Demonstratiemedewerker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep demonstratiemedewerker
Werken als demonstratiemedewerker
Producten demonstreren
Beroepsfilm demonstratiemedewerker:
Opleidingen tot demonstratiemedewerker
Bedrijven waar een demonstratiemedewerker werkzaam kan zijn
Competenties demonstratiemedewerker
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als demonstratiemedewerker
Arbeidsvoorwaarden en salaris demonstratiemedewerker
Eigen bedrijf starten als Demonstratiemedewerker
Boekhoudprogramma vergelijken Demonstratiemedewerker

Beroep demonstratiemedewerker

Een demonstratiemedewerker is een product demonstrateur, die tijdelijk op locatie actief is om één of meerdere producten te demonstreren. Deze demonstraties worden gegeven om het publiek beter bekend te maken met nieuwe producten of om bestaande producten onder aandacht te brengen bij het publiek. Dit laatste kan bijvoorbeeld nodig zijn als een bepaald product een andere naam of verpakking gekregen heeft. Een demonstratiemedewerker kan ook gezien worden als promotiemedewerker, met het belangrijke verschil dat een demonstratiemedewerker ook producten demonstreert aan de bezoekers. Wat een demonstratiemedewerker precies demonstreert kan verschillen per opdracht en organisatie waarvoor de demonstratiemedewerker werkzaam is. De werkzaamheden van een demonstratiemedewerker zijn over het algemeen niet moeilijk, echter kan het wel belangrijk zijn dat een demonstratiemedewerker over commerciële vaardigheden beschikt met betrekking tot het kunnen verkopen van producten. Het is niet zo dat alle demonstratiemedewerkers verantwoordelijk zijn voor verkoopwerkzaamheden, omdat dit per demonstratiemedewerker kan verschillen. Het beroep demonstratiemedewerker moet dan ook vrij algemeen gezien worden, omdat een demonstratiemedewerker per opdracht verantwoordelijk kan zijn voor verschillende werkzaamheden. Daarnaast kan het belangrijk zijn dat een demonstratiemedewerker beschikt over bepaalde kennis. Denk bijvoorbeeld aan demonstratiemedewerkers die werkzaam zijn in een supermarkt. In dat geval is het belangrijk dat een demonstratiemedewerker kennis heeft van koken en het hygiënisch werken. De meeste winkelketens die gebruikmaken van demonstratiemedewerkers huren een bureau in voor de werkzaamheden, die namens de winkelketen werkzaam zijn binnen verschillende winkels. Het demonstreren van producten komt binnen de detailhandel en de levensmiddelenbranche redelijk veel voor.

Werken als demonstratiemedewerker

Een demonstratiemedewerker is dus een product promotor, die meestal werkzaam is via een marketingbureau of pr-bureau. Een demonstratiemedewerker is meestal te vinden in supermarkten of op beurzen, maar kan natuurlijk overal opduiken om demonstraties te geven. Een demonstratiemedewerker is deels ook een promotiemedewerker, omdat het echte doel van de demonstratie het creëren van meer naamsbekendheid is voor het product. Dit neemt overigens niet weg dat een demonstratiemedewerker over veel productkennis zal moeten beschikken, omdat vragen van klanten wel beantwoord moeten kunnen worden. De werkzaamheden van een demonstratiemedewerker zijn in de eerste plaats gericht op informatievoorziening en dan pas op de eventuele verkoop van het product. Een demonstratiemedewerker staat niet aan de kassa, maar is meestal in de winkel actief om producten te demonstreren en te promoten aan klanten. Het is denkbaar dat een demonstratiemedewerker ook verantwoordelijk is voor het houden van korte enquêtes. Denk hierbij aan het laten proeven van etenswaren aan bezoekers.

Producten demonstreren

In supermarkten of bij groothandels zal het in veel gevallen om voedingsmiddelen draaien die gepromoot worden door de demonstratiemedewerker. Dit betekent dat de demonstratiemedewerker zelfstandig kleine gerechten zal moeten kunnen klaarmaken die uitgedeeld worden aan klanten. Naast het uitdelen van de gerechten is het ook de bedoeling om de klanten te voorzien van productkennis. Wanneer een demonstratiemedewerker actief is op een beurs of bijvoorbeeld in een winkelcentrum kan het ook om andere producten gaan dan eten. Denk bijvoorbeeld aan het demonstreren van bepaalde schoonmaakproducten of gereedschap. Echter zullen de meeste mensen de demonstratiemedewerkers kennen van de zogenaamde kookdemonstraties.

Beroepsfilm demonstratiemedewerker:

Opleidingen tot demonstratiemedewerker

Er bestaan geen gerichte opleidingsmogelijkheden voor het beroep demonstratiemedewerker. Er bestaan wel diverse opleidingen die raakvlakken hebben met de detailhandel, zoals de Mbo-opleiding verkoper detailhandel of de Mbo-opleiding commercieel medewerker buitendienst. Een demonstratiemedewerker zal lang niet in alle gevallen een gerichte opleiding gevolgd hebben als demonstratiemedewerker, omdat dit voor de werkzaamheden lang niet altijd nodig zal zijn. Het beroep demonstratiemedewerker heeft raakvlakken met het beroep promotiemedewerker. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de boekhouding op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste online zzp boekhoudprogramma.

Bedrijven waar een demonstratiemedewerker werkzaam kan zijn

Een demonstratiemedewerker kan voor verschillende soorten bedrijven werkzaam zijn, zoals voor toeleveranciers van supermarkten of andere bedrijven gericht op de detailhandel. Daarnaast zijn er onder de demonstratiemedewerkers redelijk veel zelfstandig ondernemers werkzaam, die voor verschillende soorten bedrijven kunnen werken. Er bestaan ook bedrijven die zich richten op demonstratieactiviteiten. Dit soort bedrijven zijn doorgaans overal inzetbaar zoals op beurzen, winkels, evenementen, drogisterijen en bijvoorbeeld bij elektronicabedrijven om demonstratiewerkzaamheden uit te voeren.

Competenties demonstratiemedewerker

De belangrijkste competentie als demonstratiemedewerker is je productkennis, ervaring en je houding. Als demonstratiemedewerker is het belangrijk dat je klantvriendelijk bent en communicatief goed onderlegd bent. Ook het kunnen samenwerken is als demonstratiemedewerker erg belangrijk, omdat je meestal in verschillende bedrijven werkzaam bent met steeds verschillende mensen om je heen. Als demonstratiemedewerker moet je over een commerciële instelling beschikken. Dit ondanks dat je meestal zelf niks verkoopt, maar je de verschillende producten wel promoot. Algemeen belangrijke woorden zijn motivatie, flexibiliteit, energie, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als demonstratiemedewerker

Het arbeidsmarktperspectief van een demonstratiemedewerker is redelijk te noemen. Er zijn genoeg bedrijven die gebruikmaken van demonstratiemedewerkers, echter zijn deze bedrijven meestal op zoek naar ervaren verkopers of promotors. Daarnaast kan het per product verschillen hoe belangrijk de kennis is van de demonstratiemedewerker. Het promoten van een nieuwe kaassoort is wat anders dan het promoten van een nieuw geneesmiddel. Als demonstratiemedewerker zijn er verder geen echte doorgroeimogelijkheden. Wel is het denkbaar dat een demonstratiemedewerker de leiding krijgt over andere demonstratiemedewerkers, die ingewerkt of gecontroleerd moeten worden.

Arbeidsvoorwaarden en salaris demonstratiemedewerker

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor het beroep demonstratiemedewerker, omdat je voor verschillende soorten bedrijven werkzaam kan zijn. Wanneer je werkzaam bent als zelfstandig ondernemer bepaal je natuurlijk zelf je arbeidsvoorwaarden. Onder de demonstratiemedewerkers zijn redelijk veel zelfstandig ondernemers te vinden, die zelf bepalen hoeveel ze precies werken. Een demonstratiemedewerker in loondienst zal ongeveer een salaris verdienen tussen de 1700 en 2200 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Wanneer het om gespecialiseerde demonstraties gaat waarbij specifieke kennis nodig is, kan een hoger salaris mogelijk zijn.

Eigen bedrijf starten als Demonstratiemedewerker

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Demonstratiemedewerker, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Demonstratiemedewerker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Demonstratiemedewerker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Demonstratiemedewerker.

Mijnzzp.nl