Kantine medewerker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep kantine medewerker
Werken als kantine medewerker
Vrijwilliger of betaalde baan als kantine medewerker
Werken in een bedrijfskantine
Kantine medewerker op school
Taken als kantine medewerker:
Werken als vrijwilliger in de kantine:
De kantine is de belangrijke plek:
Opleidingen tot kantine medewerker
Bedrijven waar een kantine medewerker werkzaam kan zijn
Competenties kantine medewerker
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als kantine medewerker
Arbeidsvoorwaarden en salaris kantine medewerker
Eigen bedrijf starten als Kantine medewerker
Boekhoudprogramma vergelijken Kantine medewerker

Beroep kantine medewerker

Een kantine medewerker is een horecamedewerker die voor verschillende werkzaamheden verantwoordelijk is. Een van de taken is bijvoorbeeld het klaarmaken van kant-en-klaarmaaltijden net als het frituren van etenswaren. Naast de bereiding van voedsel is het eveneens een taak om koffie en andere drankjes aan te bieden. Een kantine medewerker verzorgt bijvoorbeeld de lunch in bedrijven. De werkzaamheden starten in dat geval met het afbakken van broodjes, bereiden van de soep, klaarmaken van salade en fruit. Het is ook mogelijk dat een kantine medewerker op aanvraag van kantinebezoekers ter plekke broodjes belegd met beleg naar voorkeur. Het is ook een taak van de kantine medewerker om voor aanvulling van etenswaren te zorgen. Naast de werkzaamheden die aan voedsel en drankjes gerelateerd zijn, is de kantine medewerker ook voor de afrekening verantwoordelijk. Dat betekent dat er sprake is van een kassafunctie om de bezoekers in de kantine de gekochte etenswaren te laten betalen. Nadat de lunch voorbij is, zorgt de kantine medewerker ervoor dat alles weer schoon wordt. Bijvoorbeeld door de tafels in de kantine af te nemen met een doekje en de horecakeuken schoon te maken. Een kantine medewerker in een bedrijfskantine is doorgaans vooral gericht op de lunch en niet zozeer op het ontbijt of diner. Hoewel ook dat zeker wel tot de mogelijkheden behoort, maar afhankelijk is van het type bedrijf. In het verlengde van de kantinefunctie is het ook mogelijk dat een kantine medewerker een lunch voorbereidt voor bijvoorbeeld een vergadering. Naast de beroepsmatige kant komt de functie van kantine medewerker ook vaak voor in sportkantines. Bijvoorbeeld op een sportclub, zoals een voetbalclub of hockeyclub.

Werken als kantine medewerker

Een kantine medewerker vervult allerlei taken en binnen de functie is er dan ook een verband met andere beroepen. Bijvoorbeeld met het beroep van facilitair medewerker, maar ook met de functie van bedienend medewerker. Zo is een kantine medewerker die etenswaren bereidt ook te zien als kok en bij het afwassen van borden en glazen te zien als afwasser. De functie van kantine medewerker komt in verschillende hoedanigheden voor. Het is bijvoorbeeld niet altijd zo dat er sprake is van een vaste werkplek, zoals in een bedrijfskantine of sportkantine. Het behoort namelijk eveneens tot de mogelijkheden dat een kantine medewerker op verschillende plekken inzetbaar is. Bijvoorbeeld de ene keer in een bedrijfskantine en een andere keer op een eventlocatie en dan weer op een beurs of tijdens een personeelsfeest. Wat dat betreft, is het beroep eveneens op een flexibele manier in te vullen in plaats van op een vaste werkplek.

Vrijwilliger of betaalde baan als kantine medewerker

Een kantine medewerker is doorgaans niet als vrijwilliger werkzaam. Uiteraard sowieso niet als het om een functie in een bedrijfskantine of om flexibele inzetbaarheid gaat. Maar ook niet altijd als het om de werkzaamheden bij een sportclub gaat. Het vrijwillige karakter is vaak quasiverplicht omdat leden van de sportclub zelf de werkzaamheden dienen uit te voeren. Er wordt dan verwacht om een bijdrage te leveren aan het draaiende houden van de club. Een echte vrijwilliger werkt geheel vrijwillig en verwacht daar geen tegenprestatie voor, zoals een korting op het abonnementsgeld van de vereniging.

Overigens neemt het semi-verplichte karakter niet weg dat er ook kantine medewerkers zijn bij sportclubs die dat wel op volledig vrijwillige basis doen. Zo zijn er ook medewerkers in een kantine van een sportclub die bijvoorbeeld de horeca op professionele basis uitbaten. Bijvoorbeeld met het pachten van een kantine. In een voetbalkantine of hockeykantine is een kantine medewerker doorgaans een kok en barman tegelijk. Dat komt doordat de kantine vaak uit een bar en uit een kleine keuken bestaat. Het is ook mogelijk dat deze werkzaamheden zich afwisselen en dat er sprake is van het rouleren van medewerkers.

Werken in een bedrijfskantine

Bij het werken in een bedrijfskantine wordt in plaats van de functie kantine medewerker ook wel de functie van cateringmedewerker gebruikt. In dat geval is een cateringmedewerker vaak werkzaam onder een cateringbeheerder of restaurant manager. Het werken in een bedrijfskantine gebeurt doorgaans op parttime basis, bijvoorbeeld voor, tijdens en na de uren van de lunch. Het hangt uiteraard van het type bedrijf af of er naast de lunch ook voor het diner of ontbijt wordt gezorgd.

Kantine medewerker op school

Het beroep kantine medewerker kan ook betrekking hebben op schoolkantines. Dit zijn soms ook externe cateringbedrijven die door de school ingehuurd worden. De verantwoordelijkheden van een schoolkantine medewerker variëren verder niet echt van andere kantines. Wel heb je natuurlijk te maken met een andere doelgroep. Ook kan er extra veel aandacht zijn met betrekking tot gezonde voeding omdat je met een jonge doelgroep te maken hebt.

Taken als kantine medewerker:

  • Soep bereiden.
  • Salade maken.
  • Broodjes beleggen.
  • Snacks frituren.
  • Afrekenen.
  • Drankjes schenken.
  • Afwassen.
  • Schoonmaken.

Werken als vrijwilliger in de kantine:

De kantine is de belangrijke plek:

Opleidingen tot kantine medewerker

Er is over het algemeen niet echt een opleiding vereist om als kantine medewerker aan de slag te gaan. Dat betekent dan ook dat een opleiding volgen om het beroep uit te oefenen niet echt van toepassing is. Het maakt dan ook niet uit welke opleiding je hebt gevolgd. Vaak is het wel belangrijk om over enige ervaring in de horeca te beschikken of ervaring met koken te hebben. De werkzaamheden zijn niet dermate ingewikkeld dat er uitgebreide kennis nodig is. Overigens geldt dat wel weer voor de kennis op het gebied van hygiëne, net als met betrekking tot de HACCP normen. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de financiële administratie op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende zzp boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot de juiste software voor de zzp boekhouding.

Bedrijven waar een kantine medewerker werkzaam kan zijn

In veel grote bedrijven en organisaties is er een kantine voor de medewerkers beschikbaar. Het is dan ook mogelijk om bij grote bedrijven en organisaties als verzekeraars, banken, ziekenhuizen en grote middenstanders te werken. Ook fabrikanten hebben doorgaans een bedrijfskantine waar kantine medewerkers werkzaam zijn. Dat geldt overigens ook voor professionele sportclubs net als voor sportclubs op amateurniveau in het kader van vrijwilligerswerk. Bijvoorbeeld bij een tennisclub, voetbalvereniging, hockeyclub, maneges of volleybalclub. Als vrijwilliger ben je natuurlijk niet werkzaam in een betaald beroep, maar kan je wel dezelfde werkzaamheden uitvoeren.

Competenties kantine medewerker

Een van de competenties van een kantine medewerker die van belang is, heeft betrekking op enthousiasme en vrolijkheid. Werknemers komen in de lunchpauze in de kantine en vinden een enthousiaste of vrolijke houding aangenaam. Als kantine medewerker is het verder belangrijk om goed te plannen en te organiseren. Een flexibele opstelling is ideaal, net als goed kunnen communiceren en dienstbaar zijn in de richting van de kantinebezoekers.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als kantine medewerker

In grote bedrijven en organisaties zijn er kantines voor personeel om de lunch te nuttigen. Het arbeidsmarktperspectief laat wel zien dat de functie van kantine medewerker mogelijk verandert. In het verleden was het bijvoorbeeld zo dat kantine medewerkers bij het personeel langs gingen met een koffiekar. Dat is echter ingehaald door de tijd. Zo is het ook de verwachting dat er steeds meer personeel thuis gaat werken. Dat betekent wellicht dat er in de verre toekomst minder bedrijfskantines nodig zijn. Doorgroeien vanuit de functie van kantine medewerker is niet echt van toepassing.

Arbeidsvoorwaarden en salaris kantine medewerker

Bij de functie van een kantine medewerker in loondienst en bij het werkzaam zijn in een bedrijfskantine geldt doorgaans een salaris tussen 1.700 euro en 2.300 euro bruto per maand. Het is wel zo dat de meeste kantine medewerkers niet fulltime werken, maar een parttime baan hebben.

Eigen bedrijf starten als Kantine medewerker

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Kantine medewerker, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Kantine medewerker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Kantine medewerker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Kantine medewerker.

Mijnzzp.nl