Dakdekker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een dakdekker is verantwoordelijk voor het waterdicht, sneeuwdicht en tochtvrij maken van daken. Over het algemeen zal een dakdekker hoofdzakelijk werkzaam zijn aan platte daken, maar een dakdekker kan ook met hellende daken te maken krijgen binnen zijn werkzaamheden. Omdat er veel verschillende soorten dakconstructies bestaan is het belangrijk dat een dakdekker een allround vakman is met een brede kennis van materialen en dakbedekkingsmaterialen. De werkzaamheden van een dakdekker bestaan over het algemeen uit het verwijderen van oude dakbedekking, het plaatsen van isolatiemateriaal, het branden van nieuwe dakbedekking, het plaatsen van daktrimmen en het aansluiten van afvoeren. Daarnaast kan een dakdekker te maken krijgen met grind op daken, dat opwaaien van dakbedekking tegen moeten gaan. Bij platte daken is het belangrijk dat de dakbedekking geheel waterdicht is. Deze daken worden iets afwaterend gemaakt door het dakbeschot iets schuin te plaatsen naar de afvoer, of door met isolatie te werken die op afschot is. De bedoeling is dat het water dan netjes naar een afvoer loopt en het dak niet kan overstromen of constant onder water blijft staan. Een goede dakdekker kan met meer materialen werken dan alleen bitumen dakbedekking.

Dakpannen zijn veruit het populairst om daken mee te bedekken. Hier zijn dan ook heel veel verschillende soorten van. Een dakpan krijgt over het algemeen 30 jaar garantie van de leverancier, maar ze kunnen in de praktijk vele malen langer mee gaan. Dit is dan ook een van de redenen dat de dakpan zo vaak de juiste keus is voor velen. Buiten het eens in de zoveel tijd schoonspuiten is er vaak geen onderhoud nodig. En ook het afspuiten hoeft bij sommige huizen nooit gedaan te worden. Dit is vaak afhankelijk of er bomen in de omgeving staan.

Een belangrijke voorwaarde voor welke dakbedekking dan ook is dat deze niet snel ontvlambaar is. Dit is de reden dat verzekeringsmaatschappijen bij rieten daken vaak extra prime vragen en brandwerende maatregelen eisen.

Dakbedekking platte daken

Dakbedekking voor platte daken moet een geheel vormen om waterdicht te zijn. Dit noemt men ook wel eens een membraanafdichting. De dakbedekking bestaat uit banen die later waterdicht verbonden worden met elkaar en zo een geheel vormen. Omdat deze dakbedekking vaak erg gevoelig is voor wind (zuigkracht) is het noodzakelijk om grind op de dakbedekking te leggen. Over het algemeen legt men tot en met vier verdiepingen grind op het dak en wanneer dit hoger is tegels. De reden hiervoor is dat anders het grind van het dak afgeblazen kan worden. Deze regels zijn vaak per gemeente verschillend.

De dakdekker kan ook vanaf een tekening moeten werken om het dak te kunnen maken, als het om ingewikkelde daken gaat. Wanneer er nieuwe dakbedekking geplaatst moet worden, zal de dakdekker eerst kijken wat er allemaal nog meer moet gebeuren voordat de nieuwe dakbedekking geplaatst kan worden. Vooral bij hoge gebouwen ligt er vaak veel grint op het dak om het wegwaaien van de dakbedekking te voorkomen bij storm. Ook is het belangrijk om te kijken of over de bestaande dakbedekking geplakt kan worden of dat de oude lagen ook verwijderd moeten worden. Als het grint op de dakdekking ligt wordt dit vaak verwijderd, en met een pompwagen nieuw grint op de nieuwe dakbedekking gepompt. De oude grint wordt vaak verwijderd omdat deze vol met vuil zit, zoals mos en algen. Soms komt het voor dat het grint alleen gereinigd wordt en dus wel terug komt op het dak. Het grint mag niet te klein zijn, om afwaaien te voorkomen van het grint.

Naast het plakken van de dakbedekking zelf zal de dakdekker ook afvoeren aansluiten en andere dak afwerkingen in orde maken, zoals lijsten. Hij en maakt het bij platte daken mogelijk dat men voor een jaarlijkse inspectie over het dak kan lopen, door het leggen van daktegels. Vooral in de warme zomerdagen is het lopen op een plat dak echt af te raden, omdat er dan snel lekkages kunnen optreden.

Het werken als dakdekker is niet voor iedereen weggelegd, omdat er regelmatig op grote hoogte gewerkt zal worden en de dakdekker dus geen hoogtevrees mag hebben. Ook is het relatief zwaar werk, omdat men regelmatig met rollen dakbedekking en gasflessen zal sjouwen. Daarnaast is het verwijderen van oude dakbedekking ook zwaar werk, vooral als er meerdere lagen liggen. Bij het werken met een gasbrander in de zomer kunnen de temperaturen hoog oplopen.

Als dakdekker neemt men altijd een of meerdere brandblussers het dak op, om te kunnen blussen wanneer er onverhoopt brand ontstaat.  De meeste dakdekkers stoppen een half uur voor de eindtijd van de werkdag met branden, om er zeker van te zijn dat er niet ergens iets aan het smeulen is. Mocht dit wel het geval zijn dan kunnen de dakdekkers de beginnende brand opmerken en maatregelen nemen. Vooral bij oude panden, waar men direct op de houten latten gaat branden, moeten de dakdekkers heel goed oppassen dat er geen brand ontstaat doordat de vlam van de brander het stof tussen de naden en onder de planken aansteekt. Vooral brand onder de dakdelen is bijna niet meer te blussen.

Plat dak isoleren

Een plat dak kan van onder of van boven geïsoleerd worden maar nooit aan alle twee de kanten. Wanneer dit wel gedaan wordt is er geen ventilatie meer en kan de boel gaan rotten. Is het dak onder het beschot geïsoleerd dan noemt men dit een koud dak, is hij van boven geïsoleerd dan noemt men dit een warm dak.

Bij hellende daken hoeft de bedekking niet geheel water dicht te zijn. Het is wel van belang dat er genoeg overlap is tussen de pannen of het ander gekozen materiaal. Deze daken zijn dus eigenlijk niet waterdicht.

Bitumineuze dakbedekking

Deze dakbedekking bestaat uit een drager die voor de sterkte zorgt en bitumina die voor de waterdichtheid zorgt. Het waterdicht maken van deze dakbedekking kan op twee manieren gedaan worden.

De eerste methode is het warm stoken van blokken geblazen bitumen die vervolgens smelten en daarna met een gieter uitgegoten worden. Deze blokken worden minimaal tot 250 graden gestookt voor ze verwerkt kunnen worden. Wanneer de bitumen vloeibaar is zal men dit uitgieten over het dak waarna iemand anders de rollen kan uitrollen over de vloeibare bitumen. Het werken volgens deze methode komt eigenlijk alleen nog maar voor bij grote daken. Omdat het werken met vloeibaar bitumen erg gevaarlijk is kan men dit maar beter aan de vakman overlaten. Omdat het vaak om grote daken gaat wordt er veel bitumen in een keer vloeibaar gestookt en moet men goed oppassen dat er geen brand ontstaat.

De tweede methode is de brandmethode en is steeds populairder aan het worden en wordt dan ook steeds meer toegepast. Bij deze methode gaat men met een grote brander over de naden van de dakbedekking die vervolgens smelt en dicht geplakt kan worden. Deze zogenaamde brandrollen hebben een extra dikke bitumenlaag om dit mogelijk te maken.

Kunststof dakbedekking

Deze thermoplastische folies worden in banen met een overlap van minimaal 40 mm gelegd en vervolgens met een föhn aan elkaar gelast. Er zijn ook rubber folies die door middel van een speciale tape onderling verbonden worden. Door de tape te verhitten ontstaat dan een waterdichte verbinding.

Metaal

Hierbij kan men denken aan zink en lood. Een dakbedekking van zink komt het meeste voor en is relatief licht in gewicht. Het zink zal vaak alleen gebruikt worden voor relatief kleine daken zoals een dakkapel of goot. Een dak van lood komt alleen in heel zeldzame gevallen voor wanneer niks anders te gebruiken is zoals bij aparte rondingen. Het verwerken van lood is wel een echte klus voor de vakman omdat dit relatief snel kan scheuren en niet aan elkaar gelast kan worden. Om scheuren te voorkomen mag er niet met te grote stukken gewerkt worden. Tevens mag lood niet zonder isolatie op een eikenhouten dakbeschot geplaatst worden omdat anders de zuren uit het eikenhout het lood aantasten. Deze zuren die vrij komen boven de 16 graden zorgen ervoor dat het lood steeds dunner wordt en op den duur gaat scheuren. In de meeste gevallen wordt lood alleen gebruikt om aparte hoeken mee af te dichten.

Dakpannen

In tegenstelling tot een plat dak hoeft een dak voor hellende daken niet uit een geheel te bestaan om waterdicht te zijn. Doordat een pannen dak voldoende heling en overlapping heeft zal er geen water binnen dringen. Keramische dakpannen zijn vervaardigd van gebakken klei. Doordat pannen gebakken zijn bestaat er een kleine marge in de afmeting van pannen. Iedere dakpan kan ongeveer 2 mm verschoven worden en is hierdoor toch op maat te leggen. De zijkanten en bovenkant worden afgesloten door speciale pannen namelijk de hoek/gevelpan en de nokvorst. Enkele voordelen van de dakpan zijn dat deze lang meegaan, relatief goedkoop zijn en weinig lekken.

Een pannendak kan probleemloos geplaatst worden met een hellingshoek tussen de 25 en 55 graden. Een pannendak met een hellingshoek tussen de 15 en 25 graden moet extra beschermd worden door middel van een waterdichte folie (niet dampdicht). Dit voorkomt lekkage van opstuwing door wind wat water tussen de pannen kan doen waaien. Lager dan 15 graden mogen er geen pannen meer gebruikt worden. 

Er zijn diverse soorten dakpannen zoals de:

 • Verbeterde holle pan
 • Romaanse pan
 • Muldenpan
 • Tuiles du nord
 • Kruispan

Leibedekkingen

 • Een bedekking die bestaat uit leien kan enkel of dubbel geplaatst worden. In Nederland komt een Maasdak die bestaat uit een dubbele bedekking het meest voor. Een uitzondering hierop zijn oude gebouwen die vaak voorzien zijn van een enkele bedekking zoals de zogenaamde Rijndekking of Subbendak

Er zijn verschillende soorten dakbedekking mogelijk met leien zoals:

Natuurleien

 • Deze leien worden gekloofd uit leisteen of kwartsiet  Per soort kan de kleur en afmeting verschillen . Deze leisteen kan op verschillende manieren op het dak geplaatst worden.

Gebakken leisteen

 • Deze leisteen is maatvast en kan op twee manieren aan het dak bevestigd worden zoals vastspijkeren en net zoals normale pannen met nokken vastgelegd worden op een panlat.

Bitumenleien (shingles)

 • Deze shingles zijn gemaakt van bitumenvilt of van gebitumineerd glasvlies die is voorzien van een minerale schutlaag. De shingles worden door middel van een dubbele dekking geplaatst met verspringende stuiknaden.

Houten leien (schindels)

 • Schindels komen bijna niet voor. Deze zogenaamde schindels zijn vaak van red cedar wat erg duurzaam is. Het vastspijkeren van de schindels moet met koperen nagels gebeuren. De dakbedekking moet in een dubbele bedekking uitgevoerd worden.

Golfplaten

 • Golfplaten worden vaak gebruikt als goedkope oplossing voor een overkapping, stallen en schuren. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten golfplaten te koop. Golfplaten zijn relatief goedkoop en snel te leggen. Een nadeel is dat ze snel smerig kunnen worden en het schoonmaken hiervan vaak lastig is omdat men er vaak slecht bij kan.

Dakdekker pannen:

Beroep dakdekker:

Opleidingen tot dakdekker

De beroepsopleiding dakdekker bitumen en kunststof is een opleiding die twee tot vier jaar kan duren, afhankelijk van de vooropleiding van de leerling dakdekker. Tijdens de opleiding zal de leerling dakdekker vier dagen in de praktijk werken onder begeleiding van een leermeester en één dag in de week theorie volgen op school. Tijdens de opleiding worden er verschillende examens afgenomen, die samen het diploma vormen. Tijdens de opleiding leert men met alle dakbedekkingsmaterialen werken. Ook is er veel aandacht voor het isoleren van daken en het veilig werken op hoogte. Ook het voorkomen van brand tijdens de brandwerkzaamheden is belangrijk als dakdekker.

Bedrijven waar een dakdekker werkzaam kan zijn

Als dakdekker kan men gaan werken voor een dakbedekkingsbedrijf en als zelfstandig ondernemer. Er zijn veel verschillende soorten dakbedekkingsbedrijven, van groot tot klein. Het gekozen bedrijf zal ook van invloed zijn op het soort werk, omdat de grote bedrijven meestal de grote daken doen en de kleinere vaak voor particulieren werken en dus de kleinere daken doen.

Competenties dakdekker

Als dakdekker is het belangrijk om fysiek gezond te zijn, omdat het werk redelijk zwaar kan zijn. Het zal regelmatig voorkomen dat de dakdekker met gasflessen en dakrollen naar boven moet klimmen. Er wordt tegenwoordig veel met de lift of kraan gedaan, maar lang niet altijd. Ook het verwijderen van bestaande dakbedekking is meestal taai en zwaar werk. Daarnaast is het belangrijk dat een dakdekker goed werk wil leveren, zodat een dak weer 20 tot 30 jaar probleemloos mee kan gaan.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als dakdekker

Als dakdekker is er voldoende werk. Er zijn veel daken in Nederland, die allemaal onderhoud nodig hebben. Als dakdekker kom je dan ook niet snel zonder werk te zitten. Ook worden er tegenwoordig steeds meer daken voorzien van isolatie, wat extra werkzaamheden zijn voor de dakdekker. Als dakdekker kan je ook prima als zelfstandig ondernemer gaan werken, omdat er voldoende werk is als dakdekker. Wel is het zo dat het alleen werken als dakdekker vaak lastig is, en het werk beter te doen is met meerdere personen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris dakdekker

Een dakdekker in loondienst zal afhankelijk van zijn leeftijd en ervaring ergens tussen de 1700 en 2600 euro bruto per maand verdienen. Als zelfstandig dakdekker is er meer te verdienen, mits er voldoende werk wordt binnen gehaald en de klussen natuurlijk goed aangenomen worden. Wat een zelfstandig dakdekker dan ook precies verdient is geheel aan de dakdekker.

Mijnzzp.nl