Dakdekker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep dakdekker
Verantwoordelijke baan als dakdekker
Werken als dakdekker
Brandgevaar dakdekker
Plat dak isoleren
Bitumineuze dakbedekking aanbrengen
Bitumineuze dakbedekking brandmethode
Dakdekker pannen:
Beroepsfilm dakdekker:
Opleidingen tot dakdekker
Bedrijven waar een dakdekker werkzaam kan zijn
Competenties dakdekker
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als dakdekker
Arbeidsvoorwaarden en salaris dakdekker
Eigen bedrijf starten als Dakdekker
Boekhoudprogramma vergelijken Dakdekker

Beroep dakdekker

Een dakdekker is verantwoordelijk is voor het waterdicht, sneeuwdicht en tochtvrij maken van daken. Over het algemeen zal een dakdekker hoofdzakelijk werkzaam zijn aan platte daken, maar een dakdekker kan ook met hellende daken te maken krijgen binnen zijn werkzaamheden. Omdat er verschillende dakconstructies bestaan is het belangrijk dat een dakdekker een allround vakman is, die beschikt over een brede kennis van dakbedekkingsmaterialen. De werkzaamheden van een dakdekker bestaan over het algemeen uit het verwijderen van oude dakbedekking, het plaatsen van isolatiemateriaal, het branden van nieuwe dakbedekking en uit het plaatsen van daktrimmen. Daarnaast kan een dakdekker verantwoordelijk zijn voor het aansluiten van afvoeren. Als dakdekker kan je ook te maken krijgen met grind op daken, dat opwaaien van dakbedekking tegen moeten gaan. Bij platte daken is het belangrijk dat de dakbedekking geheel waterdicht is. Platte daken worden iets afwaterend gemaakt, door het dakbeschot iets schuin te plaatsen richting de afvoer. Het afwaterend maken van platte daken kan ook gedaan worden door het toepassen van isolatiemateriaal dat op afschot is. Het afwaterend maken van platte daken is belangrijk zodat al het water op het dak netjes naar de afvoer zal stromen. Zonder juiste afwatering blijft een plat dak constant onder water staan en kan er uiteindelijk lekkage ontstaan als er sprake is van veel water op het plat dak. Als dakdekker zul je meestal met bitumen dakbedekking werken, echter zijn er tegenwoordig ook andere dakbedekkingsmaterialen, zoals kunststof. Als dakdekker is het belangrijk dat je secuur werkt, omdat lekkages voorkomen moeten worden. Daarnaast is het belangrijk dat je veilig werkt. Dit heeft betrekking op het werken op hoogte en betrekking op het voorkomen van brand. Dakdekkers zijn verplicht om minimaal twee brandblussers aanwezig te hebben tijdens de werkzaamheden.

Verantwoordelijke baan als dakdekker

Een dakdekker is dus verantwoordelijk voor het waterdicht maken van daken. Dakbedekking voor platte daken moet een geheel vormen om waterdicht te zijn. Dit noemt men ook wel eens een membraanafdichting. Dakbedekking bestaat uit losse banen die later waterdicht verbonden worden met elkaar en zo een geheel vormen. Omdat dakbedekking gevoelig is voor wind (zuigkracht) is het vaak noodzakelijk om dakgrind op de dakbedekking te leggen. Over het algemeen legen dakdekkers tot en met vier verdiepingen grind op het dak, en als het hogere gebouwen betreft tegels, om het opwaaien van dakbedekking te voorkomen. De reden hiervoor is dat bij hoge gebouwen het grind van het dak afgeblazen kan worden. Naast het plakken van de dakbedekking is een dakdekker ook verantwoordelijk voor het aansluiten van alle afvoeren. Ook het monteren van daklijsten (trim) behoort tot de werkzaamheden van een dakdekker. Andere werkzaamheden als dakdekker kunnen zijn het aanbrengen van mogelijke looppaden op daken door middel van tegels, zodat in de toekomst inspecties uitgevoerd kunnen worden op het dak zonder dat iemand rechtstreeks over de dakbedekking hoeft te lopen.

Werken als dakdekker

Het werken als dakdekker is niet voor iedereen weggelegd, omdat dakdekkers regelmatig op grote hoogte werkzaam zijn. Met andere woorden is het belangrijk dat een dakdekker geen last heeft van hoogtevrees. Het beroep dakdekker is aan te merken als zwaar beroep, omdat het werken met rollen dakbedekking zwaar is. Ook de gasflessen die een dakdekker gebruikt zijn relatief gezien zwaar. Ook het verwijderen van oude dakbedekking is zwaar werk, vooral als er meerdere lagen liggen. Bij het werken met een gasbrander tijdens de zomerperiode kunnen de temperaturen hoog oplopen, wat het werken als dakdekker extra zwaar maakt.

Brandgevaar dakdekker

Dakdekkers nemen altijd twee of meerdere brandblussers mee het dak op, om te kunnen blussen als er onverhoopt brand ontstaat. De meeste dakdekkers stoppen een half uur voor de eindtijd van de werkdag met branden, om er zeker van te zijn dat er niet ergens iets aan het smeulen is. Mocht dit wel het geval zijn, dan kunnen dakdekkers de beginnende brand opmerken en maatregelen nemen. Dit kan ook een verplichting zijn vanuit de verzekering. Vooral bij oude panden, waarbij dakdekkers direct op het houten dakbeschot branden, moeten dakdekkers goed oppassen dat er geen brand ontstaat, doordat de vlam van de brander het stof tussen de naden aansteekt. Dit soort branden is over het algemeen zeer moeilijk te blussen, omdat de brandhaard in veel gevallen niet bereikbaar zal zijn.

Plat dak isoleren

Een plat dak kan van onderaf of van bovenaf geïsoleerd worden door middel van isolatiemateriaal. Een belangrijke aanvulling hierop is dat een plat dak nooit aan twee zijdes geïsoleerd mag worden, omdat er anders geen ventilatie meer is waardoor een dak kan gaan rotten. Is het dak onderaf het dakbeschot geïsoleerd dan noemt men dit een koud dak, is een dak van bovenaf geïsoleerd dan noemt men dit een warm dak. Platte daken die niet geïsoleerd zijn kunnen veel warmte verliezen, waardoor het zeker raadzaam is om platte daken te laten isoleren als er sprake is van nieuwe dakbedekking. Over het algemeen is het isoleren van daken van bovenaf als warm dak makkelijk dan het isoleren van onderaf als koud dak. Door het laten isoleren van een dak zal de energierekening fors afnemen.

Bitumineuze dakbedekking aanbrengen

Bitumineuze dakbedekking bestaat uit een drager die voor de sterkte zorgt en bitumen die voor de waterdichtheid zorgt. Het waterdicht maken van deze dakbedekking kan op twee manieren gedaan worden. De eerste methode is het warm stoken van blokken geblazen bitumen, die vervolgens smelten en daarna met een gieter uitgegoten worden. Deze blokken worden tot minimaal tot 250 graden gestookt voordat ze verwerkt kunnen worden. Als het bitumen vloeibaar is zal de dakdekker het vloeibare bitumen uitgieten over het dak met een gieter, waarna een andere dakdekker de rollen kan uitrollen over het vloeibare bitumen. Het werken volgens deze methode komt eigenlijk alleen nog maar voor bij grote daken. Het werken met vloeibaar bitumen is erg gevaarlijk en kan beter overgelaten worden aan vakmensen. Omdat het vaak om grote daken gaat, wordt er veel bitumen in een keer vloeibaar gestookt en moeten dakdekkers heel goed oppassen dat er geen brand zal ontstaat.

Bitumineuze dakbedekking brandmethode

De tweede methode om bitumineuze dakbedekking te kunnen aanbrengen is de zogenaamde brandmethode. De brandmethode is de meest voorkomende methode om bitumineuze dakbedekking aan te brengen. Bij deze methode gaat de dakdekker met een grote brander over de naden van de dakbedekking die vervolgens zullen smelten. Door het smelten van de naden kan een dakdekker de losse naden dichtplakken waardoor er een waterdicht dak zal, ontstaat. Deze zogenaamde brandrollen hebben een extra dikke bitumenlaag om dit mogelijk te maken.

Dakdekker pannen:

Beroepsfilm dakdekker:

Opleidingen tot dakdekker

Wie een carrière ambieert als dakdekker kan het beste kiezen voor de Mbo-opleiding Allround Dakdekker op niveau drie. De opleiding tot dakdekker zal over het algemeen twee tot vier jaar in beslag nemen, afhankelijk van de vooropleidingen. Tijdens de opleiding leer je als gezel dakdekker onder begeleiding van een leermeester alle kneepjes van het dakdekkers-vak. Over het algemeen zal je tijdens de beroepsopleiding vier dagen in week werken en een dag in de week theorieles volgen op school. Tijdens de opleiding worden er verschillende examens afgenomen, die samen het diploma vormen. Tijdens de opleiding leert een dakdekker met alle voorkomende dakbedekkingsmaterialen werken. Ook is er veel aandacht voor het isoleren van daken en het veilig werken op hoogte. Een ander belangrijk aandachtspunt tijdens de opleiding is het voorkomen van mogelijke brand tijdens dakdekkerswerkzaamheden. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Als zelfstandig werkende dakdekker is het belangrijk om de boekhouding op de juiste manier op te zetten. Dit kan makkelijk gedaan worden met een online boekhoudprogramma.

Bedrijven waar een dakdekker werkzaam kan zijn

Als dakdekker zul je in de meeste gevallen werkzaam zijn voor een dakdekkersbedrijf. Daarnaast kan een dakdekker werkzaam zijn als ondernemer. Er zijn veel verschillende soorten dakdekkersbedrijven, van groot tot klein. Deze dakdekkersbedrijven hoeven niet allemaal met bitumineuze dakbedekking te werken, omdat er tegenwoordig ook andere materialen zijn om daken waterdicht te kunnen maken. Een klassieke dakdekker zal in de meeste gevallen wel te maken hebben met bitumineuze dakbedekking.

Competenties dakdekker

De belangrijkste competentie van een dakdekker is de vakinhoudelijk kennis van dakdekkersmaterialen en daktechnieken. Daarnaast kan veiligheid als dakdekker aangemerkt worden als belangrijke competentie, omdat het beroep dakdekker potentieel aangemerkt kan worden als gevaarlijk beroep. Een dakdekker is vaak op grote hoogte werkzaam, waardoor alertheid belangrijk is als dakdekker. De veiligheid ook betrekking op het voorkomen van mogelijke brand. Omdat een dakdekker in de meeste gevallen werkzaam is met diverse collega's kan ook communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn zelfstandigheid, secuur, vakmanschap, energie, doorzettingsvermogen, verantwoordelijkheidsgevoel, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als dakdekker

Het arbeidsmarktperspectief als goed opgeleide dakdekker is over het algemeen zeer goed te noemen. De meeste dakdekkersbedrijven zitten te springen om goed opgeleide vakmensen. Het verkrijgen van werk als dakdekker zal dan ook in de meeste gevallen geen enkel probleem zijn. De doorgroeimogelijkheden als dakdekker kunnen gezien worden in het verder specialiseren. Denk bijvoorbeeld aan een dakdekker die ook zinkwerkzaamheden kan uitvoeren. Andere doorgroeimogelijkheden kunnen gezien worden in het worden van een ploegbaas. Een ploegbaas is verantwoordelijk over meerdere dakdekkers. De meeste dakwerkzaamheden worden uitgevoerd met meerdere dakdekkers.

Arbeidsvoorwaarden en salaris dakdekker

Een dakdekker in loondienst zal afhankelijk van zijn leeftijd en ervaring ergens tussen de 2000 en 2600 euro bruto per maand verdienen. Als zelfstandig dakdekker is er meer te verdienen, mits er voldoende werk wordt binnen gehaald en de klussen natuurlijk goed aangenomen worden. Wat een zelfstandige dakdekker dan ook precies verdient, is geheel aan de dakdekker.

Eigen bedrijf starten als Dakdekker

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Dakdekker, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Dakdekker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Dakdekker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Dakdekker.

Mijnzzp.nl