Cateringmedewerker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een cateringmedewerker is een allround medewerker, die verantwoordelijk is voor uiteenlopende soorten werkzaamheden die met catering te maken hebben. Als cateringmedewerker kan je werkzaam zijn voor een cateringbedrijf of voor een groot bedrijf dat beschikt over een eigen cateringafdeling. In dit laatste geval spreekt men ook wel van bedrijfscatering. Als cateringmedewerker werk je vaak in een team met andere medewerkers onder toezicht van een leidinggevende, zoals een cateringbeheerder. De werkzaamheden als cateringmedewerker kunnen bij verschillende soorten bedrijven uitgevoerd worden, zoals bij een cateringbedrijf, een hotel, een zorginstelling of bijvoorbeeld binnen een overheidsinstelling. Het beroep cateringmedewerker vraagt om nogal wat flexibiliteit en doorzettingsvermogen, omdat je als cateringmedewerker op verschillende locaties ingezet kan worden. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een cateringmedewerker het beste omschrijven als het bereiden, verzorgen en serveren van eten en drinken. Als cateringmedewerker werk je over het algemeen op verschillende locaties, afhankelijk van het cateringsbedrijf waar je precies werkzaam bent. De werkzaamheden van een cateringmedewerker moeten gezien worden als allround werkzaamheden, waarbinnen je ingezet kan worden waar dat nodig mocht zijn. Denk hierbij aan voorbereidingswerkzaamheden, zoals het klaarzetten van tafels en stoelen, en aan het uitstallen van het eten en servies. Als de gasten arriveren is het ook de verantwoordelijkheid van de cateringmedewerker om de gasten te bedienen. Andere werkzaamheden van een cateringmedewerker zijn het tijdig aanvullen van eten en drinken, evenals het ophalen en afruimen van smerige servies.

Het beroep cateringmedewerker moet dus vrij algemeen gezien worden, omdat een cateringmedewerker op verschillende manieren werkzaam kan zijn. Het is niet zo dat alle cateringmedewerkers automatisch op verschillende locaties werkzaam zijn, omdat bedrijven en instelling gebruik kunnen maken van cateringsbedrijven. Over het algemeen is het wel zo dat cateringmedewerkers vaak werkzaam zijn op verschillende locaties, omdat catering in de praktijk op veel manieren voorkomt. De inhoudelijke werkzaamheden van een cateringmedewerker moeten over het algemeen heel ruim gezien worden, omdat een cateringmedewerker van het beging tot het einde betrokken is bij de catering. Dit kan bijvoorbeeld ook inhouden dat een cateringmedewerker verantwoordelijk is voor het afwassen van al het kookgerei en serviesgoed na afloop van de catering. Ook het netjes opslaan van al het kookgerei en serviesgoed behoort over het algemeen tot de werkzaamheden van een cateringmedewerker. Het is niet zo dat een cateringmedewerker in alle gevallen verantwoordelijk is voor het bereiden van eten, omdat dit ook tot de verantwoordelijkheid kan behoren van een kok en ander keukenpersoneel.

Werken in de catering

Zoals eerder omschreven kan je als cateringmedewerker voor verschillende soorten bedrijven werkzaam zijn, zoal eens cateringbedrijf of een bedrijfskantine. De werkzaamheden zullen elkaar over het algemeen niet veel ontlopen, met het belangrijke verschil dat je als echte cateraar op verschillende locaties werkzaam kunt zijn met afwisselden werktijden. Denk bijvoorbeeld aan cateringwerkzaamheden tijdens een bruiloft of tijdens een congres. Vooral tijdens dit soort evenementen en bijeenkomsten is het als cateringmedewerker erg belangrijk dat alle voorbereidingswerkzaamheden op de juiste manier uitgevoerd worden, omdat het niet mag voorkomen dat bepaalde goederen, eten of drank vergeten worden. Ook is het belangrijk dat een cateringmedewerker beschikt over een flexibele instelling, zodat mogelijke problemen snel opgelost worden.

Andere werkzaamheden als cateringmedewerker

Het is niet ondenkbaar dat je als cateringmedewerker ook verantwoordelijk bent voor het klaarmaken van belegde broodjes die op locatie geserveerd worden. Deze werkzaamheden worden over het algemeen handmatig uitgevoerd en betreffen diverse verschillende soorten extra luxe belegde broodjes. Deze broodjes worden dagvers gemaakt door cateringmedewerkers zodat ze als lunch of als maaltijd kunnen dienen voor mensen. In veel gevallen zal het om grotere aantallen gaan, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. De meeste cateringbedrijven bieden een groot assortiment aan van belegde broodjes die ideaal zijn voor een lunch of vergadering. Deze belegde broodjes worden in de meeste gevallen op een ambachtelijke manier bereid met verse producten.

Beroep cateringmedewerker:

Opleidingen tot cateringmedewerker

Wie in de catering wil gaan werken kan het beste de Mbo-opleiding eerste medewerker fastservice volgen. Over het algemeen moet deze Mbo-opleiding gezien worden als een praktijkopleiding, waarbinnen je vier dagen in de week zal werken en een dag theorieles zal volgen op school. Tijdens de praktijkopleiding zal je over het algemeen samenwerken met een ervaren collega, die gezien moet worden als leermeester. Enkele belangrijke aandachtspunten binnen de opleiding zijn het zelfstandig kunnen bereiden van eten, het op de juiste manier serveren van eten en voedselveiligheid. Het is als cateringmedewerker niet in alle gevallen nodig om een gerichte Mbo-opleiding te volgen, omdat het mogelijk is dat een cateringmedewerker de verschillende cateringwerkzaamheden in de praktijk aangeleerd heeft. Daarnaast zijn lang niet alle cateringmedewerkers fulltime werkzaam als cateringmedewerker. Wie zelfstandig eten wil bereiden als cateringmedewerker moet over het algemeen wel beschikken over een passende opleiding. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Zie ook de website temper voor werk in de horeca, bediening, detailhandel en schoonmaak. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een cateringmedewerker werkzaam kan zijn

Als cateringmedewerker zal je over het algemeen werkzaam zijn voor professionele cateringsbedrijven of werkzaam zijn voor gespecialiseerde horecabedrijven, die zich richten op catering. Daarnaast kan je als cateringmedewerker werkzaam zijn voor restaurants, hotels, bedrijfskantines, lunchrooms, wegrestaurants of voor een slager, die catering kan verzorgen afhankelijk van de soort slager. Eigenlijk kan je als cateringmedewerker voor veel verschillende soorten bedrijven en instellingen werkzaam zijn, omdat catering in de praktijk op veel manieren voorkomt. Ook ziekenhuizen en andere soorten instellingen maken over het algemeen veel gebruik van catering. Het is als cateringmedewerker ook denkbaar dat je parttime werkzaam bent als oproepkracht.

Competenties cateringmedewerker

De belangrijkste competentie van een cateringmedewerker is flexibiliteit, omdat een cateringmedewerker in de meeste gevallen op veel verschillende locaties werkzaam is. Ook doorzettingsvermogen kan aangemerkt worden als belangrijke competentie, omdat het werken als cateringmedewerker in sommige gevallen aangemerkt kan worden als zwaar. Omdat een cateringmedewerker over het algemeen veel te maken heeft met verschillende opdrachtgevers en collega's kan communicatie in het algemeen aangemerkt worden als belangrijke competentie. Een andere belangrijke competentie is voedselveiligheid en hygiëne in het algemeen, omdat een cateringmedewerker te maken heeft met eten en dus regels. Algemeen belangrijke woorden als cateringmedewerker zijn energie, motivatie, inzicht, gastheerschap, samenwerken, verantwoordelijkheidsgevoel, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als cateringmedewerker

Het arbeidsmarktperspectief van een cateringmedewerker is over het algemeen redelijk goed te noemen als je beschikt over de juiste opleidingen en kennis. Wel is het zo dat lang niet alle cateringmedewerkers werkzaam zijn als fulltime cateringmedewerker. Het is wel zo dat er redelijk veel verschillende soorten cateringbedrijven zijn, waardoor het verkrijgen van werk als cateringmedewerker vroeg of laat moet lukken. De doorgroeimogelijkheden als cateringmedewerker moeten gezien worden in het verkrijgen van meer verantwoordelijkheden zoal de functie cateringbeheerder. Een cateringbeheerder is verantwoordelijk voor het aansturen van verschillende cateringmedewerkers.

Arbeidsvoorwaarden en salaris cateringmedewerker

Als cateringmedewerker is het sterk afhankelijk waar je werkt wat je precieze werkuren zijn. Er zijn diverse soorten bedrijven actief binnen de catering, zoals bedrijven die alles in hun eigen keuken bereiden en de catering dan op de locatie bezorgen, of je hebt catering in bedrijfsgebouwen met een eigen keuken. Een cateringmedewerker verdient afhankelijk van de opleiding, verantwoordelijkheid en leeftijd tussen de 1700 en 2300 euro bruto per maand.

Mijnzzp.nl