Banqueting medewerker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een banqueting medewerker is verantwoordelijk voor de ondersteuning tijdens feesten, vergaderingen en partijen. Dit kan zijn van het klaarzetten van de tafels tot het opnemen van de bestellingen en die vervolgens weer doorgeven aan de keuken. Een correcte benadering van de gasten is essentieel. Om dit beroep goed uit te kunnen voeren is het belangrijk om in een team te kunnen werken. De werkzaamheden als banqueting medewerker kunnen variëren per bedrijf, maar hebben wel altijd met ondersteunende diensten te maken, wat betrekking kan hebben op uiteenlopende soorten werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan het klaarzetten van vergadertafels, het opbouwen van een geluidsinstallatie of het serveren van drankjes aan de gasten. De werkzaamheden als banqueting medewerker moeten dan ook gezien worden als allround werkzaamheden.

Het beroep van Banqueting medewerker heeft veel raakvlakken met die van host, gastheer of gastvrouw. Van een Banqueting medewerker wordt verwacht dat deze goed is opgeleid en de etiquette van een restaurant kent. De werkzaamheden die de Banqueting medewerker uitvoert kunnen heel divers zijn en verschillen per bedrijf. Echter mag men van een Banqueting medewerker verwachten dat deze breed inzetbaar is. Het is erg belangrijk dat men een oog voor detail heeft en het aanvoelt wanneer gasten met vragen zitten, of een nieuw drankje wensen. Een Banqueting medewerker is dan ook het visitekaartje van het restaurant en beseft dit maar al te goed.

Werkzaamheden van een banqueting medewerker zijn:

  • Het ontvangen van de gasten
  • Het klaarzetten van drankjes
  • Het serveren van lunches en diners
  • Het opdekken van de tafels
  • Het afruimen van de tafels
  • De gasten van informatie voorzien
  • Schoonmaken na afloop

Banqueting medewerker:

Opleidingen tot banqueting medewerker

Voor het beroep banqueting medewerker is geen specifieke opleiding beschikbaar. Wel is het een onderdeel van een opleiding in de richting van de horeca. Hierbij kan je denken aan de de middelbare beroepsopleiding kok of hotelmanagement. Wie als ongeschoolde banqueting medewerker wil gaan werken kan afhankelijk van de werkgever een cursus volgen of intern een opleiding krijgen.

Bedrijven waar een banqueting medewerker werkzaam kan zijn

Als banqueting medewerker kan je werkzaam zijn voor een horeca bedrijf of op locatie ingezet worden. In de meeste gevallen zullen de werkzaamheden bij de horecagelegenheid plaatsvinden.

Competenties banqueting medewerker

Als banqueting medewerker moet je flexibel inzetbaar zijn, omdat de werktijden nogal kunnen verschillen. Soms kan het hard werken zijn als banqueting medewerker. Je weet van aanpakken en je bent een enthousiaste medewerker in het team. Een negen tot vijf mentaliteit mag niet voorkomen in dit beroep. Als banqueting medewerker kan je veel taken hebben zoals het aanvullen van de tafel, koffiemachines bijvullen en je beantwoordt vragen van gasten.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als banqueting medewerker

Er zijn voldoende banqueting medewerker vacatures en zzp werk te vinden als het aankomt op banqueting. Er zijn veel bedrijven in de horeca die personeel nodig hebben om het eten voor te kunnen bereiden. Als banqueting medewerker kan je, afhankelijk van je opleiding, prima doorgroeien binnen de horecabranche. Wel is het belangrijk om te blijven leren en jezelf op deze manier te ontwikkelen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris banqueting medewerker

Als banqueting medewerker verdien je over het algemeen het minimumjeugdloon of daar net iets boven. Wel is het salaris sterk afhankelijk van je leeftijd, ervaring, dienstjaren en opleiding. Ben je alleen banqueting medewerker dan zal het slaris niet al te hoog zijn. Een specifieke indicatie is niet te geven omdat de functie en de verantwoordelijkheden te sterk uiteen lopen.

Mijnzzp.nl