Pit crew medewerker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep pit crew medewerker
Een bijzondere carrière als pit crew medewerker
Werkzaamheden pit crew
Wat doet een pit crew medewerker:
Film Formule 1 Pitstop:
Film: Zo werkt een pitstop:
Opleidingen tot pit crew medewerker
Bedrijven waar een pit crew medewerker werkzaam kan zijn
Competenties pit crew medewerker
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als pit crew medewerker
Arbeidsvoorwaarden en salaris pit crew medewerker
Eigen bedrijf starten als Pit crew medewerker
Boekhoudprogramma vergelijken Pit crew medewerker

Beroep pit crew medewerker

Een pit crew medewerker is een monteur of technicus, die werkzaam is binnen een raceteam. Als pit crew medewerker ben je verantwoordelijk voor het onderhouden van raceauto's of racemotoren. De gezamenlijke pit crew medewerkers noemt men het pit crew-team. Pit crew medewerkers zijn ervaren monteurs, die verantwoordelijk kunnen zijn voor verschillende werkzaamheden, zoals het vervangen van banden, het liften van de auto of motor, het vervangen van kapotte onderdelen en het tanken van voertuigen als dit nodig en/of toegestaan is. De werkzaamheden van een pit crew zijn binnen de racerij belangrijk, omdat de pit crew medewerker zal bepalen of een coureur uiteindelijk zal winnen of verliezen. Vooral binnen de autosport spelen pit crew medewerkers een belangrijke rol, omdat voertuigen binnen de autosport, zoals in de Formule 1, onderhoud nodig hebben. Binnen de motorsport komen ook pit crew medewerkers voor, echter hoeven ze minder te doen dan binnen de autosport het geval is. Het is niet zo dat pit crew medewerkers steeds verantwoordelijk zijn voor dezelfde werkzaamheden, omdat er niet alleen gekeken wordt naar de werkervaring. Pit crew medewerkers worden juist ingezet voor werkzaamheden die het beste passen bij hun fysieke capaciteiten. Denk bijvoorbeeld aan een pit crew medewerker die heel wendbaar is met betrekking tot het vervangen van banden. Omdat wendbaarheid een belangrijke factor is tijdens een pitstop zullen de snelste pit crew medewerkers ingezet worden om de banden te vervangen. Pit crew medewerkers zijn in alle gevallen ervaren monteurs of technici, die zich opgewerkt hebben binnen de racerij. De lollipop man (met het bord) is de enige pit crew medewerker met een vaste functie. De lollipop man is ook de hoofdmonteur, die toeziet op de werkzaamheden van alle andere pit crew medewerkers. Vanzelfsprekend hoeft een pit crew medewerker niet actief te zijn binnen Formule 1, waardoor de inhoudelijke werkzaamheden kunnen verschillen per raceteam.

Een bijzondere carrière als pit crew medewerker

Pit crew medewerkers zijn dus ervaren monteurs of technici die werkzaam zijn binnen de autosport of motorsport. Een professionele pit crew kan wel uit vijftien tot twintig verschillende monteurs en technici bestaan, die allemaal verantwoordelijk zijn voor specifieke werkzaamheden, zoals het vervangen van banden, het uitvoeren van reparaties en het veranderen van instellingen aan het voertuig. Omdat snelheid een belangrijke rol speelt tijdens pitstops worden pit crew medewerkers intensief getraind op snelheid, fysieke conditie en in hun vaardigheden. Vooral tijdens ongeplande pitsstops van de coureur moeten pit crew medewerkers snel werken, omdat er dan geen tijd is voor alle voorbereidingen. Het worden van pit crew medewerker is alleen mogelijk door het opdoen van veel ervaring. Deze ervaring heeft bijvoorbeeld betrekking op het beroep eerste automonteur of eerste motormonteur. Door het opdoen van de juiste ervaring is het mogelijk om pit crew medewerker te worden, zoals voor de Formule 1. Het leren kennen van de juiste mensen binnen de racerij is daarbij wel belangrijk. Het beroep pit crew medewerker is een populair beroep, dat alleen voorbehouden is aan echte liefhebbers. De onderlinge competitie tussen de verschillende pit crew teams is groot te noemen. Pit crew teams houden bijvoorbeeld scherp in de gaten welk team het snelste de banden wist te verwisselen.

Werkzaamheden pit crew

Pit crew medewerkers zijn niet alleen verantwoordelijk voor werkzaamheden tijdens de race. Pit crew medewerkers moeten gezien worden als allround medewerkers, die ook ingezet worden voor andere werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan het opbouwen en afbouwen van de garagebox. Ook het plaatsen van sponsoruitingen aan de garagebox kan tot de werkzaamheden van een pit crew medewerker behoren. Andere werkzaamheden kunnen zijn het verzorgen van de lunch voor alle medewerkers. Binnen een professioneel raceteam zijn meestal verschillende specialisten werkzaam, die allemaal verantwoordelijk zijn voor specifieke werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan een autotechnisch ingenieur, die verantwoordelijk is voor de motorinstellingen en aan een test ingenieur, die verantwoordelijk is voor het testen van alle systemen. Pit crew medewerkers mogen alleen voor de garagebox werkzaamheden uitvoeren als de coureur binnenkomt. In alle andere gevallen moeten pit crew medewerkers zich in de garagebox terugtrekken, zodat ze niemand kunnen hinderen.

Wat doet een pit crew medewerker:

  • Het vervangen van banden.
  • Het uitvoeren van onderhoud.
  • Het verzorgen van de coureur.
  • Het afstellen van de motor en ophanging.
  • Het meten van motorprestaties (computer).
  • Het opbouwen en afbreken van de werkplaats.
  • Het vervangen van kapotte carrosserie onderdelen.
  • Het uitvoeren van algemene facilitaire zaken (lunch, schoonmaken).

Film Formule 1 Pitstop:

Film: Zo werkt een pitstop:

Opleidingen tot pit crew medewerker

Er bestaan geen erkende opleidingen tot pit crew medewerker. Pit crew medewerkers zijn ervaren monteurs of technici, die meestal over motorsport-ervaring beschikken. Door het opdoen van de juiste kennis binnen de motorsport bestaat de mogelijkheid dat je vroeg of laat in aanmerking komt voor de functie pit crew medewerker. Fysieke conditie en snelheid zijn als pit crew medewerker net zo belangrijk als kennis. De snelste pit crew medewerkers zijn verantwoordelijk voor het vervangen van de banden. Het is denkbaar dat een pit crew medewerker werkzaam is als zelfstandig ondernemer. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de boekhouding op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste pakket voor de zzp administratie.

Bedrijven waar een pit crew medewerker werkzaam kan zijn

Een pit crew medewerker is meestal in dienst van een raceteam. Afhankelijk van het raceteam kan de functie pit crew medewerker een fulltimefunctie of parttime functie zijn gedurende het raceseizoen. Het is niet zo dat een pit crew medewerker alleen werkzaam is binnen de Formule 1.

Competenties pit crew medewerker

De belangrijkste competentie van een pit crew medewerker is dat je een teamspeler bent. Een pit crew kan alleen goed functioneren als alle pit crew medewerkers goed op elkaar zijn ingespeeld. Het samenwerken heeft ook betrekking op goede communicatieve vaardigheden. Daarnaast is het zo dat pit crew medewerkers over een goede conditie moet beschikken, omdat snelheid een grote rol speelt. Een andere competentie die niet mag ontbreken is de juiste motivatie. Algemeen belangrijke woorden zijn samenwerken, passie, kennis, doorzettingsvermogen, inzicht, presteren, trainen, plannen, organiseren en zelfstandigheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als pit crew medewerker

Het arbeidsmarktperspectief van een pit crew medewerker is niet van toepassing, omdat het beroep pit crew medewerker niet gezien kan worden als gewoon beroep. De meeste pit crew medewerkers zullen gevraagd worden voor de functie. De doorgroeimogelijkheden van een pit crew medewerker moeten gezien worden in het worden van de hoofdmonteur. Verdere doorgroeimogelijkheden zijn er niet echt.

Arbeidsvoorwaarden en salaris pit crew medewerker

Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden, omdat het beroep pit crew medewerker daarvoor te specifiek is. Pit crew medewerkers die werkzaam zijn voor een professioneel raceteam maken lange dagen en zijn veel van huis. Het zijn alleen de vaste pit crew medewerkers binnen de belangrijkste autosportwedstrijden en motorsportwedstrijden, die een vaste functie hebben. Een pit crew medewerker zal meestal een salaris verdienen tussen de 3000 en 5000 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Binnen andere vormen van de racesport zal er eerder sprake zijn van een vaste vergoeding.

Eigen bedrijf starten als Pit crew medewerker

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Pit crew medewerker, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Pit crew medewerker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Pit crew medewerker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Pit crew medewerker.

Mijnzzp.nl