dag zonder puntbelasting, zoals van hakken. Als er eerder een vloerbedekking op de vloer geplaatst wordt zal deze kapot gaan door het vocht uit de cementvloer.

Vloerverwarming

Vloerverwarming in een vloer wordt bij voorkeur mee gestort, omdat dit het makkelijkste is. De vloerverwarming wordt door een loodgieter op een net vastgelegd in de juiste lus vorm, de vloerverwarmingsbuizen moeten ongeveer 15 a 20 centimeter uit elkaar geplaatst worden om voldoende warmte te kunnen afgeven. Een handige tip bij een vloerverwarming is het op druk brengen van de installatie voor het storten, en deze te controleren op drukverlies voordat men gaat storten. Is de druk weg dan zal er een lekkage zijn in de vloerverwarming die dan nog makkelijk op te lossen is. Als er na het storten een lekkage blijkt te zijn kost het veel werk om deze te kunnen repareren.

Het infrezen van een vloerverwarming in de cementdekvloer komt ook regelmatig voor maar kan zeker niet bij alle cementvloeren gedaan worden, omdat deze vaak los springen of niet dik genoeg zijn. Een vloerverwarming moet ongeveer 2 centimeter diep liggen om een goede dekking te hebben. Oude cementdekvloeren die op broodjes gelegd zijn of op hout kunnen nogal eens los springen van de ondervloer door het frezen. Mocht een vloer los liggen, niet dik genoeg zijn of heel veel schuren vertonen dan is het verstandiger om de vloer er uit te hakken en er een nieuwe cementdekvloer voor in de plaats te leggen.

Verschillende soorten vloeren:

  • Cementgebonden en anhydrietgebonden gietdekvloeren
  • Monolietvloeren
  • Kunststofvloeren
  • Sierbeton

Leggen van een cementvloer:

Vloer egaliseren / uitvlakken:

Opleidingen tot dekvloerenlegger

Een opleiding tot dekvloerenlegger kan de Mbo-opleiding allround dekvloerenlegger zijn. Maar over het algemeen leert men het vak als dekvloerenlegger in de praktijk van collega's. Het vlak kunnen smeren van een cementdekvloer kost de nodige ervaring, voordat de leerling dekvloerenlegger dit zelfstandig kan doen.

Bedrijven waar een dekvloerenlegger werkzaam kan zijn

Een dekvloerenlegger is meestal in dienst van een vloerenbedrijf. Ook zijn er tegenwoordig redelijk wat zelfstandig werkende vloerenleggers te vinden.

Competenties dekvloerenlegger

Als dekvloerenlegger reis je vaak het hele land door met je collega's. Tegenwoordig wordt de vloerspecie meestal gebracht door een vrachtwagen, die de specie vervolgens zo in de ruimte kan pompen met slangen. De dekvloerenlegger heeft het daardoor een stuk minder zwaar dan vroeger, toen alles nog met het handje gedaan moest worden. Als dekvloerenlegger begin je meestal heel vroeg met je werk en stop je pas als een vloer klaar is.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als dekvloerenlegger

Als dekvloerenlegger is er voldoende werk te vinden. Bij de grotere vloerbedrijven werk je meestal samen met diverse collega's. Ook als zelfstandig ondernemer kan je prima starten als vloerenlegger. Het is wel zo dat het alleen werken in dit beroep misschien wat lastig is.

Arbeidsvoorwaarden en salaris dekvloerenlegger

Als dekvloerenlegger in loondienst verdien je afhankelijk van je ervaring en leeftijd ergens tussen de 1500 en 2600 euro bruto per maand. Als zelfstandig vloerenlegger kunnen de verdiensten een stuk hoger uitvallen, afhankelijk van de opdrachten en hoe deze aangenomen worden.

Mijnzzp.nl