Bedrijfswageninrichter

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep bedrijfswageninrichter
Inrichten van nieuwe bedrijfswagens
Bedrijfswagen laten inrichten
Wat doet een bedrijfswageninrichter:
Veiligheid bedrijfswageninrichting:
Opleidingen tot bedrijfswageninrichter
Bedrijven waar een bedrijfswageninrichter werkzaam kan zijn
Competenties bedrijfswageninrichter
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als bedrijfswageninrichter
Arbeidsvoorwaarden en salaris bedrijfswageninrichter
Eigen bedrijf starten als Bedrijfswageninrichter
Boekhoudprogramma vergelijken Bedrijfswageninrichter

Beroep bedrijfswageninrichter

Een bedrijfswageninrichter is een ondernemer en/of monteur, die zich gespecialiseerd heeft in het inrichten van bedrijfswagens. Bij het inrichten van bedrijfswagens hebben we het meestal over maatwerk, dat eventueel gecombineerd kan worden met technische aanpassingen. Bedrijfswageninrichters hebben meestal te maken met nieuwe bedrijfswagens, die kaal door de dealer afgeleverd worden. Het is aan de bedrijfswageninrichter om bedrijfswagens zo in te richten dat werknemers zo goed mogelijk gebruik kunnen maken van de bedrijfswagen. Bij het inrichten van bedrijfswagens spelen veilheid, ergonomie en gebruiksvriendelijkheid een belangrijke rol. Daarnaast kan er wetgeving van toepassing zijn, als er gevaarlijke goederen vervoerd worden. Denk bijvoorbeeld aan ventilatie mogelijkheden, zodat gassen zich niet kunnen ophopen in de laadruimte. Het inrichten van bedrijfswagens kan gedaan worden door het plaatsen van een vloer, het aftimmeren van de wanden en door het plaatsen van kasten voor gereedschap en materialen. In de meeste gevallen zal een bedrijfswageninrichter te maken hebben met klanten, die specifieke wensen hebben. Denk bijvoorbeeld aan loodgieters, die veel gebruikmaken van een bankschroef of aan mobiele automonteurs, die een werkplek moeten hebben voor de computer. Het inrichten van bedrijfswagens komt in de praktijk veel voor en zal meestal meer inhouden dan alleen het plaatsen van kasten. Om bedrijfswagens zo goed mogelijk te kunnen inrichten is het in de meeste gevallen nodig om eerst een 3D-tekening te maken. Aan de hand van de technische tekening kan een computergestuurde freesmachine alle onderdelen op de juiste maat uitsnijden. Het is vervolgens de verantwoordelijkheid van de monteurs om alle losse onderdelen op te bouwen. In de meeste gevallen werken bedrijfswageninrichters met verschillende materialen, zoals hout, metaal en kunststof.

Inrichten van nieuwe bedrijfswagens

Een bedrijfswageninrichter is dus een ondernemer en/of monteur, die zich gespecialiseerd heeft in het inrichten van nieuwe bedrijfswagens. Een bedrijfswageninrichter kan in de meeste gevallen niet aangemerkt worden als carrosseriebouwer, omdat carrosseriebouwers verantwoordelijk zijn voor het opbouwen en aanpassen van voertuigen. Een bedrijfswageninrichter is alleen verantwoordelijk voor het inrichten van bedrijfswagens. Als bedrijfswageninrichter heb je in de meeste gevallen te maken met fleet managers, aannemers, installateurs, loodgieters, timmerlieden, schilders, elektriciens of klussers, die een nieuwe bedrijfswagen gekocht hebben. Dit soort vaklieden is in de meeste gevallen sterk afhankelijk van een goed ingerichte bedrijfswagen. Zoals eerder omschreven zal een bedrijfswageninrichter vooral letten op de veiligheid, de ergonomie en de gebruiksvriendelijkheid. Er is niks vervelender dan een bedrijfswagen, waarbinnen het gereedschap of werkmaterialen niet op een makkelijke manier toegankelijk zijn.

Bedrijfswagen laten inrichten

Het inrichten van bedrijfswagens zal in de meeste gevallen betrekking hebben op maatwerk. Dit houdt in dat een bedrijfswageninrichter rekening zal houden met de persoonlijke wensen van de opdrachtgever om de beste kwaliteit te kunnen bieden. Daarnaast heeft een bedrijfswageninrichter te maken met relatief makkelijke opdrachten. In dat geval zal er meestal sprake zijn van standaardkasten, die alleen geïnstalleerd hoeven te worden. Het zijn vooral de bedrijfswagens die voorzien moeten worden van technische installaties, die een uitdaging vormen. Denk bijvoorbeeld aan bedrijfswagens, die voorzien worden van een aggregaat, compressor of hogedrukspuit. In dat geval zal een bedrijfswageninrichter in de meeste gevallen ook aanpassingen moeten doorvoeren aan de voertuigelektronica.

Wat doet een bedrijfswageninrichter:

  • Het maken van technische tekeningen.
  • Het bekleden van voeren en wanden.
  • Het opbouwen en installeren van gereedschapskasten.
  • Het installeren van technische installaties.
  • Het aanpassen van de voertuigelektronica.
  • Het waarborgen van de veiligheid en ergonomie.
  • Het adviseren van klanten.

Veiligheid bedrijfswageninrichting:

Opleidingen tot bedrijfswageninrichter

Er bestaan geen opleidingsmogelijkheden tot bedrijfswageninrichter. Het is verder niet mogelijk om een specifieke opleiding te benoemen, omdat verschillende vaklieden werkzaam kunnen zijn als bedrijfswageninrichter. Een bedrijfswageninrichter kan bijvoorbeeld een metaalbewerker of een interieurbouwer zijn. Welke opleiding het beste zal passen is dan ook geheel afhankelijk van de werkzaamheden. Daarnaast is het denkbaar dat nieuwe medewerkers intern een opleiding krijgen aangeboden door de werkgever. In dat geval zal je werkzaam zijn onder toezicht van een ervaren collega, die in dat geval aangemerkt kan worden als je leermeester. Een bedrijfswageninrichter kan ook werkzaam zijn als ondernemer. Als zelfstandig ondernemer is het verstandig om gebruik te maken van online boekhouden. Hiervoor zijn meerdere goede boekhoudpakketten beschikbaar. Een goede vergelijking maken is wel belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een bedrijfswageninrichter werkzaam kan zijn

Een bedrijfswageninrichter zal in de meeste gevallen werkzaam zijn voor een bedrijf dat zich richt op het inrichten van bedrijfswagens. Daarnaast is het denkbaar dat een bedrijfswageninrichter werkzaam is als ondernemer. In de praktijk komt het beroep bedrijfswageninrichter op verschillende manieren voor. Denk bijvoorbeeld ook aan monteurs, die verantwoordelijk zijn voor het inrichten van koelwagens of tankcontainers. Vanzelfsprekend gaan dit soort werkzaamheden wel verder dan alleen het monteren van gereedschapskasten.

Competenties bedrijfswageninrichter

De belangrijkste competentie van een bedrijfswageninrichter is dat je beschikt over technisch inzicht. Daarnaast kan het adviseren van klanten aangemerkt worden als belangrijke competentie. In dat opzicht zal je dus moeten beschikken over goede communicatieve vaardigheden. Als je werkzaam bent als ondernemer kan het netwerken aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn kwaliteit, ergonomie, kennis, ontwerpen, wet- en regelgeving, plannen, organiseren en presteren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als bedrijfswageninrichter

Het arbeidsmarktperspectief van een bedrijfswageninrichter is redelijk te noemen. Er zijn relatief gezien niet veel bedrijven, die zich gespecialiseerd hebben in het inrichten van bedrijfswagens. Daarnaast is het arbeidsmarktperspectief sterk afhankelijk van de werkzaamheden. Een ervaren monteur zal sneller aan het werk komen dan iemand die alleen verantwoordelijk is voor het installeren van gereedschapskasten. De doorgroeimogelijkheden van een bedrijfswageninrichter kunnen gezien worden in het verkrijgen van een leidinggevende functie, zoals in de functie chef-werkplaats. Dit is wel afhankelijk van het opleidingsniveau en je eigen competenties.

Arbeidsvoorwaarden en salaris bedrijfswageninrichter

Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden, omdat een bedrijfswageninrichter voor verschillende bedrijven werkzaam kan zijn. Daarnaast kan een bedrijfswageninrichter werkzaam zijn als ondernemer. Een ondernemer zal zijn eigen arbeidsvoorwaarden moeten bepalen. Een bedrijfswageninrichter zal in de meeste gevallen een salaris verdienen tussen de 1800 en 2600 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden.

Eigen bedrijf starten als Bedrijfswageninrichter

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Bedrijfswageninrichter, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Bedrijfswageninrichter

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Bedrijfswageninrichter bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Bedrijfswageninrichter.

Mijnzzp.nl