Kaasmaker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep kaasmaker
Werken als kaasmaker
Streekproducten kopen
Wat doet een kaasmaker:
Kaas maken:
Opleidingen tot kaasmaker
Bedrijven waar een kaasmaker werkzaam kan zijn
Competenties kaasmaker
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als kaasmaker
Arbeidsvoorwaarden en salaris kaasmaker
Eigen bedrijf starten als Kaasmaker
Boekhoudprogramma vergelijken Kaasmaker

Beroep kaasmaker

Een kaasmaker is een zuivelspecialist, die verschillende kaassoorten maakt binnen een kaasmakerij of zuivelboerderij. Een zelfstandig werkende kaasmaker is in veel gevallen de eigenaar van een kaasmakerij of zuivelboerderij, waarbinnen de zelfgemaakte kaas verkocht wordt aan klanten. Er zijn tegenwoordig redelijk veel zuivelboerderijen te vinden, waarbinnen kaasmakers zelfstandig kaas maken, met de bedoeling deze kaas te verkopen binnen hun eigen boerderijwinkel. Een kaasmaker is in veel gevallen een melkveehouder, die de melk deels niet zal verkopen, omdat hij of zij de melk gebruikt om kaas van te kunnen maken. Naast kaas kunnen er andere producten verkocht worden, zoals de melk. Er zijn tegenwoordig redelijk veel mensen, die liever hun kaas kopen bij een boerderijwinkel dan in een supermarkt. Een andere benaming voor kaas, die gemaakt wordt op een boerderij, is ook wel boerenkaas. Boerenkaas is gemaakt van rauwe melk dat nog geen bewerking ondergaan heeft. Een andere benaming voor een zuivelboerderij is kaasboerderij. Binnen een kaasboerderij maakt men op een ambachtelijke manier kaas van koeienmelk of geitenmelk. Het beroep kaasmaker is aan te merken als ambachtswerk, waarvoor veel kennis en ervaring nodig is. Het maken van een goede en vooral lekkere kaas is niet makkelijk. Het is de kaasmaker, die beschikt over alle benodigde vakkennis, vaardigheden en machines om goede kaas te maken. Vanzelfsprekend hoeft een kaasmaker niet beroepsmatig werkzaam te zijn, omdat er ook redelijk veel mensen zijn, die thuis hun eigen kaas proberen te maken. Het zelf maken van kaas is dan ook voor redelijk veel mensen een leuke hobby. Zoals eerder omschreven kan een kaasmaker verschillende kazen maken. Dit doet een kaasmaker onder andere door het toevoegen van verschillende kruiden en specerijen. Daarnaast kan een kaasmaker schimmels toevoegen, waardoor de bekende schimmelkaas ontstaat.

Werken als kaasmaker

Een kaasmaker is dus een melkveehouder of andere boer, die binnen een eigen zuivelboerderij verschillende kazen maakt met als doel de kaas te verkopen. Kaas wordt gemaakt van melk waar de kaasmaker stremsel en zuursel aan toevoegt. Het stremsel in de melk zorgt ervoor dat de stoffen in de melk, zoals het melkvet en de melkeiwitten, gaan samenklonteren. Door het samenklonteren zal de melk dikker worden. Het zuursel geeft de kaas een betere smaak en zorgt ervoor dat de kaas langer houdbaar is. Het is belangrijk om de steeds dikker wordende melk rustig in stukken te snijden, zodat deze uiteindelijk nog dikker wordt. Als de melk heel dik geworden is noemt men dit de wrongel. De wrongel zal nog steeds in het vocht drijven, die men de wei noemt. Als de wei afgetapt is blijft alleen de wrongel over. De overgebleven wrongel zal nu stevig aangeperst worden in een kaasvorm, zodat deze de bekende kaasvorm ontstaat. Na het persen moet de kaas in een pekelbad gedompeld worden, zodat het zout in de kaas kan trekken. Het zout zal de kaas extra smaak geven en zorgt ervoor dat de kaas langer houdbaar blijft. Als de kaas uit het pekelbad komt krijgt de kaas zijn bekende plastic laagje en kan de kaas rijpen. Het is belangrijk om de kaas regelmatig om te draaien, om de vorm van de kaas te behouden en schimmel tegen te gaan. Ambachtelijke kaasmakers moeten aangemerkt worden als ambachtsman of als ambachtsvrouw.

Streekproducten kopen

Op een zuivelboerderij zijn vaak veel meer lokale streekproducten te koop, die allemaal op een ambachtelijke manier gemaakt worden door specialisten. De meeste zuivelboerderijen kunnen een breed scala aanbieden, zoals karnemelk, halfvolle melk, volle melk, yoghurt, biogarde en ijs, die allemaal vers bereid worden. De populariteit van streekproducten is tegenwoordig groot te noemen en heeft niet alleen betrekking op zuivelproducten. Denk ook aan bakkers, die graan en meel gebruiken, afkomstig van lokale molenaars. Ook groentetelers en fruittelers leveren een belangrijke bijdragen als het gaat om lokale biologische streekproducten.

Wat doet een kaasmaker:

Kaas maken:

Opleidingen tot kaasmaker

Er zijn geen specifieke erkende opleidingsmogelijkheden tot kaasmaker. Er worden wel verschillende cursussen tot kaasmaker aangeboden, die kunnen variëren van enkele dagen tot enkele maanden. Het is mogelijk dat een kaasmaker helemaal geen specifieke opleiding genoten heeft tot kaasmaker, omdat het leren maken van kaas in veel gevallen een kwestie is van proberen. In veel gevallen zal het leren maken van kaas dan ook aangeleerd worden door ervaren kaasmakers, die in dat geval gezien kunnen worden als leermeester. Een mogelijke passende Mbo-opleiding tot kaasmaker kan zijn de Mbo-opleiding allround voedingsoperator. De Mbo-opleiding allround voedingsoperator is niet specifieke gericht op het leren maken van kaas, omdat de opleiding veel breder gezien moet worden. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste online boekhoudprogramma zzp.

Bedrijven waar een kaasmaker werkzaam kan zijn

Een kaasmaker zal in de meeste gevallen werkzaam zijn als ondernemer en niet werkzaam zijn in loondienst. Daarnaast kan een kaasmaker werkzaam zijn binnen de industrie, echter spreken we in dat geval eerder van een machineoperator of levensmiddelentechnoloog. De klassieke kaasmaker is meestal werkzaam binnen een eigen zuivelboerderij of kaasboerderij. Vanzelfsprekend hoeft een kaasmaker niet beroepsmatig werkzaam te zijn. Er zijn ook veel particulieren, die het leuk vinden om hun eigen kaas te maken. Dit is bijvoorbeeld ook het geval bij het maken van wijn en bier.

Competenties kaasmaker

De belangrijkste competentie als kaasmaker is de algemene kennis van zuivelproducten, inclusief alle kennis van de verschillende bereidingsmethodes. Daarnaast is het belangrijk dat een kaasmaker hygiënisch werkt. Het werken met zuivelproducten vraagt om voedselveiligheid, omdat consumenten er vanuit moeten kunnen gaan dat aan alle microbiologische eisen voldaan is. Een andere belangrijke competentie als kaasmaker is doorzettingsvermogen, omdat het maken van kaas fysiek gezien redelijk zwaar werk is. Als je werkzaam bent als zelfstandig kaasmaker is het ook belangrijk dat je beschikt over een commerciële instelling. Algemeen belangrijke woorden zijn zelfstandigheid, controleren, waakzaamheid, verantwoordelijkheidsgevoel, passie en energie.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als kaasmaker

Het arbeidsmarktperspectief van een kaasmaker is niet zomaar aan te geven, omdat het beroep kaasmaker een zeer specifiek beroep betreft. Daarnaast hoef je als kaasmaker niet beroepsmatig werkzaam te zijn, omdat redelijk veel mensen het kaasmaken beoefenen als hobby. In de meeste gevallen zullen professionele kaasmakers werkzaam zijn op een zuivelboerderij of binnen een kaasmakerij. Het verkrijgen van werk als kaasmaker zal in veel gevallen sterk afhankelijk zijn van je eigen netwerk. De doorgroeimogelijkheden als kaasmaker kunnen gezien worden in het starten van een eigen kaasmakerij.

Arbeidsvoorwaarden en salaris kaasmaker

Als kaasmaker is het inkomen sterk afhankelijk van de precieze werkzaamheden. Maak je alleen kaas of verkoop je alleen kaas of doe je beide? De meeste kaasmakers en kaasverkopers zijn zelfstandig ondernemer. In loondienst zal een kaasmaker afhankelijk van zijn ervaring, leeftijd en dienstjaren tussen de 1700 en 2400 euro bruto per maand verdienen. Als zelfstandig ondernemer is er doorgaans meer te verdienen als kaasmaker.

Eigen bedrijf starten als Kaasmaker

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Kaasmaker, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Kaasmaker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Kaasmaker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Kaasmaker.

Mijnzzp.nl