Banqueting medewerker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een banqueting medewerker is verantwoordelijk voor de ondersteuning tijdens feesten, vergaderingen en partijen. Dit kan betrekking hebben op verschillende werkzaamheden, zoals het klaarzetten van de tafels en het opnemen van de bestellingen en deze vervolgens door te geven aan de keuken. Een correcte benadering van de gasten is essentieel als banqueting medewerker en maakt dan ook een belangrijk onderdeel uit van de werkzaamheden. Als banqueting medewerker is het belangrijk dat je een teamspeler bent, omdat je meestal met diverse verschillende collega's zal samenwerken. De werkzaamheden als banqueting medewerker kunnen variëren per bedrijf, maar hebben wel altijd met ondersteunende diensten te maken, wat betrekking kan hebben op uiteenlopende soorten werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan het klaarzetten van vergadertafels, het opbouwen van een geluidsinstallatie of aan het serveren van drankjes aan de gasten. De werkzaamheden als banqueting medewerker moeten dan ook gezien worden als allround werkzaamheden die ook afhankelijk zullen zijn van de werkervaring. Als banqueting medewerker ben je werkzaam binnen de horecasector, wat betrekking kan hebben op verschillende bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan cateringbedrijven of aan hotels. Over het algemeen zal het beroep banqueting medewerker gezien moeten worden als een instapberoep, waarvoor geen echte horeca-ervaring nodig is. Dit kan wel per werkgever verschillen, omdat het ook afhankelijk is van de specifieke werkzaamheden als banqueting medewerker. Ook het afruimen van de tafels, het schoonmaken van de zaal en het helpen afwassen van de vaat behoort meestal tot de werkzaamheden van een banqueting medewerker. Als banqueting medewerker is het belangrijk dat je zaken goed kan organiseren, regelen en plannen.

Een banqueting medewerker moet dus gezien worden als allround horecamedewerker die inzetbaar is voor verschillende werkzaamheden. Het beroep banqueting medewerker heeft raakvlakken met de beroepen host, gastheer en gastvrouw, die ieder ook aangemerkt kunnen worden als dienstverlenende serviceberoepen binnen de horecasector. Van een banqueting medewerker wordt verwacht dat hij of zij goed is opgeleid en de etiquette van een restaurant kent. De werkzaamheden die de banqueting medewerker uitvoert kunnen heel divers zijn en verschillen per bedrijf. Echter mag men van een banqueting medewerker verwachten dat deze breed inzetbaar is. Het is erg belangrijk dat je als banqueting medewerker een oog voor detail hebt en aanvoelt wanneer gasten met vragen zitten, of een nieuw drankje wensen. Een banqueting medewerker is dan ook het visitekaartje van het restaurant en beseft dit maar al te goed. Het is denkbaar dat een banqueting medewerker ook aangemerkt kan worden als keukenhulp en als afwasser. Ook de term facilitair medewerker kan van toepassing zijn op een banqueting medewerker.

Werken in de horecasector

Als banqueting medewerker ben je werkzaam binnen de horecasector, wat ook betrekking heeft op hospitality. Hospitality heeft weer betrekking op het op een professionele manier ontvangen van gasten. Met andere woorden is een banqueting medewerker een belangrijk visitekaartje voor het betreffende bedrijf waar de banqueting medewerker werkzaam zal zijn. Enkele belangrijk woorden die van toepassing zijn op hospitality zijn gastvrijheid, hartelijkheid, service en dienstbaarheid. Van een banqueting medewerker mag dan ook verwacht worden dat deze de gasten centraal stelt.

Werken als banqueting medewerker

Over het algemeen betreft de functie banqueting medewerker personen die nog veel moeten leren binnen de horecasector. In de meeste gevallen zul je werkzaam zijn onder een restaurant manager die verschillende personeelsleden zal aansturen. Het is denkbaar dat een banqueting medewerker verschillende trainingen aangeboden krijgt om meer bekend te worden met de horeca. Denk bijvoorbeeld aan trainingen op het gebied van wijnkennis, aan het bieden van service, aan het kunnen uitschenken van koffie en aan opdoen van bierkennis. Andere werkzaamheden als banqueting medewerker kunnen weer zijn het aanwijzen van de juiste zaal aan de gasten, het uitleggen hoe apparatuur precies werkt, het klaarzetten van tafels en stoelen en opruimwerkzaamheden.

Werkzaamheden van een banqueting medewerker:

  • Het afruimen van de tafels
  • Het informeren van gasten
  • Het klaarmaken van zalen
  • Het klaarzetten van drankjes
  • Het opdekken van de tafels
  • Het ontvangen van de gasten
  • Het schoonmaken na afloop
  • Het serveren van lunches en diners

Wat doet een banqueting medewerker:

Banqueting medewerker:

Opleidingen tot banqueting medewerker

Voor het beroep banqueting medewerker zijn geen specifieke opleiding beschikbaar. Wel kan het werken als banqueting medewerker worden meegenomen binnen andere meer algemene horecaopleidingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een gerichte beroepsopleiding tot kok binnen de horeca. Het is mogelijk dat een banqueting medewerker helemaal niet zal beschikken over een beroepsopleiding, omdat de werkzaamheden als banqueting medewerker over het algemeen niet heel moeilijk zijn. In dat geval worden nieuwe banqueting medewerkers meestal ingewerkt door ervaren collega's, die aangemerkt kunnen worden als leermeester. Ook het volgen van een korte externe cursus behoort in dat geval tot de mogelijkheden. Ondanks dat er geen echte opleidingen zijn tot banqueting medewerker moet het beroep banqueting medewerker over het algemeen gezien worden als een beroep op Mbo-niveau drie. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een banqueting medewerker werkzaam kan zijn

Als banqueting medewerker ben je werkzaam binnen de horecasector, wat betrekking kan hebben op verschillende soorten bedrijven. In alle gevallen betreft het horecagelegenheden zoals een congrescentrum met restaurant, een zalencomplex met restaurant, een hotel met restaurant of bijvoorbeeld een grote kroeg met restaurant. Daarnaast kan een banqueting medewerker werkzaam zijn voor strandtenthouders, die regelmatig te maken heeft met evenementen. Het is ook denkbaar dat een banqueting medewerker werkzaam is voor een cateringbedrijf. In dat geval kan een banqueting medewerker ook gezien worden als cateringmedewerker.

Competenties banqueting medewerker

De belangrijkste competentie als banqueting medewerker is de dienstbare en gastvrije instelling, omdat dit erg belangrijk is binnen de horeca. Omdat gastheerschap belangrijk is moet een banqueting medewerker ook representatief zijn. Daarnaast kan flexibiliteit aangemerkt worden als belangrijke competentie, omdat een banqueting medewerker in de meeste gevallen gezien moet worden als allround medewerker. Andere belangrijke competenties als banqueting medewerker zijn stressbestendigheid en communicatie. Communicatie is belangrijk, omdat een banqueting medewerker in de meeste gevallen te maken heeft met diverse collega's, leidinggevenden en gasten. Algemeen belangrijke woorden als banqueting medewerker zijn motivatie, inzicht, verantwoordelijkheidsgevoel, doorzettingsvermogen, energie, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als banqueting medewerker

Er zijn voldoende banqueting medewerker vacatures en zzp werk te vinden als het aankomt op banqueting. Er zijn veel bedrijven in de horeca die personeel nodig hebben om het eten voor te kunnen bereiden. Als banqueting medewerker kan je, afhankelijk van je opleiding, prima doorgroeien binnen de horecabranche. Wel is het belangrijk om te blijven leren en jezelf op deze manier te ontwikkelen. Zonder het volgen van extra aanvullende opleidingen zal het doorgroeien als banqueting medewerker over het algemeen erg lastig zijn. Het volgen van een erkende beroepsopleiding is dan ook aan te raden als banqueting medewerker. Ook het volgen van externe opleidingen is over het algemeen aan te raden. Denk bijvoorbeeld aan een aanvullende opleiding tot kwaliteitscontroleur horeca, waardoor je zult beschikken over meer verantwoordelijkheden.

Arbeidsvoorwaarden en salaris banqueting medewerker

Als banqueting medewerker verdien je over het algemeen het minimumjeugdloon of daar net iets boven. Wel is het salaris sterk afhankelijk van je leeftijd, ervaring, dienstjaren en opleiding. Ben je alleen banqueting medewerker dan zal het salaris niet al te hoog zijn. Een specifieke indicatie is niet te geven omdat de functie en de verantwoordelijkheden te sterk uiteen lopen.

Read this information on Banqueting employee in English.

Lesen Sie diese Informationen auf Bankett Mitarbeiter auf Deutsch.

Lea esta informaciĆ³n sobre Empleado de banquetes en espaƱol.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Banqueting medewerker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Banqueting medewerker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl