ijscoman

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep ijscoman
Wat doet een ijscoman
Werken als ijscoman
Film: beroep ijscoman:
Opleidingen tot ijscoman
Bedrijven waar een ijscoman werkzaam kan zijn
Competenties ijscoman
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als ijscoman
Arbeidsvoorwaarden en salaris ijscoman
Eigen bedrijf starten als ijscoman
Boekhoudprogramma vergelijken ijscoman

Beroep ijscoman

Een ijscoman of ijscoboer is een verkoper van ijs, wat meestal betrekking heeft op verschillende soorten softijs. De bekende ijscoman die door de straten rijdt met een ijscowagen om ijs te verkopen werkt over het algemeen als zelfstandig ondernemer. Het ijs wordt in dat geval verkocht langs de straat vanuit een mobiele ijscowagen. Er bestaan diverse soorten ijscowagens, zoals de bekende ijsbus en de ijscokar, die voorzien zijn van een softijsmachine en koelingsapparatuur. Een ijscoman kan er voor kiezen een vaste standplaats in te nemen of juist rond te rijden. Als een ijscoman een vaste staanplaats heeft, is dit doorgaans op toeristische plekken waar veel mensen komen, zodat een goede omzet behaald kan worden. Naast de bekende ijscoman zijn er tegenwoordig de bekende ijswinkels, die in veel gevallen andere producten aanbieden, zoals koffie of ijstaarten. De werkzaamheden van een ijscoman zijn over het algemeen seizoensgebonden werkzaamheden, omdat de meeste ijscomannen en ijswinkels in de winter niet werkzaam zullen zijn. Het beroep ijscoman is aan te merken als een redelijk populair beroep, omdat veel mensen het leuk vinden om met ijs te werken. Het beroep ijscoman is ook aan te merken als redelijk zwaar beroep, omdat de werkdagen van een ijscoman behoorlijk lang kunnen zijn. Daarnaast is het zo dat de meeste mensen alleen ijs willen eten op de mooie en vooral warme dagen. Met andere woorden kan het op mooie en warme dagen heel hard werken zijn als ijscoman. Het beroep ijscoman moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat een ijscoman op verschillende manieren werkzaam kan zijn. Daarnaast hoeft een ijscoman niet werkzaam te zijn als ondernemer, omdat ijswinkels gebruik kunnen maken van personeel, die in dat geval aangemerkt kunnen worden als ijscoman of ijscovrouw.

Wat doet een ijscoman

Een ijscoman is dus een uitbater van een eigen ijscowinkel waarbinnen de ijscoman verschillende ijsjes verkoopt. Een ijscoman kan gebruikmaken van een fysieke winkel of gebruikmaken van verschillende soorten voertuigen van waaruit ijs verkocht zal worden, zoals een bus, een fiets of brommer. De term ijsco is afgeleid van een bedrijf, de ijscompagnie genaamd, die in de jaren 1920 de zogenaamde ijs-wagens exploiteerde. Omdat iedereen tegenwoordig een vriezer heeft kan men tegenwoordig ook zelf thuis consumptie-ijs opslaan en is de oorspronkelijke behoefte aan de ijscoman weggevallen. Tegenwoordig moet een ijsje gezien worden als luxe product dat vooral erg lekker is op warme dagen. Zoals eerder omschreven kan een ijscoman ook ijs verkopen vanuit speciale ijswinkels. In dat geval is het denkbaar dat een ijscoman ook aangemerkt kan worden als koffiesommelier. Net zo als het specialiseren in lekker ijs kan een ijscoman ook gespecialiseerd zijn in lekkere koffie en in ijstaarten. Binnen de meeste ijswinkels worden meerdere producten verkocht. Dit is over het algemeen een belangrijk verschil met de ijscoverkopers die langs de weg ijs verkopen.

Werken als ijscoman

Een ijscoman is doorgaans alleen op straat te vinden gedurende de warmere periode en zal in de winter niet snel werkzaam zijn. Tijdens de zomerperiode zal een ijscoman het dan ook zeer druk hebben en lange werkdagen maken die vroeg zal beginnen. Een ijscoman mag zeker niet zomaar overal zijn ijs verkopen, maar moet een vergunning aanvragen per gemeente waar hij werkzaam is. Daarnaast is het zo dat een ijscoman een consumptieartikel verkoopt en onder de voedsel- en warenautoriteit valt. De meeste ijscomannen zullen geen jaarinkomen verdienen tijdens de zomerperiode en hebben dan ook meestal nog een andere baan tijdens de winterperiode. Het beroep ijscoman is tegenwoordig aan te merken als populair beroep. Wanneer een ijscoman op traditionele manier ijs maakt, is de benaming ambachtsman van toepassing

Film: beroep ijscoman:

Opleidingen tot ijscoman

Voor het beroep ijscoman bestaan geen opleidingsmogelijkheden. Wie wel op zoek is naar een gerichte opleiding zal al snel uitkomen in de richting van de horeca die natuurlijk wel verschillende soorten opleidingen kent. Als ijscoman kun je je eigen ijs maken, maar dit is niet direct noodzakelijk. De meeste ijsverkopers kopen hun ijs in van de groothandel, waar gekozen kan worden uit een ruim assortiment. Als we spreken van een ijscoman die zelfstandig ijs bereidt, is het wel raadzaam om een gespecialiseerde opleiding ijsbereiding te volgen. Dit betreft vooral ijscomannen, die op een ambachtelijke manier ijs bereiden. Dit soort ambachtelijke vaklieden heeft te maken met strenge hygiëneregels. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Als startende zzp'er, is het belangrijk om voor je eigen bedrijf de zzp boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online software. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste online boekhoudpakket voor de financiële administratie.

Bedrijven waar een ijscoman werkzaam kan zijn

Over het algemeen moet een ijscoman gezien worden als ondernemer. Als een ijscoman ook beschikt over een eigen winkel kan de ijscoman wellicht ook aangemerkt worden als middenstander. De bekende ijscomannen, die met een mobiel voertuig ijs verkopen langs de weg, kunnen niet aangemerkt worden als middenstander. Zoals eerder omschreven is het goed denkbaar dat een ijscoman ook andere werkzaamheden uitvoert, omdat de meeste ijscomannen alleen gedurende de zomermaanden werkzaam zijn als ijscoman. Denk bijvoorbeeld aan een ijscoman die werkzaam is op een zuivelboerderij. In dat geval is het prima denkbaar dat een ijscoman ook kaas maakt en verkoopt.

Competenties ijscoman

De belangrijkste competentie van een ijscoman is je kennis van voedsel, voedselbereiding en het hygiënisch kunnen werken. Daarnaast moet een ijscoman gezien kunnen worden als commercieel medewerker, omdat een ijscoman gezien moet worden als verkoper. Omdat een ijscoman met veel verschillende klanten en mogelijk medewerkers te maken heeft moet de ijscoman beschikken over goede communicatieve vaardigheden. Ook stressbestendigheid is aan te merken als belangrijke competentie, omdat de werkdagen als ijscoman lang en druk kunnen zijn. Algemeen belangrijke woorden voor een ijscoman zijn energie, kennis, verantwoordelijkheidsgevoel, passie, doorzettingsvermogen en managen. Het managen is alleen belangrijk als de ijscoman te maken heeft met personeel.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als ijscoman

Het arbeidsmarktperspectief van een ijscoman is niet echt van toepassing, omdat een ijscoman in de meeste gevallen werkzaam is als ondernemer. Een ondernemer heeft verder niks te maken met een mogelijk arbeidsmarktperspectief. Als ondernemer zal je zelf het arbeidsmarktperspectief moeten bepalen door het starten van een eigen onderneming. De doorgroeimogelijkheden van een ijscoman kunnen gezien worden in het opbouwen van een goede naam doordat je het lekkerste ijs in de omgeving verkoopt. In dat geval kan het doorgroeien gezien worden in het uiteindelijke openen van een echte ijswinkel. Verdere doorgroeimogelijkheden zijn niet zomaar aan te geven, omdat de werkzaamheden daarvoor te specifiek zijn.

Arbeidsvoorwaarden en salaris ijscoman

Voor het beroep ijscoman zijn er geen arbeidsvoorwaarden beschikbaar omdat je werkzaam zal zijn als zelfstandig ondernemer en je deze zelf zal bepalen. De werkdagen als ijscoman zijn over het algemeen lang en zwaar. Wat een ijscoman precies zal verdienen is natuurlijk lastig aan te geven, maar over het algemeen verdient een ijscoman gedurende de zomermaanden een zeer riant salaris mits het geen slechte zomer is. Het inkomen van een ijscoman zal doorgaans sterk afhankelijk zijn van de weersinvloeden.

Eigen bedrijf starten als ijscoman

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als ijscoman, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken ijscoman

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als ijscoman bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een ijscoman.

Mijnzzp.nl