Timmerman recreatiebouw

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep timmerman recreatiebouw
Verschillende functies als timmerman recreatiebouw
Werken als timmerman recreatiebouw
Werkzaamheden timmerman recreatiebouw:
Film: Ontwikkelingen in de chaletbouw:
Film: Mobiele chalets:
Opleidingen tot timmerman recreatiebouw
Bedrijven waar een timmerman recreatiebouw werkzaam kan zijn
Competenties timmerman recreatiebouw
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als timmerman recreatiebouw
Arbeidsvoorwaarden en salaris timmerman recreatiebouw
Eigen bedrijf starten als Timmerman recreatiebouw
Boekhoudprogramma vergelijken Timmerman recreatiebouw

Beroep timmerman recreatiebouw

Een timmerman recreatiebouw is verantwoordelijk voor het opbouwen van compacte recreatiewoningen op basis van een chassis of een stalen constructie. Deze compacte recreatiewoningen worden in veel gevallen volledig binnen een fabriek opgebouwd waarna ze later op locatie geplaatst worden door middel van een schroeffundering of ander soort fundering. Een timmerman recreatiebouw is dan ook niet werkzaam op een bouwlocatie, maar werkzaam binnen een productiehal waar de compacte recreatiewoningen gefabriceerd worden. Het is denkbaar dat een timmerman recreatiebouw ook werkzaam kan zijn tijdens het plaatsen van de recreatiewoningen op locatie, echter werkt een timmerman recreatiebouw over het algemeen binnen een productiehal en niet op locatie. Het grote voordeel van het bouwen van recreatiewoningen in een productiehal is dat de bouwers geen last hebben van weersinvloeden. Ook zijn alle materialen en machines makkelijk toegankelijk, waardoor er sneller en dus goedkoper gebouwd kan worden. Het beroep timmerman recreatiebouw kan gezien worden als het gebruikelijke beroep timmerman, echter verschillende de beroepen inhoudelijk qua werkzaamheden wel van elkaar, omdat een timmerman recreatiebouw alleen verantwoordelijk is voor het opbouwen van recreatiewoningen. Het beroep timmerman recreatiebouw komt tegenwoordig steeds vaker voor, omdat er steeds meer mensen zijn die een recreatiewoning kopen als belegging. De vraag naar gespecialiseerde timmerlieden is dan ook groot te noemen. Als timmerman recreatiebouw ben je meestal een allround medewerker die voor alle voorkomende werkzaamheden ingezet kan worden. Een timmerman recreatiebouw kan bijvoorbeeld ook verantwoordelijk zijn voor het aanleggen van alle leidingen en kan verantwoordelijk zijn voor het maken van badkamers. Het is dus denkbaar dat de werkzaamheden van een timmerman recreatiebouw verder gaan dan het alleen uitvoeren van timmerwerkzaamheden.

Verschillende functies als timmerman recreatiebouw

Een timmerman recreatiebouw kan dus aangemerkt worden als timmerman, met het belangrijke verschil dat een timmerman recreatiebouw niet werkzaam is op bouwlocaties. Welke type recreatiewoningen een timmerman recreatiebouw precies zal bouwen kan per werkgever en opdrachtgever verschillen, omdat er nu eenmaal verschillende soorten recreatiewoningen zijn. Het zijn voornamelijk de compacte recreatiewoningen die volledig opgebouwd worden binnen een productiehal, omdat grotere vakantiehuizen in de meeste gevallen niet volledig opgebouwd kunnen worden binnen een fabriek. Wel kunnen grotere vakantiehuizen in prefab opgebouwd worden waarna alle losse prefab elementen op locatie gemonteerd worden. De compacte recreatiewoningen worden in de meeste gevallen wel volledig opgebouwd binnen de productiehal. Deze recreatiewoningen hoeven dan ook alleen nog vervoerd te worden naar de betreffende locatie zoals een vakantiepark. Er worden tegenwoordig steeds meer recreatieparken opgericht, omdat mensen ontspanning zoeken. Daarnaast kan een recreatiewoning aangekocht worden als belegging. Hierdoor is de vraag naar gespecialiseerde vakmensen behoorlijk groot te noemen. In de meeste gevallen zal een timmerman recreatiebouw te maken hebben met verschillende collega's. Dek bijvoorbeeld aan dakdekkers, tegelzetters en aan elektriciens.

Werken als timmerman recreatiebouw

Als timmerman recreatiebouw ben je dus verantwoordelijk voor het opbouwen van recreatiewoningen. Het opbouwen van recreatiewoning wordt gedaan door het opbouwen van losse onderdelen die in het geheel de recreatiewoningen vormen. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een timmerman recreatiebouw dan ook het beste omschrijven als het maken van casco recreatiewoningen inclusief de afwerking hiervan. De afwerking heeft betrekking op het netjes afwerken van alle wanden, plafonds, kasten en deuren. Het is denkbaar dat een timmerman recreatiebouw ook verantwoordelijk is voor andere werkzaamheden zoals het aansluiten van de keuken of het installeren van de keuken. Het is denkbaar dat een timmerman recreatiebouw ook werkzaam is op vakantieparken om de recreatiewoning af te bouwen en/of op te leveren.

Werkzaamheden timmerman recreatiebouw:

  • Algemene timmerwerkzaamheden.
  • Binnenwanden plaatsen en afwerken.
  • Constructievloer opbouwen.
  • Gevelbekleding monteren en afwerken.
  • Isolatie aanbrengen.
  • Kozijnen plaatsen.
  • Plafonds plaatsen.
  • Vloeren afwerken (laminaat of pvc).

Film: Ontwikkelingen in de chaletbouw:

Film: Mobiele chalets:

Opleidingen tot timmerman recreatiebouw

Er bestaan geen specifieke opleidingen timmerman recreatiebouw. De meeste gerichte opleiding tot timmerman recreatiebouw is de Mbo-opleiding Timmerman. Een timmerman recreatiebouw voert dan ook ongeveer dezelfde werkzaamheden uit als een timmerman. Het is denkbaar dat timmerman recreatiebouw het vak aanleert als gezel in de praktijk, onder begeleiding van een leermeester. Ook de boekhouding correct opzetten is belangrijk als ondernemer binnen de bouwsector.

Bedrijven waar een timmerman recreatiebouw werkzaam kan zijn

Een timmerman recreatiebouw is meestal werkzaam voor een gespecialiseerde aannemer die zich richten op de recreatiebouw. Daarnaast kan een timmerman recreatiebouw werkzaam zijn als ondernemer en voor verschillende opdrachtgevers werkzaam zijn. Het beroep timmerman recreatiebouw komt niet veel voor, echter zijn er steeds meer aannemers die woningen en recreatiewoningen in het geheel opbouwen vanuit een productiehal.

Competenties timmerman recreatiebouw

De belangrijkste competentie van een timmerman recreatiebouw is de vakinhoudelijke kennis, omdat een timmerman recreatiebouw meestal veel zelfstandig zal werken. Met andere woorden moet een timmerman recreatiebouw een vakman of vakvrouw zijn. Omdat er verschillende soorten vaklieden betrokken kunnen zijn tijdens het bouwen van recreatiewoningen is ook communicatie aan te merken als een belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn energie, inzicht, verantwoordelijkheidsgevoel, presteren, kwaliteit en samenwerken.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als timmerman recreatiebouw

Het arbeidsmarktperspectief als timmerman recreatiebouw is over het algemeen matig te noemen, omdat er nu eenmaal niet heel veel recreatie bouwers zijn. De vraag naar goede vakmensen in zijn algemeenheid is wel groot. De doorgroeimogelijkheden als timmerman recreatiebouw kunnen gezien worden in het verkrijgen van meer verantwoordelijkheden.

Arbeidsvoorwaarden en salaris timmerman recreatiebouw

Een timmerman recreatiebouw zal doorgaans onder de cao Bouw vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn afhankelijk van de werkgever. Een timmerman recreatiebouw zal over het algemeen een salaris verdienen tussen de 1700 en 2600 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden.

Eigen bedrijf starten als Timmerman recreatiebouw

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Timmerman recreatiebouw, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Timmerman recreatiebouw

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Timmerman recreatiebouw bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Timmerman recreatiebouw.

Mijnzzp.nl