Kaasmaker

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Kaasmaker?

Een kaasmaker is een zuivelspecialist, die verschillende kaassoorten maakt binnen een kaasmakerij of zuivelboerderij. Een zelfstandig werkende kaasmaker is in veel gevallen de eigenaar van een kaasmakerij of zuivelboerderij, waarbinnen de zelfgemaakte kaas verkocht wordt aan klanten. Er zijn tegenwoordig redelijk veel zuivelboerderijen te vinden, waarbinnen kaasmakers zelfstandig kaas maken, met de bedoeling deze kaas te verkopen binnen hun eigen boerderijwinkel. Een kaasmaker is in veel gevallen een melkveehouder, die de melk deels niet zal verkopen, omdat hij of zij de melk gebruikt om kaas van te kunnen maken. Naast kaas kunnen er andere producten verkocht worden, zoals de melk. Er zijn tegenwoordig redelijk veel mensen, die liever hun kaas kopen bij een boerderijwinkel dan in een supermarkt. Een andere benaming voor kaas, die gemaakt wordt op een boerderij, is ook wel boerenkaas. Boerenkaas is gemaakt van rauwe melk dat nog geen bewerking ondergaan heeft. Een andere benaming voor een zuivelboerderij is kaasboerderij. Binnen een kaasboerderij maakt men op een ambachtelijke manier kaas van koeienmelk of geitenmelk. Het beroep kaasmaker is aan te merken als ambachtswerk, waarvoor veel kennis en ervaring nodig is. Het maken van een goede en vooral lekkere kaas is niet makkelijk. Het is de kaasmaker, die beschikt over alle benodigde vakkennis, vaardigheden en machines om goede kaas te maken. Vanzelfsprekend hoeft een kaasmaker niet beroepsmatig werkzaam te zijn, omdat er ook redelijk veel mensen zijn, die thuis hun eigen kaas proberen te maken. Het zelf maken van kaas is dan ook voor redelijk veel mensen een leuke hobby. Zoals eerder omschreven kan een kaasmaker verschillende kazen maken. Dit doet een kaasmaker onder andere door het toevoegen van verschillende kruiden en specerijen. Daarnaast kan een kaasmaker schimmels toevoegen, waardoor de bekende schimmelkaas ontstaat.

Lees verder...

Opleiding tot Kaasmaker

Welke opleiding is nodig om Kaasmaker te worden? Op welk niveau en bij welke school of universiteit word je opgeleid tot Kaasmaker? Op Mijnzzp.nl vind je bij alle beroepen informatie over opleidingen.

Opleiding informatie...

Salaris en tarief van een Kaasmaker

Wat is het salaris en tarief van een Kaasmaker? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Kaasmaker in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Boekhoudprogramma vergelijken Kaasmaker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Kaasmaker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl