Bedrijfswageninrichter

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een bedrijfswageninrichter is gespecialiseerd in het inrichten van bedrijfswagens. Daarnaast kan een bedrijfswageninrichter gespecialiseerd zijn in het aanpassen van bedrijfswagens, zodat bedrijfswagens op een bepaalde manier ingericht kunnen worden. Bedrijfswagens komen over het algemeen kaal aan bij de dealer, en worden pas ingericht als ze verkocht zijn aan een bedrijf. Afhankelijk van het soort bedrijf moet een bedrijfswagen meestal nog worden ingericht. Dealers hebben over het algemeen goede contacten met bedrijfswageninrichtingsbedrijven, die de bedrijfswagen volledig naar de wensen van de klant kunnen inrichten. Het inrichten van bedrijfswagens is in veel gevallen specialistenwerk, omdat er veel mogelijkheden bestaan voor het inrichten van bedrijfswagens. Daarnaast kan er landelijke regelgeving van toepassing zijn, als er bijvoorbeeld gevaarlijke goederen vervoerd worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ventilatie mogelijkheden, zodat gassen zich niet kunnen ophopen in de laadruimte. Het beroep bedrijfswageninrichter moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat een bedrijfswageninrichter verschillende soorten werkzaamheden kan uitvoeren, van simpele tot zeer complexe inrichtingen. Als het om complexe inrichtingen gaat kan een bedrijfswageninrichter ook aangemerkt worden als carrosseriebouwer, omdat het bij complexe aanpassingen ook nodig kan zijn om het voertuig zelf aan te passen.

Het inrichten kan van een bedrijfswagen kan gedaan worden door het timmeren van een vloer en wandafwerking en het plaatsen van kasten voor het gereedschap en materialen. Dit zijn vaak simpele klussen omdat de meeste kasten en vloeren op voorraad leverbaar zijn. Dit soort bedrijfswageninrichtingen komen meestal voor bij bouwbedrijven of klusbedrijven. Wanneer de wensen een stuk verder gaan, kan het zijn dat een bedrijfswagen bijna volledig gestript moet worden om vervolgens aangepast weer op te bouwen. Denk maar eens aan de ANWB die heel veel spullen vervoeren in hun bedrijfsauto's, en zelfs allerlei vloeistoffen hebben ingebouwd om gestrande automobilisten te kunnen helpen langs de weg. Maar ook transportbedrijven laten vaak hun bedrijfsauto's volledig ombouwen om zo hun goederen te kunnen vervoeren. In veel gevallen zal het dan om zogenaamde koelwagens gaan, die diepvriesspullen of andere goederen vervoeren die koud moeten blijven zoals bloemen. Het aanpassen van dit soort bedrijfsauto's is doorgaans niet goedkoop omdat het veel werk is.

Dienstauto's

De overheid laat jaarlijks veel dienstauto's aanpassen naar hun wensen. Denk maar eens aan politieauto's die aangepast moeten worden om dienst te kunnen doen. Bij politieauto's is het vaak nodig om diverse nieuwe elektrosystemen aan te leggen, zodat alle toeters en bellen werken en de dienstauto kan communiceren met het hoofdbureau. Ook worden de politieauto's door een beletteraar voorzien van de bekende politiestrepen. Ook kan het nodig zijn om de dienstauto's motorisch aan te passen zodat de dienstauto meer pk's heeft voor een achtervolging.

Aanpassingen

De aanpassingen aan een bedrijfsauto kunnen zelfs zo fors zijn dat de auto's opnieuw gekeurd moeten worden, omdat er belangrijke kenmerken aan de bedrijfsauto veranderd zijn. Dit kan al het geval zijn wanneer een bedrijfsauto te zwaar is geworden en daardoor andere vering gekregen heeft of omdat er motorisch te veel veranderd is. Het komt zelfs voor dat een bedrijfswagen hoger of langer gemaakt moet worden om aan de eisen van de klant te voldoen. Bij zulke forse aanpassingen moet de bedrijfsauto door de RDW goedgekeurd worden om nog de weg op te mogen.

Veiligheid bedrijfswageninrichting:

Opleidingen tot bedrijfswageninrichter

Er zijn geen specifieke opleidingsmogelijkheden voor het beroep bedrijfswageninrichter. Wel zijn er natuurlijk andere opleidingen mogelijk om als bedrijfswageninrichter aan het werk te kunnen, zoals interieurbouwer, metaalbewerker of elektronicaspecialist. Het werken als bedrijfswageninrichter is eigenlijk nooit gespecialiseerd op één vakgebied. Het is een combinatie van vakgebieden, omdat er verschillende technieken aan te pas komen om een bedrijfswagen in te kunnen richten. Ook een opleiding in de richting van carrosseriebouwer kan helpen bij het inrichten van een bedrijfswagen. Welke opleiding het beste zal passen voor een bedrijfswageninrichter is geheel afhankelijk van de specifieke werkzaamheden van de bedrijfswageninrichter. Het kunnen monteren van technische installaties in bedrijfswagens vraagt om een andere opleiding dan als je alleen verantwoordelijk bent voor het monteren van stellingkasten in bedrijfswagens. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een bedrijfswageninrichter werkzaam kan zijn

Als bedrijfswageninrichter kan je werkzaam zijn voor verschillende bedrijven. Denk hierbij aan carrosseriebouwbedrijven of aan gespecialiseerde bedrijven, die niets anders doen dan het inrichten van bedrijfswagens. Daarnaast kan een bedrijfswageninrichter werkzaam zijn voor gespecialiseerde bedrijven, die tankcontainers bouwen voor de transportsector. Het beroep bedrijfswageninrichter komt in de praktijk op verschillende manieren voor, omdat het het inrichten van bedrijfswagens betrekking kan hebben op verschillende soorten bedrijfswagens. Daarnaast bestaat er een belangrijk verschil tussen het inrichten van bedrijfsbusjes en het inrichten en/of aanpassen van grotere voertuigen, zoals vrachtwagens. Het ook denkbaar dat een bedrijfswageninrichter werkzaam is als ondernemer.

Competenties bedrijfswageninrichter

De competenties van een bedrijfswageninrichter kunnen verschillen per bedrijfswageninrichter, maar in het algemeen kunnen we stellen dat een bedrijfswageninrichter aangemerkt kan worden als allround monteur en technicus, omdat het inrichten en/of aanpassen van bedrijfswagens om de nodige technische kennis vraagt. Afhankelijk van de soort werkzaam kan het ook belangrijk zijn dat een bedrijfswageninrichter aangemerkt kan worden als allround installateur. Als een bedrijfswageninrichter werkzaam is als ondernemer moet hij of zij ook over een commerciële instelling beschikken. Ook het netwerken kan in dat geval aangemerkt worden als belangrijk. Algemeen belangrijke woorden zijn vakmanschap, kennis, wet- en regelgeving, presteren, plannen, organiseren en verantwoordelijkheidsgevoel.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als bedrijfswageninrichter

Het arbeidsmarktperspectief als bedrijfswageninrichter is over het algemeen sterk afhankelijk van de soort werkzaamheden. Het simpel installeren van stellingkasten kan bijvoorbeeld niet zomaar vergeleken worden met het inbouwen van technische installaties in bedrijfswagens. Over het algemeen is het zo dat een bedrijfswageninrichter beschikt over een goede opleiding, waardoor het arbeidsmarktperspectief goed te noemen is. Binnen de meeste technische beroepen is het verkrijgen van een baan geen probleem, omdat de vraag naar goede vakmensen over het algemeen groot is. De doorgroeimogelijkheden van een bedrijfswageninrichter kunnen gezien worden in het verkrijgen van een leidinggevende functie, zoals de functie chef-werkplaats. Dit is wel afhankelijk van het opleidingsniveau en je eigen competenties.

Arbeidsvoorwaarden en salaris bedrijfswageninrichter

De precieze arbeidsvoorwaarden zijn lastig aan te geven voor dit beroep, omdat dit per werkgever zal verschillen. Een bedrijfswageninrichter heeft doorgaans een salaris tussen de 1800 en 2500 euro bruto per maand, afhankelijk van zijn leeftijd, opleiding en verantwoordelijkheden. Als zelfstandig ondernemer zal er doorgaans meer te verdienen zijn, maar zijn de inkomsten sterk afhankelijk van het aantal binnen te halen opdrachten, wat lastig kan zijn als bedrijfswageninrichter.

Mijnzzp.nl