Dakdekker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een dakdekker is een vakman die verantwoordelijk is voor het waterdicht, sneeuwdicht en tochtvrij maken van daken. Over het algemeen zal een dakdekker hoofdzakelijk werkzaam zijn aan platte daken, maar een dakdekker kan ook met hellende daken te maken krijgen binnen zijn werkzaamheden. Omdat er veel verschillende soorten dakconstructies bestaan is het belangrijk dat een dakdekker een allround vakman is, die beschikt over een brede kennis van dakbedekkingsmaterialen. De werkzaamheden van een dakdekker bestaan over het algemeen uit het verwijderen van oude dakbedekking, het plaatsen van isolatiemateriaal, het branden van nieuwe dakbedekking en het plaatsen van daktrimmen. Daarnaast kan een dakdekker verantwoordelijk zijn voor het aansluiten van afvoeren. Als dakdekker kan je ook te maken krijgen met grind op daken, dat opwaaien van dakbedekking tegen moeten gaan. Bij platte daken is het belangrijk dat de dakbedekking geheel waterdicht is. Platte daken worden iets afwaterend gemaakt, door het dakbeschot iets schuin te plaatsen richting de afvoer. Het afwaterend maken van platte daken kan ook gedaan worden door het toepassen van isolatiemateriaal dat op afschot is. Het afwaterend maken van platte daken is belangrijk zodat al het water op het dak netjes naar de afvoer zal stromen. Zonder juiste afwatering blijft een plat dak constant onder water staan en kan er uiteindelijk lekkage ontstaan als er sprake is van veel water op een plat dak. Als dakdekker zal je over het algemeen met bitumen dakbedekking werken, echter zijn er tegenwoordig ook andere soorten dakbedekkingsmaterialen, zoals kunststof.

Dakbedekking voor platte daken moet een geheel vormen om waterdicht te zijn. Dit noemt men ook wel eens een membraanafdichting. Dakbedekking bestaat uit banen die later waterdicht verbonden worden met elkaar en zo een geheel vormen. Omdat dit soort dakbedekking vaak erg gevoelig is voor wind (zuigkracht) is het noodzakelijk om grind op de dakbedekking te leggen. Over het algemeen legen dakdekkers tot en met vier verdiepingen grind op het dak, en als het hogere gebouwen betreft tegels, om het opwaaien van dakbedekking te voorkomen. De reden hiervoor is dat bij hoge gebouwen het grind van het dak afgeblazen kan worden. Naast het plakken van de dakbedekking zelf is een dakdekker over het algemeen ook verantwoordelijk voor het aansluiten van alle afvoeren. Ook het monteren van daklijsten (trim) behoort tot de werkzaamheden van een dakdekker. Andere werkzaamheden als dakdekker kunnen zijn het aanbrengen van mogelijke looppaden op daken door middel van tegels, zodat in de toekomst inspectiewerkzaamheden uitgevoerd kunnen worden op het dak zonder dat iemand rechtstreeks over de dakbedekking hoeft te lopen.

Het werken als dakdekker is niet voor iedereen weggelegd, omdat dakdekkers regelmatig op grote hoogte werkzaam zullen zijn. Met andere woorden is het erg belangrijk dat een dakdekker geen last heeft van hoogtevrees. Het beroep dakdekker is aan te merken als een zwaar beroep, omdat het werken met rollen dakbedekking zwaar is. Ook de gasflessen die een dakdekker gebruikt zijn relatief gezien zwaar. Ook het verwijderen van oude dakbedekking is zwaar werk, vooral als er meerdere lagen liggen. Bij het werken met een gasbrander tijdens de zomerperiode kunnen de temperaturen hoog oplopen, wat het werken als dakdekker extra zwaar maakt.

Brandgevaar dakdekker

Dakdekkers nemen over het algemeen altijd een of meerdere brandblussers mee het dak op, om te kunnen blussen als er onverhoopt brand ontstaat.  De meeste dakdekkers stoppen een half uur voor de eindtijd van de werkdag met branden, om er zeker van te zijn dat er niet ergens iets aan het smeulen is. Mocht dit wel het geval zijn dan kunnen dakdekkers de beginnende brand opmerken en maatregelen nemen. Vooral bij oude panden, waar men direct op de houten dakbeschot zal branden, moeten dakdekkers goed oppassen dat er geen brand ontstaat doordat de vlam van de brander het stof tussen de naden en onder de planken aansteekt. Dit soort branden is over het algemeen zeer moeilijk te blussen, omdat de brandhaard in veel gevallen niet bereikbaar zal zijn.

Plat dak isoleren

Een plat dak kan van onder of van boven geïsoleerd worden door middel van isolatiemateriaal. Een belangrijke aanvulling hierop is dat een plat dak nooit aan twee zijdes geïsoleerd mag worden, omdat er anders geen ventilatie meer is waardoor een dak kan gaan rotten. Is het dak onder het dakbeschot geïsoleerd dan noemt men dit een koud dak, is een dak van boven geïsoleerd dan noemt men dit een warm dak. Platte daken die niet geïsoleerd zijn kunnen veel warmte verliezen, waardoor het zeker raadzaam is om platte daken te laten isoleren als er sprake is van nieuwe dakbedekking. Over het algemeen is het isoleren van daken van bovenaf als warm dak makkelijk dan het isoleren van onderaf als koud dak.

Bitumineuze dakbedekking aanbrengen

Bitumineuze dakbedekking bestaat uit een drager die voor de sterkte zorgt en bitumen die voor de waterdichtheid zorgt. Het waterdicht maken van deze dakbedekking kan op twee manieren gedaan worden. De eerste methode is het warm stoken van blokken geblazen bitumen, die vervolgens smelten en daarna met een gieter uitgegoten worden. Deze blokken worden minimaal tot 250 graden gestookt voor ze verwerkt kunnen worden. Als de bitumen vloeibaar is zal een dakdekker de vloeibare bitumen uitgieten over het dak met een gieter, waarna een andere dakdekker de rollen kan uitrollen over de vloeibare bitumen. Het werken volgens deze methode komt eigenlijk alleen nog maar voor bij grote daken. Het werken met vloeibaar bitumen is erg gevaarlijk en kan beter overgelaten worden aan vakmensen. Omdat het vaak om grote daken gaat wordt er veel bitumen in een keer vloeibaar gestookt en moeten dakdekkers heel goed oppassen dat er geen brand zal ontstaat.

De tweede methode om bitumineuze dakbedekking te kunnen aanbrengen is de zogenaamde brandmethode. De brandmethode is de meest voorkomende methode om bitumineuze dakbedekking aan te brengen. Bij deze methode gaat een dakdekker met een grote brander over de naden van de dakbedekking die vervolgens zullen smelten. Door het smelten van de naden kan een dakdekker de losse naden dichtplakken waardoor er een waterdicht dak zal ontstaat.  Deze zogenaamde brandrollen hebben een extra dikke bitumenlaag om dit mogelijk te maken.

Dakdekker pannen:

Beroep dakdekker:

Opleidingen tot dakdekker

Wie een carrière ambieert als dakdekker kan het beste kiezen voor de Mbo-opleiding Allround Dakdekker op niveau drie. De opleiding tot dakdekker zal over het algemeen twee tot vier jaar in beslag nemen, afhankelijk van de vooropleidingen. Tijdens de opleiding leer je als gezel dakdekker onder begeleiding van een leermeester alle kneepjes van het dakdekkersvak. Over het algemeen zal je tijdens de beroepsopleiding vier dagen in week werken en een dag in de week theorieles volgen op school. Tijdens de opleiding worden er verschillende examens afgenomen, die samen het diploma vormen. Tijdens de opleiding leert een dakdekker met alle voorkomende dakbedekkingsmaterialen werken. Ook is er veel aandacht voor het isoleren van daken en het veilig werken op hoogte. Een ander belangrijk aandachtspunt tijdens de opleiding is het voorkomen van mogelijke brand tijdens dakdekkerswerkzaamheden. Ook de boekhouding is belangrijk als zelfstandig werkende dakdekker. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Zie daarnaast ook de website bouwbestel voor verschillende online bouwmaterialen.

Bedrijven waar een dakdekker werkzaam kan zijn

Als dakdekker zal je in de meeste gevallen werkzaam zijn voor een dakdekkersbedrijf. Daarnaast kan een dakdekker werkzaam zijn als ondernemer. Er zijn veel verschillende soorten dakdekkersbedrijven, van groot tot klein. Deze dakdekkersbedrijven hoeven niet allemaal met bitumineuze dakbedekking te werken, omdat er tegenwoordig ook andere materialen zijn om daken waterdicht te kunnen maken. Een klassieke dakdekker zal in de meeste gevallen wel te maken hebben met bitumineuze dakbedekking.

Competenties dakdekker

De belangrijkste competentie van een dakdekker is de vakinhoudelijk kennis van dakdekkersmaterialen en daktechnieken. Daarnaast kan veiligheid als dakdekker aangemerkt worden als belangrijke competentie, omdat het beroep dakdekker potentieel aangemerkt kan worden als gevaarlijk beroep. Een dakdekker is vaak op grote hoogte werkzaam, waardoor alertheid belangrijk is als dakdekker. De veiligheid ook betrekking op het voorkomen van mogelijke brand. Omdat een dakdekker in de meeste gevallen werkzaam is met diverse collega's kan ook communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn zelfstandigheid, secuur, vakmanschap, energie, doorzettingsvermogen, verantwoordelijkheidsgevoel, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als dakdekker

Het arbeidsmarktperspectief als goed opgeleide dakdekker is over het algemeen zeer goed te noemen. De meeste dakdekkersbedrijven zitten te springen om goed opgeleide vakmensen. Het verkrijgen van werk als dakdekker zal dan ook in de meeste gevallen geen enkel probleem zijn. De doorgroeimogelijkheden als dakdekker kunnen gezien worden in het verder specialiseren. Denk bijvoorbeeld aan een dakdekker die ook zinkwerkzaamheden kan uitvoeren. Andere doorgroeimogelijkheden kunnen gezien worden in het worden van een ploegbaas. Een ploegbaas is verantwoordelijk over meerdere dakdekkers. De meeste dakwerkzaamheden worden uitgevoerd met meerdere dakdekkers.

Arbeidsvoorwaarden en salaris dakdekker

Een dakdekker in loondienst zal afhankelijk van zijn leeftijd en ervaring ergens tussen de 1700 en 2600 euro bruto per maand verdienen. Als zelfstandig dakdekker is er meer te verdienen, mits er voldoende werk wordt binnen gehaald en de klussen natuurlijk goed aangenomen worden. Wat een zelfstandig dakdekker dan ook precies verdient is geheel aan de dakdekker.

Mijnzzp.nl