Kaasmaker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een kaasmaker is vaak eigenaar van een zuivelboerderij, waar de zelfgemaakte kaas verkocht wordt aan klanten. Als een boer alleen de melk verkoopt dan gaat de melk naar de melkfabriek voor verdere verwerking. Van de melk worden diverse zuivelproducten gemaakt. Het maken van kaas is ook prima zelf een keer te proberen, mits de juiste spullen in huis zijn.

De kaas wordt gemaakt van melk waar de kaasmaker stremsel en zuursel aan toevoegt. Het stremsel in de melk zorgt ervoor dat de stoffen in de melk, zoals het melkvet en de melkeiwitten gaan samenklonteren. Door het samenklonteren zal de melk veel dikker worden. Het zuursel geeft de kaas een betere smaak en zorgt ervoor dat de kaas langer houdbaar is.

Het is belangrijk om de steeds dikker wordende melk rustig in stukken te snijden zodat deze uiteindelijk nog dikker zal worden. De melk zal uiteindelijk dik geworden zijn, en dit noemt men dan de wrongel. De wrongel zal nog steeds in het vocht drijven, die men de wei noemt. Het wei kan nu afgetapt worden zodat alleen nog de wrongel over blijft.

De overgebleven wrongel moet nu stevig aangeperst worden in een kaasvorm zodat deze de bekende kaasvorm krijgt. Na het persen moet de kaas in een pekelbad gedompeld worden zodat het zout in de kaas kan trekken. Het zout zal de kaas extra smaak geven en zorgt er voor dat de kaas langer houdbaar blijft. Als de kaas uit het pekelbad komt krijgt de kaas zijn bekende plastic laagje en kan de kaas rijpen. Het is belangrijk om de kaas regelmatig om te draaien, om de vorm van de kaast te behouden en schimmel tegen te gaan.

Wie zelf kaas wil maken zal een aantal spullen moeten aanschaffen voordat men van start kan gaan. Er zijn diverse websites te vinden die alle spullen beschikbaar hebben om zelf kaas te maken, zoals de mallen, stremsel en zuursel.

Op een zuivelboerderij zijn vaak veel meer lokale streekproducten te koop die allemaal op een ambachtelijke manier gemaakt worden door specialisten. De meeste zuivelboerderijen kunnen een breed scala aanbieden zoals karnemelk, halfvolle melk, volle melk, yoghurt en biogarde die allemaal vers bereid zijn.

Kaas maken:

Opleidingen tot kaasmaker

Als kaasmaker zijn er tegenwoordig ook speciale opleidingsmogelijkheden gericht op de zuivelindustrie. De opleiding is in het leven geroepen omdat het voor kaasmakers erg moeilijk is om goed opgeleid personeel te vinden. De opleiding vindt over het algemeen bij de kaasboer plaats. Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor het productieproces.

Bedrijven waar een kaasmaker werkzaam kan zijn

Een kaasmaker is doorgaans aan het werk op een zuivelboerderij, kaasmakerij, kaaswinkel of op een boerderij. Afhankelijk van waar er precies gewerkt wordt kunnen er ook andere zuivelproducten gemaakt worden.

Competenties kaasmaker

Het maken van kaas moet iedere keer een uitdaging zijn als kaasmaker, en regelmatig wordt er geprobeerd nieuwe kaassoorten te maken zoals truffelkaas. Het maken van kaas is geen standaard werk. Het maken van kaas kan soms fysiek zwaar werk zijn. Als kaasmaker moet je natuurlijk veel kennis bezitten en deze doorgeven aan klanten wanneer ze vragen hebben.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als kaasmaker

Als kaasmaker is er redelijk veel werk te vinden binnen de branche. Er zijn niet heel veel kaasmakers, maar er zijn ook niet heel veel mensen actief in de branche. Meestal rol je toevallig in het vak als kaasmaker. Als kaasmaker kan je natuurlijk ook je eigen winkel starten of op een markt gaan staan. Naast het verkopen of maken van kaas kan je ook andere zuivelproducten maken en verkopen

Arbeidsvoorwaarden en salaris kaasmaker

Als kaasmaker is het inkomen sterk afhankelijk van de precieze werkzaamheden. Maak je alleen kaas of verkoop je alleen kaas of doe je beide? De meeste kaasmakers en kaasverkopers zijn zelfstandig ondernemer. In loondienst zal een kaasmaker afhankelijk van zijn ervaring, leeftijd en dienstjaren tussen de 1400 en 2400 euro bruto verdienen. Als zelfstandig ondernemer is er doorgaans meer te verdienen als kaasmaker.

Mijnzzp.nl