Dakkapelspecialist

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een dakkapelspecialist is een vakman die zich heeft gespecialiseerd in het maken en plaatsen van dakkapellen. Of een dakkapelspecialist zelfstandig dakkapellen zal maken is afhankelijk van de soort vakman, omdat dakkapellen tegenwoordig ook in een fabriek gemaakt kunnen worden. Vooral de traditionele dakkapellen worden doorgaans door een timmerfabriek gemaakt of op locatie gemaakt. De bekende kunststof dakkapellen worden over het algemeen gemaakt door gespecialiseerde fabrieken die bijvoorbeeld ook kunststofkozijnen maken. Het plaatsen van dakkapellen is aan te merken als specialistische werkzaamheden, die overgelaten moet worden aan de juiste vaklieden. Het is in Nederland niet altijd nodig om een vergunning aan te vragen voor een dakkapel, mits deze aan de achterkant van de woning wordt geplaatst en aan enkele voorwaarden voldoet. Het plaatsen van dakkapellen kan in veel gevallen vergunningsvrij uitgevoerd worden, maar is zeker niet regelvrij omdat er enkele belangrijke spelregels zijn zoals de afstand tot de zijkant van het huis c.q. afstand tot de buren en op welke hoogte een dakkapel mag beginnen en doorlopen. Het is altijd raadzaam om bij de gemeente of overheid te controleren welke regels er precies van toepassing zijn. Daarnaast kunnen er bijzondere voorwaarden van toepassing zijn vanuit de welstand of het bestemmingsplan. De meeste dakkapelspecialisten zijn bekend met alle regels die te maken hebben met dakkapellen en kunnen helpen bij een eventuele vergunningsaanvraag. Het beroep dakkapelspecialist moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat het beroep dakkapelspecialist betrekking kan hebben op verschillende vaklieden.

Naast dakkapellen kunnen de meeste dakkapelspecialisten ook een dakopbouw maken die in de meeste gevallen wel vergunningsplichtig zal zijn. Via de website omgevingsloket van de overheid is eenvoudig te controleren of er een vergunning aangevraagd moet worden voor een bepaalde verbouwing, dakkapel of dakopbouw. Tegenwoordig worden de meeste dakkapellen binnen één dag geplaatst omdat deze prefab gemaakt worden en eigenlijk alleen nog met een kraan op het dak gehesen hoeven te worden. Dit betekent overigens niet dat de werkzaamheden binnen één dag helemaal klaar zullen zijn omdat de binnenafwerking meestal enkele dagen in beslag zal nemen. Vroeger werden dakkapellen hoofdzakelijk door aannemers op het werk gemaakt en duurden de werkzaamheden meestal enkel dagen, waardoor het dak ook langer openlag. Tegenwoordig worden bijna alle dakkapellen prefab gemaakt zodat een dak maximaal één dag open zal liggen. Het grote voordeel hiervan is dat het dak niet onnodig lang open zal liggen en eventuele regen of storm geen schade zal veroorzaken.

Kunststofdakkapellen

Kunststofdakkapellen zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden ten opzicht van traditionele houtendakkapellen omdat ze veel duurzamer zijn en ook bijna geen onderhoud behoeven. Dit is een groot voordeel omdat een dakkapel doorgaans moeilijk of lastig te bereiken is waardoor bijvoorbeeld een schilderbeurt relatief gezien kostbaar is. Daarnaast zijn de kunststof dakkapellen tegenwoordig niet meer te onderscheiden van hout en zijn alle kleuren wel leverbaar. Ook de boeidelen van een dakkapel kunnen prima in verschillende soorten kunststof afgewerkt worden zodat deze niet geschilderd hoeven te worden.

Dakkapel plaatsen:

Informatie over dakkapellen:

Opleidingen tot dakkapelspecialist

Er zijn geen specifieke opleidingsmogelijkheden voor het beroep dakkapelspecialist via reguliere scholen te volgen. De meeste dakkapelspecialisten leren het plaatsen van dakkapellen in de praktijk van ervaren collega's die gezien kunnen worden als leermeester. Wel zijn er voldoende andere opleidingsmogelijkheden, zoals voor het beroep timmerman dat veel raakvlakken heeft met de werkzaamheden van een dakkapelspecialist. Als een dakkapelspecialist werkzaam is binnen de binnendienst van een bedrijf is een dakkapelspecialist in de meeste gevallen aan te merken als commercieel medewerker of als vertegenwoordiger. In dat geval zijn er wel andere opleidingen van toepassing. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een dakkapelspecialist werkzaam kan zijn

Een dakkapelspecialist kan voor verschillende soorten bedrijven werkzaam zijn, zoals voor een aannemersbedrijf, kozijnenbedrijf of een dakkapelbedrijf. Daarnaast kan een dakkapelspecialist werkzaam zijn als ondernemer. Waar een dakkapelspecialist precies werkzaam zal zijn is over het algemeen afhankelijk van de specifieke werkzaamheden als dakkapelspecialist. Het verkopen van dakkapellen betreft bijvoorbeeld andere werkzaamheden dan het installeren van dakkapellen.

Competenties dakkapelspecialist

De competenties als dakkapelspecialist zijn niet zomaar aan te geven, omdat het beroep dakkapelspecialist betrekking kan hebben op verschillende vaklieden. In het algemeen is het belangrijk dat een dakkapelspecialist beschikt over relevante vakkennis van dakkapellen en dakconstructies. Als een dakkapelspecialist verantwoordelijk is voor het installeren van dakkapellen moet de dakkapelspecialist aan te merken zijn als allround monteur. Als een dakkapelspecialist werkzaam is binnen de binnendienst is het belangrijk dat hij of zij gezien kan worden als commercieel medewerker. In alle gevallen zal communicatie ook een belangrijke rol spelen als dakkapelspecialist. Als een dakkapelspecialist werkzaam is als ondernemer kan ook het netwerken aangemerkt worden als belangrijke competentie.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als dakkapelspecialist

Het arbeidsmarktperspectief voor een dakkapelspecialist is redelijk goed te noemen. Er zijn wel veel verschillende bedrijven actief op het gebied van dakkapellen en de concurrentie is dan ook groot te noemen. Tevens is het zo dat voor dit werk lang niet altijd een opleiding verwacht zal worden waardoor een baan als dakkapelspecialist relatief gezien gemakkelijk in te vullen is voor werkgevers. Er bestaan geen echte doorgroeimogelijkheden voor het beroep dakkapelspecialist. Wel kun je natuurlijk, wanneer je over voldoende ervaring beschikt, vroeg of laat starten als zelfstandig ondernemer.

Arbeidsvoorwaarden en salaris dakkapelspecialist

Wanneer je werkzaam bent als dakkapelspecialist zal je doorgaans onder de cao bouwnijverheid of cao timmerindustrie vallen waarbinnen alle arbeidsvoorwaarden geregeld zijn. Een dakkapelspecialist in loondienst zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 1700 en 2500 bruto per maand afhankelijk van leeftijd, dienstjaren en specifieke verantwoordelijkheden. Een dakkapelspecialist die werkzaam is als zelfstandig ondernemer kan doorgaans meer verdienen maar dan zijn de inkomsten wel sterk afhankelijk van het aantal opdrachten dat je als ondernemer weet binnen te halen.

Mijnzzp.nl