Cateringbeheerder

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een cateringbeheerder is de leidinggevende van een team van cateringmedewerkers en kan de eigenaar zijn van een cateringbedrijf. De werkzaamheden kunnen bij verschillende soorten bedrijven uitgevoerd worden, zoals bij een cateringbedrijf, een hotel, een zorginstelling of bij een overheidsinstelling. Bij de meeste grotere bedrijven is er sprake van een vaste catering binnen de kantine, waardoor er tegenwoordig veel cateringbedrijven bestaan. Daarnaast kan een cateringbedrijf op andere locaties eten en drank verzorgen. Als cateringbeheerder ben je niet alleen verantwoordelijk voor de catering maar ook voor meer algemene werkzaamheden, zoals de inkoop, de administratie en de personeelsplanning. Als cateringbeheerder kan je dus voor een cateringbedrijf werkzaam zijn, maar is het ook denkbaar dat je bij een ander bedrijf werkt waarvoor je de werkzaamheden in huis uitvoert. In dat geval spreekt men eerder van een bedrijfscatering. De werkzaamheden zijn niet anders dan als je voor een vast bedrijf werkt.

De cateringbeheerder is dus verantwoordelijk voor alles rondom de catering. Dit betekent niet het alleen het aansturen van de cateringmedewerkers, maar ook het contact met de opdrachtgever. Zo zal er vaak eerst een intake gesprek gehouden worden om alle wensen door te spreken. Ook het onderhandelen van de prijzen is een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden. Wanneer een catering georganiseerd moet worden zal de cateringbeheerder een planning opstellen om alles in goede banen te leiden, zoals de personeelsbezetting en het aantal goederen dat meegenomen wordt naar de locatie, zoals servies en bestek.

De cateringbeheerder is zelf ook aanwezig tijdens de catering en fungeert als aanspreekpunt voor wie vragen heeft. Mochten er toch problemen zijn tijdens de catering dan is het de taak van de cateringbeheerder om hiervoor snel een oplossing te zoeken, zonder dat de gasten er last van hebben. Wanneer de catering afgelopen is en alles spullen opgeruimd zijn kan de cateringbeheerder het team bij elkaar roepen en de dag doornemen en punten bespreken die wellicht de volgende keer anders of beter moeten.

Taken cateringbeheerder

Als cateringbeheerder ben je verantwoordelijk voor onder meer de volgende taken administratie, planning, budget, personeelsbezetting en goederenstroom. De taak van een cateringbeheerder is er voor te zorgen dat de dagelijkse werkzaamheden soepel en goed verlopen. Een cateringbeheerder werkt vaak zelf ook mee in het team.

Informatiefilm over een cateringbeheerder:

Opleidingen tot cateringbeheerder

Om te kunnen werken als cateringbeheerder kan je het beste de Mbo-opleiding cateringbeheerder volgen. Tijdens de opleiding moet er op verschillende onderdelen examen worden afgelegd. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen.

Bedrijven waar een cateringbeheerder werkzaam kan zijn

Als cateringmedewerker kan je terecht bij verschillende bedrijven op diverse locaties, zoals een bedrijfskantine, restaurant, winkels en bijvoorbeeld bij wegrestaurants. Er zijn veel locaties waar je als cateringmedewerker kan komen te werken.

Competenties cateringbeheerder

Als cateringmedewerker heb je extra taken, afhankelijk van het bedrijf waar je werkzaam bent. Zo kan je ook verantwoordelijk zijn voor de afspraken tussen het cateringbedrijf en opdrachtgever en moet je dus over organisatorische eigenschappen bezitten. Afhankelijk van het soort bedrijf stuur je alle medewerkers van de catering aan. Als cateringbeheerder ben je verantwoordelijk over de catering en alles wat daar bij komt kijken.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als cateringbeheerder

Als cateringbeheerder is er redelijk veel werk te vinden. De meeste cateringsbedrijven hebben een cateringbeheerder aangesteld om op de cateringlocatie alles te regelen. Wel is het belangrijk een opleiding of cursus gevolgd te hebben als cateringbeheerder. Als cateringbeheerder kan je doorgroeien, mits er extra opleidingen gevold worden, of je eigen cateringsbedrijf starten.

Arbeidsvoorwaarden en salaris cateringbeheerder

Als cateringmedewerker is het sterk afhankelijk waar je werkt, voor wat je precieze werkuren zijn. Er zijn diverse soorten bedrijven actief binnen de catering, zoals bedrijven die alles in hun eigen keuken bereiden en de catering dan op de locatie bezorgen, of je hebt catering in bedrijfsgebouwen met een eigen keuken. Een cateringmedewerker verdient afhankelijk van de opleiding, verantwoordelijkheid en leeftijd tussen de 1800 en 2500 euro bruto per maand. Het aantal mensen dat aangestuurd wordt kan bepalend zijn voor het salaris.

Mijnzzp.nl