Foodtruck ondernemer

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een foodtruck ondernemer is eigenaar van een foodtruck en rijdt daarmee zelf naar evenementen om ter plaatse eten te bereiden en te verkopen. Foodtrucks kennen een enorme populariteit en zijn op allerlei locaties op doorgaans tijdelijke basis aanwezig. Zo komt een foodtruck ondernemer op festivals net als op speciale foodtruckevenementen, braderieën en allerlei andere evenementen. Ook bij parken en natuurparken zijn foodtrucks aanwezig om bezoekers en voorbijgangers van eten en drinken te voorzien. Elke foodtruck ondernemer richt zich op de verkoop van specifiek voedsel of op een bepaald thema. Denk maar aan een foodtruck met een Mexicaans thema waar je burrito’s en taco’s kan kopen. Of aan een foodtruck ondernemer die zich richt op de verkoop van vers belegde broodjes. Ook zijn er ondernemers die pannenkoeken, ijsjes, poffertjes, pizza’s of barbecuegerechten in de foodtruck verkopen. In principe is al het voedsel dat als streetfood of als klein gerecht is te maken, geschikt voor de verkoop in een foodtruck. De foodtruck ondernemer is verantwoordelijk voor het hele proces. Dat betekent dat er allerlei werkzaamheden zijn om te verrichten. Denk maar aan de inkoop van producten net als aan het bedenken van recepten en samenstellen van gerechten. De administratie vormt eveneens onderdeel van de werkzaamheden. Uiteraard geldt dat eveneens voor de verkoop. Bovendien zorgt de foodtruck ondernemer ervoor dat de verkoopwagen er op en top uitziet en schoon is. in de foodtruck bereidt de ondernemer de gerechten en brengt deze aan de man. Verder maakt het verwerven van opdrachten deel uit van de taken, want de foodtruck ondernemer dient actief op zoek te gaan naar evenementen om met de wagen te gaan staan.

Een foodtruck ondernemer is dus meestal aan te merken uitbater van een eigen foodtruck of als mobiele restauranthouder, maar dan zonder binnenruimte. Het komt wel voor dat er bij de wagen gelegenheid is om te zitten op een terrasje. Een van de onderscheidende kenmerken is dat de foodtruck ondernemer zich vooral richt op het maken van exclusieve gerechten. Bijvoorbeeld streetfood dat niet op iedere hoek van de straat verkrijgbaar is of een gerecht met een speciaal tintje. Er zijn in het kader van de veelzijdigheid van de producten links te leggen met allerlei andere beroepen. Een foodtruck ondernemer die kleine pizza’s verkoopt, is wat dat betreft ook een pizzabakker. Bij de verkoop van broodjes is de ondernemer te zien als een medewerker broodjeszaak. In het verlengde daarvan is er een link te leggen met de snackbarhouder en ijscoman. Hoewel een foodtruck weer niet te vergelijken is met een ijscowagen en snackbarwagen die meer een algemeen karakter hebben. Dat is weer anders als het gaat om de verkoop van bijzondere koffie, waar de link met het beroep van barista is te leggen. In elk geval is een foodtruck ondernemer die eten verkoopt een kok of bij exclusieve gerechten van hoge kwaliteit zelfs een chefkok te noemen. Verder heeft een foodtruck ondernemer met allerlei andere beroepen contact. Denk maar aan een feestorganisator, maar ook aan een leverancier in voedingsmiddelen.

FOODTRUCK ONDERNEMING BEGINNEN

Foodtrucks zijn enorm populair en al niet meer weg te denken op festivals, evenementen en dorpsfeesten. De grote populariteit heeft echter ook met zich meegebracht dat de concurrentie extreem is te noemen. Bovendien moet je er rekening mee houden dat je op grote festivals en speciale foodtruckevenementen vooraf al een bedrag aan stageld kwijt bent. Of dat je een percentage van je omzet moet betalen aan de organisatoren die het evenement hebben georganiseerd. Daarnaast zijn er mogelijk regels van toepassing, zoals de gemeente die eisen stelt in de vorm van een vergunning aanvragen. Bovendien zijn de kosten om een eigen foodtruck te krijgen groot. De aanschaf van een kant-en-klare foodwagen is een behoorlijke investering, maar dat geldt eveneens als je zelf een wagen ombouwt tot foodtruck. Wil je als foodtruck ondernemer beginnen dan is het belangrijk om in de concurrerende markt te onderscheiden. Dat kan op basis van het voedselproduct, maar ook ten aanzien van de kwaliteit, beleving en service.

REGELS OM REKENING MEE TE HOUDEN

Om te starten als foodtruck ondernemer is het belangrijk je bedrijf in te schrijven bij de KVK. Daarnaast moet je bij de gemeente nagaan of je een vergunning nodig hebt. Er zijn diverse vergunningen te onderscheiden, zoals een standplaatsvergunning en ontheffing voor de drank- en horecawet als je alcohol verkoopt. Ben je van plan om muziek te draaien, denk dan aan de muziekrechten. Bij Buma/Stemra is na te gaan wat de kosten zijn. Verder ben je verplicht om je als foodtruck ondernemer te houden aan de hygiënecode, zoals de HACCP-normen.

WAT DOET EEN FOODTRUCK ONDERNEMER:

  • Inkoop producten
  • Administratie bijhouden
  • Op zoek gaan naar evenementen
  • Reclame maken
  • Aanmelden bij evenementen
  • Rijden naar tijdelijke standplaats
  • Eten bereiden
  • Eten verkopen
  • Foodtruck schoonmaken

Foodtruckfestival:

Trend vanuit Amerika:

OPLEIDINGEN TOT FOODTRUCK ONDERNEMER

Iedereen heeft de mogelijkheid om foodtruck ondernemer te zijn. Er is geen specifieke opleiding voor te volgen, maar een koksopleiding op mbo-niveau is natuurlijk wel handig. Dat geldt eveneens voor ervaring in de horeca omdat je met gasten te maken hebt.

BEDRIJVEN WAAR EEN FOODTRUCK ONDERNEMER WERKZAAM KAN ZIJN

Een foodtruck ondernemer is vrijwel altijd als zelfstandig ondernemer werkzaam. De ondernemer is dan ook zelf verantwoordelijk voor het regelen van een standplaats. Het komt overigens wel vaak voor dat foodtruck ondernemers niet direct fulltime met dit bedrijf aan de slag gaan. Dat is meestal wel het doel als de zaak eenmaal in de running is en er voldoende inkomen uit is te halen.

COMPETENTIES FOODTRUCK ONDERNEMER

Een foodtruck ondernemer dient avontuurlijk te zijn ingesteld en lef te hebben. Dat komt omdat het inkomen onzeker is. Niet alleen omdat een vaste standplaats doorgaans niet van toepassing is, maar ook omdat er geen garantie is op de verkoopaantallen. Verder is het belangrijk om reislustig te zijn ingesteld, omdat je van evenement naar evenement gaat. Zo zijn er nog meer competenties die van belang zijn voor een foodtruck ondernemer. Denk daarbij aan kennis en toepassing van hygiëne, maar ook aan het kunnen plannen en organiseren. Stressbestendigheid komt eveneens van pas, want er kan zomaar ineens een lange rij met klanten staan te wachten. In het algemeen zijn ondernemersvaardigheden belangrijk, want ook onderhandelen maakt onderdeel uit van de werkzaamheden. Dat geldt dus ook voor commerciële vaardigheden en communicatieve eigenschappen.

ARBEIDSMARKTPERSPECTIEF EN DOORGROEIMOGELIJKHEDEN ALS FOODTRUCK ONDERNEMER

Foodtrucks zijn inmiddels ingeburgerd als onderdeel van allerlei evenementen en blijven dat ook. De concurrentie is wel hevig, maar een goede foodtruck ondernemer heeft nu en in de toekomst zeker werk genoeg. Op het gebied van ontwikkeling en doorgroeien zijn er diverse mogelijkheden, zoals een eigen restaurant starten als restauranthouder. Of het opzetten van verschillende foodtrucks en personeel inhuren om deze te bemannen.

ARBEIDSVOORWAARDEN EN SALARIS FOODTRUCK ONDERNEMER

Een foodtruck ondernemer heeft te maken met een wisselend inkomen. Er is geen sprake van een vast salaris dat iedere maand binnenkomt. De hoogte van het inkomen is daarbij onder meer afhankelijk van de inkoop en verkoop. Uiteraard is het belangrijk dat je producten aanslaan en dat klanten bij wijze van spreken in de rij staan voor je eten. De locatie bepaalt echter ook hoeveel je verdient net als het type evenement.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Foodtruck ondernemer

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Foodtruck ondernemer bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl