Werkplaatstimmerman

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep werkplaatstimmerman
Werken als werkplaatstimmerman
Wat doet een werkplaatstimmerman:
Wat maakt een werkplaatstimmerman:
Film: Timmerwerkplaats:
Opleidingen tot werkplaatstimmerman
Bedrijven waar een werkplaatstimmerman werkzaam kan zijn
Competenties werkplaatstimmerman
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als werkplaatstimmerman
Arbeidsvoorwaarden en salaris werkplaatstimmerman
Eigen bedrijf starten als Werkplaatstimmerman
Boekhoudprogramma vergelijken Werkplaatstimmerman

Beroep werkplaatstimmerman

Een werkplaatstimmerman werkt in de werkplaats van een aannemer met om hout te bewerken. Het kan daarbij gaan om het vervaardigen van objecten of voorwerpen, maar ook om reparaties. In de werkplaats kan de timmerman ook bezig zijn met het ontwerpen van houtconstructies of bijvoorbeeld het ontwerpen en maken van houten meubels. Een werkplaatstimmerman is dan ook niet alleen maar bezig met het timmeren van houten onderdelen. Er komt veel meer bij kijken, zoals het uitmeten van hout. Bij het uitmeten van hout valt er bijvoorbeeld te denken aan de lengte, hoogte en breedte, maar ook aan de diameter. Het uitmeten vormt een belangrijk onderdeel van het werk van de werkplaatstimmerman. Het meetwerk is namelijk van invloed op het eindresultaat. In het kader van het meten is het verder van belang om alles goed te controleren en te inspecteren. In het kader van de berekeningen dient de werkplaatstimmerman over enig wiskundig inzicht te beschikken. Ruimtelijk inzicht komt daarbij eveneens van pas. Er zijn allerlei werkzaamheden te verrichten in de werkplaats voordat het echte timmerwerk van start gaat. Zo is het eerst nog nodig om het te gebruiken hout op maat te zagen. Hout is bewerkelijk materiaal en om ruw hout glad te krijgen, is het bijvoorbeeld ook nog nodig om het oppervlak te schuren. De werkplaatstimmerman doet overigens niet alles met de hand, maar gebruikt daarvoor machines. Bijvoorbeeld een zaagmachine om hout te zagen. Voor wat betreft het timmeren van hout gebruikt de werkplaatstimmerman verschillende gereedschappen en materialen. Bijvoorbeeld van een houtbewerkingsmachine net als van spijkers en schroeven. Ook houtlijm en natuurlijk een hamer of een boormachine om schroeven vast te maken, behoren tot de uitrusting. Daarnaast zal een werkplaatstimmerman regelmatig met verschillende houtbewerkingsmachines werken. Denk bijvoorbeeld aan freesmachines, diktebank en aan de vlaktebank.

Werken als werkplaatstimmerman

Een werkplaatstimmerman is dus een timmerman die meestal ook aangemerkt kan worden als machinaal houtbewerker, afhankelijk van de ervaring en opleiding. Zo heeft een werkplaatstimmerman de verantwoordelijkheid van het maken van uiteenlopende bouwkundige houtconstructies. Deze constructies worden daarna op locatie aangebracht of toegepast door een timmerman in de bouw. Er zijn ook timmermannen die zich op een specifiek soort bouw richten, zoals een timmerman in de recreatiebouw. Andere werkzaamheden die een werkplaatstimmerman uitvoert, is bijvoorbeeld het vervaardigen van kozijnen en dakkapellen. In dat opzicht is er ook wel sprake van een kozijnenmonteur of dakkapelspecialist. Als het om kozijnen gaat, is een werkplaatstimmerman ook wel verantwoordelijk voor het gronden van kozijnen, net als voor het bestellen van beglazing. Zo is het ook mogelijk dat een timmerman in de werkplaats op bestelling houten meubels maakt. Of als zelfstandig werkplaatstimmerman als meubelmaker meubels van hout maakt en verkoopt. In bijna alle gevallen zal een werkplaatstimmerman aangemerkt moeten worden als allround medewerker die inzetbaar is voor alle voorkomende werkzaamheden.

Wat doet een werkplaatstimmerman:

Een werkplaatstimmerman maakt uiteenlopende bouwkundige voorwerpen en is daar ook verantwoordelijk voor. Naast het maken van kozijnen en dakkapellen kan er ook sprake zijn van het maken van complete huizen. Of van andere onderdelen die deel uitmaken van de inrichting van een woning. Denk daarbij, maar aan het maken van trappen of van houten bedden als het gaat om de inrichting van het interieur. Als werkplaatstimmerman kan je bijvoorbeeld verantwoordelijk zijn voor het maken balies en prefab-bouwelementen die later op locatie in elkaar gezet worden. Andere werkzaamheden kunnen weer zijn het spuiten van voorwerpen. In dat geval is er meestal sprake van een spuitcabine. Afhankelijk van de werkzaamheden kan een werkplaatstimmerman ook aangemerkt worden als ambachtsman.

Wat maakt een werkplaatstimmerman:

  • Prefab constructies
  • Houtconstructies
  • Balkonhekken
  • Dakkapellen
  • Trappen
  • Meubels
  • Deuren
  • Luiken

Film: Timmerwerkplaats:

Opleidingen tot werkplaatstimmerman

Om aan de slag te gaan als werkplaatstimmerman is het belangrijk om daarin een opleiding te hebben gevolgd. Er is een beroepsopleiding timmerman op mbo-niveau. Niveau 2 voorziet in de opleiding tot timmerkracht. Daarna is het mogelijk om niveau 3 te volgen in de richting van timmerman. Tijdens de opleiding leer je niet alleen met je handen te werken om in de praktijkervaring op te doen met timmeren. Er is eveneens aandacht voor het maken van berekeningen, veilig werken en andere belangrijke zaken. De opleiding tot timmerman is een basis en door werkervaring op te doen, is het mogelijk om een ervaren vakkracht te worden. Als ondernemer binnen de bouwsector is ook het bijhouden van de administratie belangrijk. Dit kan tegenwoordig het beste gedaan worden door middel van online boekhouden.

Bedrijven waar een werkplaatstimmerman werkzaam kan zijn

Een werkplaatstimmerman werk ofwel voor zichzelf als ondernemer of is in dienst van een bedrijf. Dat kan bijvoorbeeld een fabriek zijn waarin houten kozijnen worden vervaardigd. Of een productiehal waar dakkapellen in elkaar worden gezet. Er zijn allerlei soorten bedrijven waar een werkplaatstimmerman werkzaam kan zijn. Denk ook maar eens aan producten van meubels die op maat gemaakte houten meubels verkoopt. Of aan een trappenfabrikant die trappen voor woningen maakt. Ook allerlei andere houtconstructies zijn in werkplaatsen te vervaardigen. Bijvoorbeeld houten speelgoed net als houten tuinmeubelen. Ook allround aannemersbedrijven hebben vaak een werkplaatstimmerman in dienst. Er zijn wat dat betreft allerlei soorten bedrijven waarin een timmerman vanuit een werkplaats met hout werkt.

Competenties werkplaatstimmerman

Een werkplaatstimmerman moet over verschillende competenties beschikken om het werk goed uit te voeren. Er is in de eerste plaats bouwkundige kennis vereist, waarbij het ook belangrijk is om tekeningen te kunnen lezen. Verstand hebben van maatvoering is eveneens van belang, net als dat een werkplaatstimmerman heel secuur dient te werken. Het is van groot belang om nauwkeurig te zijn als het gaat om uitmeten en om het lezen van tekeningen. Het is daarnaast belangrijk om over communicatieve vaardigheden te beschikken. Bijvoorbeeld om naar de wensen van een klant te luisteren en deze concreet te vertalen naar de praktijk en uitvoering. Indien de werkplaatstimmerman zelf ondernemer is, komen commerciële vaardigheden eveneens van pas.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als werkplaatstimmerman

Een werkplaatstimmerman voert een ambachtelijk vak uit en werkt met de handen. Er is altijd vraag naar een goede werkplaatstimmerman. Vooral als de werkzaamheden gerelateerd zijn aan de bouw, zoals het maken van kozijnen, trappen of dakkapellen. Daar komen bij een houten uitvoering toch timmerwerkzaamheden en montagewerkzaamheden aan te pas. Gerelateerd aan de bouw is er dus een gunstig arbeidsmarktperspectief voor het beroep werkplaatstimmerman. Het arbeidsmarktperspectief is wellicht wat minder gunstig als het gaat om het maken van houten speelgoed. Daar is op kleinere schaal vraag naar en dus zijn er minder opdrachten in vergelijking met het maken van kozijnen. Overigens is het met betrekking tot het doorgroeien als werkplaatstimmerman mogelijk om zelf een eigen bedrijf te starten.

Arbeidsvoorwaarden en salaris werkplaatstimmerman

Het salaris van een werkplaatstimmerman varieert tussen 1.700 euro en 2.600 euro. De exacte hoogte van het inkomen is daarbij onder meer afhankelijk van de opgedane werkervaring. Een beginnend werkplaatstimmerman verdient in dat opzicht minder dan iemand die daar twintig jaar ervaring mee heeft. Verder verschilt het ook per type bedrijf waar de werkplaatstimmerman werkt en wat de hoogte van het salaris is. De arbeidsvoorwaarden zijn vaak afhankelijk van de cao. Bijvoorbeeld als het om de vakantiedagen en feestdagen gaat. Extra voorwaarden zijn afhankelijk van de werkgever en daarbij valt er onder meer te denken aan het beschikken over een bedrijfsauto. Bij de indiensttreding is het altijd mogelijk om salarisonderhandelingen te voeren als werkplaatstimmerman.

Eigen bedrijf starten als Werkplaatstimmerman

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Werkplaatstimmerman, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Werkplaatstimmerman

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Werkplaatstimmerman bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Werkplaatstimmerman.

Mijnzzp.nl