Cateringmedewerker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een cateringmedewerker kan verantwoordelijk zijn voor verschillende werkzaamheden, wat meestal afhankelijk is van de soort werkgever. Als cateringmedewerker kan je werkzaam zijn voor een cateringbedrijf of voor een groot bedrijf met een eigen cateringafdeling. In dit laatste geval spreekt men ook wel van bedrijfscatering. Als cateringmedewerker werk je vaak in een team met andere medewerkers onder toezicht van een leidinggevende, zoals een cateringbeheerder. De werkzaamheden kunnen bij verschillende soorten bedrijven uitgevoerd worden, zoals bij een cateringbedrijf, een hotel, een zorginstelling of voor een overheidsinstelling. Het beroep vraagt nogal wat flexibiliteit en doorzettingsvermogen, omdat je als cateringmedewerker op verschillende locaties ingezet kan worden. Het allerbelangrijkste als cateringmedewerker is het klaar staan voor de gasten, zodat ze hun drankjes en eten krijgen.

Als cateringmedewerker werk je over het algemeen op verschillende locaties, afhankelijk van het bedrijf waar je precies werkzaam bent. De werkzaamheden als cateringmedewerker moeten gezien worden als allround werkzaamheden waarbinnen je ingezet kan worden waar dat nodig mocht zijn. Denk hierbij aan voorbereidingswerkzaamheden, zoals het klaarzetten van tafels en stoelen, en aan het uitstallen van het eten en servies. Als de gasten arriveren is het de taak van de cateringmedewerker om de gasten te bedienen. Zo is het op tijd aanvullen van eten en drank erg belangrijk, evenals het ophalen en afruimen van het smerige servies.

Wanneer de gasten allemaal vertrokken zijn gaat het opruimen van start. Vaak moet alles zo snel mogelijk weer weg, zodat de zaal weer gebruikt kan worden voor de volgende gelegenheid. De vuile vaat wordt over het algemeen meegenomen en op de thuislocatie gewassen en gesorteerd voor een volgende keer. Wie als cateringmedewerker wil gaan werken moet van doorpakken houden en geen moeite hebben met onregelmatige werktijden. Ook kan het voorkomen dat men een aantal dagen op een beurs moet staan en dus zal moeten blijven overnachten.

Werken in de catering

Zoals eerder omschreven kan je als cateringmedewerker voor verschillende soorten bedrijven werkzaam zijn, zoal eens cateringbedrijf of een bedrijfskantine. De werkzaamheden zullen elkaar over het algemeen niet veel ontlopen, met het belangrijke verschil dat je als echte cateraar op verschillende locaties werkzaam kunt zijn met afwisselden werktijden. Denk bijvoorbeeld aan cateringwerkzaamheden tijdens een bruiloft of tijdens een congres.

Andere werkzaamheden als cateringmedewerker

Het is niet ondenkbaar dat je als cateringmedewerker ook verantwoordelijk bent voor het klaarmaken van belegde broodjes die op locatie geserveerd worden. Deze werkzaamheden worden over het algemeen handmatig uitgevoerd en betreffen diverse verschillende soorten extra luxe belegde broodjes. Deze broodjes worden dagvers gemaakt door cateringmedewerkers zodat ze als lunch of als maaltijd kunnen dienen voor mensen. In veel gevallen zal het om grotere aantallen gaan, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. De meeste cateringbedrijven bieden een groot assortiment aan van belegde broodjes die ideaal zijn voor een lunch of vergadering. Deze belegde broodjes worden in de meeste gevallen op een ambachtelijke manier bereid met verse producten.

Beroep cateringmedewerker:

Opleidingen tot cateringmedewerker

Wie in de catering wil gaan werken kan het beste de Mbo-opleiding eerste medewerker fastservice volgen. De opleiding bestaat doorgaans uit vier dagen werken en een dag theorie op school. Tijdens de opdeling word je bekend gemaakt met alle factoren die met het beroep catering te maken hebben, zoals het eten bereiden, serveren, adviseren, afnemen van tafels en de afwas. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen.

Bedrijven waar een cateringmedewerker werkzaam kan zijn

Als cateringmedewerker kan je terecht bij verschillende bedrijven op diverse locaties zoals een bedrijfskantine, restaurant, winkels en bijvoorbeeld bij wegrestaurants. Er zijn veel locaties waar je als cateringmedewerker kunt komen te werken.

Competenties cateringmedewerker

Als cateringmedewerker verricht je diverse werkzaamheden op de cateringlocatie,  zoals de voorbereiding van lunches, snacks en warme gerechten maar ook de verstrekking van de gerechten en dranken. Als cateringmedewerker let je goed op de voedselveiligheid en hygiëne. Ook het afwassen kan gedaan worden door een cateringmedewerker.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als cateringmedewerker

Als cateringmedewerker is er doorgaans voldoende werk te vinden. Er zijn veel bedrijven die met catering te maken hebben. Tegenwoordig zijn er ook cateringbedrijven die rechtstreeks leveren aan andere bedrijven en zo de lunch of het avondeten verzorgen. Wie wil doorgroeien als cateringmedewerker zal extra opleidingen moeten volgen tot wellicht kok.

Arbeidsvoorwaarden en salaris cateringmedewerker

Als cateringmedewerker is het sterk afhankelijk waar je werkt wat je precieze werkuren zijn. Er zijn diverse soorten bedrijven actief binnen de catering, zoals bedrijven die alles in hun eigen keuken bereiden en de catering dan op de locatie bezorgen, of je hebt catering in bedrijfsgebouwen met een eigen keuken. Een cateringmedewerker verdient afhankelijk van de opleiding, verantwoordelijkheid en leeftijd tussen de 1400 en 2300 euro bruto per maand.

Mijnzzp.nl