Cateringbeheerder

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een cateringbeheerder is de leidinggevende van een team van cateringmedewerkers en kan de eigenaar zijn van een cateringbedrijf. De werkzaamheden als cateringbeheer kunnen bij verschillende soorten bedrijven uitgevoerd worden, zoals bij een cateringbedrijf, een hotel, een zorginstelling of bij een overheidsinstelling. Binnen de meeste grotere bedrijven is er sprake van een vast cateringsbedrijf binnen de kantine, waardoor er tegenwoordig veel cateringbedrijven bestaan. Daarnaast kan een cateringbedrijf op andere locaties eten en drank verzorgen. Als cateringbeheerder ben je niet alleen verantwoordelijk voor de catering maar ook verantwoordelijk voor de meer algemene werkzaamheden, zoals de inkoop, de administratie en de personeelsplanning. Als cateringbeheerder kan je dus voor een cateringbedrijf werkzaam zijn, maar is het ook denkbaar dat je bij een andere soorten bedrijf werkzaam bent. Als een cateringbeheerder werkzaam is voor bedrijven spreekt men ook wel van bedrijfscatering. In het algemeen is het zo dat de meeste cateringsbedrijven voor verschillende opdrachtgevers werkzaam zijn, echter kan dit wel per cateringsbedrijf verschillen, omdat niet alle cateraars op dezelfde manier werken. De werkzaamheden als cateringbeheerder moeten gezien worden als managementwerkzaamheden waarbij je over het algemeen als cateringbeheerder ook zelf zal meewerken met alle voorkomende werkzaamheden. De cateringbeheerder is dus verantwoordelijk voor alles rondom de catering. Dit betekent niet alleen het het aansturen van de cateringmedewerkers, maar ook het contact met de opdrachtgever. Zo zal er vaak eerst een intake gesprek gehouden worden om alle wensen door te spreken.

Als een catering georganiseerd moet worden zal de cateringbeheerder een planning opstellen om alles in goede banen te leiden, zoals de personeelsbezetting en het aantal goederen dat meegenomen moet worden naar de locatie, zoals servies en bestek. Een cateringbeheerder is zelf ook aanwezig tijdens de catering en fungeert als aanspreekpunt voor wie vragen heeft. Mochten er toch problemen zijn tijdens de catering dan is het de verantwoordelijkheid van de cateringbeheerder om hiervoor snel een oplossing te zoeken, zonder dat de gasten er last van hebben. Als de catering afgelopen is en alles spullen opgeruimd zijn kan de cateringbeheerder het team van cateringmedewerkers bij elkaar roepen en de dag doornemen en de verschillende punten bespreken, die wellicht de volgende keer anders of beter moeten. Het beroep cateringbeheerder komt niet voor binnen alle cateringsbedrijven, omdat er over het algemeen wel sprake moet zijn van een grotere catering. De belangrijkste taak van een cateringbeheerder is er voor te zorgen dat de dagelijkse werkzaamheden soepel en goed verlopen. Een cateringbeheerder werkt over het algemeen zelf ook mee in het team.

Wat is catering precies

Catering is in het kort het beste te omschrijven als het verzorgen van eten en drinken aan gasten, die een evenement bijwonen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gasten van een bruiloft of aan mensen, die aanwezig zijn op een congres. Tijdens dit soort evenementen is het heel gebruikelijk dat er sprake is van catering. Wat een cateringbeheerder precies zal serveren qua eten en drinken zal in de meeste gevallen vooraf besproken worden met de opdrachtgever. Denk bijvoorbeeld aan een cateringbeheerder, die met een ceremoniemeester zal overleggen over de mogelijkheden. Zoals eerder omschreven komt catering in de praktijk op veel verschillende manieren voor, omdat ook bedrijven en instellingen gebruik maken van speciale cateringsbedrijven. Ook het eten en drinken binnen bedrijfskantines zal dus in veel gevallen verzorgd worden door gespecialiseerde cateringsbedrijven. Een ander voorbeeld is dat een cateringbeheerder eten en drinken zal verzorgen op filmlocaties.

Wat is het voordeel van cateringbedrijven

Het grote voordeel van cateringbedrijven is dat mensen zelf geen omkijken hebben aan het organiseren van eten en drinken tijdens evenementen of andere soorten bijeenkomsten. Een goede cateraar zal de opdrachtgever totaal ontlasten, waardoor het evenement of ander soort bijeenkomst zal verlopen zoals deze verhoort te verlopen. Een ander groot voordeel van cateringbedrijven is dat cateringbedrijven gespecialiseerd zijn in het maken van lekkere hapjes en drankjes. Ook het verzorgen van complete maaltijden kan prima uit handen geven worden aan een cateringbeheerder. Een ander groot voordeel van cateringbedrijven is flexibiliteit, omdat de meeste cateringbedrijven overal catering kunnen verzorgen. Het laatste grote voordeel is dat mensen zelf niet hoeven te zorgen voor kookgerei en servies inclusief het afwassen van kookgerei en servies.

Informatiefilm over een cateringbeheerder:

Opleidingen tot cateringbeheerder

Om te kunnen werken als cateringbeheerder kan je het beste de Mbo-opleiding cateringbeheerder volgen. De Mbo-opleiding cateringbeheerder zal over het algemeen drie tot vier jaar in beslag nemen afhankelijk van de vooropleidingen. Het is mogelijk dat een cateringbeheerder niet beschikt over een specifieke Mbo-opleiding, omdat de werkzaamheden als cateringbeheerder over het algemeen ook in de praktijk aangeleerd kunnen worden. Het is niet zo dat de werkzaamheden van een cateringbeheerder gezien kunnen worden als ongeschoolde arbeid, omdat een cateringbeheerder wel over veel specifieke kennis moet beschikken. Deze kennis heeft niet alleen betrekking op het kunnen koken, omdat een cateringbeheerder ook gezien moet worden als soort manager. Daarnaast speelt voedselveiligheid en hygiëne een belangrijke rol als cateringbeheerder. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Zie ook de website temper voor werk in de horeca, bediening, detailhandel en schoonmaak. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een cateringbeheerder werkzaam kan zijn

Een cateringbeheerder zal in veel gevallen werkzaam zijn als ondernemer. Als cateringbeheerder kan je op verschillende locaties werkzaam zijn, zoals binnen bedrijfskantines, restaurants, hotels, winkels of bijvoorbeeld voor wegrestaurants. Eigenlijk kan een cateringbeheerder overal wel werkzaam zijn, omdat de meeste cateringsbedrijven niet locatiegebonden zijn. Een cateringsbedrijf kan bijvoorbeeld ook werkzaam zijn op bijzondere bijeenkomsten op een gemeentehuis of werkzaam zijn binnen een fabriek als er sprake is van een bijeenkomst. Als cateringbeheerder kan je ook werkzaam zijn in loondienst voor de grotere cateringsbedrijven.

Competenties cateringbeheerder

De competenties als cateringbeheerder kunnen verschillen per cateringbeheerder, omdat binnen het beroep cateringbeheerder sprake is van verschillende niveaus, namelijk A, B, C en D. Deze verschillen niveaus hebben vooral betrekking op het aantal cateringmedewerkers dat een cateringbeheerder zal aansturen. Een cateringbeheerder A is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor een tot twee cateringmedewerker en een cateringbeheerder D voor zesentwintig cateringmedewerkers of meer. Met andere woorden kan een cateringbeheerder D gezien worden als allround manager, die verantwoordelijk is voor het aansturen van veel medewerkers. Omdat een cateringbeheerder te maken heeft met veel verschillende medewerkers en opdrachtgevers kan communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Een andere belangrijke competentie is dat een cateringbeheerder gezien kan worden als allround gastvrouw of gastheer. Als een cateringbeheerder werkzaam is als ondernemer is het belangrijk dat een cateringbeheerder beschikt over een commerciële instelling. In dat geval kan ook het netwerken aangemerkt worden als belangrijke competentie, omdat het als cateringbeheerder wel belangrijk is om aan voldoende opdrachten te kunnen komen. Algemeen belangrijke woorden zijn inspiratie, motivatie, waakzaamheid, controleren, monitoren, plannen, organiseren, presteren en kwaliteit.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als cateringbeheerder

Het arbeidsmarktperspectief als cateringbeheerder is over het algemeen vrij goed te noemen als je beschikt over de juiste opleidingen en werkervaring. Wel is het zo dat de functie cateringbeheerder niet voorkomt binnen alle cateringsbedrijven. Het zijn over het algemeen alleen de grotere cateringbedrijven, die gebruik maken van een cateringbeheerder. Daarnaast is er een belangrijk verschil tussen cateringbeheerders die enkele cateringmedewerkers aansturen en cateringbeheerders die veel cateringmedewerkers aansturen. De doorgroeimogelijkheden van een cateringbeheerder moeten gezien worden in het vroeg of laat starten van een eigen cateringsbedrijf als ondernemer. Andere doorgroeimogelijkheden zijn over het algemeen sterk afhankelijk van de soort werkgever, het opleidingsniveau en je eigen competenties.

Arbeidsvoorwaarden en salaris cateringbeheerder

Als cateringmedewerker is het sterk afhankelijk waar je werkt, voor wat je precieze werkuren zijn. Er zijn diverse soorten bedrijven actief binnen de catering, zoals bedrijven die alles in hun eigen keuken bereiden en de catering dan op de locatie bezorgen, of je hebt catering in bedrijfsgebouwen met een eigen keuken. Een cateringmedewerker verdient afhankelijk van de opleiding, verantwoordelijkheid en leeftijd tussen de 1800 en 2500 euro bruto per maand. Het aantal mensen dat aangestuurd wordt kan bepalend zijn voor het salaris.

Mijnzzp.nl