Banqueting medewerker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep banqueting medewerker
Werken als banqueting medewerker
Wat is banqueting?
Wat doet een banqueting medewerker?
Werken in de horecasector
Inhoud functie banqueting medewerker
Taken als banqueting medewerker:
Film: banqueting medewerker:
Film: werken als banqueting medewerker:
Opleidingen tot banqueting medewerker
Bedrijven waar een banqueting medewerker werkzaam kan zijn
Competenties banqueting medewerker
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als banqueting medewerker
Arbeidsvoorwaarden en salaris banqueting medewerker
Eigen bedrijf starten als Banqueting medewerker
Boekhoudprogramma vergelijken Banqueting medewerker

Beroep banqueting medewerker

Een banqueting medewerker is verantwoordelijk voor de ondersteuning tijdens feesten, vergaderingen en partijen. Dit kan betrekking hebben op verschillende werkzaamheden, zoals het klaarzetten van de tafels en het opnemen van de bestellingen en deze vervolgens door te geven aan de keuken. Een correcte benadering van de gasten is essentieel als banqueting medewerker en maakt dan ook een belangrijk onderdeel uit van de werkzaamheden. Als banqueting medewerker is het belangrijk dat je een teamspeler bent, omdat je meestal met diverse verschillende collega's zal samenwerken. De werkzaamheden als banqueting medewerker kunnen variëren per bedrijf, maar hebben wel altijd met ondersteunende diensten te maken, wat betrekking kan hebben op uiteenlopende soorten werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan het klaarzetten van vergadertafels, het opbouwen van een geluidsinstallatie of aan het serveren van drankjes aan de gasten. De werkzaamheden als banqueting medewerker moeten dan ook gezien worden als allround werkzaamheden die ook afhankelijk zullen zijn van de werkervaring. Als banqueting medewerker ben je werkzaam binnen de horecasector, wat betrekking kan hebben op verschillende bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan cateringbedrijven of aan hotels. Over het algemeen zal het beroep banqueting medewerker gezien moeten worden als een instapberoep, waarvoor geen echte horeca-ervaring nodig is. Dit kan wel per werkgever verschillen, omdat het ook afhankelijk is van de specifieke werkzaamheden als banqueting medewerker. Ook het afruimen van de tafels, het schoonmaken van de zaal en het helpen afwassen van de vaat behoort meestal tot de werkzaamheden van een banqueting medewerker. Als banqueting medewerker is het belangrijk dat je zaken goed kan organiseren, regelen en plannen.

Werken als banqueting medewerker

Een banqueting medewerker moet dus gezien worden als allround horecamedewerker die inzetbaar is voor verschillende werkzaamheden. Het beroep banqueting medewerker heeft raakvlakken met de beroepen host, gastheer en gastvrouw, die ieder ook aangemerkt kunnen worden als dienstverlenende serviceberoepen binnen de horecasector. Van een banqueting medewerker wordt verwacht dat hij of zij goed is opgeleid en de etiquette van een restaurant kent. De werkzaamheden die de banqueting medewerker uitvoert kunnen heel divers zijn en verschillen per bedrijf. Echter mag men van een banqueting medewerker verwachten dat deze breed inzetbaar is. Het is erg belangrijk dat je als banqueting medewerker een oog voor detail hebt en aanvoelt wanneer gasten met vragen zitten, of een nieuw drankje wensen. Een banqueting medewerker is dan ook het visitekaartje van het restaurant en beseft dit maar al te goed. Het is denkbaar dat een banqueting medewerker ook aangemerkt kan worden als keukenhulp en als afwasser. Ook de term facilitair medewerker kan van toepassing zijn op een banqueting medewerker.

Wat is banqueting?

Banqueting verwijst naar het organiseren en leveren van maaltijden en cateringdiensten voor evenementen, met name grootschalige bijeenkomsten zoals banketten, conferenties, bruiloften, galadiners en zakelijke evenementen. Het omvat het plannen, voorbereiden en serveren van voedsel en dranken aan een grote groep gasten tijdens dergelijke gelegenheden. Banqueting vereist een combinatie van culinaire vaardigheden, organisatorisch talent en aandacht voor detail. Banqueting kan worden uitgevoerd door hotels, restaurants, cateringbedrijven en speciale evenementenlocaties. Het vereist een team van professionals, waaronder koks, bedienend personeel, eventplanners en logistiek medewerkers, om ervoor te zorgen dat de maaltijden en cateringdiensten op tijd worden geleverd.

Wat doet een banqueting medewerker?

Een banqueting medewerker is verantwoordelijk voor het verzorgen en coördineren van de catering en evenementen op locatie, zoals bij hotels, conferentiecentra, restaurants en andere horecagelegenheden. Hun taken omvatten onder andere:

  • Evenement planning: Banqueting medewerkers helpen bij het plannen en organiseren van evenementen, zoals conferenties, bruiloften, gala's en zakelijke bijeenkomsten. Ze werken samen met de klant of evenementenplanner om de specifieke vereisten en wensen te begrijpen en zorgen voor een naadloze uitvoering van het evenement.
  • Opstellen van offertes: Soms is een banqueting medewerker ook verantwoordelijk voor het opstellen van offertes op basis van de behoeften van de klant, inclusief het menu, de drankjes, de accommodaties en eventuele extra services. Ze bespreken de offerte met de klant, beantwoorden vragen en onderhandelen over de details van het evenement.
  • Coördinatie van cateringactiviteiten: Banqueting medewerkers coördineren de cateringactiviteiten voor evenementen. Ze werken nauw samen met de keukenbrigade en andere operationele teams om ervoor te zorgen dat het voedsel op tijd wordt bereid en gepresenteerd volgens de hoogste kwaliteitsnormen. Ze zorgen voor een vlotte bediening en zorgen ervoor dat de gasten tevreden zijn met de service.
  • Opzetten en decoreren van evenement ruimtes: Banqueting medewerkers helpen bij het opzetten en decoreren van de evenement ruimtes volgens de specificaties van de klant. Ze zorgen ervoor dat tafels, stoelen, tafeldecoraties en andere benodigdheden aanwezig zijn en dat de ruimte er professioneel en aantrekkelijk uitziet.
  • Gastenservice: Banqueting medewerkers bieden gastenservice tijdens evenementen. Ze verwelkomen gasten, begeleiden hen naar hun plaatsen, beantwoorden vragen en zorgen ervoor dat de gasten zich comfortabel voelen. Ze bieden ook ondersteuning bij speciale verzoeken of klachten van gasten en streven ernaar om een positieve ervaring te bieden.
  • Opruimen en schoonmaken: Na afloop van een evenement helpen banqueting medewerkers bij het opruimen en schoonmaken van de evenement ruimtes. Ze zorgen ervoor dat alle gebruikte materialen en apparatuur worden verzameld, tafels worden afgeruimd en gereinigd, en de ruimte wordt teruggebracht in de oorspronkelijke staat.

Een banqueting medewerker is dus verantwoordelijk voor het coördineren en verzorgen van catering- en evenementendiensten. Ze zorgen voor een vlekkeloze uitvoering van evenementen, bieden gastenservice en werken samen met verschillende teams om ervoor te zorgen dat gasten een positieve en gedenkwaardige ervaring hebben.

Werken in de horecasector

Als banqueting medewerker ben je werkzaam binnen de horecasector, wat ook betrekking heeft op hospitality. Hospitality heeft weer betrekking op het op een professionele manier ontvangen van gasten. Met andere woorden is een banqueting medewerker een belangrijk visitekaartje voor het betreffende bedrijf waar de banqueting medewerker werkzaam zal zijn. Enkele belangrijk woorden die van toepassing zijn op hospitality zijn gastvrijheid, hartelijkheid, service en dienstbaarheid. Van een banqueting medewerker mag dan ook verwacht worden dat deze de gasten centraal stelt.

Inhoud functie banqueting medewerker

Over het algemeen betreft de functie banqueting medewerker personen die nog veel moeten leren binnen de horecasector. In de meeste gevallen zul je werkzaam zijn onder een restaurant manager die verschillende personeelsleden zal aansturen. Het is denkbaar dat een banqueting medewerker verschillende trainingen aangeboden krijgt om meer bekend te worden met de horeca. Denk bijvoorbeeld aan trainingen op het gebied van wijnkennis, aan het bieden van service, aan het kunnen uitschenken van koffie en aan opdoen van bierkennis. Andere werkzaamheden als banqueting medewerker kunnen weer zijn het aanwijzen van de juiste zaal aan de gasten, het uitleggen hoe apparatuur precies werkt, het klaarzetten van tafels en stoelen en opruimwerkzaamheden.

Taken als banqueting medewerker:

  • Het afruimen van de tafels.
  • Het informeren van gasten.
  • Het klaarmaken van zalen.
  • Het klaarzetten van drankjes.
  • Het opdekken van de tafels.
  • Het ontvangen van de gasten.
  • Het schoonmaken na afloop.
  • Het serveren van lunches en diners.

Film: banqueting medewerker:

Film: werken als banqueting medewerker:

Opleidingen tot banqueting medewerker

Voor het beroep banqueting medewerker zijn geen specifieke opleiding beschikbaar. Wel kan het werken als banqueting medewerker worden meegenomen binnen andere meer algemene horecaopleidingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een gerichte beroepsopleiding tot kok binnen de horeca. Het is mogelijk dat een banqueting medewerker helemaal niet zal beschikken over een beroepsopleiding, omdat de werkzaamheden als banqueting medewerker over het algemeen niet heel moeilijk zijn. In dat geval worden nieuwe banqueting medewerkers meestal ingewerkt door ervaren collega's, die aangemerkt kunnen worden als leermeester. Ook het volgen van een korte externe cursus behoort in dat geval tot de mogelijkheden. Ondanks dat er geen echte opleidingen zijn tot banqueting medewerker moet het beroep banqueting medewerker over het algemeen gezien worden als een beroep op Mbo-niveau drie. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Wanneer je gaat starten met je eigen bedrijf als zzp'er, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot beste boekhoudpakket voor de zzp boekhouding. Het is belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een banqueting medewerker werkzaam kan zijn

Als banqueting medewerker ben je werkzaam binnen de horecasector, wat betrekking kan hebben op verschillende soorten bedrijven. In alle gevallen betreft het horecagelegenheden zoals een congrescentrum met restaurant, een zalencomplex met restaurant, een hotel met restaurant of bijvoorbeeld een grote kroeg met restaurant. Daarnaast kan een banqueting medewerker werkzaam zijn voor strandtenthouders, die regelmatig te maken heeft met evenementen. Het is ook denkbaar dat een banqueting medewerker werkzaam is voor een cateringbedrijf. In dat geval kan een banqueting medewerker ook gezien worden als cateringmedewerker.

Competenties banqueting medewerker

De belangrijkste competentie als banqueting medewerker is de dienstbare en gastvrije instelling, omdat dit erg belangrijk is binnen de horeca. Omdat gastheerschap belangrijk is moet een banqueting medewerker ook representatief zijn. Daarnaast kan flexibiliteit aangemerkt worden als belangrijke competentie, omdat een banqueting medewerker in de meeste gevallen gezien moet worden als allround medewerker. Andere belangrijke competenties als banqueting medewerker zijn stressbestendigheid en communicatie. Communicatie is belangrijk, omdat een banqueting medewerker in de meeste gevallen te maken heeft met diverse collega's, leidinggevenden en gasten. Algemeen belangrijke woorden als banqueting medewerker zijn motivatie, inzicht, verantwoordelijkheidsgevoel, doorzettingsvermogen, energie, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als banqueting medewerker

Er zijn voldoende banqueting medewerker vacatures en zzp werk te vinden als het aankomt op banqueting. Er zijn veel bedrijven in de horeca die personeel nodig hebben om het eten voor te kunnen bereiden. Als banqueting medewerker kan je, afhankelijk van je opleiding, prima doorgroeien binnen de horecabranche. Wel is het belangrijk om te blijven leren en jezelf op deze manier te ontwikkelen. Zonder het volgen van extra aanvullende opleidingen zal het doorgroeien als banqueting medewerker over het algemeen erg lastig zijn. Het volgen van een erkende beroepsopleiding is dan ook aan te raden als banqueting medewerker. Ook het volgen van externe opleidingen is over het algemeen aan te raden. Denk bijvoorbeeld aan een aanvullende opleiding tot kwaliteitscontroleur horeca, waardoor je zult beschikken over meer verantwoordelijkheden.

Arbeidsvoorwaarden en salaris banqueting medewerker

Als banqueting medewerker verdien je over het algemeen het minimumjeugdloon of daar net iets boven. Wel is het salaris sterk afhankelijk van je leeftijd, ervaring, dienstjaren en opleiding. Ben je alleen banqueting medewerker dan zal het salaris niet al te hoog zijn. Een specifieke indicatie is niet te geven, omdat de functie en de verantwoordelijkheden te sterk uiteen lopen.

Eigen bedrijf starten als Banqueting medewerker

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Banqueting medewerker, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Banqueting medewerker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Banqueting medewerker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Banqueting medewerker.

Mijnzzp.nl