Groothandelaar (beauty sector)

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep groothandelaar uiterlijke verzorging
Werken als groothandelaar
Beauty producten verkopen
Wat doet een groothandel?
Salon beginnen met hulp van groothandel
Cosmetica groothandel:
Opleidingen tot groothandelaar
Bedrijven waar een groothandelaar werkzaam kan zijn
Competenties groothandelaar
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als groothandelaar
Arbeidsvoorwaarden en salaris groothandelaar
Eigen bedrijf starten als Groothandelaar (beauty sector)
Boekhoudprogramma vergelijken Groothandelaar (beauty sector)

Beroep groothandelaar uiterlijke verzorging

Een groothandelaar uiterlijke verzorging is een ondernemer of bedrijfsleider, die aangemerkt moet worden als totaal leverancier op het gebied van uiterlijke verzorging. Over het algemeen zal een groothandelaar uiterlijke verzorging alleen aan ondernemers verkopen, die actief zijn in de beauty sector, en niet verkopen aan particulieren. De meeste groothandels gericht op uiterlijke verzorging verkopen verschillende producten en werkmaterialen. Denk hierbij aan behandelstoelen, werktafels, afslank apparatuur, naalden, make-up, maskers, hars, reinigingsmiddelen, beauty koffers, kunstnagels, mondmaskers en aan wellness producten. De groothandel uiterlijke verzorging is divers en kent verschillende specialisaties, zoals make-up, kappersbenodigdheden, pedicure producten en producten voor lichaamsverzorging. Daarnaast verkopen de meeste groothandelaren andere producten, zoals werkkleding en losse accessoires. Meestal is het ook mogelijk om via de groothandel opleidingen of cursussen te volgen gericht op uiterlijke verzorging. De meeste groothandels hebben goede contacten met hun toeleveranciers en hebben daarom een brede kennis van de markt. Als groothandelaar uiterlijk verzorging ben je actief binnen een concurrerende markt, waarbinnen innovatie, styling en trends een belangrijke rol spelen. De beauty sector is een grote markt, waarbinnen veel bedrijven actief zijn. Een groothandelaar uiterlijke verzorging heeft relatief veel te maken met kleine ondernemers, die verschillende diensten kunnen aanbieden op het gebied van uiterlijke verzorging. Denk bijvoorbeeld aan schoonheidsspecialisten, visagisten, pedicures, nagelstylisten en aan specialisten, die werkzaam zijn binnen een afslankstudio. Over het algemeen zal een groothandelaar alleen de betere producten en werkmaterialen verkopen, die niet zomaar te vinden zijn bij gebruikelijke retailers. Dit kan wel per groothandelaar verschillen, omdat een groothandelaar zich ook op de retailsector kan richten.

Werken als groothandelaar

Een groothandelaar is dus een ondernemer of bedrijfsleider, die zich gespecialiseerd heeft in het inkopen en verkopen van de betere beauty producten en aanverwante artikelen. Als groothandelaar zul je over het algemeen veel te maken hebben met salonmanagers, schoonheidsspecialisten, visagisten, pedicures, nagelstylisten en kappers. Daarnaast kan een groothandelaar uiterlijke verzorging te maken krijgen met medewerkers van een wellness centrum. Dit zijn allemaal voorbeelden van verschillende vaklieden binnen de beauty sector, die sterk afhankelijk zijn van de juiste producten en aanverwante artikelen. Vanzelfsprekend kan een groothandelaar uiterlijke verzorging ook rechtstreeks verkopen aan middenstanders. In dat geval zal een groothandelaar veel te maken hebben met inkoopmanagers. Inkoopmanagers zijn meestal werkzaam voor landelijke ketens, die over veel winkelfilialen beschikken. Denk bijvoorbeeld aan parfumeries, drogisterijen en aan gespecialiseerde winkels binnen de uiterlijke verzorging. Ook binnen supermarkten worden verschillende producten aangeboden, die vallen onder de uiterlijke verzorging. Het zijn meestal de retail managers die in samenspraak met de productmanager bepalen welke producten aangeboden worden in de winkel. Ook kan er sprake zijn van een specifieke doelgroep. Denk bijvoorbeeld aan een leverancier pedicure producten die geen andere producten zal verkopen.

Beauty producten verkopen

Het inkopen en verkopen van beauty producten betreft een specialisatie waarvoor veel kennis nodig is. Daarnaast is het belangrijk om de laatste trends te volgen en in te springen op nieuwe mogelijkheden door te innoveren. Groothandels binnen de beauty sector zijn sterk afhankelijk van goede vertegenwoordigers, die bedrijven bezoeken om hun producten te kunnen verkopen. Ook voor vertegenwoordigers is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de laatste trends en mogelijkheden. Ook is het belangrijk dat vertegenwoordigers producten kunnen demonstreren. Afhankelijk van de groothandel en de producten komt het regelmatig voor dat bekende personen ingezet worden voor het demonstreren van producten. In dat geval hebben we het over een demonstratie medewerker. Een demonstratie medewerker is verantwoordelijk voor het demonstreren van producten aan klanten, zodat de naamsbekendheid en sales van het product zal toenemen. Ook gespecialiseerde verkoopadviseurs binnen een winkel of salon kunnen werkzaam zijn als demonstratie medewerker.

Wat doet een groothandel?

Een groothandel is een bedrijf dat producten inkoopt in grote hoeveelheden van fabrikanten, producenten of leveranciers en deze vervolgens doorverkoopt aan andere bedrijven, zoals winkels, detailhandelaren, horecagelegenheden en andere ondernemingen. Het doel van een groothandel is om een tussenpersoon te zijn in de distributieketen en te voorzien in de behoeften van kleinere bedrijven die niet direct bij de fabrikanten kunnen inkopen. De taken en functies van een groothandel kunnen variëren, afhankelijk van het type producten en de branche waarin ze opereren. Over het algemeen omvatten de taken van een groothandel:

  • Inkoop: Groothandels hebben de verantwoordelijkheid om producten in grote hoeveelheden in te kopen bij fabrikanten, producenten of leveranciers. Ze onderhandelen over prijzen, plaatsen bestellingen en beheren de voorraad om aan de vraag van hun klanten te voldoen.
  • Opslag en voorraadbeheer: Groothandels hebben faciliteiten en magazijnen waar ze de ingekochte producten opslaan. Ze zijn verantwoordelijk voor het beheren van de voorraad, het organiseren van opslagruimtes en het zorgen voor een efficiënt voorraadbeheersysteem.
  • Distributie en levering: Een belangrijke rol van een groothandel is het leveren van de producten aan hun klanten. Ze organiseren het transport en de logistiek om ervoor te zorgen dat de producten op tijd en in goede staat bij de afnemers aankomen.
  • Verkoop en marketing: Groothandels zijn verantwoordelijk voor het actief benaderen en werven van klanten. Ze promoten hun producten, bieden prijslijsten en catalogi aan, verstrekken informatie over productkenmerken en voordelen, en onderhandelen over contracten en verkoopvoorwaarden.
  • Klantenservice: Groothandels bieden ondersteuning en klantenservice aan hun afnemers. Ze beantwoorden vragen, verstrekken informatie, verwerken bestellingen, behandelen klachten en zorgen ervoor dat klanten tevreden zijn met hun aankopen en de geboden service.

Het doel van een groothandel is om een efficiënte en betrouwbare schakel te zijn tussen fabrikanten en kleinere bedrijven. Ze bieden een breed assortiment aan producten, stellen bedrijven in staat om in bulk in te kopen tegen groothandelsprijzen, bieden logistieke ondersteuning en helpen bij het optimaliseren van de toeleveringsketen. Groothandels spelen een essentiële rol in het succes van veel bedrijven door hen te voorzien van de benodigde goederen en diensten om hun eigen activiteiten uit te voeren.

Salon beginnen met hulp van groothandel

De meeste groothandels zijn niet alleen gespecialiseerd in het verkopen van uiterlijke verzorgingsproducten. Denk bijvoorbeeld aan groothandelaren, die de mogelijkheid bieden om kostbare apparatuur te leasen en te onderhouden voor klanten. Over het algemeen is werkapparatuur, zoals behandelstoelen, werktafels en laserbehandeling apparatuur niet goedkoop, waardoor het leasen van apparatuur slim is. In dat geval is een groothandelaar ook gespecialiseerd in het aanbieden van financiële producten, waardoor startende ondernemers zelf geen grote bedragen hoeven te investeren. De meeste groothandels beschikken tegenwoordig over een eigen webshop, waarbinnen klanten op een makkelijke manier producten kunnen bestellen.

Cosmetica groothandel:

Opleidingen tot groothandelaar

Wie een carrière ambieert als groothandelaar kan kiezen uit verschillende geschikte opleidingen. Over het algemeen zal dit een opleiding moeten zijn op minimaal Hbo-niveau, die gericht is op management en ondernemerschap. Dit kan betrekking hebben op verschillende opleidingen. Het is belangrijk om te kiezen voor een opleiding, die zich sterk richt op goederenstromen, bedrijfskunde, logistiek, management en marketing. Ook het op de juiste manier leren importeren van producten kan belangrijk zijn. Dit heeft vooral betrekking op juridische kennis en wet- en regelgeving waaraan beauty producten moeten voldoen. Iedereen kan verder werkzaam zijn als groothandelaar, omdat een groothandelaar werkzaam is als ondernemer. Het beroep groothandelaar kent geen beroepsbescherming. Als groothandelaar heb je te maken met veel administratie en boekhouding. Je kunt hiervoor het beste een boekhoudpakket gebruiken. Een goede vergelijking maken tussen de boekhoudpakketten is wel belangrijk. Zo kun je uiteindelijk tot de beste boekhoudsoftware komen.

Bedrijven waar een groothandelaar werkzaam kan zijn

Een groothandelaar beauty sector zal in de meeste gevallen aangemerkt moeten worden als ondernemer. Daarnaast is het denkbaar dat een groothandelaar werkzaam is als franchisenemer. In alle andere gevallen zal een groothandelaar aangemerkt moeten worden als bedrijfsleider, die de leiding heeft over een groothandel. Het is denkbaar dat een groothandelaar aangemerkt kan worden als internetondernemer. Als een groothandelaar ook aan particulieren verkoop is de benaming grossier van toepassing.

Competenties groothandelaar

De belangrijkste competentie van een groothandelaar beauty sector is dat je beschikt over branchekennis en productkennis. Daarnaast moet je beschikken over goede communicatieve vaardigheden, omdat je meestal te maken hebt met verschillende fabrikanten, accountmanagers, belangenbehartigers en klanten. Ook algemene managementvaardigheden zijn in de meeste gevallen belangrijk. Een andere belangrijke competentie is het kunnen onderhandelen. Het onderhandelen zal als groothandelaar veel voorkomen. Algemeen belangrijke woorden zijn netwerken, voorraadbeheer, logistiek, kwaliteit, plannen, organiseren en financieel management.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als groothandelaar

Het arbeidsmarktperspectief van een groothandelaar is niet echt van toepassing, omdat een groothandelaar werkzaam is als ondernemer. Een ondernemer zal zijn eigen arbeidsmarktperspectief moeten bepalen door succesvol te ondernemen. Vanzelfsprekend kan een groothandelaar ook in loondienst werkzaam zijn als bedrijfsleider. In dat geval is het arbeidsmarktperspectief over het algemeen goed te noemen als je beschikt over de juiste opleidingen en kennis. De doorgroeimogelijkheden van een groothandelaar moeten gezien worden in het mogen aansturen van een belangrijke vestiging.

Arbeidsvoorwaarden en salaris groothandelaar

Een groothandelaar zal in de meeste gevallen onder de cao groothandel vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn afhankelijk van de werkgever. Een groothandelaar in loondienst zal afhankelijk van leeftijd, opleiding en ervaring een salaris verdienen tussen de 3000 en 4500 euro bruto per maand. Een belangrijke aanvulling hierop is dat de meeste groothandelaars te maken hebben met een bonusregeling, waardoor het salaris hoger kan uitvallen. Dit is meestal sterk afhankelijk van de behaalde jaaromzet.

Eigen bedrijf starten als Groothandelaar (beauty sector)

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Groothandelaar (beauty sector), waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Groothandelaar (beauty sector)

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Groothandelaar (beauty sector) bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Groothandelaar (beauty sector).

Mijnzzp.nl